LED takbelysning - bandmontering och belysningsalternativ

LED takbelysning – bandmontering och belysningsalternativ

LED takbelysning - bandmontering och belysningsalternativ

Ljuseffekter har länge och framgångsrikt använts av designers som dekorativt element eller för val av olika funktionella zoner. Men inte alla av oss är så vänliga med elektrikeren att montera belysningsutrustningen som han önskar. Men med ankomsten av LED-banden är det möjligt att ordna extra ljuskällor och olika interiör "chips" med egna händer, inte bara i vardagsrum utan i köket. Därför föreslår vi att lära oss allt om LED takbelysning med band: hur man installerar, väljer rätt tillbehör och använder den ursprungliga designen av rummet.

LED takbelysning - från tejp till stjärnhimmel

För att belysa det upphängda taket finns det flera typer av belysning - från olika "punkt" -enheter till ett system med ledande banor, på vilka dioder är fastsatta. Det senare alternativet är intressant eftersom det inte kräver speciella färdigheter för installation, förbrukar minst el och kan användas för att belysa alla inredningselement. Enighet, detta beslut förtjänar uppmärksamhet, så vi kommer att överväga det i mer detalj.

Ljuseffekter kan vara en intressant accent för kökets inredning:

h1
h2
h3

 Intressant! LED-bakgrundsbelysning anses vara den mest lönsamma när det gäller besparingar, eftersom 1 diod kostar bara 0,65 kW / h i 12 timmars problemlös drift.

Typer av LED-belysning

För dekorativ belysning i butiken, kan du erbjuda snäva "linjaler" på ett styvt substrat eller duralight-snoddar med 360 graders glödvinkel. Men den mest utbredda var styrelsen på ett flexibelt sätt, som vi brukade kalla LED-band.

brädor med dioder

Plattor med dioder frigörs runt runt rullen, vilket skyddar systemet från veck och andra skador

LED kan användas som primär, extra ljuskälla eller helt enkelt för dekorativa ändamål. Välj därför det alternativ som passar din interiör och takkonfiguration.

 1. Allmän belysning - innebär en fullständig ersättning av traditionella lampor med LED. För att göra detta installeras flera kraftfulla band runt omkretsen och bakom sträcktaftfilmen. Visst är detta alternativ sällsynt, eftersom inköp av ett stort antal dioder kommer att behöva spendera en imponerande mängd.
 2. Väljer banor - ledande banor med dioder monterade på taklisten, eller specialutrustade nishahpo omkrets av taket, vilket skapar en dämpad omgivningsbelysning och visuellt öka höjden på rummet.
 3. Beräknad belysning - med LED-ljus kan du markera en viss zon, betona olika utskjutningar eller fördjupningar i upphängda strukturer.
diodband

Flexibla band kan acceptera även de mest sammanfogade och krökformiga formerna

Till noten! LED-lampor kan användas inte bara för tak, men också för utformning av ett fungerande förkläde, golvplattor, fönster och dörröppningar. Tape betonar effektivt konturerna för möbler och teknik, med dem är det lätt att fokusera på bilder, vackra rätter och andra tillbehör.

Varianter av LED-dekor för köket:

oo3
oo4
oo5

Bakgrundsbelysning "stjärnhimmel"

När man talar om de ursprungliga ljuslösningarna kan man naturligtvis inte nämna slaget de senaste åren - höjdpunkten med det romantiska namnet "stjärnhimmel". Det är sant att denna typ av inredning är lättast att ordna sträcktak. Operationsprincipen är ganska enkel: bakom duken eller filmen placeras LED-lampor med olika diametrar och strålningsstyrka, vilket ger en effekt som påminner om flimmer av stjärnor.

För att ordna en sådan höjdpunkt, välj enskilda lysdioder av olika kraft och storlek, vilka måste lödas i nätverket och sedan limas till bottenlocket med byggsilikon. Det här är det svåraste steget, förutom att man observerar polariteten är det viktigt att sluta varje slutsats i kembrik - ett isolerande rör som skyddar din "himmel" från kortslutning. För en mer realistisk effekt kan flera miniatyrlampor dras ut, vilket gör snäva punkteringar i filmen.

Välj sedan och installera strömförsörjningen, vars effekt beräknas med antalet kristaller (100 watt kräver 10 watt). Det är också värt att köpa en kontroller-brytare för varje sektion med 5-10 dioder. Med det kan "stjärnor" inte bara skina, men också blinka.

film

Att välja en sträcktaftfilm med en bild på rymdtematet ökar realismen av "stellar" -effekten

Till noten! Om du vill ställa in "stjärnhimmel" kan du och i gipsplatta tak. Men för detta är det nödvändigt att skära ut en nisch i den eller att borra hål i enlighet med storleken och antalet ljuspunkter.

Hur man väljer och installerar en LED-remsa

Tillverkare ger oss så många Led-lösningar att det inte är konstigt att människor som är långt ifrån en elektriker är förvirrade och förvirrade. Men eftersom köpet beror på korrekt installation av diodljuset och dess funktion, kommer vi att försöka demontera i ordning de viktigaste tekniska nyanserna.

1

Varianter av LED-band

Alla system med LED kan klassificeras enligt flera parametrar: typ av tillbehör, antal dioder, färg, ström. Vad som speciellt är att uppmärksamma beror på den designidé som du vill översätta till med hjälp av ljuseffekter.

Till exempel, för dekorativ belysning är den viktigaste parametern glödets färgskugga. Och enligt denna egenskap är tejpen indelade i monokrom och mångfärgad. Det första ljuset avger bara en ton när den är påslagen. Och inte nödvändigtvis traditionell vit, det kan vara röd, grön, gul, lila eller ljusgrön färg. Av icke-standardiserade alternativ är värt att notera tejp med ultraviolett eller infraröd luminescens.

bakgrundsbelysning

Välj en höjdpunkt för alla inredningar

Trots det stora utbudet bör valet av gamma bakgrundsbelysning behandlas med försiktighet - psykologer säger att den långsiktiga exponeringen för färg har en effekt på psyken. Så, för att "lugna" toner, som säkert kan användas för kök och vardagsrum, inkluderar alla nyanser av grönska och turkos, samt gula och orange färger. Röda, rosa och burgunderljus ska lämnas till sovrummet. Men de ljusblå lamporna är alarmerande, personen känner sig omedvetet och känner sig obekväma. Kombinationen av mörkblå med gul rekommenderas i allmänhet inte för intryckbara naturer - en sådan bakgrundsbelysning fungerar deprimerande och kan orsaka nervstörning.

Observera att även en klassisk vit färg kan ha olika nyanser och utstråla varmt eller kallt ljus. Dessa "temperatur" nyanser är viktiga för att skapa en organisk inredning, du kan bestämma dem genom att undersöka dokumentationen. Så, belysningen med indikatorn 3000-3500К kommer att avge varmt ljus, 5500-6000К - neutralt, 6500-7000К - kallt.

Viktigt! För utomhusinstallation bör du vara uppmärksam på basens färg så att bandet inte kommer ut ur den allmänna bakgrunden. Förutom standardvitet kan du hitta ett grått, brunt eller transparent substrat.

Multi sistemyRGBmogut ändra färger åt gången eller att glöda med alla regnbågens färger odnovremenno.No de är mycket dyrare än monokroma motsvarigheter och fungerar endast i samband med en transformator och en styrenhet som sätter färgläge växling.

färgstarkt band

Flerfärgat band för en ljus inredning

En av de viktigaste parametrarna från en teknisk synpunkt är LED-lampans kraft och densitetens densitet. De mest populära är Led-band med 60 och 120 dioder per 1 m, men det finns andra alternativ - 30, 72, 90, 240, och lamporna kan ordnas linjärt eller i flera rader.

täthet av dioder

Varianter av Led-system för tätheten av lysdioder

Viktigt! Ju mindre gapet mellan dioderna är desto ljusare blir bakgrundsljuset och mer energiförbrukning. För dekorativa ändamål, tillräckligt med 30-60 dioder / meter, men om du planerar att byta ut huvudljuskällan, bör du välja ett tejp med 120-240 glödlampor.

Inspektion och inköp av tejp och komponenter

För att bestämma vilket material som är lämpligt för genomförandet av dina idéer, studera notationen på styrelsen. Standard hushållsbelysningsband har förkortningen SMD (kort för SurfaceMountedDevice - "enhet för ytmontering"). Siffrorna anger storleken på varje LED. Exempelvis betyder SMD 3528 att parametrarna för 1 diod är 3,5 med 2,8 mm.

Till noten! De vanligaste är 3 typer av lysdioder: små - 3020, medium - 3528 och stora 5050.

Glödets intensitet beror direkt på diodernas storlek och densiteten i placeringen på 1 m av bandet. Med täthet, vi räknat ut ovan, och nu ska vi visa dig hur du får reda på systemets kraft, eftersom valet av strömkällan beror på detta.

strömförbrukning

Effektförbrukning av belysning vid olika frekvenser av placering av lysdioder

För att beräkna det önskade fotoklippet, använd dig själv med ett måttband och mäta omkretsen av det markerade området. Den resulterande siffran multipliceras med mätvärdet för den valda bandtypen och du får det värde som ska användas när du köper strömförsörjningen (transformatorn) och för flerfärgsprodukter - och kontrollenheten. Dessa komponenter kan utformas för 5, 12 och 24V, men om du inte planerar att byta huvudbelysning, tillräckligt med enheter på 12V.

Viktigt! Bakgrundsbelysningen ska inte vara mer än 80% av transformatorns nominella effekt.

LED-remsor har en annan skyddsklass. Denna indikator påverkar deras förmåga att motstå effekterna av fukt, damm och andra negativa yttre faktorer. För att bestämma det måste du hitta på förpackningen en förkortning med bokstäverna IP (står för IngressProtectionRating).

 • IP 20 - är avsedda för inomhusbruk och har ingen tätning.
 • IP 65 - lämplig för bakgrundsbelysning, i kontakt med vatten: arbetsförkläde, tvätt, akvarier etc. Sådant material kan användas inte bara för interna verk, men också på gatan.
 • IP 68 - helt isolerade system som är tillåtna även för användning i vatten.

Bestäm förekomsten av skydd kan vara jämnt med en visuell inspektion - band som inte är rädda för den våta miljön kommer att översvämmas med ett tunt lager av transparent silikon.

Viktigt! För att belysa tak (inklusive i köket) kan du använda en konventionell bräda, avsedd för utomhusinstallation. Faktum är att silikonskiktet inte bara dämpar ljusets intensitet utan också leder till uppvärmning av substratet och ytorna som rör den. Använd därför inte skydd där det inte finns något behov.

Montera LED-lampan själv

För att självständigt installera belysningen på kökslocket är det viktigt att veta att vid alla typer av bilagor är alla band uppdelade i:

 • Självhäftande (den vanligaste) - monterad på en klibbig bas, som är lika lämplig för trä, plast eller glas. Brist - lim med tiden, från fuktighet eller flera återlimningar, kan "gå iväg".
 • Med fästelement - fast med speciella fästen-klämmor på vilket material som helst. Sådan installation kommer att vara mer tillförlitlig, men det tar mycket mer tid och ansträngning än ett tejp på lim.

Viktigt! Tape tillverkas i 5-meters rullar, men de flesta säljare erbjuder detaljhandelsförsäljning och längder av önskad längd. Platsen för divisioner är oftast indikerad av bild av sax, det är nödvändigt att klippa dem strikt längs streckade linjer för att inte skada kedjan.

tejp

På vissa banden kan skärplatserna endast anges med en vertikal linje

Med självmontering betrakta en viktigare funktion för alla LED-produkter - värmeledningsförmåga. Det faktum att tillverkarna fortfarande inte har lyckats uppnå hundra procent effektivitet från små kristaller, så energin avges som värme, som värmer bandet i kontakt poverhnosti.A sedan köket hög temperatur - en gemensam sak för de kraftfulla och ofta åtskilda lysdioder Det är värt att beakta isoleringen, till exempel att fästa substratet i en tunn aluminiumprofil. Men om vi bara pratar om dekorativ belysning, kan du göra det utan det.

För att montera den väg som är nödvändig för att markera den valda zonen, placera skär med en kontakt eller ett konventionellt lödstryk. Observera att temperaturen på enheten inte ska vara över 260 grader, och exponeringstiden är högst 10 sekunder.

schema

Anslutningsschema för ett enda färgspår

Anslutningen görs enligt denna princip:

 • I enkelfärgskort löds "plus" och "minus" -kontakterna.
 • I flerfärgade RGB 4-sladdar kombineras med samma namnkontakter på blocket, med fokus på märkningen (R-röd, G-grön, B-blå, fjärde-12 eller 24V).
 • Anslutningarna N och L ansluter transformatorns strömkabel.
 • I RGB-banden är en extra styrenhet ansluten till strömförsörjningen. Det är viktigt att du inte förvirrar plus- och minus-terminalerna, annars kommer enheten att misslyckas.
färgbelysning

Färdigställd uppsättning för färgbelysning

Viktigt! Den maximala längden på en krets konstruerad för en transformator är 15 meter eller 3 standardrullar. Om din webbplats är större - du måste använda en ytterligare strömförsörjning.

Nuans of editing: hur döljer du denna ljuskälla

Beroende på vilken typ av köksloft det finns, finns det olika alternativ för montering av bandljus. Det enklaste sättet är att gömma inredningen i hängande gipsskivskonstruktioner, men även om ditt kök har ett slätt tak på ett nivå kan du ordna ljuseffekter med konventionella takfönster.

Montering av tejp i sockeln till taket

Denna installationsmetod är tillämplig även om reparationen av köket var långt efter. Det kräver inga speciella anpassningar, det viktigaste - att köpa en vacker tak kornischer, lämplig för allmän inredning, och hålla den på "flytande spikar" på ett avstånd av 80 till 120 mm från taket. För att göra designen jämn och se imponerande, är det värt att göra markeringen under nivån.

Viktigt! När du väljer lilja, var uppmärksam på dess tjocklek - genom tunna väggar kan bandet skina så klart att skinnet själv kommer att lysa.

När sockeln är installerad och limet grips, handlar vi steg för steg:

 1. Vi rengör korsflänsens yta från damm och avfettning.
 2. Ta bort klisterbaksidan från tejpens baksida.
 3. Vi monterar LED-lamporna på väggen eller från sidan av takskenorna. Visst, många experter litar inte på fabriken "självlimmade", och rekommenderar att försäkra konstruktionen med silikonlim eller dubbelsidig tejp.
 4. Sätt i strömmenheten (och för flerfärgade RGB - och kontrollenheten), observera polariteten.
 5. Vi kontrollerar spänningen i brädet själv och alla komponenter - de måste matcha. Nu kan du ansluta nätaggregatet till 220 watt.
bakgrundsbelysning inställning

Steg-för-steg installation av belysning i taklister

Installation i gipsskivor

Installation av belysning i hängande tak utförs bäst vid scenen av deras erektion. För detta används en standardkonstruktion av metallprofil och gipsskivor, vilket ger en öppen eller sluten nisch för LED-matrisen.

Sådana verktyg och material behövs:

 • Gips och självgängande skruvar.
 • Metallprofiler CD och UD.
 • Klämmor och skruvar.
 • Hacksaw och hand sax för metall.
 • Borrmaskin, skruvmejsel.
 • Nivå, mätmått
 • Pennor eller markörer.
 • LED-remsa med tillbehör.

Algoritmen är som följer:

 1. Skapar en ritning av den framtida rutan, på vilken markeringen är klar.
 2. En ram är byggd. För detta, med hjälp av skruvar och klämmor till väggarna, skruvas UD-profilerna, och CD-elementen är fastsatta till dem, i sin tur. Det rekommenderade steget är 50 cm. Sedan vinkelrätt mot taket sätts 10-15 cm i höjd och ansluts med profilen på taket så att en nisch bildas.
gipsskiva

Ram av gipsskivlådan

Till noten! Designen kan bestå av en eller flera nivåer. I alla fall är det viktigt att hålla ett mellanrum på minst 10 cm för ljusets passage från dioderna.

 1. Den färdiga ramen är täckt med gipsskivor, fogen som läggs i fogen. I ändarna av strukturen lämnas en nisch för att hålla LED-remsan. Den yttre omkretsen måste täckas med en kant för att maskera bakgrundsbelysningselementets beståndsdelar.
eave-enhet

Enheten gips papp kartong för gömd belysning

ljusstråle

Skapa en ljus eller dämpad ljusremsa hjälper till att välja rätt höjd på skyddskanten

Viktigt! Glöm inte att skapa en plats för nätaggregat och en kontroller i designen.

 1. Sömmen maskeras med kitt och efter fullständig torkning, priming och målning.
 2. Nu är det dags att montera bakgrundsbelysningen. Bandet måste fästas på limbasen direkt på gipsskivan (dessutom kan klämmor eller en aluminiumprofil användas). Lyset från dioderna ska riktas från botten uppåt. Då kan du ansluta systemet till de nuvarande ledarna, för att inte glömma att polariteten följs.
schema

Anslutningsdiagram med en och flera transformatorer

Video: Installation av LED-remsor

För att visuellt demonstrera arbetet med installation av belysning föreslår vi att vi studerar ett litet videoval av utbildningsmaterial:

 1. Så här ansluter du LED-remsor - viktiga nyanser som hjälper till att montera belysningskretsen ordentligt.
 1. Hur man gör ett gipsskivor för gömd belysning är ett av alternativen för att arrangera en U-formad låda under en LED-remsa.

Som du kan se kan du hantera installationen av LED-belysning själv. Därför är huvuduppgiften att korrekt välja materialets, transformatorns och regulatorns längd, med hänsyn tagen till kökets tak och den förväntade dekorativa effekten. Men om du tvivlar på din egen styrka eller noggrannheten i de beräkningar som gjorts, är det bättre att överlåta inköp av komponenter och installation av belysning till en kvalificerad elektriker.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 3 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map