Kök 6 kvadratmeter. m - 12 tips för design och reparation, 70 bilder

Kök 6 kvadratmeter. m – 12 tips för design och reparation, 70 bilder

Kök 6 kvm

Köksyta på 6 kvadratmeter. m är typiskt för vissa seriella panelhus, hus av den gamla grunden och särskilt Khrushchev. Arrangemang av ett sådant minikök är en riktig utmaning för varje ägare. Här är den vanliga uppsättningen svårigheter som oftast uppstår under arbetets gång:

 • Brist på utrymme för arbets- och matsalar;
 • Brist på lagring;
 • Känsla av förvirring och rodnad;
 • Närvaron av en gaskolonn;
 • Lågtak (i ​​Khrusjtjov är deras höjd bara 2,5-2,6 m);
 • Ofta - dålig belysning.

Lyckligtvis kan dessa problem lösas eller åtminstone minimeras med hjälp av noggrann planering och tillämpning av några knepiga tricks. Från det här materialet lär du dig att skapa en liten köksdesign, 6 kvm. meter från grunden, och du kan få en superide på designen från ett urval av 70 bildinteriörer.

12 praktiska tips för utrustningen av köket 6 kvm

Tips 1. Öka köket genom att omforma

Ombyggnaden är mycket besvärlig, men det enda sättet att dramatiskt förändra och öka miniköket. För det första krävs det utveckling av projektet och dess legalisering, och för det andra ökar det tid och budget för reparationer. Men alla ansträngningar betalar bekvämlighet och ökar användbar plats i framtida kök. Här är vad du kan göra:

 • Öka köket på grund av intilliggande lokaler genom att överföra partitionen;
 • Kombinera köket med det angränsande vardagsrummet eller balkong / loggia.

Nedan kan du överväga planerna för de mest typiska tvårumslägenheterna i Khrushchevka före och efter förändringen.

Plan av lägenheten innan omplaneringen

Plan av lägenheten innan omplaneringen

Layout av en lägenhet med kombinerat kök och vardagsrum

Layout av en lägenhet med kombinerat kök och vardagsrum

Planen i lägenheten med överföringen av skiljeväggen och ökningen av kökets yta på grund av vardagsrummet och korridoren

Planen i lägenheten med överföringen av skiljeväggen och ökningen av kökets yta på grund av vardagsrummet och korridoren

För att öka köket på bekostnad av intilliggande rum, kommer det att ta rivningen av gamla och byggandet av nya partitioner. Fördelarna med denna väg är följande: köket ökar med 1,5-3 kvadrat, men är fortfarande isolerat. Närvaron av skiljeväggar skyddar resten av rummet från "kök" dofter och ljud. Till exempel, på morgonen eller sena kvällen kan någon från hushållet stanna kvar i köket, inkludera en mixer eller huva, utan att störa resten av familjen. Nackdelen med sådan ombyggnad är uppenbart - området i vardagsrummet / korridoren minskar. Nedan på bilden kan du överväga ett exempel på köksdesign i Khrusjtjov, som ökades på bekostnad av vardagsrummet genom att överföra partitionen.

 • Kök 6 kvm i Chrusjtjov
 • Kök 6 kvm i Chrusjtjov
 • Kök 6 kvm i Chrusjtjov
 • Inredning av vardagsrum
 • Inredning av vardagsrum
 • Kök 6 kvadratmeter. m i Khrusjtjov

Se även materialet om ämnet: Allt om utformningen av ett litet kök - 16 super-mottagningar och 70 bilder.

Att förena köket med vardagsrummet ökar inte sitt område, men det gör det visuellt rymligare. Dessutom finns det möjlighet att sätta ett matsal i vardagsrummet. Och det kombinerade köket är bra med det att du kan laga mat utan att störa din kommunikation med din familj eller gäster. Där är hon och nackdelar: spridningen av lukt och buller från köket till vardagsrum (och vice versa), brist på integritet, behovet av att alltid hålla arbetsområdet för att inte förstöra den övergripande utseendet på rummet.

 • Tänk på att i ett kombinerat kök måste du installera en kraftfull huva, annars kommer de kulinariska dofterna helt att impregnera textilierna i vardagsrummet.
 • Köket-vardagsrummet måste zonas så att interiören ser mer organiserad ut. Till exempel kan du markera gränsen mellan rum med en stor växt i en kruka, olika ytor, lampor eller möbler, säg, barräknare. Andra zoning idéer du kan lära av nästa bildsamling.

Khrushchevs zonering, omvandlad till en studio

Zonering med en glaspartition

1

Belysning i ett litet kök

Arch i köket i inredningen av studiolägen

Tips 2. Vit färg är den bästa assistenten i den visuella ökningen av rymden

Det mest effektiva sättet att skapa en illusion av rymden i ett litet kök är att dekorera den huvudsakligen i nyanser av vitt. Så du lägger inte bara på ljus och ljushet i inredningen, men gör det också universellt, lätt anpassningsbart för eventuella framtida förändringar. Även en kolonn och rör på en vit bakgrund kommer att vara nästan osynliga.

 • Du kan dekorera interiören monokrom, kombinera olika nyanser av vitt med varandra, men spela med texturer. Till exempel, kombinera vit tegel på väggar med ett glatt fasad headset (se bild nedan). Således kommer en ren vit inredning inte att visas steril.
Vitt litet kök i Khrushchevka

Vitt litet kök 6 kvm. m i Khrusjtjov i Moskva

 • Om du inte gillar svartvit vit kök, kombinerar du vit med neutrala nyanser, till exempel ljusgrå eller beige.
 • Vill du ha ljusa färger? Späd det vita interiören med 1-2 färgtoner, men använd dem endast som accenter.
 • Vitt kök med 6 kvadratmeter. m
 • Vitt kök med 6 kvadratmeter. m
 • Vitt kök med 6 kvadratmeter. m
 • Vitt kök med 6 kvadratmeter. m

Vitt kök med 6 kvadratmeter. m

 • Gillar du mörka färger? De är perfekta för att dekorera en av väggarna eller ett förkläde. Den mörka delen på en vit bakgrund visuellt "misslyckas" och ger utrymme djup.

Svart förkläde i inredningen av det vita köket

Se även: Design och reparation av ett litet kök i Khrusjtjov - 13 testade lösningar.

Tips 3: Bedra din vision med tricks

Mycket i uppfattningen om ett litet kök beror på hur det är dekorerat med väggar och golv. Du kommer inte att misstas om du bara målar väggarna med ljusfärg och lägger en gemensam kakel eller laminat på golvet. Men att spela för att öka utrymmet kommer att hjälpa och mer listiga designtekniker:

 • Vill du öka köket från 6 kvadratmeter. m till så mycket som 12 kvadratmeter. m? Vägga bara en av väggarna med en spegel. Om denna lösning verkar för djärv, begränsa dig till ett spegelförkläde eller en stor spegel i matsalen.

Speglar inuti ett litet kök-matsal

 • Om en vägg eller en del av en vägg att ta foto med en perspektivbild, köket kommer oundvikligen verka större.

Foto bakgrundsbilder i ett litet kök

Foto bakgrundsbilder för ett litet kök

 • "Extend" ett smalt kök kommer att hjälpa horisontella remsor, som inte är svåra att rita med hjälp av färgband och byggnadsnivå. Tänk på att horisontellt visuellt något "sänker" taket, så det är nödvändigt att ta bort endast en vägg eller till exempel ett förkläde. Förresten, i ett förkläde kan horisontella linjer skapas med hjälp av kakel "vildsvin" eller andra smala och långsträckta plattor.
 • Lågtak på 6-meters köket i Khrushchev "lyft" tapet med vertikala ränder eller i en rhombus. Men var försiktig, smala rum vertikala linjer är ytterligare inskränkt. Följande bilder visar utformningen av köket på 6,5 kvadratmeter. m med randig tapeter och kakel längs diagonalen.

Köksdesign 6,5 kvm. m

Köksdesign 6,5 kvm. m

I golvets yta kommer följande tricks att arbeta för att öka utrymmet:

 • Arrangemang av keramiska plattor eller träplattor på diagonalen, som visas på bilden ovan (på samma sätt som du kan lägga och linoleum);
 • Lägger golvet med små brädor / dyser / lameller i en skrot eller sillben;
 • Att lägga golvbrädor över rummet (för ett smalt kök).

I allmänhet principerna för materialval enkel efterbehandling - beläggningen är lättare och mer enhetligt, finare och vitare trycket / mönster / lägga mönster material, desto mer sannolikt visuellt "förstora" området eller åtminstone inte "minska". Med andra ord, tapeter med stora blommor eller mönster, samt breda enkelsidiga golvbrädor, 6 meter kök är kontraindicerat.

Tips 4. L-formad set använder utrymme så effektivt som möjligt

I de flesta fall, i köket på 6 kvadratmeter. m köket kan endast planeras på två sätt - L-formad eller linjär.

 • Linjär layout - Den mest kompakta, men också den mest obekväma. När allt kommer omkring, när tre strategiskt viktiga zoner (en tallrik, en diskbänk, ett kylskåp) är uppradade, måste kocken flytta längs köket många gånger under tillagningen. Men för ett litet kök är denna brist inte för signifikant. Men enkelrörslayouten lämnar mer utrymme för arrangemanget av matsalen.
 • Hörn kök är mindre kompakt och lämnar mindre utrymme för matsalen. Men på grund av användningen av två väggar och ett hörn har den fler lagringsytor och en mer rymlig arbetsyta. Och om du anordnar en spis, ett handfat och ett kylskåp på ett triangulärt schema, kan du laga mat, vilket gör att du behöver minimera onödiga rörelser. Nedan visas ett foto av det inre av 6-meters hörnköket.
 • Litet hörnkök
 • Litet hörnkök

Om 6-meters köket är endast för matlagning, och matsalgruppen tas ut, säg i den bifogade vardagsrummet, så kan du ordna möblerna i U-form eller i två rader.

 • U-formad layout är den mest praktiska och den mest besvärliga. Särskilt lämplig för kvadratkök. Huvudkravet för det U-formade headsetet är passagen mellan sidorna bör vara 90-120 cm, men inte mindre.

U-format kök

 • Dubbelrumskök är lämpligare för smala rum. Passage mellan de två parallella rader av möbler bör också vara 90-120 cm Ett utrymme för att vara bekvämt, ordna plattan tvätt och diskmaskin nästa längs en vägg, ett kylskåp, en ugn, och så tekniken - .. Längs den motsatta väggen.

Dubbel-däck kök

Tips 5. Det är bra om headsetet har en icke-standard lagring

Om standardinställningen på köksuppsättningen är lite optimerad blir den mycket rymligare och kompakt.

 • En ytterligare tredje eller till och med fjärde nivå av köksinredning kan dölja kanalröret och vara en utmärkt förvaring för burkar, matlagning böcker, festrätter, livsmedelsbutiker och andra saker som inte behövs ofta. Om du redan har en uppsättning, och det är inte högt, plocka upp några fina korgar eller behållare (helst med lock) för att sätta i dem sällan använda saker.

Hög köksuppsättning

Ställ med en hemlagad tredje nivå

Den extra delen av headsetet är gjord av tre flaskor och en bricka stöd

 • I sokan kan du bygga ett par lådor för att lagra brickor, rullar, mögel, vinlagret eller säg ditt husdjurs skålar.
 • Lådor i köksfacket
 • Lådor i köksfacket
 • Lådor i köksfacket
 • Lådor i köksfacket
 • Om du vill planera headsetet P- eller L-formigt och samtidigt spara utrymme kan en av sidoväggarna göras av reducerat djup och något snedställt.
 • Hörnkök med nedsatt sidovägg
 • Hörnkök med nedsatt sidovägg
 • Hörnkök med nedsatt sidovägg
 • Hörnkök med nedsatt sidovägg

Tips 6. Använd små och inbyggda apparater

I ett litet kök är det mycket mer rimligt att använda en teknik med reducerade dimensioner, särskilt eftersom det inte förlorar mycket i funktionalitet till vanliga enheter. Så för 1-2 personer kommer det att finnas tillräckligt med spis med 2 brännare, för en familj på 2-4 personer är en tallrik med 3 brännare lämplig. Diskmaskinen ska välja en smal - den minsta modellen är lämplig för en liten familj med en bredd på 35-40 cm, för en större familj - en maskin med en bredd på 45 cm.

Smal PMM

Kylskåpet kan också vara smalt (55 cm), men högt. Och om du sällan äter hemma blir en 120-liters kamera optimal. Rädda familjens budget och plats på köks hjälp och multifunktionsmaskiner, till exempel, ugn mikrovågsugn, bakmaskinen eller multivarka-processor med funktionerna i juicer och kvarn.

 • Ett annat tips - att ingen centimeter förloras förgäves, och inredningen inte verkar rubbad, all utrustning ska byggas in i köksuppsättningen.

Tips 7. Använd den gömda reserven - herren

Den kan göras en del av headsetet genom att gömma radiatorn bakom fasaderna eller byta den till en barräknare. Det viktigaste är att inte glömma att borra ett hål i bänkskivan (precis ovanför radiatorn) för att komma åt den varma luften till fönstret och stäng den med ett dekorativt galler. Om detta inte är klart kommer fönstren att börja dimma, på grund av vilken förut eller senare form kommer att visas.

Nästa är foto-idéer om att omarbeta vindrutan.

Fönsterbalkräknare

Fönsterbalkräknare

Fönsterkarm som en fortsättning på bordsskivan och headsetet

Se material: Sill och dess variationer - bord, barbord, bord.

Tips 8. Om möjligt, ta bort svängdörrarna

Svängdörren tar upp mycket användbart utrymme och visuellt överbelastar inredningen. Därför kan du åtminstone omorganisera gångjärnen så att dörren öppnas utåt, eller helt enkelt ta bort den och lämna ingången öppen. Men det är bäst att byta ut svängdörren med en skjutdörr (se bild), då kommer köket att vara isolerat, och utrymmet i det blir större.

 • Tänk på att om köket har en kolonn eller en spis, då måste dörren vara.
 • Skjutdörr
 • Skjutdörr
 • Kök med skjutdörr
 • Kök med skjutdörr

Tips 9. Gör en matsal av ljus och funktionella föremål

För 1-2 personer, den ledande mobila livsstil, eller när lägenheten har en separat matsal, byt ut matbord för 6-meters kök kan: bar, fällbord eller litet soffbord (helst vikning).

Barräknare i ett litet kök i en nisch

Fällbara bord för litet kök

Om mini-matsalen inte passar dig, välj ett bord med skjut- eller vikningstyp för 3-4 personer. Lämpliga former av bänkskivor - kvadratiska eller rektangulära, passformiga och halvcirkelformade och halvvalade bord - med dem i ett tätt utrymme är mycket bekvämare.

Matsal i ett litet kök

Och, naturligtvis, måste du plocka upp bordet en liten men inte för liten (60 cm bred landningsplats kommer att räcka). Och kanske lite smalare än vanligt, till exempel, ett djup av 60-70 cm. Och som i de små kök matbord används ofta som arbetare, är det mycket önskvärt att bordsskivan har en praktisk och tålig.

Nedan är kökets utformning 6 kvm. meter med en hörnuppsättning och ett halvcirkelformat bord på hjul.

 • Kök med mobilt bord
 • Kök med mobilt bord
 • Kök med mobilt bord
 • Kök med mobilt bord
 • Kök med mobilt bord

Stolar plockar upp lungorna och funktionellt. Utmärkt passande hopfällbara stolar, som om det behövs, lätt att vikas och till och med hänga på väggen. Förresten, de är mycket praktiska att använda som gäster.

Fällstolar IKEA

Fällstolar IKEA

Bänkar eller bänkar, även om de är stationära, men ekonomiskt spenderar utrymme och ofta har plats för rymliga lådor.

Kökhörn

Kökhörn

Stolar, barstolar eller pallar av polykarbonat kan hjälpa till att undvika rodnad, eftersom de är praktiskt taget osynliga. Förresten, sådana stolar är billiga, passar in i vilket interiör som helst och tjänar i sin ursprungliga form.

 • Transparent stol
 • Transparent stol

Tips 10. Installera några små, istället för en kraftfull armatur

Ingenting förstör inte det inre av ett litet kök, som dålig belysning från en central ljuskrona. Samtidigt kan korrekt planerad belysning kraftigt förändra uppfattningen om ens ett mycket litet utrymme.

 • Om du utrustar köket från början, installera några strålkastare längs omkretsen eller två motstående sidor av taket. I mitten eller direkt ovanför matbordet kan du hänga en vacker ljuskrona eller ett par hängare.

Exempel belysning kök 6 kvadrat. m

 • Förbättra det befintliga belysningsscenariot genom att installera ett par väggskenor eller små taklampor / suspensioner.

Liten köksljus

Tips 11. Dekorera fönstren med korta gardiner

Det kan till exempel vara romerska eller rullgardiner, vertikala eller horisontella persienner, gardiner-kaféer eller klassiska gardiner strax under vindrutan. Tja, om köket är väldigt mörkt, så är det bättre att lämna fönstren öppna.

Kök 6 kvadratmeter. m utan gardiner

Rådet 12. Dekorerar köket, följa principen om "mindre är bättre"

För att skapa hygge i ett litet kök, är ett par affischer eller målningar, flera levande växter och väggklockor tillräckligt. Allt annat för dig kommer att göra textilier, valda för inredningens färgschema och söta rätter.

 • Ett vanligt misstag hos ägarna av småkök är användningen av skenor på sina förkläden. Även om de sparar utrymme i lådorna, ger de en känsla av oordning till inredningen.
 • Och det sista tipset - det blir bra om bordsskivan och fönsterbrädan är nästan tomma. För att göra detta, försök att bli av med onödiga saker och gömma allt som kan döljas på skåp och lådor.

Inredning av köket 6 kvm. m

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 64 = 68

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map