Sådan skærpe du en køkkenkniv - 7 trin til begyndere

Sådan skærpe du en køkkenkniv – 7 trin til begyndere

hvordan man skærper en kniv

For at beskrive alle nuancer af, hvordan man korrekt skærper knive, er det simpelthen umuligt inden for rammerne af en artikel, men det er ikke altid nødvendigt. Især hvis der i skarphed kræves en almindelig køkkenkniv, eller du er bare en nybegynder, der skal starte et sted.

 • Faktisk, i hjemmet skærer køkkenkniven til skarphed let og hurtigt. Men vanskeligheden er, at du skal gøre dette, så bladets skarphed bevares i lang tid, og samtidig er for meget stål ikke fjernet fra bladet.

I dette materiale vil vi simpelthen forsøge at fortælle dig, hvordan du korrekt skærper en kniv med en bar. Denne metode er trods alt ikke kun grundlæggende og tilgængelig for alle, men også den mest effektive. Ud over trinvise instruktioner til slibning og fejlfinding finder du et udvalg af træningsvideoer og et overblik over alternative metoder - fra slibesystemer til bunden af ​​en keramisk plade.

Lidt om valget af sten

Slibestænger er af følgende typer:

 • keramik;
 • diamant;
 • naturlig;
 • Japanske vandsten.

Hvis det ønskes, så snart du får erfaring, kan du købe et par solide og dyre diamantsten eller japansk vand. Men det er bedre at starte med almindelige keramiske stænger (såsom "Både"), som sælges i hver butik af husholdningsartikler. De er slidstærke, holdbare og overkommelige. Af manglerne kan kun kaldes deres ujævn slid.

Slibestænger

Her er tips til at hjælpe dig med at finde den rigtige assistent:

 • Hvilken størrelse skal være en bar? Ideelt - længere end 1,5-2 gange eller i det mindste ikke kortere end knivens kniv. Bredden og formen af ​​stangen er ikke vigtig.
 • Når du køber en bar, skal du sørge for, at den er flad og ikke har chips.
 • Til at begynde med kan du købe en universal slibesten af ​​mellemhårdhed. Men hvis der er et ønske, køb en bar med to sider af forskellig granularitet eller to sten med en stor og mindre to gange kornstørrelsen. I fremtiden kan din samling suppleres med et par flere sten.
 • Det er bedst at forsøge at få et par sovjetiske æsler, siger på loppemarkeder eller hos bedstefar. Stængerne mærket "Made in USSR" har endimensionale korn og højkvalitetsbindende materiale.

For at bringe kniven til barbering skarphed, udover slibesten, kan du købe og GOI slibende pasta, som vi også vil tale om.

7-trins vejledning til slibning og afslutning af køkkenkniven

Så ved at skærpe kniven er det ene mål at male så meget metal fra bladet, at skærekanten bliver skarp igen. Start arbejdet med et grovkornet slibemiddel og afslut med finkornet.

Det er vigtigt at huske følgende principper for knivskarphed:

 • Det vigtigste er at vælge den optimale skarphedsvinkel og holde den på hele forkanten, mens du glider på baren.
 • Bevægelser skal være glatte, uden tryk.
 • Alle søjler skal fugtet med vand og en sæbeopløsning er bedre: til slibning (blad til at glide bedre, og metalstøv ikke tilstoppe porerne) i processen (for at fjerne det spirende suspension) og ved afslutningen for at rydde overliggeren.
1

Og endnu et vigtigt råd - den første gang er det bedre at øve på en kniv, hvilket ikke er synd at ødelægge. Især hvis din hovedkniv er for god og dyr. Nå, lad os gå ned for at øve.

Trin 1. Vi skyller stenen med vand, og så bruger vi på den, siger en svamp med en dråbe væske til vask.

Forberedelse af stangen

Trin 2. Derefter sætter vi sig ved bordet og sætter stenen på en træplade, for eksempel et skærebræt. Du kan lægge det under en sten og et håndklæde. Nogen er mere bekvemt at sætte stangen vinkelret på sig selv, og en person i en vinkel på omkring 45 grader. Med tiden vil du forstå, hvordan det er mere bekvemt for dig at arbejde.

Trin 3. Nu skal du bestemme skarphedsvinklen og fastsætte knivens position. Hvad skal vinklen være? Det generelle princip - jo mindre det er, jo skarpere bliver bladet, og jo mere det er - jo længere bladet holder skarphed.

 • Konventionelle køkkenknive skærper i en vinkel på 40-45 grader. Hvis du skærper en lænekniv (beregnet til at skære tynde stykker fisk, fjerkræ og kød), så skal den skærpes skarpt - i en vinkel på 30-40 grader. Den valgte værdi skal divideres med 2, og så får vi den vinkel, der skal være mellem bladet og barens overflade. Det vil sige at skærpe bladet ved 45 grader, hver side bør skærpes ved 22,5 grader til slibefladen.

Lås kniven i en vinkel på 22,5 grader hjælper dig med en simpel modtagelse, som vist på billedet nedenfor.

Sådan installeres en kniv i den rigtige vinkel

 • Husk, at den valgte vinkel skal forsøges at holde fast under hele arbejdet.

Trin 4. Vi sætter kniven over baren, så håndtagets overkant ligger over stenens nederste kant. Ved at holde en hånd med en hæl og den anden med et blad, begynder vi at glide langs linjen fra os selv langs stien vist på billedet nedenfor.

Skarpe kniven

Kig på den korte og visuelle video:

 • Pointen er, at skærekanten, der glider over stenen, altid er vinkelret på bevægelsesretningen.
 • På knivens bøjning skal knivens håndtag løftes lidt for at understøtte den valgte vinkel.
 • Husk også, at du ikke kan lægge pres på bladet, men du bør ikke give slakken.

Således er det nødvendigt at holde bladet langs stenen omkring 40-50 gange, nemlig før forekomsten af ​​"burr" (rist, mikroprøver) langs hele længden af ​​RK (skærekant). Hans udseende vil fortælle dig, at overskydende metal er slidt ud, og der er ingen yderligere slibning. Så skal du dreje bladet og gentage de samme trin. Visuelt på videoen:

 • Burr er en lille ruhed, som er svært at skelne, men du kan grope, forsigtigt løbe fingeren langs kanten af ​​bladet (men ikke langs kanten, for ikke at skære dig selv).
Burr af en skærpet kniv

Burr af en skærpet kniv

Under arbejdet vil bladet fremstå som en suspension - metalstøv, som regelmæssigt skal vaskes af med vand.

Trin 5. Så har burrene dukket op, nu begynder vi at finjustere. For at gøre dette gentager vi de samme manipulationer på en sten med halv kornstørrelse. En alternativ metode til finjustering bruger musat.

 • Musat er en stålstang med ovalt eller cirkulært tværsnit med langsgående indsnit. Den er kun egnet til rette og vedligeholdelse af skarphed, men ikke til skæring af en kniv. Musatom anbefales at styre kniven hver gang før og efter arbejdet.

Hvordan til at redigere en køkkenkniv Musatov kan ses i den følgende video masterclass fra en velrenommeret nozhevschika Gennady Prokopenkova, som i øvrigt er specialiseret i fremstilling af køkkenknive nøjagtigt.

Trin 6. Hvis du vil, kan du medbringe din kniv til barbering. For at gøre dette skal du tage læder eller læderbælte, behandle det med GOI, Dialux eller anden slibepasta, og gør det samme, men kun i retning fra forkant.

Trin 7. Endelig kontrollerer vi kvaliteten af ​​slibningen. Dette gøres meget simpelt. Det er nok at skære en tomat eller skære et stykke papir. Hvis du ønskede at opnå barbering, bør du forsøge at barbere håret på din arm. De skarpeste knive kan endda planlægge håret som vist på billedet nedenfor, men i køkkenet til den almindelige kniv er sådan skarphed ikke påkrævet.

Planering af hår med en kniv

Alternative skæringsmetoder

Hvis din køkkenkniv - en enkel og billig "hårdtarbejdende" og / eller blot dykke ned i "kniv kultur", du ikke ønsker, anbefales til slibning derhjemme bruge en elektrisk blyantspidser, eller formalingsvalsen nozhetochku system. Hvad er deres fordele og ulemper?

 • Elektrisk kraft skærer knive perfekt og hurtigt, men selv de mest højkvalitetsmodeller fjerner for meget materiale fra knivene og derved forkorter levetiden. En anden ulempe ved elektrocution - en god enhed koster mere end 200 dollars.
 • Roller kniv - en billig og nem at bruge. Med sin hjælp kan du hurtigt skærpe køkkenkniven, men desværre vil skærmens skarphed fortsætte et stykke tid, og kniven vil i sidste ende blive forringet. Den største tillid blandt rullekniven bruger et værktøj fra Fiskaris (billedet). Forsæt ikke rullekniven med V-formen. Sidstnævnte er en mulighed for de mest upraktiske.

Kniv Fiskars

 • Skæringssystemer er gode, fordi de giver dig mulighed for mere præcist at udsætte og bevare vinklen. Sådanne sharpenere er forskellige - med fiksering af bladet (producenter DMT og Lanski) og med fastgørelsen af ​​stenene selv i en vis vinkel (Spyderco Triangle Sharpmaker). Separat kan du skelne mellem et skæringssystem, hvor du kan vælge den ønskede vinkel og kontrollere knivens position - dette er Edge Pro Apex Knife Sharpening System. Hvert system har sine fordele og ulemper. For eksempel for at låse bladskærper at skærpe ubehagelige brede kok knive og knive Spyderco Triangle af reglen snarere end grind, og vinklen kan vælges kun 30 eller 40 grader. Men for køkkenknive er kun disse hjørner nødvendige, og det er meget nemt at bruge trekanter. En detaljeret oversigt og brugsanvisning til skærmen fra Spyderco kan ses i følgende video.

Hvad er ulemperne ved Apex Edge Pro? Måske er det kun en høj pris - $ 245. For skærpning af køkkenknive kan du imidlertid købe en kinesisk kopi af denne skærp (f.eks. På Alyekspress).

Der er en anden vanskelig måde at knive en kniv hjemme - ved hjælp af grove risici på bunden af ​​en keramisk krus eller plade. Operationsprincippet er det samme - bevarelsen af ​​vinklen, glatte bevægelser, vedligeholdelsen af ​​RC (skærekant) vinkelret på retningen.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

74 − 69 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map