We hebben gordijnen voor de keuken met onze eigen handen gebreid: schema’s + foto’s in het interieur

We hebben gordijnen voor de keuken met onze eigen handen gebreid: schema’s + foto’s in het interieur

Keukenarrangement is een eindeloos proces. Altijd geboren ideeën voor het verbeteren van het interieur en het toevoegen van nieuwe accenten. Sommige elementen van het decor kunnen per seizoen en stemming worden veranderd, bijvoorbeeld gordijnen. Wetend hoe je gordijnen aan de keuken moet knopen met een haak met je eigen handen, volstaat het om interessante schema’s op het internet te vinden om een ​​hele reeks opengewerkte gordijnen voor een keukenraam of een deuropening te maken. Het moeilijkste dilemma is de keuze van de verscheidenheid aan breitechnieken. En het resultaat – een raam of deur, versierd met een uniek gordijn.

Voorbereiding voor het breien

Gebreide gordijnen worden gemaakt van verschillende soorten garen en experimenteren vaak met het combineren van materialen. Een opengewerkt patroon vormt een harmonieuze aanvulling op de gordijnen van katoenen stoffen of zijde. Het idee is geschikt voor beginnende ambachtslieden – het is de moeite waard om te beginnen met een eenvoudige rand. De start van het proces wordt voorafgegaan door een zorgvuldige voorbereiding. Anders moet je worden afgeleid door de aankoop van ontbrekende accessoires.

Gebreide doekjes

Bij het maken van creatieve decorelementen in de cursus gaan gebreide servetten

Tips voor het kiezen van het materiaal en de stof voor het breien

Draden voor haken zijn gemaakt van natuurlijke en synthetische vezels. Kunstmatige oorsprong van de tweede betekent niet dat ze inferieur zijn aan katoen of linnen analogen. De rijkdom aan keuze is indrukwekkend:

 • Cotton. Het populairst is het fijne garen gemaakt van gemerceriseerd katoen – “Iris”. Speciale behandeling maakt het oppervlak van de vezels glad en glanzend. Tijdens het werk is het garen niet gedraaid en raakt het niet verward. Het kleurenschema bevat een groot aantal tonen. Kwaliteitsvezels zijn niet gevoelig voor vervelling, burn-out of verkleuring.
 • Vlas. De textuur van de draden is niet zijdeachtig, de kleuren zijn rijk aan kleuren, als er geen kunstmatige componenten worden toegevoegd (polyestervezel). Maar er is terughoudendheid in natuurlijke tonen en afgewerkte producten hebben een expressieve textuur. Nadelen zijn moeilijkheden bij het strijken.
 • Bamboe. Draden hebben dezelfde eigenschappen als linnen, met een significant verschil – bamboe kreukt niet en is gemakkelijk glad te maken. Het is absoluut hypoallergeen.
 • Acryl. Het garen is zijdeachtig, glanzend, gelijkmatig gekleurd. Het is gemakkelijk om mee te werken – het elimineren van draaien en klitten. De paring is gelijkmatig, gelijk in dichtheid, zonder vervormingen. Het kleurengamma is oneindig en hangt af van de mogelijkheden van de fabrikant. Acryldraden worden als universeel beschouwd – ze passen perfect bij verschillende stoffen. Het enige nadeel – kunstmatigheid, die de aanhangers van natuurlijke materialen kan teleurstellen.
gordijn gemaakt van garen

Producten van katoengaren zien er licht en luchtig uit

Let op! Neem bij de eerste kennismaking van het monster een streng, een klein monster, was, droog en glad volgens de instructies op het etiket. Na de tests besluiten ze om de benodigde hoeveelheid te kopen.

acryl

Acryl – een echte vriend van liefhebbers van heldere accenten in de keuken

Keuze van kleur en model

De algemene stijl van het interieur is de belangrijkste factor voor het uiterlijk van toekomstige gebreide gordijnen. In de nationale traditie heeft de perceptie van gebreide gordijnen en andere ambachten als een grootmoederovererving zich ontwikkeld.

Organische en natuurlijk gehaakte haaklooks in de stijl van het land, Provençaals of klassiek. Dit betekent niet dat een modern ontwerp geen gebreide accessoires accepteert.

Bij het kiezen van een kleur, volgen ze hun eigen voorkeuren en matchen ze het interieur:

 • Een win-winoptie is wit. Verfrist de algehele look, de kamer wordt tegelijkertijd elegant en huiselijk.
 • In de hoofdtoon in de keuken. Geeft een gevoel van volledigheid aan het interieur, harmonieus naast bestaande accessoires en decoratieve elementen.
 • Contrast-variant. Licht gebreide gordijnen trekken de aandacht en worden het belangrijkste element dat de stijl bepaalt. Afhankelijk van het model en het patroon zijn ze onder de indruk van een gedurfd ontwerp zonder dorpsmotieven.
bloem boog

Heldere bloemenboog keert op elk moment van het jaar terug naar de keuken

Het is moeilijker om het model te bepalen. Een ervaren breier kan gemakkelijk de creatie van een set lange gordijnen op de ramen en keukendeuren maken met extra accessoires – lambrequin, een elastische band om de doek te houden.

opengewerkte rand

Opengewerkte randen in de kleur van de belangrijkste stoffen gordijnen – een geweldig idee voor beginners

Beginnende damesvrouwen voeren vaak een gebreide rand uit voor een voltooid gordijn als eerste klus of breien een klein gordijn, bijvoorbeeld de helft van het venster. De debuutervaring van haken helpt bij het beslissen over verdere plannen en intenties, leert je om sterke punten en kansen te berekenen.

Onder de modellen zijn:

 • lange gebreide gordijnen op ramen en binnenopeningen;
 • kort gebreide gordijnen voor keuken met borstels en zonder;
 • gebreide lambrequins;
 • Gordijnen afhankelijk van de grootte van het vensterglas of individuele delen van de binding;
 • gebreide franjes of franjes op textielgordijnen.
gebreide gordijn

Een klein spinnenweb – een stijlvol accent op het keukenraam

franje

Lange pony zorgt voor een gevoel van veiligheid van de buitenwereld en slaat perfect daglicht over

Let op! Voor het begin van het hoofdproces, brei een monster, meet de lengte en breedte, was en strijk volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Vergelijk dan de begin- en eindparameters. De receptie helpt het krimpniveau van de stof te bepalen en de afmetingen van de gebreide gordijnen nauwkeurig te berekenen.

Patronen kiezen voor het gordijn

In het netwerk en gespecialiseerde tijdschriften wordt een beschrijving van een groot aantal patronen gepresenteerd. Je kunt met je eigen verhaal komen en unieke gordijnen samenstellen. Het belangrijkste criterium is de algemene stijl van de keuken. Oplossingen kunnen verschillen:

 • Duplicaat ornament. Universal is een niet-bindende optie, die op harmonieuze wijze de plotheid van de compositie, elegantie en creativiteit combineert. De abstracte gebreide patronen, mooie harten, bloemen of etnische motieven zijn even aantrekkelijk.
 • Onderwerp gordijn. Eigen kunstwerken zijn een ideale optie om een ​​gezellige sfeer in de keuken te creëren. De afbeelding kan mono- of kleurig zijn en gebreide onderwerpen – van een paar verliefde katten tot kanten landschappen op het raam.
 • Gedessineerde onderkant van de gordijnen. Een geweldige oplossing voor korte gordijnen. Gebreide borstels, plantmotieven, insecten, lichtspinnen, geometrische figuren – er zijn veel varianten, en elk is goed op zijn eigen manier.
 • Gebreide opengewerkte patronen met veel lucht. Ideaal voor ramen op het noorden – minder obstakels voor daglicht.
lange pony

Ornament en lange pony – een stijlvolle oplossing voor een kleine keuken

gebreide afbeelding

Bos in de keuken op elk moment van het jaar – de gebreide foto ziet er perfect uit

luchtgordijnen

Luchtgordijnen voor ramen aan de noordkant

Let op! Kijk in het onderste deel van de korte gordijnen van het gebogen type effectief naar gebreide borstels. De receptie is goed voor een kleine keuken. Massieve gordijnen verbergen de ruimte, zien er kort uit – visueel en een lange pony creëert een gevoel van lichtheid en volledigheid van de compositie.

Berekening van de hoeveelheid garen

Een van de belangrijkste stappen bij het voorbereiden op haken is het berekenen van threads. Het is niet moeilijk om een ​​paar extra strengen te kopen, maar veel natuurlijk garen is lichtjes van kleur. Economische haalbaarheid is ook van belang.

Bij het plannen van grote projecten is het winstgevender om niet-klossen, maar klossen te kopen. Let erop dat de draden zijn ontworpen voor handmatig breien door haakwerk of alleen met de machine. De fabrikant geeft meestal aan hoeveel meter garen er nodig is voor elke 100 gram.

De lengte varieert van 1500-1600 m tot 500-700. Hoe dunner de draad, hoe meer meters in één gram. Dit wordt weerspiegeld in de etikettering op het etiket – het fijne garen is altijd groter dan het dikke.

garen

Het label blijft behouden tot het einde van de opdracht – het geeft waardevolle informatie over het garen en batchnummer

Als verschillende threads zijn gedraaid, is het aantal fractioneel. De aanduiding 8/2 wordt als volgt ontcijferd: 8-draadsdikte (8 m per gram), noemer 2 – het aantal garens. Om te haken gordijnen haken vaker gebruik garen in een draad.

Om de berekeningen te vereenvoudigen, gaat u als volgt te werk:

 • maak een klein staaltje met dichte en delicate elementen of een voltooid fragment;
 • bereken het oppervlak van het monster en vervolgens de totale S van het gebreide product;
 • los het fragment op en meet de lengte van het garen;
 • de verhouding vormen waarbij de bekende hoeveelheden S van het monster zijn en het totale oppervlak, de lengte van het garen dat nodig is voor het controlestuk en het onbekende de totale lengte van het garen is. Voorbeeld: 10 vierkante meter. cm nam 8 m draad. Daarom voor 1000 vierkante meter. cm 800 m draad is nodig;
 • Bepaal voorlopig het gewicht en de belasting op de kroonlijst.
draad

Katoenen garens gaan bij de eerste wasbeurt zitten – koop dus een paar strengen in voorraad

Let op! Bij het wassen van garen, vooral van natuurlijke vezels zonder de toevoeging van synthetische stoffen, verliest 5-10% van het gewicht.

Breipatronen en technieken

De meest gebruikelijke methoden voor haken zijn gebaseerd op twee basisprincipes: luchtlussen worden gecombineerd met kolommen van verschillende typen – zonder een haak en een haak in een of meer draden. De diagrammen geven alle componenten van het patroon en het vereiste aantal elementen aan. Ook worden haaktchnieken uitgekozen.

lende

De basis is de creatie van een lendestelsel, bestaande uit een kolom met een haak en twee luchtlussen. Om een ​​patroon te verkrijgen, zijn de cellen gevuld met cusps. Het resultaat is een imitatie kanten filet – gebreide mesh, die verschillende patronen borduurt. Bij het haken wordt een patroon parallel met het raster gemaakt, waarbij lege en gevulde cellen worden afgewisseld.

kant

Filetkant – een van de meest populaire methoden onder geschoolde werknemers

Beschrijving van de uitrusting:

 • Om rechthoeken te maken, wordt de haak in het midden van het bovenste deel van de kolom geplaatst;
 • hun aantal komt altijd overeen met het aantal luchtlussen – de cellen zijn glad, zonder enige vervormingen;
 • bij het haken van meerdere opeenvolgende gevulde cellen tussen elke twee staven is er een gemeenschappelijke (middelste). Als er drie balken in elke cel van het circuit zijn, zijn er in de volgende twee cellen niet 6 maar 5 elementen;
 • bij het bevestigen van de kolommen onder de boog van de luchtlussen van de vorige rij, worden de cellen in een verspringende volgorde gevormd – het “Franse raster” wordt verkregen;
 • werk gebreid in de lengte- en dwarsrichting – de circuits dienen als richtlijn.

Gedetailleerde beschrijving in de video-zelfstudie:

schema

In de schema’s vormen de gevulde cellen een samenstelling die gemakkelijk zichtbaar is

Brugge

Gebreid kant van Brugge is een gecompliceerde techniek. Het eindresultaat is echter de moeite waard – prachtige gebreide ornamenten worden verkregen. Perfect geschikt voor het maken van een gebreide grensgordijnen van stof of een aanvulling op de bodem van het gordijn, gemaakt in een andere techniek.

Het werk begint met een vlecht, die vervolgens wordt gecombineerd tot een compositie met behulp van palen zonder een haak of een halve kolom. Afhankelijk van de samenstelling worden holtes gevuld met luchtlussen tijdens of na het einde van het proces.

kant

Ultrakant kant geeft een vleugje eenkleurige stof

Brugge-haakwerk is een alternatief voor Vologda-kant, waarvoor speciale spullen en klossen nodig zijn. Knits zijn op geen enkele manier minderwaardig in gemak en gratie, maar ideeën zijn grenzeloos.

Gedetailleerde beschrijving van de video:

De functies omvatten:

 • kant kan volledig worden verbonden met patronen van vlecht;
 • een combinatie van fragmenten van delicate en dichte paring;
 • floristische composities en geometrische figuren (ruiten, vierkanten) worden gebruikt als verbindingselementen;
 • Om zeehonden in de bochten van de vlecht te voorkomen, voert u aan de binnenkant van de bocht de helft van de kolommen uit en van de buitenkant – de kolommen met het haakpatroon.

Brugge kant is geschikt voor het maken van gebreide composities van verschillende kleuren, en de schema’s laten je toe om fragmenten van verschillende vormen en patronen in één te combineren.

schema

Regeling van het basispatroon van de Bryug-kant

kant

Een voorbeeld van de verbinding van verschillende delen van de veter. Fragmenten worden ook aan elkaar genaaid met een conventionele naald

Iers

Ierse gebreide veter is een mooie en verfijnde techniek. Het succes van de uitvoering is gebaseerd op het naleven van twee regels – een weloverwogen patroon en compositie. De componenten van de toekomstige figuur worden afzonderlijk gebreid, vervolgens worden de onderdelen met elkaar verbonden.

kleurencombinatie

Voordeel van techniek – eenvoudige combinatie van kleuren

Het is belangrijk voor beginners om te vertrouwen op gedetailleerde schema’s, omdat zelfs voor de hand liggende vrienden als een bloem en een blad geen vrienden met elkaar kunnen zijn. Meesters houden duidelijk rekening met de proportionaliteit en verhoudingen van de elementen en worden niet afgeleid van het schema.

Beschrijving van de techniek (op het voorbeeld van het breien van een bloem met 5 bloemblaadjes):

 1. Breien begint met het oprollen van de kern op een rond voorwerp met een kleine diameter (haakhandvat, potlood). Doe ongeveer 16 beurten.
 2. De ring wordt verwijderd van de basis, strekt de haak door alle schroefdraden en bindt de kern 20 met lussen. Om extra volume te verkrijgen, wordt de basis tweemaal gebreid.
 3. Bij het uitgangspunt van de draad worden 6 luchtlussen gerekruteerd en een cape gemaakt, waarbij één lus door de diameter van de kern wordt geleid.
 4. Steek de haak door de volgende lus en brei een kolom met één overhang.
 5. Maak 4-5 nacs en houd de haak vast. Het blijkt een gebogen kolom in het bloemblad te zijn.
 6. Herhaal stap 4-6 tot een volledige cirkel voorbij is. Als een resultaat wordt een bloem gevormd uit 5 bloembladen.
 7. “Trek” de bloemblaadjes, wissel een halve schaal af zonder een haak en 6 halve kolommen met een manchet met de volgende groep;
 8. Elke groep wordt bevestigd in het midden van het bovenste deel van het bloemblad.
 9. Een verbindingslus is bij de basis tussen de bloembladen gebonden.
 10. Herhaal stap 8-10 totdat alle bloembladen zijn vastgebonden.
 11. Knip de draad af en zet vast.

Stapsgewijze videomastklasse:

filet gordijn

Elegant filetdoek met bloemen van Ierse kant

Let op! De afgewerkte details worden op een vooraf gebonden vlecht, entrecote, Frans over elkaar gelegd
of decoratief gaas.

bezemsteel

Brumstick wordt terecht beschouwd als een exotische techniek. Haar thuisland is Peru. De gebruikelijke naam werd geboren in Europa en vertaald uit het Engels betekent “een stok van een bezemsteel”. De rol van de stok wordt uitgevoerd door een dikke breinaald, waarop de strengen zijn geregen.

Bezemsteel bevat luchtlussen, kolommen zonder haak of met een haak en een speciaal element – langwerpige lussen, waarmee unieke, monochrome tekeningen worden gemaakt.

fotourok

Fotoboek over brumstick

schema

Breien patronen

patronen

Kant-en-klare patronen

Beschrijving van de uitrusting:

 • kies een ketting van luchtlussen in de hoeveelheid aangegeven in het diagram;
 • maak een rij kolommen zonder een haak;
 • trek van elk een lange lus en zet op een dikke naald of liniaal;
 • verwijder een paar lussen volgens het schema en bind ze in 5 kolommen zonder een haak. De ontvangst wordt het vereiste aantal keren herhaald.

Het aantal lussen, kolommen en verbindingselementen kan variëren, dit resulteert in verschillende gebreide patronen. Met scharnieren vormt de brumstick de onderste rand of het zijgedeelte van het stoffen gordijn.

Een gedetailleerde videolessen:

bezemsteel

Brumstick heeft een vrij hoge dichtheid

Let op! Gehaakte gordijnen worden vaak uitgevoerd in gemengde technieken. De kant van Brugge vormt een perfecte aanvulling op de ingetogen geometrie van het breien van lende. Het raster is geweldig voor het decoreren van een compositie van Ierse kant.

Stapsgewijze instructies voor het breien van gordijnen door uw eigen handen

Gordijnen, gehaakt of gebreid, creëren een gezellig huis, prachtige patronen met diagrammen en een stapsgewijze beschrijving van het proces is te vinden op het internet of in tijdschriften voor vrouwen op de buik. Bij het plannen van een grootschalig project wordt elke stap doordacht – dit versnelt het proces.

brei haak

Stijlvol gebreide gordijnen ter grootte van het vensterglas in de keuken. Sierlijk en luchtig, ze hebben geen dakrand nodig om opgehangen te worden, ze gaan gemakkelijk op en neer. Stapsgewijze instructies en schema’s voor het breien van gordijnen met lussen:

op basis van de blinds

Regelingen zijn ontworpen voor een product van 40 cm bij 120 cm. Keuken heeft in de regel een standaard venstergrootte

Je hebt nodig:

 • katoenen garen met een snelheid van 400 m / 50 g – op het gordijn zal verlaten ongeveer 300 m;
 • het breien wordt uitgevoerd met haak # 1;
 • Voor de bevestiging zijn koperen ringen nodig – 6 voor elk gordijn.

beschrijving:

 • De berekende breedte van het gordijn is 60 cellen. Breien begint met een set kettingen van 180 luchtlussen en 4 hijslussen;
 • Brei vervolgens volgens het schema, wissel lege en gevulde cellen af ​​zoals aangegeven in de onderstaande figuur;
 • hoogte van het gordijn – 181 rijen;
 • Vóór de montage worden de gordijnen gewassen, gestrekt, gesteven en licht gestript.
 • naar de bovenrand van de naairingen.

Gedetailleerde diagrammen van elk onderdeel en een gedetailleerde beschrijving van het breien van de eerste rijen:

schema

Patroon voor gordijnen

Let op! In de tekening geeft wit lege vierkanten, grijs gevulde cellen aan. De contouren van katten worden gevormd door een raster, dat de compositie voor de keuken een volheid van lucht geeft.

We breien met breinaalden

Een spaak is niet zo’n algemeen hulpmiddel voor gebreide gordijnen als een haak, hoewel deze methode van breien een groot aantal opengewerkte patronen heeft. Essentieel verschil – bij het breien met breinaalden wollen garen gebruiken, natuurlijk of met additieven uit synthetische vezels.

Gordijnen gebreid met breinaalden zijn donzig en gezellig. Het is niet echt een zomeroptie, maar een idee voor een koud seizoen.

gordijnen

Van een soort van dit gordijn dat is gebreid met breinaalden, wordt het warm

Je hebt nodig:

 • garen (70% mohair, 30% zijde) met een dichtheid van 210 m / 25 g olijfkleur;
 • de geschatte hoeveelheid is 250 g;
 • sprak nr. 6.5 (2 st.);
 • haak nummer 6.

De afmeting van het eindproduct is 165 cm x 285 cm, de breindichtheid is 13,5 lussen x 14 rijen = 10 x 10 cm.

Net als bij het binden van een product, wisselen de voor-, achter- en scharnieren elkaar af, zoals weergegeven in het diagram:

averechte lussen

Verkeerde lussen en manchetten

beschrijving:

 • pak 223 lussen op en brei een averechtse serie met gezichtslussen;
 • Brei 10 rapporten met een kantpatroon volgens het schema;
 • door 128 cm vanaf de eerste rij beginnen met het opengewerkte patroon te vernietigen – 1, 4 en 10 rapport worden uitgevoerd met het voorvlak;
 • alternatieve rapporten als volgt: door middel van 2 rapporten brei de 8e, en vervolgens door elke seconde rapport = 6e en 11e, 2e, 3e, 9e en 5e – gezicht gladheid;
 • 7 meer rapporten worden gemaakt twee meer, dan alle resterende lussen hoogte van 29 cm gezicht oppervlak en vrij gesloten;
 • lange zijden en de bovenrand van het haakpatroon – 1 rij kolom zonder haak en 1 rij “stap voor stap”;
 • de bovenste rand van het gordijn wordt 15 cm naar de verkeerde kant gedraaid en genaaid;
 • op een afstand van 10 cm van de rand van het perceel een andere rij en pak twee kulisks.

Let op! Het eindproduct wordt bevochtigd, op maat gerekt, waardoor vervormingen worden vermeden en volledig worden gedroogd.

tentschort

Lambrequin, gebreid met breinaalden (figuren 2 en 3), is op geen enkele wijze inferieur aan kantpatronen (figuur 1)

Hoe en waar te hangen

Wanneer het creatieve proces is voltooid, ontstaat er een dringende en praktische vraag over de locatie van het eindproduct. Er zijn meer opties dan het lijkt:

 • de deuropening, versierd met een gordijn, creëert een sfeer van privacy – de keuken verandert in een gezellige hoek die je niet wilt verlaten;
 • Het keukenraam is het meest voorkomende voorwerp voor het toepassen van fantasieën;
 • versier de gordijnen kousenbanden en kousenbanden – het element is het laatste accent, waardoor het ontwerp van het raam of de deur compleet is;
 • Open planken in de keuken kunnen worden gesloten met gebreide gordijnen – u krijgt een harmonieus geheel;
 • op een schort op een bord ziet er perfect uit door de handen opengewerkte tack.
praktische inrichting

Mooi en praktisch decor

deurdekking

De originele oplossing voor raam- of deurbeslag

Er is ook ruimte voor creativiteit door manieren om gordijnen te plaatsen:

 • kroonlijsten van verschillende configuraties;
 • snaren met ringen;
 • bevestiging rechtstreeks op het raamkozijn of afzonderlijke delen van de binding.
opengewerkte deur

Opengewerkte deur – een mooie keuken. Het belangrijkste is om de kroonlijst te weerstaan

Zorg ervoor dat u de sterkte van de structuur controleert voordat u het voltooide product ophangt. Het gewicht van de gordijnen in de vloer kan 2-3 kg bedragen, afhankelijk van het soort breiwerk en de dikte van het garen.

oppakken

Sluitingen voor gordijnen – schattige stijlvolle accent in het interieur

Daarom moeten creatieve plannen worden gecoördineerd met professionals die goed weten hoe ze een droomgordijn moeten verbinden en ophangen.

decor

Leave a comment