Врсте стропних плафона за стропове на истезање

Врсте стропних плафона за стропове на истезање

Инсталација стреличког стропа не завршава стварањем савршено глатке површине. Инсталирана конструкција се завршава само након што је фиксирано. Покушаћемо да сазнамо како да изаберемо подножје плафона за стропне стропове: врсте приказане у грађевинским супермаркетима, омогућавају побољшање ентеријера у било ком стилу.

Сврха постоља за истезање стропа

Ако упоредите две плафонске површине, са постољем и без њега, одмах се постаје јасно да таван који није уоквирен на периметру је инфериоран алтернативној верзији са завршном обрадом. Глатка и ребрасти, обичан и боје, геометријски дизајн и цветни олакшање издужено шину савитљивог материјала – хармоничан додатну декорацију, а понекад и главни декоративни елемент плафона простора.

кремни оквир

Кремни оквир – изузетно и нежно

Дизајнирање улоге декорације је неспорно, а као доказ овога служе стотине фотографија различитих врста плафона за стретцх плафоне постављене на странице виртуелног “сјаја”. Међутим, не заборавите на техничку функцију коријена. Они успјешно покривају празнину која се појављује између ивице плафона и неуједначеног зида због инсталације. Танка прореза која може узнемиравати дизајн новосаграђене конструкције се не дешава осим ако је то у стању савршено подијељених зидова.

светла позлата

Светло позлаћивање на белој позадини

Ако сумирамо предности коришћења багета, добијамо:

 • јасно означена стилска оријентација стропног простора;
 • коначни додир, наглашавајући потпуну композицију;
 • маскирање прозора који се појављује на споју хоризонталне структуре и вертикалне површине;
 • додатне опције за осветљење.

Неколико изврсних багета дуж периметра – и безличног бијелог правоугаоника добија величанствени оквир који се лако уклапа у стилски стил дневне собе или спаваће собе.

Пре уградње плафонског плафона на спуштени плафон потребно је запамтити једну важну нијансу: декоративни детаљи нису везани за хоризонталну површину, већ само за зид. Филм или тканина је неадекватна основа за лепљење карниса, чак и ако имају минималну тежину.

Светло багет (ПВЦ, пена, пластичне) везан директно за позадину, и тешке (дрво, полиуретански) се причвршћује на зид вијцима или специјалним спојним (Гуидес).

Материјали за производњу плафонског плафона

Један од разлога богатог асортимана лајсни које су представљени у супермаркетима и ентеријерским студијима је разноврсност материјала од којих су направљени. Захваљујући техничким карактеристикама и могућностима једноставне обраде, пластични и полиуретански делови претварају у елегантне декоративне елементе. Размотрите основне врсте материјала за производњу багета.

Полифоам

Ако желите да уштедите на дизајну стана током поправке, обратите пажњу на производе од полистирена. Лагани, погодни за монтажу и транспорт шина су јефтинији, што је љубав љубави купаца заслужена. Међутим, немојте заборавити да заједно са бонусом у виду буџетске аквизиције, добијате прилично крхке и крхке производе.

делови од пластике од пене

Варијанте детаља из пластичне пене различите ширине

Руковати решеткама, нарочито уским у попречном пресеку, треба да буде веома пажљиво – покушајте да их не испуштате, не савијте или лепите без прецизног означавања. Ако поправите елемент од пене, биће тешко откључати и највероватније ће се рак раставити током демонтаже.

Важна ствар: пена се раствара од ефеката многих хемикалија, тако да ћете за инсталацију морати купити посебан љепило.

Основна боја производа од пене је бела, али можете пронаћи моделе неутралних и пастелних нијанси: светло зелене, розе, светло плаве, пијесак. Није потребно куповати производе у боји. Ако вам је потребна посебна нијанса (на пример, тиркизна), лакше је купити бијеле каранфиле и одабрати праву боју за самоносновање, најбоље је акрил.

Полиуретан

Што се тиче техничких својстава, плафонски декор полиуретана добија испред пјенастих и ПВЦ производа. Флексибилан и издржљив материјал истовремено помаже када су зидови неједнак и имају приметно недостатке малтерисање. Пластичност детаља може бити корисна приликом дизајнирања нестандардног облика – заобљеног, савијеног у различитим правцима.

Флексибилне багете користе дизајнери за украшавање тензија и суспендованих структура, као и декорације за нише у зидовима или ограничења за зонирање.

полиуретански оквири

Луксузни оквир израђен од полиуретана

Дизајн полиуретанских елемената је разноврстан: можете наћи и широке 2-3 слојеве филета без украса, а украсне декоративне лајсне украшене рељефом различитих предмета.

Важно: ако је плафон украшен бојеним уметцима или има комбиновани дизајн, боље је користити једноставне детаље који наглашавају дизајн шаблона и декоративних елемената.

За полиуретан постоје два недостатка. Први је трошак који више пута превазилази цену пластичне аналогне пене. Друга је релативно велика тежина, због чега се полиуретански коријени не могу залепити на непоуздану основу, на пример на тапете. За разлику од пене и ПВЦ производа, који су добро чувају и нетканих винил, полиуретански лајсне су фиксирани само на површини зидова, који се сматрају најтрајнију везови специјални водичи.

Поливинилклорид

Плафонске плоче од ПВЦ-а су алтернатива производима од пене. Такође имају малу тежину, чврсту, али не пластичну структуру, ниску цену. Погоднији су за украшавање традиционалних квадратних или правоугаоних плафона, јер немају могућност савијања. Приликом покушаја монтирања на заобљену подлогу, шипке одмах се распале.

У продаји можете пронаћи различите опције које се разликују по боји и ширини. Међу различитим представљеним моделима је имитација дрвета и метала. Сличност се постиже фабричком бојом површине ПВЦ-а са посебним бојама. Ако користите једноставне беле детаље, бићете разочарани: након неког времена они ће постати жути, посебно ако су у кухињи или изложени директним сунчевим зрацима.

истегнути плафон

Пластични периметар се спаја са површином напона

Због крхкости, пажљиво смањите дужине од двије метра, користећи оштри клерички или конструкцијски нож, као и за обраду широких производа – жичара.

Детаљи ПВЦ пластике се разликују од пене или полиуретана. Они нису толико обимни у вези са другачијим производним методом. Пластична трака је преклопљена на начин да се испостави трослојна кутија: две стране и додатна табла намењена су фиксирању, трећа је декоративна. Захваљујући шупљим средњим карабинама имају минималну тежину, стога се лако могу залепити на било коју површину. По жељи, изоловане жице могу бити постављене унутар кутије.

пластични производ

Практични пластични производ

Ниска цена и једноставност инсталације су предности, што супротставља један велики недостатак: изглед ПВЦ-а не може се назвати презентабилним. Нови елементи изгледају строги и уредни, али с временом постају жути и изгубе естетску привлачност. Пластични производи су погоднији за дизајн викендица или канцеларијског ентеријера него за украшавање просторија за стално настањење.

Дрво

Калупи и корнишеви од дрвета се мање и мање сусрећу, међутим, као и свака реткост, постепено се крећу у елитни део. Нико неће украсити собу у градском стану са пластичним деловима које је тешко обликовати: лакше је купити јефтину и “послушну” алтернативу од полиуретана. Али дрво ужива задовољство дизајнера, успешно га користе за производњу скупих врхунских композиција.

дрво

Дрвена декорација у унутрашњости

Неке древне италијанске компаније се специјализовале за интегрирану производњу дрвених просторија. Њихови производи су комплетно завршени стамбени простори, у којима су апсолутно сви елементи ентеријера од драгоценог дрвета, укључујући плафон, зидове, подове, гарнитуре за намештај и мање декоративне детаље као што су плоче.

Понекад се дрвена багета традиционално користи за дизајн ентеријера у земљи, посебно за куће изграђене од дрвета или округлих столова. Они помажу очувању јединства стила, најчешће руралног. Поправите дрвени коријени на вијцима или ноктима.

Шта је декоративни уметак

Ако су зидови релативно равни, углови на споју са плафоном не морају бити прекривени уским плочама или широким профилима. Понекад је препоручљиво оставити само равну декоративну траку, која је укључена у уградњу затезне структуре. По правилу, понавља боју платна и служи за визуелно уклањање уске прорезе која се појавила као резултат инсталације.

Поред пластичних решетки, користе се дебели каблови, који се састоје од преплетених навоја, често злата и сребра.

украсни уметак

Украсни уметак у облику врпца

За разлику од чврсто фиксираних плоча, уметци се чувају на рачун карактеристика њиховог дизајна, па се, ако је потребно, могу брзо и лако уклонити. Корнипе такође морају бити отцепљене, након чега потпуно изгубе своје оперативне квалитете.

По жељи, дизајн уметака се може променити, на примјер, замијенити боју контрастом како би се освјетио плафон.

Даје ширину производа

Украсне плоче и плоче се разликују не само у материјалу производње, већ иу величини. Најпопуларнија дужина делова је 130, 150 и 200 цм. Познавајући величину периметра, можете израчунати колико ће детаља трајати за собу.

производ стандардне ширине

Производ стандардне ширине

За разлику од стандардне дужине, ширина може бити нешто:

 • минимално (3-4 цм), типично за ниске трошкове незаплетеног дизајна;
 • максимално (35-40 цм), карактеристично за луксузне вишеслојне филете са експресивним рељефом или украсом.

Али производи су у великој потражњи, што се може приписати “златном средњем” – од 5 цм до 12 цм у ширини.

Не фаворизујте стил за одабир широких елемената за малу собу и обрнуто. Важно је размотрити запремину собе Препоручују на основу опште прихваћених стандарда, према којем на висини таванице 250 цм, ширина од вијенца не треба да прелази 4 цм, респективно, за три метра плафона боље изабрати модел са параметрима 5-12 цм, за већи -. 12 цм.

широк вијенац

Широк угаљ, упарен са тоном унутрашњости

Уколико направите грешку са избором ширине, унутрашњост уопште може пасти. На пример, тешке дизајна текстура, монтирани на 6 метара кухиње а, визуелно чине боравак још скучен, уске и глатке лајсне, с друге стране, једноставно “изгубио” на великим висинама. Да бисте одлучили који је лајсан бољи за стропове у вашем унутрашњем простору, препоручујемо вам да користите фотографију са сличним изгледом и опремом.

Посебне карактеристике плафона

Функционалност завршног плафона превазилази стварање типичних модела правоугаоног плафона. Неке врсте плоча за савијање савршено се носе са додатним задацима, на пример, дозвољавају маски освјетљење плафона или учествују у испоручивању дизајна заобљеног облика.

Подножје са осветљењем

Могућности савремених система осветљења су бескрајне. Чак иу затезном структури, главни елемент који је танак филм, успева да монтирате лампе, рефлектори и цео састав различитих облика уређаја. Није изненађујуће што су дизајнери често користили малу нишу која се формира преко багета постављене на зид.

жуто позадинско осветљење

Жуто позадинско осветљење у позадини за тонове

У уском простору претходно постављени минијатурни сијалице, али с појавом ЛЕД траке система освјетљења је значајно поједностављена. ЛЕД трака или врпца је изабран по боји и само лежи у ниши између багет и плафона, што је површина се други лепо осветљена у кругу.

ЛЕД позадинско осветљење

ЛЕД позадинско осветљење

Посебно је ефикасно осветљење сјајног плафона: зраци се рефлектују и блистају, постепено смањујући интензитет до центра.

Закривљена конфигурација

Ако је било потребе за затварањем зглобова структура заобљеног облика, вероватноће да се конвенционалне багете не уклапају. Неке врсте кривина су контраиндиковане, док друге, више еластичне категорије могу само делимично деформирати. Најприкладнији су производи од полиуретана, али су прилично тешки и нису увек одговарајући.

флексибилно калуповање Еуропласт

Флексибилна лајсна Еуропласт

Идеалне су специјалне лајсне које могу узимати апсолутно било коју позицију због јединствене својине – повећане флексибилности. Уз њихову помоћ, можете покривати зглобове чак и на тешко доступним местима, а изглед пластичних производа се не разликује од полиуретанских аналога. Умјесто специјалних калупа, понекад се користе декоративни каблови и траке.

Скривене капице – опције дизајна

Ако погледамо фотографију сакривен шинама за спуштених плафона, онда смо вероватно да видим лајснама и лајсне таванице, утемеље- изнад нивоа листа. Растегнути филм потпуно сакрива фитинге и саму карику, која обавља само техничку функцију. Таквим држачима није потребна декорација, јер се једноставно не могу видети.

кутија за завесе

Скривена завеса за завесе

Понекад се скривени надстрешници називају профилом који је причвршћен за затезну структуру. Он одржава систем око периметра и током читавог животног циклуса пружа потребан степен напетости. Ако желите уклонити структуру (на примјер, за поправку), овај профил је демонтиран.

профил монтаже

Специјални профил монтаже

Такође, прикривени стропни вијенац и стропни строп се спомињу заједно када су у питању багете са осветљењем. Подразумева се да су уређаји за осветљење смештени на корпусу скривени од очију.

Савети за избор плоче

Приликом избора декорације плафона, потребно је да се фокусирате на стил ентеријера уопште, као и дизајн плафона и зидова. Најчешће, багета се подиже испод стропног плафона или испод тапета.

комбинација две боје

Хармонична комбинација у две боје

Фактори који утичу на избор плоча:

 • величина собе;
 • функције додељене корнцима;
 • боју и текстуру окружења;
 • техничке карактеристике производа;
 • трошкови багета и лепка (или других причвршћивача).

На крају, одлучити шта плафон лајсне изабрати да се протегне плафонима су власници, али не заборавите главну ствар: да лајсне и лајсне не би требало да у супротности остатак декорације или стила, нити у вредности. Ако је плафон украшен референтном текстилном тканином, онда је мало вероватно да ће јој одговарати неискусна ламела пене. И обрнуто, позлаћене трослојне багете у малој кухињи апсолутно су одвечне.

Упутства за брзо инсталирање

Свака врста плафона има различите карактеристике и карактеристике дизајна, односно, разликује се у начину инсталације. На пример, дају упутства о лепљењу буџетске варијанте – корњаче од пене. Претходно, потребно је складиштити потребну количину делова, посебног лепка, четке, ножа за сечење, алата за означавање.

означавање

Пре-означавање

Процедура:

 • проверите квалитет делова, ако је потребно, одрежите дуге производе у жељене фрагменте; пажљиво смањите углове – под углом од 45 степени;
 • одредити тачно место за сваки елемент, дајући ознаке директно на зид (позадину); не додирујте плафонски филм;
 • Лепкове наносимо лепљивим плочама – само на површини, посебно дизајниране за ово;
 • Причврстимо елементе на зиду, чврсто притискамо заједно на спојеве; до плафона није потребно лепити;
 • уклоните вишак лепка тако да трагови не остају.

Проверавамо квалитет рада, поновимо процедуру ако је потребно.

Модерни модели – унутрашња декорација

Ако постоји додатна могућност украшавања просторије, зашто га не би користили? Постоји много начина да украсите собу помоћу строгог или, супротно, претенциозног скретања.

крупне багете

Булк багете за декорацију спаваће собе

Ако простор дозвољава, могу се ући у било коју стилску собу – од класичног до барокног и модерног.

кухиња-трпезарија

Широки филети за декорацију кухиње-трпезарије

Ако желите, можете користити лагано позадинско осветљење, које ће нагласити стил и декорирати структуру напона.

рељефно калуповање

Осмишљен калуп са осветљењем

Међутим, ако технологија инсталације претпоставља блиско постављање плафонског система на зид, можете одбити багете.

Видео о избору и уградњи плафона

Нудимо занимљив видео о томе како правилно лепити подножје на стропу који се протеже.

Стручни савети за уградњу багета:

Како изгледа дизајн са багетом:

Изабрати и уградити корпе за постављање стропног плафона може се самостално ослањати на опште прихваћена правила уређења ентеријера. Али консултација дизајнера или помоћ професионалних градитеља такође неће спречити.

decor

Leave a comment