Водич за избор машине за прање веша

Како одабрати машину за веш

Да бисте изабрали машину за прање веша, потребно је размотрити не само колико брине, већ и мноштво других карактеристика: класа ефикасности прања, брзина центрифуге, цена, број програма и тако даље.

Овај водич по кораку ће вам помоћи да се припремите за путовање у продавницу / посетите онлине продавницу, разумете разлику између карактеристика различитих модела и направите најбољи избор.

Корак 1. Одредите врсту машине за прање веша

За почетак је неопходно решити најједноставније питање – коју врсту машине требате: уграђени, стационарни или вертикални са горњим учитавањем?

 • Уграђена машина је дизајнирана за потпуну интеграцију у било који намјештај, рецимо, у кухињски сет, који се само пројектује. Да би то учинили, обезбеђује угао за плочу, шарке на предњој плочи (за висење врата) и поклопац који се може уклонити. Не постоје украсни бочни зидови. Испоставља се да такав ЦМ може бити сакривен, чинећи унутрашњост што је могуће могуће. Посебно је важна уграђена машина када се ставља у кухињу.
 • Уграђена машина за прање веша у кухињи
 • Уграђена машина за прање веша у кухињи
 • Уграђена машина за прање веша у кухињи

Такође погледајте: Све о постављању машине за прање веша у кухињу.

 • Стационарни модел је погодан у случају да је соба већ намештена и потребан вам је само нови асистент. Уосталом, уобичајена машина за прање веша се такође може делимично уградити испод пулта, испод судопера (ниски модел) или у ормару са вратима. Ако је потребно, горњи поклопац кућишта може бити уклоњен (готово сви модели).
 • Машина за прање веша и за косу – то је готово савршена машина за веш, јер производи не само чист, већ скоро сув, па чак и притисне платно које се могу одмах ставити на или савијено у ормару. Овај резултат постиже се због додатног гријача и убризгавања топлог ваздуха у бубањ. Недостаци ЦМ од сушења су: висока цена (од 30 тр), већа величина јединице, већа потрошња енергије.
 • Вертикална машина за прање веша са горњим оптерећењем је погодна ако простор који је додељен за њега није велики.

вертикална машина за прање веша

Који тип машине за веш је бољи – са предњим или вертикалним учитавањем?


Навике модела предњи отвор добра могућност делимичног / пуном уметања, способност да види шта се дешава унутар бубња током прања (ако је вода из машина стечено на којој фази процеса и тако даље.), За чување ствари на врху марака, како на полицу. Поред тога, избор модела у овој категорији је најшири и најразличитији за било који упит и торбицу. Од минуса, можете позвати само већу величину (поред тога вам треба простор за отвор), као и потребу за нагињањем да бисте учитали ствари.

Вертикална машина са горњим отвором је добра, нарочито његова компактност. Остали бонуси су могућност скидања ствари након лансирања и то стоје, а не у нагибу. Потрошња вертикалне ЦМ: виша цена, мањи избор модела, недостатак могућности уградње.

Корак 2. Ми вршимо мерења

Пре него што одете у радњу, морате одлучити гдје ће стајати машина за прање веша и колико простора можете да додијелите за то.

 • Обичне машине са предњим утоваром имају стандардну висину (85 цм) и ширину (60 цм), али њихова дубина може варирати. Најниже машине имају дубину од 35-40 цм, средње – 45-50 цм, пуном величином – 50-60 цм.
 • За оне који желе да штеде онолико простора, саветујемо да обратите пажњу на компактним моделима, који имају висину од 70 цм, ширина и дубина -. 50 цм Већина ових машина инсталираних испод судопере као што је приказано на слици испод.

Компактне машине за прање под лавабо

 • Вертикалне машине за прање су ширине 40-45 цм и дубине 60 цм, али висина може да варира од 85 до 90 цм.

Савети и трикови

 • Поред величине кућишта, обратите пажњу на пречник лопуте, који се може разликовати од 20 до 50 цм. Што је лопта већа, лакше је набавити и оптеретити веш. Истина, широка врата у замаху захтевају већу маргину простора.
 • Куповина машину за веш испод тезге, имајте на уму да ако желите да уклоните горњи поклопац и тиме смањују висину ЦМ за неколико центиметара.

Корак 3. Ми одлучујемо који капацитет машине за прање веша је потребан

Веш машине имају различите капацитете. Неки модели могу да приме само 3,5 кг, док остали модели – свега 14 кг. Следеће “норме” ће вам помоћи да не грешите:

 • За 1-2 особе је погодан аутомобил са капацитетом од 4-5 кг;
 • За породицу од 3 особе потребно је изабрати машину за прање од 5-6 кг;
 • За породицу више од 6 људи вриједи узети велики аутомобил капацитета 9 кг.

Тоолтип

Ако желите да уштедите простор у купатилу / кухињи или, обратно, купите аутомобил са резервом капацитета, немојте га претерати. Превише аутомобила тешко може примити чак и комплет дечијих постељина. Превелика машина, чак и са минималним оптерећењем од 1-1,5 кг, трошиће пуно воде и струје.

Корак 4. Разматрамо класе прања, енергетске ефикасности и притиска

За сваки модел ЦМ је увек причвршћена наљепница у боји која означава разреде прања, енергетске ефикасности и центрифугирања. Пре него што изаберете машину за прање веша, потребно је да се упознате са овим “кодираним” информацијама о бројевима и бројевима.

 • Класа прања је један од најважнијих критеријума за избор. На крају крајева, то показује колико је ефикасна машина која пере. Овај индикатор је обележен словима од А до Г. Истовремено, А је највиша класа, а Г је најнижи. Међутим, у продаји је могуће сусретати аутомобиле у класи која није испод В.

Тоолтип

Квалитетна машина за веш треба да има квалитетан индикатор прања и енергетске ефикасности најмање класе А. Да ли желите још ефикаснију машину? Изаберите модел који има клупу прања А +, А ++ или А +++ (највиша вриједност).

 • Класа ефикасности потрошње енергије у савременим машинама варира од А + до Г. Препоручујемо да одаберете машину за прање разреда енергетске ефикасности која није нижа од А.
 • Осим класе прања, обратите пажњу на класу сушења и стискања, што говори о преосталој влаги веша након сушења / стискања. Овај индикатор се такође разликује од класе А до Г.

Тоолтип

Препоручујемо избор веш машину која има сушење и притиском не може бити мањи од Ц. Информације за поређење класе: класа А машине за спин одећу на ниво влаге од 40-45%, а машина класа Ц – до 60%. У пракси постоји разлика у трајању сушења веша, али није значајна.

Корак 5. Обратите пажњу на брзину центрифугирања

Што је већа брзина центрифугирања, сушач ће бити испран веш у излазу. Препоручујемо да изаберете машину за веш са брзином од најмање 800 о / мин. За прање свакодневно то је сасвим довољно. Међутим, за најбоље резултате препоручујемо избор ЦМ-а брзином центрифуге од 1200-1400 о / мин. За прање ћебета, јастука и вањске одјеће, такви индикатори су најприкладнији.

Тоолтип

Па, ако ЦМ има систем за апсорпцију вибрација, тако да се машина не дрхти пуно и прави буку на спиној фази.

Корак 6. Процените сет и број програма

Најједноставнија машина за прање веша има најмање 10 програма прања, највише “фенси” – до 20 програма. Наравно, што више програма има аутомобил, то је и скупље.

Стандардни, без којих не може да уради просечног корисника, укључују следеће програме: памук прање, деликатан прање, вуна прање, суво мешовито рубље, интензивно, Претпрање и брзо.

У зависности од ваших потреба, можете одабрати машину са додатним програмима:

 • Прање дечијих ствари (машина се брише са пуно вруће воде, чврсто држи веш);
 • Уклањање животињске длаке (ако имате љубимца, овај програм ће бити неопходан);
 • Супер-испирање (актуелно за алергијске болеснике);
 • Прање спортске опреме;
 • Прање ципела (погодно за прање патике и патике);
 • Спречити дробљење и пеглање;
 • Прање дувача;
 • Прање органских загађивача;
 • Прање са ефектом прања руку (брисање ствари које нису дозвољене за прање у машини, због повећане количине воде, ниске температуре и специјалних кретања бубња).

Корак 7. Процењујемо додатне функције

На крају, размислите о додатним карактеристикама.

 • Заштита од цурења – систем интелигентног искључивања и снабдевања водом када се открије цурење.
 • Заштита од дјеце – блокира нежељено искључивање или промену поставки.
 • Интелигентна контролна функција – систем памти појединачне поставке, одређује тежину веша, дозира количину детерџента и воде, коригује температуру, брзину центрифуге, интензитет испирања и друге параметре прања, у зависности од оптерећења. Модели са овом функцијом су скупљи, али штеде струју, воду и детерџенте.
 • Функција Фуззи Логиц (за веш машине са сушачем) – За разлику од конвенционалног ЦМ-а са сушењем, машина са овом функцијом зауставља сушење не помоћу тајмера, већ сензором који детектује преосталу влагу веша и зауставља саму јединицу. Дакле, спречава и прекомерно сушење и сушење ствари.

Следећа видео прича о томе како одабрати праве машине за прање веша, ће вам помоћи још више “преклапања” пре куповине.

Одлучите која фирма да изабере машину за прање веша, помоћу видео упоређивања машина за прање веша у ценовној категорији од 10-20 хиљада рубаља.

decor

Leave a comment