Ръководство за тапети за кухнята: 15 съвета за избор и 50 снимки

Тапети за кухня

Тапетът е добър, защото не изисква цялостна мазилка на стените, тъй като е необходима за боядисване, скриване на малки неравности и също така да позволи да се коригират някои недостатъци на помещението, например нисък таван или малка площ. И те са просто красиви и способни да превърнат дори най-скучния интериор. От друга страна, трудните условия на кухнята и честата почистване ще устоят, за съжаление, не на всеки тапет. В допълнение, този материал има слабо място – шевове, които в крайна сметка започват да се отлепват и износват. За това как да изберете тапет за кухнята, така че те са красиви, практични и обслужвани от дълго време, ние ще разкажем в този материал.

Преглеждайте типовете тапети

Има различни видове тапети, но само за довършване на стените на кухнята:

 • Винил (на хартия / нетъкан текстил);
 • Нетъкани (за боядисване);
 • Steklooboi (също за боядисване).

Нека разгледаме по-подробно всеки от тези видове.

Винил тапет

Те се състоят от два слоя – декоративен горни слой и основа. С избора на основата всичко е просто: може да бъде хартия или нетъкан. Последният е подходящ за завършване на стените на кухнята много повече.

 • Нетъканата основа се подобрява процес на залепване на тапет, защото лепилото се прилага само към стената. Това означава, че потреблението му е намалено наполовина и платната не се опъват и не се свиват при изсушаване (докингът става по-лесен). В допълнение, нетъканата основа може по-добре да изравнява малки неравности и пукнатини по стените и също така позволява на тапетите да бъдат обелени лесно и без остатъци.

В зависимост от горния декоративен слой, винил тапет е разделен на 4 основни типа:

 1. Тапети за боядисване от пенополистиран винил;
 2. Компактен винил;
 3. Твърд винил;
 4. “Кухненски винил”.

Тапети за боядисване от пенообразен винил не е подходящ за довършване на кухнята, тъй като не е устойчива на триене с четки, удари, драскотини. Но останалите видове трябва да бъдат отбелязани.

 • Тапети от винил “кухня” привлечени от факта, че могат да издържат на мокро почистване с четка и дори почистващи препарати. Обаче такова “супер-миещо се” покритие е херметично и следователно може да се образува благоприятна форма на мухъл под него. Ако стените на кухнята някога са били засегнати от гъбички, помещението е лошо осветено, влажно, тръби често текат или прозорци пот, след това тази опция няма да работи. Ако все пак решите да ги изберете, тогава стените трябва да бъдат предварително третирани с антисептичен грунд.

Винилен тапет за кухня

 • Компактен винил тапет Перфектен за кухнята, тъй като светлината се държи влажно почистване, устойчив на удари и надрасквания, имиджа си не избледняват на слънце, продължителност на живота е около 10 години. В допълнение, цената на покритие винил винил не е висока (в сравнение с твърд винил), и изборът на дизайни е много голям. Но те имат и типичен недостатък за винила – липсата на пропускливост на въздуха. Изборът на тези тапети, трябва, на първо място, лечение на грунда на стената антисептично, от друга страна, често се проветри помещението, в третата – да се погрижи за това, че не е влажна, тръбите не се вливат и прозорците не са замъгляване.

CD винил тапети в интериора

 • Солидни винилови тапети – най-добрият избор за кухнята, ако искате да поставите тапет с картина, а не за рисуване. Защото техните свойства са почти перфектни – те са красиви, трайни, могат да издържат на мокро почистване, устойчиви на UV лъчи, и най-важното – да има микропори, които да дават стени, за да “разцвет” се дължи на, да речем, случайно наводнение. Единственият недостатък е високата цена (от 2000 рубли / ролка).
Тапети във вътрешността на кухнята

Шведски твърд винил тапет

Вижте материал по темата: Декорация на стената в кухнята с винил тапет – 6 стъпки от закупуване за залепване

Тапет Flizeline за боядисване

Терминът “нетъкан тапет” винаги предизвиква объркване между купувачите и дори някои продавачи. Например, нетъканите платове често се наричат ​​нетъкани тапети (хартия или винил). И все пак това име бе поставено зад тапета за боядисване от разпенен винил на базата на нетъкан текстил, за което казахме малко по-рано. Но, строго погледнато, нетъканите тъкани имат правото да се наричат ​​тапети за боядисване, състоящи се от 100% нетъкан текстил.

Нетъкан тапет за боядисване

 • Тапетът Flizeline за рисуване няма облекчение и е по-скоро хартия. И това е хартия, подобрена само чрез добавяне на полимери, които свързват целулозата.

Защо са необходими, ако нямат декоративност, дори под формата на облекчение за обикновен матиране? Те помагат, когато искам да рисувам по стените, но основата е далеч от идеалното, или, например, когато се предполага появата на пукнатини в резултат на свиването на новата сграда.

 • Адхезивният нетъкан тапет е много лесен, но ставите на картините могат да се забележат дори след боядисване. Стените са боядисани гладко върху нетъканата тъкан или върху замазката? Да, много малко, но различни поради прозрачната текстура на нетъкания плат. Боите за бои на водна основа са подходящи за боядисване на нетъкани платове. Можете да ги пребоядисите 4-5 пъти.

Вижте материалите по темата: Нетъкан тапет в кухнята: справка за клиента и стъпка по стъпка инструкции за залепване

Stekloooboi

Няма по-силен тапет от фибростъкло, направен от смес от кварцов пясък, сода и вар.

 • Steklooboi са по-устойчиви на механични повреди, отколкото винилите за боядисване, а за разлика от гладките нетъкани тапети те имат красив релеф или модел. Между другото, поради структурната си структура, стените от стъклени влакна визуално приравняват стените с малки разлики. Те не се страхуват от мокро почистване, огнеупорни, еластични и добре прикриват дефектите на основата. И стъклените маски могат да бъдат пребоядисани до 10 пъти, което е два пъти по-често като тапет за боядисване на други видове.

Стъклени влакна

И още по-полезна информация. Някои стъклени стени вече са на цвят, но все пак могат да бъдат боядисани и желани. Боите трябва да се използват на водна основа (акрил, водна дисперсия, водна емулсия).

Информация за клиента

 1. Преди да платите за покупката, бъдете сигурни, че всички ролки излизат от една партида (номерът на партидата е посочен на опаковката). В противен случай, въпреки същата статия, цвят и колекция, ще получите тапети с различни цветове, които ще бъдат много забележими при боядисване на платното на стената. Между другото, много тапети от различни партии не е брак, а техническа характеристика на производството.
 2. Тапетите винаги трябва да се купуват с 5-10% марж, което е полезно в случай на повреда на платно по време на залепване или в бъдеще за местни ремонти. Ако купувате тапет с картина, не забравяйте да вземете предвид връзката (стъпка на повтаряне на модела).
 3. Имайте предвид, че не е необходимо да залепвате тапета зад кухненския комплект. Но е желателно тапетът да е зад кабинета на 10-15 см.
 4. Когато избирате тапет за кухня, проверете етикета на опаковката. Важно е те да са:
 • устойчивост на светлина – Потърсете знака на слънцето и по-добре от слънцето с плюс, ако тапетът е много ярък или тъмен;
 • влагоустойчив – Виж за минимум две вълни (те казват, че тапетът се пере и да се почистват с влажна кърпа), а по-скоро в три вълни (supermoyuschiesya, че може да се измие с мек почистващ препарат);
 • Устойчив на триене – С вълна с четка се съобщава, че тапетът може да се мие и да се разтрие с четка.

Маркиране на тапети

 1. При избора на тапет паста, да се ръководи от това дали тя е подходяща за вашите грунд и тапет от избрания от вас тип.
 2. Не забравяйте, че в яркото осветление на магазина изложените проби изглеждат малко по-леки, отколкото в реални условия, на кухненската стена на обикновен градски апартамент.
 3. При декорирането на кухнята можете да комбинирате два вида тапети (например тапети със супер миене “кухня” в областта за готвене и твърди винилови тапети в трапезарията). По този начин ще бъде възможно да се спестят материали и да се намали натоварването на по-скъпо покритие.
 4. Ако сте харесали тапета, който не се различава от издръжливостта, просто ги поставете на една стена, далеч от печката. Например, в зоната за хранене. Останалата част от стената е най-добре просто боядисана с подходящ нюанс или комбинирана с други тапети.

Вижте също: Създаваме уникален дизайн в кухнята – правилно комбинираме тапета

Фото галерия и съвети за дизайн

 1. Тапет с голям, тъмен или светъл и / или многоцветен шаблон е най-добре да лепи само една или две стени. В противен случай, пространството ще “рестартира” и визуално ще намалее. Желателно е също така интериорът на кухнята с ярки тапети да е декориран неутрално.

Тапет върху стената на акцент на малка кухня

Тъмно кафяв тапет във вътрешността на кухнята

 • Тапети с цветя във вътрешността на кухнята
 • Тапети с цветя във вътрешността на кухнята
 • Тапети с цветя във вътрешността на кухнята
 1. стени малка кухня най-добре е просто да нарисувате тапета с един тон със светъл цвят или да украсите тапета с малък, мек и ненатрапчив печат.
Бели тапети в интериора на малка кухня

Светли тапети в интериора на малка кухня

Бели тапети в интериора на малка кухня

Светли тапети в интериора на малка кухня

Кухня с тапет

 1. Ако таванът е нисък, можете да го “повдигнете” визуално за сметка на тапета във вертикална лента или в диагонална клетка (в ромб).
 • Плосък тапет във вътрешността на кухнята
 • Плосък тапет във вътрешността на кухнята
 • Плосък тапет във вътрешността на кухнята
 • Плосък тапет във вътрешността на кухнята
 • Плосък тапет във вътрешността на кухнята
 • Плосък тапет във вътрешността на кухнята
 • Плосък тапет във вътрешността на кухнята
 1. Тапетът може дори да бъде украсен с престилка, макар и в комбинация с прозрачно закалено стъкло, както е показано на снимката от следващата колекция (флип!).
 • Прозрачно стъкло престилка във вътрешността на кухнята
 • Прозрачно стъкло престилка във вътрешността на кухнята
 • Прозрачно стъкло престилка във вътрешността на кухнята
 • Стъклен екран на тапета в дизайна на престилката
 1. Чертежът и цветът на тапета трябва да съответстват на престилката (виж снимката по-долу), завеси, подови покрития или други вътрешни елементи.
 • Пример за комбинация от престилка и тапет
 • Пример за комбинация от престилка и тапет
 1. Разбира се, тапетите трябва да бъдат избрани според стила на кухнята. Ако си интериорът е декориран в класически стил, изберете платна във вертикална ивица, с хердалични, традиционни мотиви на флора и растение.
 • Тапет върху една стена на кухнята
 • Тапет върху една стена на кухнята

Ако кухнята е модерна, тогава тапетът с геометричен образец, абстракции и стилизирани вегетативни модели ще направят.

Тапети в интериора на модерната кухня

Модерен кухненски интериор с тапет

 1. Най-гъвкавите отпечатъци от тапет са клетка (вихи и тартан), ленти и ромбове.
 • Тапети в клетка във вътрешността на кухнята
 • Тапети в клетка във вътрешността на кухнята

decor

Leave a comment