Възможно ли е да поставите микровълнова печка в хладилника или е по-добре да изберете друго място за микровълнова фурна

Възможно ли е да поставите микровълнова печка в хладилника или е по-добре да изберете друго място за микровълнова фурна

Микровълновата печка помага бързо да загрее закуската, замразеното мляно месо и вечерята за готвене. За домакиня тя е просто идеален асистент в кухнята. Монтирането и експлоатацията на такова оборудване е възможно най-просто, достатъчно е да го включите в контакта. Но е възможно да поставите микровълнова печка в хладилника, като се има предвид, че и двете устройства консумират електричество и произвеждат топлина. Колко безопасно е тяхното непосредствено съседство помежду си?

Микровълнова фурна в хладилника: какъв е проблемът

Повечето съвременни микровълнови фурни са оборудвани с вътрешен вентилатор. То причинява нагрятия въздух да циркулира през камерата за готвене, разпенвайки готварските съдове и ускорявайки процеса на готвене. Някои от тези въздушни маси напускат микровълновата печка през вентилационните отвори, които се предлагат в различни модели на задната, долната или страничната повърхности на корпуса.

фурна

Трудно е да си представим модерна кухня без микровълнова фурна. Също така е трудно да се намери подходящо място за устройството, особено в малка стая

Това е този достатъчно горещ въздух, който е основният проблем. Ако вентилационните отвори са затворени, микровълновата печка бързо ще прегрее и ще се повреди. Препоръчваме да се монтират микровълнови фурни, така че да има свободно пространство около 15-20 см около тях. Само при правилна инсталация, топлината ще бъде премахната от домакинските уреди, без да се създават предпоставки за прегряване.

дупка

Вентилационните отвори, през които излиза топлият въздух от микровълновата фурна, винаги трябва да са отворени

Топлинният поток в кухнята не идва само от микровълновата печка. Решетката на кондензатора зад хладилното оборудване също излъчва много топлина. Предвид това, производителите на домакински уреди не препоръчват поставянето на микровълнова печка в хладилника. Въпреки това, много зависи от честотата на използване на микровълновата печка.

Хладилникът работи постоянно, но микровълновата печка се включва само от време на време. В първия случай потокът от топлина е постоянен, а във втория случай с краткосрочни включвания само за отопление на храната може да бъде напълно изключена от обсъждане.

Важно! Отгоре върху микровълновата печка, за да сложите нещо тежко е забранено. На него можете да поставите само максимално малки светлинни предмети – поставете малък хляб или ваза.

Ако фурната се използва за пълно готвене с дълъг цикъл на работа от 30-60 минути или повече, тя трябва да се инсталира на открито място. Само по този начин ще бъде издухан от въздуха в помещението, който ще служи като гаранция за отстраняване на излишната топлина. Горещо е да си вътре, а не извън устройството. В случай на сериозно прегряване е опасно дори да докосвате корпуса.

Микровълнова фурна

В малка кухня, микровълновата печка понякога трябва да бъде поставена почти под тавана

Дори малък хладилник или фризер е в състояние да издържа на теглото на микровълнова печка, няма проблеми с тази страна. Основната пречка за инсталирането на микровълнова фурна в хладилника е топлината, която се образува по време на готвене. Необходимо е да се отървете от нея по някакъв начин, в противен случай такива кухненски уреди няма да работят дълго време.

Колко безопасно е да поставите микровълнова печка върху кухненските уреди?

Поради топлината, излъчвана от микровълновата печка, не е възможно да се поставят други домакински уреди. В допълнение, тялото му просто не е проектирано за допълнително тежест отгоре. Чайките и телевизорите трябва да намерят различно място, микровълнова печка за тях няма да работи.

микровълнова фурна

Ако микровълновата печка е окачена над газовата печка, трябва да има защитен щит от неизгодни материали под печката или качулка

В допълнение към горещия въздух от готвенето, микровълновата печка има друг източник на топлина. За да работи, тя се нуждае от трансформатор и токоизправител, който също се нагрява по време на работа. Прегряването им е съзнателно разбиване на домакинските уреди. В същото време рисковете от запалване на електрически уред се увеличават рязко.

Но в малък апартамент не можеш да избереш. Като цяло, е възможно да се сложи микровълнова фурна на хладилника, производителите в категорична форма не го забрана, обаче, не забравяйте следното:

 1. Такова действие на домакински уреди може да послужи като причина за отказ от гаранционен ремонт в случай на повреда.
 2. Електрическата мощност на хладилника ще бъде по-голяма, тъй като количеството топлина на кондензатора му и вътре в камерата ще се увеличи.
 3. Когато използвате микровълнова печка, трябва да се ограничите до режимите “Размразяване” и “Отопление”.

Само по себе си, хладилникът е доста привлекателен, за да побере редица други домакински електроуреди и източници на топлина. Не се препоръчва да го монтирате близо до плота, фурната и радиаторите на отоплителната система. Микровълновата печка в хладилника е допълнителен товар за компресора. Ако има възможност да поставите микровълнова печка на друго място – струва си да я използвате.

подкрепа

Стенна стойка за окачване на микровълновата печка

Монтирането на микровълновата фурна се извършва най-добре със специални скоби. Първоначално те са предназначени за теглото на тази техника. При това всичко се прави така, че да не пречи на работата на микровълновата печка. На стената могат да бъдат закрепени почти навсякъде. Те няма да пречат на монтажа на устройството директно над хладилника.

Къде е по-добре да инсталирате микровълнова печка в кухнята

Правила за поставяне на микровълновата фурна

Има няколко прости правила за поставяне на микровълнова печка в кухнята:

 1. Вентилационните отвори за отклоняване на горещия въздух от корпуса трябва да са поне 15 сантиметра широки.
 2. Монтажът на устройството се извършва изключително върху плоска и стабилна повърхност, без разхлабени или ненадеждни опори.
 3. Разстоянието от пода до микровълновата фурна трябва да надвишава 90 см.
 4. Колкото по-малко близки източници на топлина (други домакински уреди и отоплителни батерии), толкова по-добре.
 5. Дори и краткотрайното затваряне с отломки или отвори за вентилация на кухненски кърпи на тялото е неприемливо.
 6. Под микровълнова печка е необходимо да поставите топлоизолационната облицовка, която ще поеме топлинния ход.
 7. Пещта трябва да стои на регулируеми крака, трябва да се избягва директен контакт на дъното й с повърхността.

Съвет! Като топлоизолатор може да се използва лист от шперплат или каучук. Те имат достатъчно топлоизолационни характеристики и имат гъста структура, която няма да се продава под тежестта на електрически уред. От плат или покривка в този случай смисълът няма да бъде достатъчен.

микровълнова фурна

Монтирането на микровълнова печка в хладилник е изключителен случай, когато просто няма други възможности

Височината на поставяне на микровълновата печка не трябва да надвишава 1,5 метра от пода, в противен случай ще бъде неудобно да се отвори вратата. И да се приготвят ястия с топла храна, като се държи на протегнати ръце, е рисковано. Изгарянето вместо вкусна храна е малко вероятно да угоди на никого и поставянето на стол или стол до него е съмнително удоволствие.

Съвет! Ако микровълновата фурна трябва да бъде поставена в хладилника, най-добре е да я използвате само за отопление на съдовете. Използването на технология в този случай като фурна трябва да бъде изключено.

Хладилникът под микровълновата фурна трябва да е нисък, висок 90-120 см, в противен случай ежедневната работа на устройството ще се превърне в мъчение. Вместо помощ и удобство домакинята ще усложни живота си само в резултат на това. Да, и да взема топли ястия от печката, когато е на или над главата, е просто опасно.

микровълнова фурна

Изключително неудобно и несигурно решение

Най-успешните опции за настаняване

Домакинските депутати имат малък размер. Има модели с обемни вътрешни камери и цялостен корпус, но те са редки в домашните кухни. Това е по-скоро опция за търговска употреба. За да загреете закуската в достатъчно малка фурна.

поставяне в микровълнова печка

Най-успешните опции за поставяне на микровълнова фурна в кухнята

В малка кухня, дори и при малка микровълнова печка е необходимо да се търси такъв ъгъл, за да се използва устройството е удобно и че не заема ценни сантиметри от пространството.

местоположението на пещта

Оптимална височина на поставяне на MP – 7-8 cm под рамото на домакинята и не повече от 130 см от пода

MP в кухнята може да бъде инсталиран:

 • върху скоби или висящ рафт;
 • под плочата вместо обикновената електрическа фурна или купете фурна с микровълнова фурна;
J14
J15
J16
 • на плота на кухненския комплект;
 • в шкафа под или над областта на рязане;
J11
J12
J13
 • вградени в шарнирен под, шкаф или колона;
 • на перваза на прозореца на кухнята.

Всички възможности имат право на съществуване, но всеки от тях има своите плюсове и минуси. Например, когато инсталирате микровълнова фурна на прозорец за зимата, поради потоци горещ въздух, стъклените пакети непременно ще се вливат. И ако поставите депутатът върху масата или вътре в слушалките, ще трябва да вземете предвид, че пространството там е почти винаги “заето” с чинии или буркани с подправки.

микровълнова фурна

Можете да поставите микровълнова печка на перваза на прозореца само ако е широка

Когато избирате място за депутат, важно е да запомните, че не е допустимо да го окачите от повърхността. Всичките четири крака трябва да са стабилни. Дори ако е окачен на скоби, на “краката” микровълновата фурна трябва да държи здраво и непоклатимо.

Преглед на видео за различните начини на инсталиране

При поставянето на домакински уреди в кухнята е необходимо да се вземат предвид както оперативните ограничения, така и естетическите проблеми. Разбира се, можете да поставите микровълнова печка в хладилника, но колко красив ще изглежда този дизайн в интериора? И не забравяйте за сигурността. Ако хладилният уред има две камери и височина от два метра, тогава е по-добре да намерите друго място за микровълновата фурна.

decor

Leave a comment