Köksdesign 5 kvm. meter från reparation till dekoration

Köksdesign 5 kvm. meter från reparation till dekoration

Kök 5 kvm

Kökarea på 5 kvadratmeter. Mätare finns ofta i Chrusjtjov, typiska panelhus och hus i den gamla grunden. Att passa i ett litet utrymme arbetar och matplats är ganska svårt, men det är möjligt. Från det här materialet lär du dig hur mycket det beror på vilken möbel du väljer och hur den är ordnad, vilken färg väggarna är målade, hur ljuset är byggt och vilka gardiner som hänger på fönstren. Och här kan du få många superidéer för design, reparation, planering och ombyggnad från ett urval av 50 bilder av äkta interiörer.

layout

Till köket 5 kvadratmeter. meter passar både arbets- och matplatsen, det finns ingen annan väg, hur man planerar möbleringen G-formad eller linjär.

 • L-formad (vinkel) layout Det är bra att det gör att du kan placera en tallrik, ett handfat och ett kylskåp enligt regeln för "arbetstriangeln", och också att använda vinkeln och två väggar. Genom att montera köksmöbler på detta sätt får du ett rymligt arbetsområde och tillräckligt med förvaringsutrymme. Det är sant att matsalens storlek måste "spara" och välja ett bord / bar för 2 personer. Ett exempel på ett hörnkök på 5 kvm. meter visas på bilden nedan.
 • Corner kök i Khrusjtjov
 • Corner kök i Khrusjtjov
 • Corner kök i Khrusjtjov
 • Corner kök i Khrusjtjov

Corner kök i Khrusjtjov

 • Den linjära layouten är mer kompakt, men lite mindre bekväm, eftersom matlagningen måste köras längs hela kökslinjen många gånger. Men i ett litet rum är det inte så svårt. Men matbordet kan placeras och mer rymligt - utformat för 3-4 personer.

Linjär layout av ett litet kök

Om köket bara är ett utilitariskt rum, och matsalen flyttas till ett annat rum, kan du överväga en U-formad eller två-rads layout.

 • Tvåstegs plan för möbelarrangemang är ett utmärkt alternativ för ett smalt rum. Vanligtvis är köket konfigurerat enligt följande: spis, diskbänk, matlagning och diskmaskin finns på ena sidan, och kylskåp, ugn och mikrovågsugn finns på motsatt sida.
 • U-formad layout - det mest praktiska, eftersom allt du behöver för matlagning är till hands. Nackdelen är att det U-formade headsetet är oklart. Mest av allt är det här alternativet lämpligt för ett kvadratkök. I nästa bildreglage kan du se kökets inredning 5 kvm. meter med en U-formad uppsättning och en matsal, tagen ut i vardagsrummet.
 • U-formad kökslayout i Khrusjtjov
 • U-formad kökslayout i Khrusjtjov
 • U-formad kökslayout i Khrusjtjov
 • U-formad kökslayout i Khrusjtjov

När du utformar ditt kök i U-form eller i två rader, kom ihåg att passagen mellan möblerna ska vara minst 90 cm.

färgspektrum

Kökarea på 5 kvadratmeter. meter måste nödvändigtvis vara ljus och mer monokrom än flerfärg eller kontrast.

 • Bäst visuellt ökar utrymmet och löser problemet med brist på ljus vit färg. I ett litet kök 5 kvm. meter av det borde vara mer än några andra färger. Faktum är att vitt kan vara en fasad och ett headset och dekoration, en matsalgrupp och till och med gardiner. Var inte rädd för marschen av vita ytor. Faktum är att de är lika praktiska som alla färgämnen. Och att detta interiör inte verkar vara "sjukhus", använd några nyanser av vitt (från mjölk till elfenben) och olika texturer (från glans till sten).
Vitt kök 5 kvm m

Design av ett litet kök 5 kvm. meter i ett rum Khrushchev

Vitt kök 5 kvm m

 • I ett par vita kan du välja andra ljus nyanser: ljusgrå, ljusblå, kräm, beige.
 • Försök att inte använda mer än 3 färger i inredningen, annars finns det risk för "överbelastning" inuti.

Se också: Allt om utformningen av ett litet kök - 16 super-mottagningar och 70 bilder.

dekoration

 • "Sprid" väggarna kommer att hjälpa till att korrigera golvet. Om du har valt en keramisk plattor, då bör den läggas diagonalt. Trägolv och laminatgolv i smala rum är placerade antingen diagonalt eller tvärs över rummet. Helst bör golvmatningarna vara små, vikta i en nedstigning eller "sillben".
 • Den kända bristen på kök i Khrusjtjov är inte bara ett litet område, men också lågt i tak. "Raise" dem kommer att hjälpa tapeter i en diamant eller i en vertikal remsa. Men var försiktig, det smala kökets överflöd av vertikala linjer kommer att smala ännu mer.
Designa en liten köksdesign med randig tapeter

Designprojekt av ett litet kök med randig tapeter

 • Det är önskvärt att väggarna är fasta och utan mönster. Men om du vill klistra in tapeter väljer du en trasa med ett litet mönster av dämpade nyanser. Bakgrund med ett stort och färgstarkt tryck är det säkraste att klistra på endast en vägg.
 • Skapa illusionen av ett stort utrymme hjälp bakgrundsbilder med en perspektivbild. Till exempel kan det vara en stadsgata, en väg som leder till avstånd eller en skogsväg.
1

Foto bakgrundsbilder i ett litet kök

 • En annan super effektiv teknik - mot väggarna med en spegel. Om du dekorerar hela väggen eller ett stort område (till exempel ett förkläde eller en vägg nära matsalen), visas utrymmet mer visuellt. Och om fönstret återspeglar sig i spegeln, kommer det naturliga ljuset att öka.

Speglar inuti ett litet kök-matsal

 • För att lägga till ett litet utrymme känslighet av luftighet och ljushet, använd i blanketten på förklädet glänsande, glansiga eller "satin" ytor. Till exempel, kakel-hog eller glas.

Se även: Design och reparation av ett litet kök i Khrusjtjov - 13 testade lösningar.

Remodeling och zonering

Ombyggnad är alltid ett arbete, tid och ekonomiskt dyrt mått, men med hjälp kan du dramatiskt ändra och förstora ett litet kök. Det finns två alternativ för ombyggnad: förening av köket med angränsande rum eller överföring av skiljeväggar.

 • Flytta partitionen och öka köket på grund av intilliggande rum. fördelar: en ökning i köket för ett par kvadratmeter, vilket gör det möjligt att utrusta en full matsal och arbetsområde. Samtidigt är köket isolerat - lukt och ljud kommer inte att tränga in i de återstående rummen. nackdelar: minskar området i vardagsrummet / korridoren, reparationer är komplicerade och dyra på grund av uppförande av nya partitioner.

Nedan finns en plan för lägenheten med överföringen av skiljeväggen och ökningen i kökets område på grund av intilliggande lokaler.

Planen i lägenheten med överföringen av skiljeväggen och ökningen av kökets yta på grund av vardagsrummet och korridoren

Planen i lägenheten med överföringen av skiljeväggen och ökningen av kökets yta på grund av vardagsrummet och korridoren

Följande bilder visar kökets inredning i ett enrumsrum, Khrushchev, som förstorades av vardagsrummet.

Barstand från fönsterbrädan

 • Inredning av vardagsrum
 • Inredning av vardagsrum
 • Bar disk i ett litet kök
 • Bar disk i ett litet kök
 • Bar disk i ett litet kök

Tänk på att omfördelningen av lägenheten, även med rivningen av icke-strukturella strukturer, kräver samordning med bostadsinspektionen.

 • Kombinera köket med vardagsrummet och / eller hall. fördelar: Utrymmet blir bekvämt för familjesemestrar, måltider och möten med gäster, köket ökar genom att överföra matsalgruppen till vardagsrummet eller till gränsen till två rum, det blir möjligt att utrusta en full och rymlig matplats. nackdelar: det finns ingen möjlighet till avskildhet, ljud och lukt från köket kan störa resten i vardagsrummet (och vice versa), störningen i denna eller den där zonen kommer att förstöra rummets allmänna utseende.

Nedan finns planerna för en två-rumslägenhet i en typisk Khrushchevka före ombyggnaden och efter förening av köket med vardagsrummet.

Plan av lägenheten innan omplaneringen

Plan för en två-rums lägenhet i Khrushchevka innan omplaneringen

Layout av en lägenhet med kombinerat kök och vardagsrum

Layout av en lägenhet med kombinerat kök och vardagsrum

Och här är ett tydligt exempel på utformningen av ett kombinerat kök-vardagsrum i ett rum-rum Khrushchev.

 • Kök-vardagsrum i Khrusjtjov
 • Kök-vardagsrum i Khrusjtjov

Kök-vardagsrum i Khrusjtjov

Planera för att omformulera ett rum Khrushchev

Lägenhetens layouter "före" och "efter" förändringar

Till det förenade köket-vardagsrummet eller köksvestibulen såg ordentligt, det måste zonas. Zonernas gränser kan endast betecknas med visuella metoder (med hjälp av olika ytor av väggar, golv och tak, belysning, mattor) eller fysiska "avgränsare". Till exempel kan det vara möbler, en låg avdelning, en takbalk, en skiljevägg med en välvd eller öppen dörröppning, växter, en glaspartition, skjutdörrar och gardiner. I nästa val av bilder är exempel på zoning förenade kök-vardagsrum.

Kök 5 kvm. meter i Khrusjtjov

Arched öppning

Zonering med en glaspartition

Glidande glasdörr i litet kök

Exempel på zoning kök-hall i studiolägen

 • Skjutdörr
 • Skjutdörr

möbler

Mycket beror på valet av möbler. Här är några tips som hjälper dig att planera ditt kök:

 • Sedan på ett litet 5 meter stort kök finns en katastrofal brist på utrymme för att lagra saker, du måste använda sin höjd, det vill säga väggarna. Välj ett kök med tre nivåer i taket och placera på de översta hyllorna de saker som inte behövs i köket ofta (glasögon, festlig service, livsmedelsbutiker, flaskor för pickles, etc.). Förresten, i ytterligare tier kan du dölja luftkanalen.
 • Förutom toppen av köksskåp kan du också använda botten, nämligen sockeln. Om du bygger in flera utdragslådor får du utmärkt lagring för små saker.

Skåpslådor i köksskåp

 • Idealt sett bör köksuppsättningen beställas i enlighet med individuella storlekar, för att ingen centimeter ska slösas bort.
 • För att visuellt underlätta inredningen ska fräscharna på köksuppsättningen väljas blankt eller med glasinsatser, passande och solida dörrar utan paneler och även utan handtag.

Vitt litet kök

 • Den universella färgen på köksuppsättningen är vit. Det är också bra om I köket finns en gasspis. Faktum är att vita lådor är nästan osynliga (se bild).

Kök med gasspis

 • Ett annat bra alternativ är en uppsättning i väggens ton.

Inte mindre noggrannhet behöver gå till valet av bord och stolar. När allt kommer omkring i miniköket borde de vara maxi-funktionella och superkompakta.

 • Den mest "miniatyr" lösningen kommer att vara en barräknare. I ett isolerat kök kan det utrustas utifrån en fönsterbrädan (se bildsexemplen nedan), och i ett kök kombinerat med ett vardagsrum, sätt på gränsen till rummen.
Kök 5 kvm. meter i Khrusjtjov

I hörnet kök område på 5 kvadratmeter. meter hittar du en plats för snacks, renovering av vindrutan i baren

Bord från fönsterbrädan

Exempel på en bordsvin

Och här är ett exempel på en design av ett kombinerat kök-vardagsrum med en bardisk.

Bar disk i köket-vardagsrummet

Bar disk i köket-vardagsrummet

En bar mini-bar kan integreras i headsetets nisch, som visas i detta foto.

Barräknare i ett litet kök i en nisch

 • En annan mobil lösning är ett hopfällbart bord som, när det monteras, blir till en gångjärnshylla.

Fällbara bord i litet kök

 • I 5-meters köket passar och ett litet runt soffbord för 1-2 personer.

Soffbord

Om din livsstil inte passar på något sätt med minitabeller, välj ett bord för 3-4 personer med rektangulär eller kvadratisk form - de spenderar rationellt utrymme. Det är önskvärt att han lätt kan vikas och utvecklas.

 • Stolarna är lätta, kompakta och funktionella. Till exempel kan det vikas "trädgårdsstolar", genomskinliga polykarbonatstolar, bänkar, pallar eller hörn med inbyggda förvaringslådor.

Matsal i ett litet kök

utrustning

För att spara utrymme i arbetsområdet, välj liten och inbyggd utrustning.

Kylskåpet är bättre att välja en smal men hög diskmaskin lämplig för en bredd på 45 cm och en matlagningsyta - med 2-3 brännare.

Tja, om hushållsapparater kombinerar flera funktioner på en gång: en multivarkare + en brödtillverkare, en kombination + köttkvarn + en juicepress eller en ugn + en mikrovågsugn.

belysning

Korrekt belysning är ett löfte av mysighet. I ett litet kök måste det vara mycket.

 • Dagsljuspenetration bör inte störa gardiner, möbler eller extra föremål på vindrutan.
 • Konstgjort ljus är viktigt att fördela lika jämnt som möjligt över hela rummet. Idealiskt lämpad för ett sådant belysningsscenario: strålkastare längs takets omkrets + möbler belysning av arbetsområdet + sconce eller ljuskrona ovanför bordet.

Exempel på belysning av ett litet kök

 • Lamporna du väljer är miniatyr och lakoniska.

Köksinredning i vita toner

dekoration

Alla små kök tenderar att verka rubbiga och röriga. Även magneter på kylskåpet kan ge en känsla av disorganisering i 5 meter köket. Därför betyder den viktigaste principen för dess inredning - "mindre - det betyder mer." Det är dock inte nödvändigt att ge upp smycken och tillbehör, annars kommer interiören att vara för minimalistisk. Par av små målningar / affischer / fotoramar på väggen, en kruka med en blomma i rummet och väggklockorna kommer att räcka för att skapa mysighet.

Vitt litet kök i Khrushchevka

Vitt litet kök i Khrushchevka

När det gäller gardiner är kort och lakoniska gardiner bäst: romerska och rullgardiner, persienner och gardiner-café som på bilden nedan.

Gardiner-Café i inredningen av ett litet kök

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 3

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map