Завесе на луку у кухињи – детаљи декорације прозора и врата

Завесе на луку у кухињи – детаљи декорације прозора и врата

Закривљени прозори и унутрашњи отвори оживљавају унутрашњост сваког стана, уводећи елемент софистицираног пречишћавања. Међутим, прави избор завеса за лук је тежак задатак, јер нестандардни дизајн прозора и врата захтева посебан приступ декоративном дизајну. Широк спектар завеса и тила различитих стилова и боја представљен је у продавницама и онлине куповини ресурса. Искусни кројачица није тешко направити ексклузивне производе завесе тканине и тил својим рукама уз помоћ образаца и фото завесе луковима које се могу видети у часописима и на веб сајтовима посвећеним дизајну ентеријера.

Начини драпања закривљеног прозора

Постоји неколико начина драпинга лукова, са којима можете створити атмосферу хармоније и стила. Приликом израде прозори треба да буду узети у обзир факторе као функционалних карактеристика просторија, целокупан дизајн и стил станова, интензитет природне светлости, локација завесе у односу на луку савијања карактеристике ткива, посебно реза и дужину производа.

кухиња

Идеално – завесе које обављају задатке који су им додељени, а не изравнавање естетске вредности лукова

Сами лукови су врло декоративни, тако да када распоред прозора дозвољава (на пример, ако изађу у затворени патио), дизајнери више воле да их остављају без драперије:

н2
н3
н4

Стилистика и дизајн

Уређење кухиње, трпезарије и кухиње-дневног боравка треба да одговара општем стилу стана. Разноврсни трендовима дизајна наћи класични стил, Емпире, барок, рококо, са декорацијом који користе завесе са ламбрекуинс, Фринге, чипкасте завесе са вијенцима у крилима, француски завесе, Тулле.

унутрашњост кухиње

“Римка” се савршено уклапа у племенити класични ентеријер

Као пицк-уп за завесе, користе се декоративни елементи, као што су:

 • траке са фестоонима;
 • увијене корде;
 • дрвени, метални или пластични обујмични прстенови.
драперије

Завесе са избацивањем

Лучни прозори у кухињи и кухиња-трпезарија у стилу царства, познат као Империал, захтевају регистрацију луксузних завеса врви од Руффлес, наборима, злата и сребра утискивање, декоративним елементима. Завесе са ламбрекуинима, украшене плетеницама четкицама и завојима тила успешно се уклапају у помпезну пратњу.

Дужина завеса зависи од општег концепта простора. Дуги производи доприносе визуелном повећању висине плафона и пружају чврстоћу. У уској кухињи са високим плафоном, завесе су прихватљиве, чија је дужина 10-15 центиметара испод нивоа прозора.

завесе у кухињи

Завесе за кухињу у класичном стилу

Медитерански стил, угодан за очи са обиљем светлости и сјајне сочне боје, идеалан је за украшавање светле простране кухиње-трпезарије. Два одвојена прозора у кухињи и трпезарији би требали бити подједнако заклоњени. На интензивнијој сунчевој светлости можете засенити простор са асиметрично постављеним завесама.

унутрашње ролетне

Светлосни тил и ролетне за унутрашњост у медитеранском стилу

Етнички стил представља низ праваца за које су карактеристике регистрације интеријера кућа различитих националности карактеристичне. Међу најпопуларнијим сортама етничког стила:

 • Афрички или марокански;
 • Индијски;
 • Кинески;
 • Јапански;
 • Египатски.
декорација прозора

Украшена декорација прозора у афричком стилу

Дизајн кухиње у афричком стилу савршено је допуњаван светлосним жалузинама од дрвета, имитацијом штапа, дугим завесама са шареним шарама или навојним завесама.

За ентеријер у египатском стилу, препоручљиво је одабрати лагане тканине са украсима или приказима фараона, пирамида, сфинге, тотемских животиња.

кухиња

Кухиња у египатском стилу

Лаконско интериорс ин Јапанесе стилу савршено допуњавање глатку завесе или панел завесе са хијероглифима, дим геометријски или цветни образаца, без непотребних елемената. Можете затворити закривљено отварање бамбус ролетни од плафона до пода. Сакупи се са меким преклопима, завесама или тилом са ламбрекином у стилизованом јапанском ентеријеру.

завесе

Декорација отвора прозора јапанског стила

Како завити завесе

Из распореда завеса на прозорима зависи пуно нијанси, као што је повећање или смањење ширине и висине простора, нагласак на појединачним елементима унутрашњости, осветљење, естетска перцепција простора.

Кухиња или кухиња-трпезарија са ниским плафоном ће изгледати већи када се стави праву цорнице преко лучно кривине и користити дуго провидне завесе или вертикалне линије Флорал паттерн.

Завесе преко закривљене кривине:

н12
н13
н14

Постављањем корита на врху прозора испод криве кривине, можете постићи визуелну експанзију уског дугачког простора. Нестандардни облик прозора је ефектно наглашен притиском завеса на масивним декоративним прстеновима или металним клиповима.

Корнице под лучном кривином:

н15
н16
н17

Међу најефикаснијим начинима за причвршћивање драперије – употреба флексибилних металних карниса, понављајући облик укривљене луке прикачене на зидне носаче. Пошто кретање платна на флексибилном вијенцу није предвиђено, требате одабрати провидну или прозирну тканину украшену буфетом или ламбрекином.

корни

Флексибилне корнече

Драперија на флексибилном вијенцу:

н19
н20
н21

У кухињи-трпезарији, завесе састављене у широким меким преклопима на ушима или украсним кукама изгледају повољно. Завојнице за завијање се могу поставити симетрично на обе стране отвора прозора или асиметрично – с једне стране, користећи изборе за приступ светлости и ваздуху.

Завесе на декоративним кукама:

н22
н23
н24

Који су тканини боље користити

Материјал треба одабрати, узимајући у обзир локацију прозора, осветљење просторије и густину ткива. Кухиња пожељно да се изабере Еаси Царе синтетичке тканине са високим перформансама, као што су жакард, вештачка свила, органза, креп де Цхине, сатен крепа, Георгетте крепа. Природни материјали су популарни – свила, сатен, постељина, цхинтз, сатен.

декорација прозора

Декорација паладијског прозора

Код уређења собе у класичном стилу, барокне, империје, нарочито су погодне завесе које се трепере с различитим нијансама са природним и вештачким осветљавањем природне свиле. Да би се смањио интензитет јаког сунца, помаже се светлосном тилу, прикупљеном меканим навојем.

завесе

Опција за класику, барокну, империју

Важно: Можете замијенити скупу свилу с јефтинијим синтетичким аналогом, наручивање завјесе са облогом на погрешној страни тако да тканина не изгори на сунцу.

Изузетно атрактивне луксузне драперије дебео непрозирне жакард, са којима можете створити у кухињи-трпезаријом удобан тенистаа оазу усред врелини. Арцхед прозор који се отвара на сјајну сјеверну страну може се завити завјесама из органзе ваздуха.

драперије

Густе завесе ће уштедјети у врелим данима од жарко сунца

Платно, памук, сатен узор с морским – галебова, једра, анкера – наглашавају боју Средоземног мора, или стил у унутрашњости кухињи и кухиња-трпезаријом. Прибор у виду каблова, обујмица у облику морских шкољки, ланаца за сидро као подхвати допуњују морску стилистику у унутрашњости.

улов за завесе

Узимајте узорке за завесе у маринском стилу

Завесе од природних тканина са узорцима или малим обрасцима се користе за украшавање лучних прозора на енглеском, провансалском, фолклорном стилу.

дизајн кухиње

Пуна хармонија

Како направити прозоре различитих величина

Пицк уп завесе за нестандардне прозоре је прилично тежак задатак. Са таквим проблемима, не само власници приватних станова изграђених на индивидуалним архитектонским пројектима, већ и становницима станова у новим зградама модерних подручја града. Собе су велики панорамски прозори могу коегзистирати са дугим, уским “пушкарница”, пространа кухиња-трпезарија може бити дизајниран са лучни прозор са централним или латерално излазом на балкон.

н30
н31
н32
 • Завесе за велики лучни прозор

Велики лучни прозори су извор светле природне светлости, што је посебно угодно у кратким зимским данима. У кухињи и кухињи-трпезарији, посебно је важно јако свјетло. Ако се стан налази на мрачним страни, можете у потпуности без завеса или драпе отварање прозора симболично тила, органза или памук завесе у напред или флексибилне платформе.

Визуелно сужавање широке просторије помоћи ће дугим завесама од плафона до пода. Превише уски простор ће се појавити шире ако користите завесе лоциране на директном вијенцу испод арке савијања, неколико центиметара испод прозора.

н33
н34
н35

Велики избочени прозор на сунчаној страни лети претвара у прави проблем због заслепљујуће светлости и топлоте. Можеш га заварити густим завјесама, ролетнама, романским или ролним ролетнама, тако да светлост не пресеци очи, а соба је хладнија.

 • Завесе за средње и мале луке

Закривљени прозор средње и мале величине може се визуелно увећати помоћу широких завеса на дугачком равном вијенцу, покривајући део зида са обе стране. Ткан од светлосних тонова, велики узорак, зглобови, руффле и чипке, декоративни тацклес скривају мане и стварају ефекат великог простора.

н36

Како украсити прозор са излазом на балкон или терасу

За прозор са излазом на балкон или терасу, требало би да изаберете завесе узимајући у обзир локацију врата у луку. Ако су врата у централном делу, завесе од две платне су погодне, морају бити симетрично постављене на директну вијенцу како би се осигурало слободно кретање платна. Завесе су у складу са завојима тила, муслина и ролне на обе стране врата, штитећи се од јаког светла. Када се врата налазе са стране, погодније је користити асиметричне завесе које не ометају слободан излаз.

н38
н37
н36
кухиња

Изаћи на терасу

кухиња

Поглед са стране

Провансална кухиња

Украшење француског прозора у кухињи у стилу Провансе

Какве завесе висијо на закривљеном прозору у кухињи

Навојне завесе

На закривљеним прозорима острица изгледа изузетно ефикасно, која се успешно комбинује са густим завјесама и тилом. Кисеи је производ направљен од памука, лана, синтетичких влакана, металне жице, бамбуса на бази тканине. Монокром и завесе са завртњима могу бити украшене:

 • беадс;
 • перје;
 • стаклене перле;
 • лурек;
 • паиллеттес.

Кисеин завесе за све укусе могу се купити или направити сопственим рукама синтетичког предива, дебљим навојем за шивење, органзом, сеченим узаним уздужним тракама и другим материјалима.

Кисеи се може обесити на равном или флексибилном вијенцу на прстеновима, кукама или металним клиповима – крокодилима, шивајући на врху траке за завјесе.

Ролетне

Посебна врста драперије прозора – ролетне, ваљане у водонепропусној ролни са ролком од импрегнације прашине, причвршћене су на горњи оквир. Улога завеса за лучне прозоре је опремљена полукружним горњим делом, понављајући кривину лука. Доњи део ролне опремљен је траком са средством за подмазивање које држи тканину у свом непоновљеном стању. Уређај са регулаторима омогућава вам да поправите нож на одговарајућој висини. Постоје напредни модели са електричним мотором и даљинским управљачем.

Доступне у различитим величинама, направљене од материјала различитих густина. Транспарентне и прозирне су погодне за закривљене прозоре на сјајној страни. Уз вишак јаког светла, користите блатобране који лагано пролажу светлост и светлосно затамњење.

Имајте на уму: улога завеса са узорцима и обрасцима се уклапа у ентеријер у јапанским, мароканским, кинеским стиловима. Приликом израде хране у барокном стилу, царство, рококо, Провенце је дозвољено користити уместо транспарентан тила тканине ролетне са шарама које могу бити допуњене са завесе Жакар, сатен, свила.

н42
н43
н44

Роман блиндс

Популаран начин да се дизајнирати лука прозоре – Роман ролетне су распоређене хоризонтално изградњу траке од крутог платна на раму добили са једноставним механизмом трака да приликом подизања прикупљени у наборима.

Као и ваљани, ријетке жалузине могу се подићи и спуштати ручно помоћу кабла или ланца или изаберите модел са даљинским управљачем. На располагању су разне могућности, направљене од чврсте непрозирне или прозирне и прозирне тканине, тила, са обрасцима и обрасцима, усклађивањем са различитим стиловима ентеријера.

Важно: Окренути прозор у кухињи може се обмотати обичним римским завесама на директном вијенцу или наћи сличан производ са заобљеним врхом, дизајнираним за лук који се може обесити на флексибилном вијенцу. Постоје модели са фиксираним врхом.

н45
н46
н47

Арцхед Венетиан Блиндс

Најбоља опција Прозор декорација у малој кухињи – ролетне, који су постављени на дизајну водича плоча или ламела, које путем ланаца, ужади или мотора може да се ротира за подешавање интензитета осветљења. Постоје блинди са вертикалним и хоризонталним ламелама од:

 • метал;
 • дрво;
 • пластика;
 • неткана тканина;
 • жакард;
 • текстил;
 • дрвена влакна.

Изузетно популарне жалузине, украшене фотопринтом. За лучне прозоре потребна су посебна конструкција – са заобљеним лучним врхом или венецијанском жалузином у облику хармонике која покрива горњи дио прозора.

н48
н49
н50

Можете изабрати било коју дужину ролетни – до прозора, испод прозора или до пода, зависно од унутрашњег дизајна кухиње. Дуги модели су погодни за балконска врата.

Аустријске завесе

Прозор, обложен свијетлим крпама, окупиран у симетричним хоризонталним преклопима преко целе ширине тканине, увијек је у моди. Аустријске завесе су причвршћене на трачници, подигнуте и спуштене помоћу кабла. Фолдови се формирају захваљујући конопцима, који пролазе кроз унутрашње шавове. Када се мрежа спушта, зглобови се избацују. Ако желите, можете одабрати завјесу дуже од прозора, тако да у доњем дијелу налазе бујни фестони.

н51
н52
н53

У кухињи су посебно атрактивни “аустријски” од органзе, тила, вештачке свиле, веоја, сатена. Ако је сунце превише светло, можете комбиновати завесе са жалузинама. Свака боја која је усклађена са ентеријером, од нежних пастелних боја до сјајних тропских боја је прихватљива.

Француски завесе

Аристократизам у комбинацији са благодатима и луксузом је инхерентан у француским завесама, састављеним у полукружним симетричним зглобовима, који се каскадирају дуж целе дужине платна. Подизање и спуштање се врши помоћу каблова који се протежу преко уздужних петљи или прстенова који су шљени на погрешну страну производа. Завесе су причвршћене на профилној вијенци помоћу лепкасте траке, сјепљене до врха тканине с једне стране. Када преклопите и спустите мрежу, заглави се задржавају.

У пространој кухињи изгледају добре дугачке француске завесе у комбинацији са завјесама. Мала соба је најбоље украшена завјесе до пола прозора или прозорског полица. Са таквом драперијом су усклађени:

 • маргин;
 • четке;
 • траке;
 • флоунцес;
 • плетеница;
 • чипка;
 • каблови.

Француске завесе од тила, свиле, таффета комбиноване су са класичним стилом ентеријера, модерним стилом, цхеби-цхицом, провансом. Меке меке боје, усклађене са бојом зидних облога, су пожељне: бела, кремаста, светло зелена, бисерно сива, мекана роза или плава. Претпоставимо мекан цветни образац. Комплексни обрасци и обимни исписи изгубљени су у различитим преклопима.

Енглески завесе

Англиски (Лондон) завесе, које представљају крст између римског и аустријског, одликује се ригорозношћу, функционалношћу, рестрикцијом. Широк опсег тканине, фиксиран на вијенцу, затвара горњи дио прозора, потонући према странама дубоким таласастим намотајима. За подизање и спуштање мреже, каблови су причвршћени са погрешне стране.

н54
н55
н56

Посебно је повољан прозор кухињског лука, обложен енглеским завјесама од прозирне тканине, причвршћених на флексибилном вијенцу. Становници британских острва преферирају да се придржавају традиционалних боја, бирањем меких тканина с малим цвјетним одштампом, шкотским кавезом, Велсх шаблонима. Енглески завесе су комбиноване са ролетнама, дугим завјесама.

Ламбрекуинс

Ламбруцк је додатни украсни елемент прозора који је причвршћен за ивицу и покрива врх завеса хоризонтално. Ламбрекуинс може бити јединствени ансамбл са завјесама или бити независна декорација, у складу са завјесе палете боја и стил декорације. Арцхед прозор у пространој лаганој кухињи са високим плафоном може бити украшен широким ламбрекином густог свиленкастог тканина са фестоонима обложеним широком чипком. У случају недовољног осветљења, лагани деликатни ламбрекин је погодан.

н57
н58
н59

С обзиром да овај декорски елемент визуелно чини простор нижим, у ниско-плафонираном простору са малим плафонима, боље је користити светло уско ткиво са вертикалним уметцима гипура или плетенице. Дизајн ламбрекуина може се променити. Израђени су од глатких или олакшаних, густих или пресвучених, таласастих или обучених тканина, украшених четкама, врпце, ивице, траке, лукове, чипке. За кухињу је пожељно не брендирање, лако прати синтетичке или полусинтетичке тканине.

Начини пројектовања унутрашњег лука

Унутрашњост лук у последњих неколико година постао изузетно важан елемент ентеријера, што је подстакло многе власнике станова у конвенционалним стамбеним зградама да разбије стандардне пролазе и са својим рукама, или напора искусних мајстора усправно дривалл импресивне лучне структуре. За такве структуре можете наручити врата или купе за врата, али лук врата, украшен драперијом, не изгледа мање спектакуларан и коштаће мање.

схора

Уређење завеса на међусобном луку

Постоји неколико начина за заваривање лука који води из ходника у кухињу. Прво, морате одабрати завесе у стилу кухиње. Завесе треба направити од исте тканине иу истом стилу као и прозор. Можете се шијете овим рукама или наручите двостране завјесе од две идентичне тканине и симетрично их поставите на вијенцу на обе стране врата. Ако су завесе од прозора опремљене са пицк-уп-овима, исту додатну опрему такође треба обезбедити за завесе врата.

Асиметрична завјеса са једним крајем отвора визуелно проширује уски улаз и даје простор посебном шарму.

завесе

Избор тканине за завесе

С обзиром да је кухиња је једна од функција просторија стана у коме када се прска јестивог уља, може случајно просуто млеко, воћни сок, биљно уље, и стално растућим укуса хране, пожељно је да одаберете лако пере, не упија мирисе стране материјале. Ово је нарочито важно за завесе врата, јер би требало барем мало спречити продирање ваздуха и паре из кухиње у дневне собе.

Бамбус завесе и жалузине

Бамбус је идеалан материјал за луку врата, јер има много вриједних особина за становање и људске здравствене квалитете као што су:

 • еколошка компатибилност;
 • хипоалергеност;
 • отпорност на ултраљубичасто зрачење;
 • отпорност на влагу;
 • хигијенски;
 • мала тежина;
 • једноставност рада.

На вратима луке савршено изгледају вертикалне и хоризонталне завесе од бамбуса. Широка врата могу бити покривена хоризонталним бамбусовим жалузинама.

Бамбус завесе са сликама:

завесе са сликама

Бамбус завесе са сликама

бамбус рогови

Бамбус завесе за лукове врата

Важно: Бамбус завесе за лук врата се користе у дизајну ентеријера кухиње у етничким (мароканским, афричким, јапанским, индијским), урбаним, фолклорним стиловима. У класичном ентеријеру, такви производи су неадекватни.

У асортиману грађевинског тржишта и продавница налази се огромна количина бамбусових жалузина и завеса било ког дизајна и разноликости боја, међу којима је лако наћи производе по укусу.

Савет: куповина бамбус завеса за унутрашњост лука, пожељно је купити ролне или римске завесе од бамбуса на прозорима, а кухињски прибор од бамбусових трибина, подлоге, зидне декорације.

завесе

Бамбус завесе

пластичне жалузине

Пластичне завесе и жалузине

Пластика – универзални материјал за дизајн лука врата. Ролетне и завесе од танких пластичних плоча се разликују у следећим карактеристикама:

 • дуг век трајања;
 • снага;
 • еколошка компатибилност;
 • пожарна сигурност;
 • лакоћа одржавања;
 • отпорност на ултраљубичасто зрачење;
 • разноврсност дизајна;
 • отпорност на воду.

Вертикалне и хоризонталне пластичне жалузине изгледају одлично у унутрашњости модерне кухиње, лако се пере, не апсорбирају мирисе. На грађевинским тржиштима и онлине продавницама представљен је широк спектар пластичних дизајна различитих нијанси, монохроматски и са узорцима, чврстим и отвореним делом.

драперија

Драперије отвора са текстилним завесама

За закривљене врата у кухињи, препоручљиво је одабрати завесе од ватросталног синтетичког текстила који не упија мирисе, лако се могу прати и брзо се сушити. Погодан вештачки жакард, полиестер, постељина са лавсаном.

Један од најчешћих начина украшавања лука је муслин са перлама, сјајима, шкољкама, перјемима.

н67
н68
н69
завеса

Завесе

Изузетно органски се уклапају у унутрашњост, украшене у Медитерану, источном или једном од модерних стилова, завјесе са чворовима, ткане или израђене од дебелих предива.

Комбинације боја за завесе за унутрашње и прозорске луке

Приликом избора завјесе за прозорске и лукове врата, потребно је узети у обзир основну боју и нијансе у којима је украшен ентеријер собе.

Компатибилне боје:

 • плаво – бела, плава, бисерно сива, беж;
 • црвено – бела, жута, сива, плава;
 • беж – плава, бела, смеђа;
 • зелена – светло смеђа, светло сива, беж;
 • смеђа – сребрно сива, бела, плава, зелена.
н71
н72
н73

Завесе могу бити две или три нијансе тамније или лакше од боје зидних облога. Контраст контраста сликања контраста, али под условом да су лајсна врата и прозора украшена у једној боји. Кухиња не треба да буде превише сјајна, само два или три хармоничне тонове и нијансе.

н74
н75
н76

Завесе на унутрашњости и прозору могу се одабрати независно или позвати дизајнера да реше сложене проблеме. Подједнако је важно одабрати праву вијенцу, посебно флексибилну, и причврстити га на зид, то може захтијевати помоћ мајстора.

decor

Leave a comment