Водич за избор кухињских славина и упутства за уградњу

лажни панели за кухињу

Лажни панели за употребу у кухињи, када је потребно сакрити било коју локацију у опреми, на пример, коралирање линије ваздуха или соцле слушалице. Хајде да схватимо који су материјали и дизајн погодни за фасадне панеле на кухињама, разјаснилићемо проблеме инсталације и цена.

Када вам требају лажни панели

Лажни панел за кухињу може:

 • Замените кухињску бочицу;
 • Затворите покривач од хаубе;
 • Сакријте непотребне нише или комуникације;
 • За украшавање носаћа намештаја;
 • Скините размак између ормарића и зидова;
 • Покривајте нишу или раздаљину између ормара;
 • Помоћ у креирању декоративног система осветљења;
 • Визуелно поравнајте површине.

У наставку су приказани примери употребе лажних панела у кухињи.

Маскирање валовите цеви са лажним панелом

Маскирање валовите цеви са лажним панелом

Маскирање цеви са лажним панелима

Фалсх плоча у дизајну прозорског простора

Фалсх плоча у дизајну прозорског простора

Дакле, главни задатак лажних панела је прерушавање. Али захваљујући њима, зидови у кухињи могу се претворити у акцентни део унутрашњости, пошто су многе лажне плоче украшене технологијом за штампање фотографија. А то значи да предња страна материјала може украсити не само имитацију плочица, већ и поглед на ноћни живот у Њујорку или водопад који блистави прскањем.

Материјали за лажне панеле

Лажни панели за кухињу су посебне завршне плоче, украшене са једне стране. Следећи материјали се користе за њихову производњу.

Природно дрво

Еколошки, леп, издржљив материјал, који је такође предмет рестаурације. Истина у кухињи није баш практична, јер се плаши промена температуре и влажности, оштрих предмета и честих чишћења. Најчешће, за завршну обраду плочица за фотеље и соцле користе фурнирани МДФ са превлаком од воска.

Пример завршетка постоља са дрвеним панелима

Пример завршетка постоља са дрвеним панелима

Фурнирана плоча

Фурнирана плоча

МДФ, ламинирана иверица

Једноставно монтира и одликује висок декоративан, може имитира било коју текстуру или штампање фотографија. Издржљивост таквих структура зависи од јачине заштитног горњег слоја. Најсигурније опције – са лакирањем или акрилним премазом.

Предња плоча од МДФ-а

Предња плоча од МДФ-а

Предња плоча од МДФ-а

Предња плоча од МДФ-а

 • Предња плоча од челика
  Предња плоча од челика
 • Предња плоча од челика
  Предња плоча од челика

Стаклени панели

Практична, ватроотпорна, омогућавају вам да експериментишете са осветљењем, не срушите се од влаге. Стаклени панели су направљени од акрилних, силикатних, поликарбонатних, каљеног стакла и триплекса.

 • За завршну обраду предњачи, стаклени панели “триплек” и каљено стакло су најпогоднији. Пошто су апсолутно безбедни чак иу прекинутом стању, они су јаки и не плаше се топлоте (укључујући и из плинске пећи).

Стакло се може украшити фотографском штампом или обрасцима добијеним пескарењем.

Стаклена бочица са причвршћивањем профила

Стаклена бочица са причвршћивањем профила

Стаклени екран у зиду између кухиње и купатила

Стаклени екран у зиду између кухиње и купатила

 • Скинали у унутрашњости кухиње
 • Скинали у унутрашњости кухиње

На слици испод можете видети пример маскирања валовитог стакла са позадинским осветљењем.

Стаклени панел са осветљењем, прикривајући таложење

Процес уградње предње плоче се може видети на следећем видео снимку.

Пластични лажни панели

Најјефтинији, практични, отпорни на влагу, панели за једноставну негу, они се лако могу монтирати сопственим рукама и пресеци на мале делове. Пластика имитира било који материјал, на пример, камен, зиду или плочицу “вепар”, али ипак није аутентичан.

Иначе, у Икеи можете купити пластичне зидне плоче Фастб испод плочице са једне стране, а са монофонском површином с друге стране. То значи да можете лако заменити дизајн предњег дела по расположењу. Монтирајте зидне плоче од Икеа до зида са посебним профилима.

Зидни панел Фатсбу, Икеа

Зидни панел Фатсбу, Икеа

Метал

Металне плоче најчешће су направљене од нерђајућег челика. За кухињску бочицу боље је користити матиране површине – они нису толико видљиви из воде. Често металне плоче тримирају само подручје иза плоче.

Метални предњи

Вјештачки камен

Може симулирати текстуру комада мрамора, гранита и чак украсних камена, или може бити груба расцепа необрађеног природног материјала. Одличан за завршне кецеље у тону тоалета.

Панели вештачког камена

Дизајнирај правила избора

У зависности од сврхе или ваших жеља, лажни панели могу играти улогу акцента у унутрашњости или, обратно, не привлаче пажњу копирањем суседних површина.

 • Као акцентни декор користи панеле са фототринтом, монофоничне, али светле боје или панеле који имитирају егзотичне врсте дрвета, нпр. Зебрано.

Аццент Предњи

 • Да би се лажни панел испоставио неутралним, мора се одабрати у тону суседних површина, на примјер, пултовима, кухињским фасадама или зидовима. У супротном, можете одабрати универзалне нијансе и текстуре – “испод дрвета”, бела, сребрна металик, као и мат или чисто стакло.

Лажни панели испод прозора

Стаклена бочица у унутрашњости кухиње у стилу поткровља

Узмите у обзир и следеће савете:

 • На тамним површинама прашина и пруге су приметније него на светлости или разноликости.
 • Мотлеи и светле зидне плоче, на пример, са штампањем фотографија, пожељно је користити под условима лаконичног ентеријера.
 • Ако је твоја мала кухиња, тада за завршетак радног подручја потребно је одабрати панеле светлих нијанси. Неће смањити простор и рефлектовати светлост.

Основне методе инсталације

Лажни панели у кухињи могу бити фиксирани и трајно и са прорачуном за периодичне смјене, демонтажу или отварање-затварање.

 • Стационарно причвршћивање

Причврстите плоче на самолепљиве вијке, силикон или лепак. Причвршћивање на вијцима омогућава вам да правилно поставите плочу на право место и, ако је потребно, демонтирајте. Мјесто причвршћивања украшени су округлим чеповима. Монтажа са лепком или силиконом је могућа у случају да је зид равно.

 • Није стационарно причвршћивање

Овај метод је добар код блиских комуникација, на пример, брушења или цеви, тако да увек имају приступ. У овом случају, материјал се може утврдити на магнетима, што га лако уклања ако је потребно. Други начин – причвршћивање са профилима, у које се убацује лажни панел. Постоји “зид” по принципу жлебове блокова или се користи један модул. Затим се овај зид “увлачи” између решетки, а сви резултујући зглобови су покривени угловима или украсним плочицама.

Наравно, пре него што поправите материјал, потребно је да припремите зид: то можда није сасвим равно, али, без обзира на то, без великих недостатака и разлика. Довољно је малтерирати базу, сачекајте док се не осуши, а затим пређите на следећу фазу.

Више информација о фиксирању зидне пластике и МДФ панела можете наћи у следећем видео снимку.

decor

Leave a comment