Tehnologia picturii fronturilor de mobilier din MDF și lemn cu mâinile proprii

Tehnologia picturii fronturilor de mobilier din MDF și lemn cu mâinile proprii

Pentru a reîmprospăta interiorul bucătăriei, nu este necesar să achiziționați mobilier nou. O opțiune mai economică este pictura fațadelor vechi, mai ales că materialele moderne permit efectuarea acestei proceduri la un nivel destul de ridicat. În acest articol pictim fațadele folosind tehnologia standard, care este folosită de mulți producători de mobilă datorită calității excelente și durabilității rezultatului.

Materiale pentru lucrari de vopsire

Este greșit să spunem că fațadele de pictură ale mobilei de cabinet sunt un proces simplu. Dacă doriți să obțineți un strat rezistent, fără defecte vizuale, apoi să fie pregătit să cheltuiască bani pe materialele necesare, și de a demonstra seriozitatea și răbdare în pregătirea pentru piese de pictură și aplicarea directă a formulărilor de vopsea.

fațadă pictura

Vopsirea fațadelor de mobilier – o modalitate simplă de a restaura bucătăria

De regulă, pentru mobilier de bucătărie este fabricat din lemn sau MDF, care se manifestă bine în procesul de funcționare. Pentru pictura acestor materiale vom avea nevoie de:

 • șmirghel de granularitate diferită;
 • Scotch-Brite;
 • instrument pentru aplicarea vopselei (pistol de pulverizare);
 • antisilicone (degresant);
 • grund;
 • solvenți;
 • smalț;
 • lac.

Sandpaper și Scotch-Bright

Șmirghelul va fi utilizat practic în toate etapele de vopsire din MDF a fațadelor sau a produselor din lemn pentru șlefuirea suprafețelor. Granularitatea șmirghelului este aleasă ținând seama de procesul tehnologic:

 • P220-280 – prepararea bazei sub grund;
 • P320 – îndepărtarea pământului;
 • P500 – tratament de suprafață înainte de aplicarea vopselei.

Sfat! Cel mai bine este să folosiți o pâlnie pe bază de cauciuc spongios. Este suficient de flexibil pentru a permite manipularea tuturor neregularităților fațadelor.

Scotch-Brite (pâslă măcinare) cu P800 gradație este utilizat pentru finisare măcinarea suprafață înainte pokraskoy.Bolee mari abrazive Scotch-Brite (P220-280), poate fi necesar să se ocupe de elementele de fațadă complexe, cum ar fi colțuri interioare sau decor.

pâslă

Sanding a simțit

Instrumente de vopsit (pistol de pulverizare)

Fatadele pentru bucătărie, vopsite cu o perie sau cu role, de obicei nu au o suprafață ideală. În același timp, pistolul de pulverizare permite obținerea unei structuri de acoperire netedă și uniformă. În plus, acest instrument poate fi aplicat nu numai vopsea, ci și grund, ceea ce face procesul de amorsare mai rapid.

Fiți atenți! Pistoalele cu pistoale sunt de două tipuri – electrice și pneumatice. Pentru prima, este suficient să ai o priză la îndemână. Acestea din urmă funcționează din aer, deci în acest caz veți avea nevoie de un compresor.

Diametrul optim al duzei este de 1,2-1,3 mm. O pistol cu ​​o astfel de duză va pulveriza uniform atât solul, cât și vopseaua.

pistol de aer

Arma pneumatica pentru fatada de mobila

Produse pentru degresarea suprafețelor

Degresarea suprafeței înainte de aplicarea primerilor și a compușilor de vopsea este foarte importantă. Dacă treceți peste acest pas, rezultatul final este susceptibil de a avea defecte, care pot fi eliminate numai prin refacerea completă a fatadei.

Pentru lemn și MDF, este necesar să se utilizeze un degresant, care conține un solvent organic. O astfel de unealtă este adesea numită “anti-silicon”, deoarece îndepărtează efectiv nu numai diferite uleiuri și grăsimi, ci și poligeni-sililoxani (siliconi).

degresant

Degreaser (antisilicone)

Compuși de amorsare

Pentru a asigura o bună aderență a vopselei la suprafața din lemn, piesa trebuie tratată cu un grund. În acest scop, se folosesc trei tipuri de grunduri:

 • pentru materiale plastice;
 • epoxi;
 • porozapolnyayuschaya.

Nu fi surprins de numele “pentru plastic”. Un astfel de grund este de asemenea excelent pentru suprafețele din lemn, pe care mulți producători le specifică în descrierea acestui produs. Principala sarcină a unui astfel de grund este de a spori aderența materialului de fațadă la vopsea.

Grundul epoxidic este necesar pentru izolarea materialului care a fost inițial deschis sau impregnat cu lemnul. Grundul de umplere este utilizat pentru a alinia suprafața înainte de aplicarea directă a vopselei.

Fiți atenți! Dacă materialul din bucătăria dvs. este un arbore natural, nu este nevoie să folosiți un grund epoxidic. Și pentru pictarea fațadelor MDF, ar trebui să aplicați alternativ toate tipurile de grunduri: pentru umplerea din material plastic, epoxidic, poros.

grund

Primer pentru plastic, care este, de asemenea, potrivit pentru lemn și MDF

Materiale de vopsit

Pentru fațadele de mobilier, cea mai bună alegere este smalțul auto. După uscare, creează o frumoasă suprafață lucioasă care nu își schimbă caracteristicile externe în timp.

Există două tipuri de smalț auto:

 • alchidice;
 • acrilic.

Alkyd Enamel este un derivat al rășinii alchidice. Particularitatea sa este o polimerizare destul de rapidă la temperatura normală a aerului. Merită să fie această vopsea mai ieftină decât acrilica, dar necesită o lăcuire suplimentară.

Sfat! Pentru a deschide fațada, se recomandă utilizarea lacului auto cu marcajul HS (HighSolids), care indică o concentrație ridicată de solide și un conținut minim de solvenți.

Lacul acrilic este cea mai populară vopsea printre proprietarii de mașini. Atunci când lucrați cu un astfel de material, nu este nevoie să folosiți lac, deoarece după uscare, suprafața devine uniform lucioasă.

Pentru a obține un efect de culoare interesant, de exemplu, autovehiculele metalice folosesc adesea o combinație de email special de bază și lac acrilic. Dacă vopsiți mobilierul din MDF cu compuși asemănători, acesta va arăta foarte elegant și scump.

smalț

Emaila de bază va da fațadei bucătăriei o nuanță originală

Solvenți pentru sol și vopsele

Se diluează amorsa și vopsea la consistența dorită poate fi un solvent universal 646 și 647, cu toate acestea, este considerată a fi mai adecvată pentru selectarea individuală de diluant pentru fiecare formulare. De exemplu, pentru emailurilor pe bază de acril mai bine să utilizeze acrilic P-12, și pentru vânzător email bază este probabil să recomande să cumpere solventul corespunzătoare compoziției bazei.

Pe lângă diluarea primerului și a vopselei, solventul va fi de asemenea necesar pentru a curăța pistolul de pulverizare și spațiul de lucru de resturile de vopsea și lac.

mai subțire

Diluant universal de produse de vopsele și lacuri

Pregătirea fațadei pentru pictura

Procesul de vopsire a fațadelor de mobilier din MDF sau lemn începe întotdeauna cu pregătirea suprafeței, care include îndepărtarea stratului superior (luciu), amorsarea și măcinarea piesei.

Îndepărtarea lucioasă

De regulă, stratul exterior al fațadelor de mobilier este o luciu, obținut prin utilizarea de lac sau vopsea. Dacă aplicați un strat nou de vopsea pe suprafața lucioasă, nu se va menține strâns datorită aderenței scăzute. Este de dorit pentru a obține aderența stratului superior este tratat cu hârtie abrazivă și Scotch-Brite (în sol tare) cu P220-280 gradație.

Fiți atenți! Fatade din MDF sunt de obicei acoperite de sus cu un film din PVC. Acesta trebuie să fie complet eliminat, după care este posibil să se procedeze la prelucrarea mobilierului cu șmirghel.

Nu este necesar să îndepărtați toată luciul de pe fațadă. Este suficient să umpleți întreaga suprafață a riscului, adică să obțineți rugozitatea necesară pentru o mai bună aderență a suprafeței la grund.

pregătirea suprafeței

Pregătirea suprafeței sub pământ

Etapele de amorsare

Înainte de a începe aplicarea grundului, planul trebuie degresat, ștergându-l cu anti-silicon. După aceea, nu puteți atinge partea cu mâinile.

Procesul de amorsare directă constă în următoarele etape:

 1. Tratarea suprafetelor pentru materiale plastice.

Acoperiți partea cu un grund de la capete și locuri greu accesibile, apoi mergeți la planul principal. Pentru a crea o bună aderență a vopselei cu MDF, este suficient să aplicați 2 straturi de astfel de grund.

Sfat! Pentru a obține o acoperire uniformă, este necesar să se aplice următorul strat de grund perpendicular pe cel precedent. Această regulă este valabilă și atunci când se aplică materiale de vopsire și lacuri.

 1. Prelucrarea pieselor cu grund epoxidic.

Grundul epoxidic se aplică pe MDF în 1-2 straturi. Timpul de uscare completă la temperatura camerei este de obicei 24 de ore.

 1. Grund de umplere.

Culoarea grundului de umplere este selectată în funcție de culoarea vopselei. Dacă se vor folosi culori deschise, atunci este mai bine să folosiți un grund alb. Numărul de straturi depinde de natura planului. Pentru o suprafață netedă și uniformă, este suficient să aplicați 1,5 straturi de grund (pulverizare + strat complet).

pictură

Ca vopsea, grundul are o paletă de culori diferită

Arborii cu finisaj

Vopseaua trebuie aplicată pe o suprafață perfect plană. Dacă, după grund, în unele locuri există pori neînchise, ele trebuie umplete cu un chit monocomponent. Mulți ar putea avea o întrebare rezonabilă: de ce nu puttyakavat fațadă înaintea grundului său? Faptul este că solul în sine este capabil să elimine defecte minore în plan, deci nu va fi necesar să umpleți întreaga parte.

Finisarea lustruire înainte de a picta fațada bucătăriei din MDF sau din lemn se realizează prin perforarea P500. Cu ajutorul acestuia, chiturile în exces sunt îndepărtate și se îndepărtează șagreenul – neregularitatea vizibilă a stratului de acoperire.

Important! În timpul procesului de măcinare a suprafeței cu grunduire, nu folosiți prea multă forță pentru a nu rupe acoperișul. O atenție deosebită trebuie acordată prelucrării fețelor capetelor, deoarece în aceste locuri materialul are, de regulă, cel mai subțire strat.   

După nazhdachki întregul avion ar trebui să fie scotch-brite. În acest caz, nu puteți controla forța, deoarece pâsla de măcinat este un material suficient de moale și nu este capabil să deterioreze suprafața.

netratat shagreen

Stratul de nuci netratat după vopsire va fi vizibil cu ochiul liber

Vopsirea fațadelor de mobilier

Înainte de a aplica vopseaua, piesa trebuie degresată cu anti-silicon, după care nu va fi superfluă să umblați pe suprafață cu o cârpă specială lipicioasă pentru a îndepărta praful rămas.

Aplicație de vopsire

Vopseaua este pregătită în conformitate cu instrucțiunile atașate și ținând seama de funcționarea pistolului de pulverizare. Furajul nu trebuie setat prea înalt pentru ca zona de pulverizare să fie mică. Acest lucru va ajuta la lucrul mai bine la fațadă și la reducerea consumului de materiale.

Ca și în cazul aplicării solului, este necesară începerea picturii fațadelor de la capete, după care se tratează baza. Pentru a obține o culoare uniformă, 2-3 straturi de vopsea sunt de obicei suficiente. Înainte de a aplica următorul strat, este necesar să se usuce timp de 10-15 minute.

Sfat! Dacă nu ați lucrat niciodată cu aplicarea de vopsea cu ajutorul unui pistol de pulverizare, atunci este mai bine să exersați în prealabil piesa de lucru “test” înainte de a proceda la vopsirea fațadelor bucătăriei.

pistol de pulverizare

O pistol de pulverizare permite distribuirea uniformă a vopselei pe întregul plan

Lăcuirea suprafeței

Lacul se aplică pe fațadă conform aceluiași principiu ca și vopseaua, cu două sau trei straturi. Sarcina primului strat (un spray mic) este crearea unei suprafețe lipicioase pentru a preveni dungile din următoarele straturi mai groase.

Important! Partea trebuie să fie tratată cu lac într-un loc cu praf, folosind haine curate.

Intervalul dintre aplicarea straturilor este în medie 5-10 minute. Dacă ați făcut totul corect, rezultatul ar trebui să fie o suprafață netedă lucioasă, cu efect de oglindă.

bucatarie fațadă

Fațade lăcate ale bucătăriei

Crearea de efecte suplimentare: glazura și picăturile de ploaie

La fațadele pictate din bucătărie nu erau doar proaspete și îngrijite, ci și originale, puteți adăuga efecte interesante cu glizali (vopsea translucidă) sau cu un spray convențional cu apă.

Glysal se diluează cu apă conform instrucțiunilor și se aplică pe suprafața pre-pregătită în 2 straturi. Cu un burete umezit, o rolă de textură sau o perie tare, puteți crea un model unic pe fațadă. Este important să se considere că realizarea imaginii este posibilă numai în primele 30-60 de minute, până când vopseaua sa uscat. După ce vopseaua sa uscat, piesa este deschisă cu un lac clar.

Fiți atenți! Glazil se usucă mai mult decât materialele standard de vopsea și lac, astfel încât este posibil ca lăcuirea să fie amânată pentru câteva zile.

decorare

Decorarea fatadelor de mobila cu mainile proprii

Pentru a obține efectul picăturilor de ploaie, veți avea nevoie de o vopsea de două culori, de exemplu metalul albastru și albastru (selectați culoarea interioară a bucătăriei dvs.). Pe baza pregătită se aplică o acoperire mai întunecată. După uscare, partea este acoperită cu apă prin intermediul unui pulverizator. Fără a aștepta uscarea picăturilor, se aplică următoarea culoare din partea superioară a pistolului de pulverizare. Livrarea de vopsea în acest caz ar trebui să fie minimă pentru a obține o pulverizare ușoară. După ce stratul se usucă complet, suprafața este șlefuită cu Scotch-Bright (P1200 sau P1500) și este lăcuită.

fațadă

Efectul picăturilor de ploaie pe fațadă

Vopsirea fațadelor de mobilier este un proces destul de laborios. Dacă nu ați mai întâlnit vreodată un astfel de loc de muncă, atunci este mai bine să obțineți mai întâi mâna pe vechiul mobilier inutil. În absența unei astfel de oportunități, este mai bine să ne întoarcem la specialiști pentru a evita o risipă lipsită de bani și energie.

Video: Tehnologia de vopsire a fațadelor din MDF

Procesul de fabricare a fatadei MDF:

Pictura cu efect de picături de ploaie – “ploaie de argint”:

decor

Leave a comment