Allt om köksdesign i ekologisk stil

Allt om köksdesign i ekologisk stil

Kök i eko stil

Miljöorientering av moderna interiörer är inget annat än en persons behov av att leva i harmoni med omvärlden, utan att bryta mot naturlagarna.

 • Det innebär att det inte bara i naturmaterial ska användas, men också förnyas i naturen, återanvändas och lätt bortskaffas i kökets arrangemang i miljöstil. Dessutom är det nödvändigt att skapa förutsättningar för ett rimligt utnyttjande av hushållsavfall, ekonomisk förbrukning av vatten och el.

Hur kan du inte förlora den välbekanta tröst och komfort? I den här artikeln presenterade vi en miljöguide och ett urval av 50 fotodelar som hjälper dig att planera ditt interiör från början eller introducera miljöideer till en redan existerande miljö.

färgspektrum

Kök i ekologisk stil ska vara inramade i mjuka, naturliga nyanser. Så interiören blir lätt och luftig, och skönheten i naturliga texturer kommer att märkas mer.

 • Grundfärger är som regel ljusa: vit, ljusgrå, beige.
Vitt kök i eko-stil

Vit färg expanderar visuellt utrymmet, döljer måtten på möbler, fungerar som en utmärkt bakgrund för färgaccenter och naturliga texturer (trä, sten etc.).

Vitt kök i eko-stil

 • Som inriktning och ytterligare färger används pastellnyanser, liksom de rika, men inte flashiga färger - ljus och mörkbrun, grön, gul, blå, terrakotta, oliv. Speciellt snygg i köket i stil med eko kommer att se alla nyanser av grått.
 • Kök-matsal i eko-stil
 • Kök-matsal i eko-stil
 • Kök-matsal i eko-stil

För design av ekokök är inte önskvärt att använda: mättad röd, fuchsia, svart, lila, ljusblå, eftersom de sällan finns i den naturliga miljön.

För mer information, se: Färg på köket.

dekoration

Att avsluta köket i en ekostil innebär att man använder naturliga ytbehandlingar.

 • Golvet kan avslutas med trä (trägolv, parkett, parkettbräda), sten, naturligt linoleum (marmoleum), kork eller keramiska plattor. Det senare alternativet är det mest prisvärda och praktiska.
Ett exempel på en annan yta på golvet i eco-stil

Exempel på kök-vardagsrumsdesign i ekologisk stil

 • Vid avslutning av kökets väggar bör du inte bara använda miljövänliga men också praktiska och slitstarka material. Så, till exempel, pappersbordsunderlägg i arbetsytan kommer inte att överleva en månad. Men väggarna kan målas med vattendispersionsfärg (den mest miljövänliga typen av färg från alla möjliga), plasterad, trimmad med träfoder eller kork. Den mest snygga versionen av väggarna - ett riktigt tegelverk eller raka betongväggar.

Delvis kan väggarna dekoreras med sten eller stabiliserad mos.

Stabiliserad mos i kökets inre

Stabiliserad mos är den samma naturliga mosen, endast bearbetad med glycerin, på grund av vilken den är mjuk och vacker, utan att kräva vattning och ljus. En sådan fytovägg kan vara upp till 8 år

 • Förklädet i eko-stil köket kommer att se bra ut i foder av natursten, keramiska plattor, härdat glas.
 • När det gäller takets yta finns det inget bättre alternativ än traditionell vitkalkning och målning. Ett alternativ är träpaneler. Du kan dekorera taket med träbjälkar.
 • Det är önskvärt att fönsterkarmarna, innerdörrarna, plintarna, plintarna var gjorda av trä.

möbler

Idealt sett bör ekokök vara inredda med möbler från:

 • Träd (inklusive återvunnet och gammalt);
 • plywood;
 • Rotting eller vinrankor;
 • Återvunnen plast;
 • Glas (mer exakt med glasinsatser);
 • Sten (till exempel, en sten kan vara gjord av topp ett kök eller ett matbord).
Kök med fasader från plywood i inredningen

Kök med fasader från plywood i inredningen

1

Kök med fasader från plywood i inredningen

Möbler av plywood i köket i stil med eko

Ett annat inredningskök med möbler av plywood

Kök-vardagsrum i eko-stil med rottingmöbler och tillbehör

Kök-vardagsrum i eko-stil med rottingmöbler och tillbehör

Bordsskiva av träplankor

Bordsskiva av träplankor

Men för att uppnå absolut miljövänlighet i kökets inredning erhålls inte alltid. Till exempel, om ett kök med helt trä, snarare än fanerade fasader, är det ganska möjligt att hitta, då är en uppsättning med träram mycket svårare att förvärva. Oftast är köksramar gjorda av MDF - en lättare, prisvärd och pålitlig träbyte.

 • Köpa möbler från spånskiva, MDF och fiberboard, vara intresserade av klassen formaldehydutsläpp av material. Materialet med utsläppsklassen E1 är det minsta av ondskan.

Hur ska köksmöblerna i ekostilen se utifrån? Som regel är det lakoniskt, exekverat utan överflöd, slät, naturligt eller omvänd strikt raka linjer.

 • Huvuddekorationen av miljömöbler är den naturliga strukturen och materialfärgen.
 • Det kan vara lätt och omvänt mycket massivt.

Kök med träfasader

Köksinredning i eko-stil

Köksmöbler i ekologisk stil

Massivt träbord

Ett stort träbord kan bli ägarens främsta stolthet

Öppna hyllor i ekologiska köket

Öppna hyllor i ekologiska köket

Öppna trähyllor underlättar inredningen, gör den mer avslappnad och original. Men bli inte borttagen av dem, eftersom de komplicerar rengöringen - dammet sätter sig på hyllorna själva och på de föremål som lagras på dem

 • Och närmare ditt kök till miljön kommer att hjälpa de gamla möblerna eller möblerna tillverkade av avfall och till och med inte nödvändigtvis miljövänliga material. Det viktigaste är att se skönheten i skräp och andas in det nya livet genom att måla i en annan färg, inredning och / eller skicklig restaurering. Nedanför bilden visar ett exempel på ekokök, där fasaderna på headsetet är gjorda av gamla träkort.

Kök med brädor fasader

belysning

Ljus i rummet som eco spelar en nyckelroll - det animerar alla detaljer, betonar skönheten i naturliga texturer, fyller utrymmet med värme. Idealt sett antar ekologiskt utformning ett överflöd av naturligt ljus, vilket kan uppnås genom att installera stora eller panorama fönster och jämn glaspartitioner. I ett sådant rum förbrukas el mycket mer ekonomiskt.

 • Men i de flesta fall, för att ge köket med dagsljus, räcker det att fria fönstren från gardiner och andra hinder. Möbler bygger också på principen att "inte störa ljuset fritt in i rummet."
 • Konstgjord belysning i köket i stil med eko bör vara likformigt, så att ljuset visade sig vara mjukt och behagligt. Till exempel kan förutom taklocket armaturen ligga längs hela takets tak installera spotlights. Även huvudarmaturen är väl kompletterad väggsconces, golvlampor och bordslampor.

Utformningen av miljöbelysningsarmaturer är minimalistisk och enkel. Den kan hänga med lampor utan karmar, hängare, sconces eller ljuskronor med glas, kork, papper, bambu eller rotting lampskärmar.

Belysning köket i stil med eko

Wicker fittings i ekologisk stil

Jute lampa i stil med eko

 • En viktig nyans - för att belysa köket i en miljövänlig stil, föredrar LED-lampor. De förbrukar inte bara ekonomiskt elektricitet, utan också kasseras säkert.

Teknik, VVS, hushållsartiklar

Här är några tips som hjälper dig att följa principerna för ekodesign:

 • Den bästa ekosköljningen är vanlig keramik. En sink i rostfritt stål är också lämplig, eftersom den kan användas under lång tid och sedan sättas in i återvinning.
 • Spara vattenresurserna på vår planet hjälper dig diskmaskin. När allt kommer omkring spenderar det 7-10 gånger mindre vatten jämfört med vanliga diskmedel under rinnande vatten. Förresten, tabletter för PMM med naturlig komposition kan nu köpas på vilken stormarknad som helst.
 • I Ryssland har ett centralt system för separat insamling och bearbetning ännu inte genomförts, men det betyder inte att sorteringen av sopor i ditt hem är meningslös. Denna fråga förtydligas ytterligare här, Vi föreslår att du tittar på ett urval av foton, hur du kan organisera ett skrotområde i ekoköket.
Avfallssorteringsbehållare Ikea

Behållare för sortering av sopor från Ikea

Behållare för sortering av sopor

Behållare för sortering av sopor

 • För att minimera användningen av plastpåsar för förvaring av livsmedel, behållare använda plast eller silikon stretch "cover" som i bilden nedan (som säljs på Ebay, Aliexpress, Amazon och några ryska nätbutiker).

Silikonöverdrag

Inredning, disk och tillbehör

 • Gardiner i ekostilen ska sys av naturliga tyger - lin eller bomull. Ett bra alternativ kommer att vara bambu gardinerna. På de mest lämpliga gardinerna är persiennerna, romerska, rulle och paneltyper. För mer information, se vårt material: Gardiner till köket: färg, material, utseende och stil.
Persienner från bambu i kökets inre

Persienner av bambu

 • Resten av kökstextilierna (servetter, bordsdukar etc.) bör också vara naturliga - bomull eller linne. Men står under plattorna är bäst att köpa kork, bambu eller rotting.
 • För att inte bli ombedd av asketik och garanterad att göra interiören mysig, i köket, i matsalen eller i köket-vardagsrummet i ekostil, säng en matta. Det kan vara ull eller sisal.

Matta av sisal i köket-matsal i stil med eko

 • I eko-interiören är växt- och blommotiv och ornamenter särskilt effektiva.

Kök i miljö-stil

 • Växter är inte bara vackra, men också mycket användbara ornament, utan vilka det är omöjligt att föreställa sig ett interiör i ekostilen. Självklart borde du inte vända köket till en vinterträdgård, men ett par gröna vänner att börja är exakt värt det. För mer information, se vårt material: Inomhus blommor och växter för köket - välj opretentiös, användbar och vacker.
Växter i köket

Växter kan dekorera nischer, hyllor, fönsterbrädor, läggas på skrivbord, hänga över arbetsområdet

Växter i köket

 • Förutom levande växter kan du använda torkade örter och grenar som inredningsprodukter. Förresten, från grenarna kan du göra jämna skenor och hängare som på bilden nedan.
 • Gren-räcke
 • Gren-räcke
 • Rottingrottor och papperskorgar är bra för att lagra små saker och produkter, och korgar och ... hattar ser elegant ut på väggarna.

Flätad väggdekoration

Varukorg

 • En bordsskiva, hyllor eller ett matbord kan dekoreras med söta vaser med naturlig fyllning, till exempel med flodstenar, skal, korgbollar, färgade bönor.
 • Också på bordet ser du stora rätter med färska grönsaker och frukter.
 • För att dekorera interiören med eko-mat kan du använda saker ... "återvinnas" med egna händer. Till exempel kan det vara gamla träskivor som hängde på väggen, lampor av plastskedar, korgar vävda av papper (se bild nedan).

Papperskorgen

Dekoration av väggar med skärbrädor

Inredning banker för att lagra te

Inredning av tenn burkar bark bark

Andra idéer för att dekorera burkar med egna händer, kolla här.

 • Och miljöinredning kan göras av naturliga material, till exempel från spannmål, bönor, papper, stenar, snäckskal, kottar eller grenar.

Topiary av kottar

Fotoram dekorerad med snäckskal

Höstlöv från löv

Andra idéer för hantverk från löv ser ut i materialet: 6 mästarklasser och idéer om hösthantverk för vuxna och barn.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

49 + = 53

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map