Zelfreparatie van keukenkappen - hoe te demonteren en wat te doen

Zelfreparatie van keukenkappen – hoe te demonteren en wat te doen

Zelfreparatie van keukenkappen - hoe te demonteren en wat te doen

Het is moeilijk om een ​​moderne keuken voor te stellen zonder een goed extract, dat geuren verwijdert die tijdens het koken ontstaan, en de lucht in de kamer bijwerkt. Hoewel het apparaat van dit apparaat niet bijzonder moeilijk is, kunnen er soms problemen zijn met de bediening. Als u lid bent van mensen die, in het geval van een storing in huishoudelijke apparaten, proberen zelf de oorzaak van het probleem te vinden, voordat u contact opneemt met specialisten, dan is dit artikel iets voor u. Hieronder zullen we bekijken hoe de keukenkappen met hun eigen handen worden gerepareerd in het geval van typische problemen.

Het apparaat van een afzuigkap: het basisschema

De belangrijkste componenten van elk uittreksel zijn:

 • afzuigventilator met elektromotor;
 • snelschakelcircuit;
 • verlichting lampen;
 • filters.
schema

Standaard elektrisch schema van afzuigkap

Ventilator

De ventilator is zonder twijfel het belangrijkste element van deze eenheid. Hij zorgt ervoor dat de luchtstroom door de filterelementen stroomt, waarop het vet blijft zitten. Rotatie van de ventilator in de kappen wordt in de regel verschaft door een asynchrone motor met hoge snelheid.

Voor informatie! Het ontwerp van veel snelle AC-motoren omvat een kortgesloten rotor en een stator met verschillende onafhankelijke wikkelingen. Verandering van het motortoerental wordt bereikt als gevolg van een verschillende aansluiting van statorwikkelingen.

schema

Het schema van het inschakelen van drie hogesnelheidsmotoren: wanneer de schakelaar in stand L staat, is de rotatiesnelheid minimaal, in positie H - het maximum

De ventilator zelf kan axiaal of tangentieel zijn. Qua prestaties verdient de tweede de voorkeur boven de tweede, omdat deze een stabielere luchtstroom kunnen creëren. Vanuit het oogpunt van betrouwbaarheid is de situatie vergelijkbaar - het verlies van één blad heeft geen invloed op de prestaties van de tangentiële structuur, wat niet te zeggen heeft over het axiale ontwerp. Daarom is de reparatie van de afzuigkap met de vervanging van de uitlaatventilatoronderdelen in de tangentiële modellen minder vaak voor.

Snelheidsselector

Het omschakelen van snelheden in verschillende modellen kan worden gerealiseerd door middel van:

 • knopen;
 • schuifschakelaar;
 • sensor.

De eerste twee opties zijn de eenvoudigste. Met behulp van de knoppen of de beweegbare hendel worden de nodige contacten geschakeld, die spanning leveren aan de wikkelingen van de elektromotor. Het is vanwege hun eenvoud dat dergelijke schakelaars als betrouwbaar genoeg worden beschouwd. Het enige dat hen kan overkomen is het oxideren of verbranden van contacten. Maar zelfs in dit geval is reparatie niet erg moeilijk.

Aanraakbediening is uitgerust met duurdere modellen. Het paneel heeft extra verlichting en ziet er erg stijlvol uit. De onderhoudbaarheid van de sensor is echter laag. Vaak moet u de buiten bedrijf gestelde regeleenheid volledig vervangen, wat veel geld kost.

snelheidskeuzeschakelaar

Drukknopschakelaar voor afzuigkappen

verlichting

Het aansteken van de kookplaat is een belangrijk punt in het kookproces. Moderne kappen kunnen worden uitgerust met gloeilampen, halogeen- of LED-apparaten, waarvan het vermogen en de hoeveelheid afhangen van het model van het apparaat.

Let op! De meest economische zijn LED-lampen. Met dezelfde lichtstroom verbruiken ze 8-10 keer minder stroom dan gloeilampen. Bovendien is hun bron meer dan 30.000 uur.

In de meeste gevallen kan de reparatie van de afzuigkap, die het achterlicht heeft doorgebrand, door elke huisvrouw zelf worden uitgevoerd. Er zijn echter situaties waarin een meer professionele benadering met het gebruik van meetinstrumenten vereist is.

backlight

Achtergrondverlichting van de kookplaat

Filtratie-elementen

In de keukenkappen kunnen twee soorten filters worden gebruikt: vet en steenkool. Het vetfilter is zonder uitzondering op alle modellen geïnstalleerd, want zonder dit zullen de interne componenten van het apparaat snel een olieachtige laag bedekken, die vervolgens tot breuk leidt. Door het aantal toepassingen zijn dergelijke filterelementen verdeeld in wegwerpbaar en herbruikbaar. De eerste zijn gemaakt van acryl, synthetische of niet-geweven stof en kunnen om de 2-3 maanden worden vervangen. De laatste zijn gemaakt van metaal, dus hun levensduur is gelijk aan de levensduur van de kap zelf.

1

Koolstoffilters worden geïnstalleerd in recirculatiemodellen en zijn ontworpen om geurtjes te verwijderen. De basis van deze elementen is actieve kool, een adsorbens van hoge kwaliteit dat alle soorten gassen zeer goed absorbeert. Omdat de bron van koolstoffilters niet onbeperkt is, zijn ze onderworpen aan periodieke vervanging, ongeveer 1 keer in 3-4 maanden.

vetfilter

Metalen vetfilter

Typische problemen met problemen: oorzaken en reparaties

De reparatie van keukenkappen thuis kan nodig zijn als gevolg van verschillende operationele problemen, waarvan de meest voorkomende zijn:

 • verminderde productiviteit;
 • gebrek aan verlichting;
 • afwezigheid van enige reactie op opname;
 • snelheidsschakelaar defect;
 • breuk van de motor.

Niet genoeg trekt - geuren worden niet geëlimineerd

Mogelijke oorzaken: het filterelement is verstopt, de ventilator van de afzuigventilator breekt.

Reparatie: spoel onder water af met een metalen vetfilter en / of verwissel het wegwerpfilter. Bij uitval van de ventilator (in de regel breekt een of meerdere messen), moet deze worden vervangen (over het demonteren van de kap in de keuken, dit wordt hieronder beschreven).

extract

Ontoereikende productiviteit van een afzuigkap in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door het niet tijdig repareren van filters

Geen verlichting

Mogelijke oorzaken: een van de verlichtingsapparaten of de lichtschakelaar is defect.

Reparatie: voordat u naar de winkel gaat voor een nieuwe lamp, moet u de werking ervan controleren. Gloei- en halogeenlampen worden gecontroleerd door een tester (multimeter) in de weerstandsmeetmodus. De nominale weerstand van de draad wordt meestal berekend in enkele tientallen Ohm. De afwezigheid van metingen op het apparaat duidt op een verbrand gloeidraad.

Bij LED-lampen is de situatie iets gecompliceerder: in dergelijke apparaten is, naast de LED's, een driver geïnstalleerd die niet met een gewone multimeter kan worden gecontroleerd zonder de lamp te demonteren. In dit verband is het, om de prestaties van de LED-lamp te verifiëren, gemakkelijker om deze in de werkende cartridge te schroeven.

Belangrijk! Voordat u de lamp in een andere cartridge controleert, moet u controleren of de nominale spanning 220 V is.

Als alle lichten werken, is de kans groot dat de lichtschakelaar niet werkt. Het kan ook worden gecontroleerd door een tester - de weerstand tussen contacten moet minder zijn dan 1 Ohm wanneer erop wordt gedrukt.

izmrenie

Meting van de weerstand van een gloeilamp met een digitale multimeter

Reageert niet op opname

Mogelijke oorzaken: gebrek aan netvoeding, burn-out van de baan of zekering.

Reparatie: In het geval dat de kap niet reageert op enige manipulatie na de aansluiting op het 220 V-netwerk, is het in de eerste plaats noodzakelijk om de spanning in de uitgang te controleren, waarvoor de multimeter wordt gebruikt in de AC-spanningsmeetmodus.

Let op! Met behulp van de spanningsindicator kunt u alleen de aanwezigheid / afwezigheid van een fase bepalen, terwijl een draadbreuk met dit instrument niet kan worden geïdentificeerd.

Als het ingangsvermogen in orde is, is het spoor op het besturingsbord of de zekering die in het apparaat is geïnstalleerd om het te beschermen tegen stroomstoten doorgebrand. In deze situatie vereist de reparatie van de afzuigkap ten minste de eerste kennis op het gebied van elektrische en elektronische apparatuur.

Controle van de aanwezigheid van spanning in het stopcontact

Controle van de aanwezigheid van spanning in het stopcontact

Schakelt niet van snelheid

Mogelijke oorzaken: de snelheidsregelaar van de uitlaatventilator is defect.

Reparatie: De belangrijkste oorzaak van het uitvallen van de drukknop of schuifschakelaar is de natuurlijke slijtage. Qua onderhoudbaarheid zijn de knoppen beter, omdat het mogelijk is om één element te vervangen, niet het hele blok. Als de "schuif" -schakelaar is "gebabbeld", kunt u proberen deze te demonteren en de contacten te reinigen. Om het probleem echter niet snel te laten terugkeren, is het handiger om de oude switch te vervangen door een nieuwe.

knop vervanging

Om de knop te vervangen is het voldoende om met een soldeerbout te kunnen werken

Ventilator draait niet

Mogelijke oorzaken: de thermische zekering is gesprongen, de startcondensator is defect, de motorwikkeling, de rotorwig is uitgebrand.

Reparatie: Bepaal de precieze oorzaak van motorstoring kan zijn door indirecte symptomen. Als het apparaat bij elke snelheid geen geluid produceert en er geen geur van de verbrande wikkeling is, zal de thermische zekering waarschijnlijk doorbranden.

Opmerking: De thermische zekering wordt rechtstreeks in het motorhuis geïnstalleerd en brandt uit door een sterke oververhitting van de wikkelingen.

In het geval van "zoemen" van de motor, zijn er bij het voeden van de motor twee opties mogelijk: falen van de startcondensator of wig van de rotor als gevolg van de slechte werking van het vetfilter. Welnu, een zeer slechte situatie, als er een geur van verbrande isolatie is. Hier kan alleen het terugspoelen van de motor of het aanschaffen van een nieuwe eenheid helpen.

motor

Asynchrone motor voor bediening van een afzuigkap

Demontage van het apparaat: stapsgewijze instructies

Als u de kap met uw eigen handen wilt repareren, moet u weten hoe u de kap kunt demonteren. Volgens de onderstaande instructies, zou u geen ernstige problemen met dit proces moeten hebben.

dD13
DD12
DD11
 1. Verwijder het vetfilter aan de onderkant van het apparaat.
 1. We verwijderen het beschermende paneel (indien aanwezig).
 1. Koppel het paneel los met de gloeilampen, voordat u de voedingsconnectoren loskoppelt.
 1. Vervolgens verwijderen we de besturingskaart.
DD14
DD15
DD16
 1. We gaan over op de fan. We ontgrendelen de waaier van de borgring en scheiden deze van de motor.
DD16
dd17
dd18
 1. Schroef de motorsteun los en verwijder deze.

Deze handleiding is een voorbeeld van demontage van moderne afzuigkappen in de keuken. Het is vermeldenswaard dat in veel modellen individuele eenheden onafhankelijk van elkaar zijn verbonden. Om bijvoorbeeld de motor te verwijderen, is het niet nodig om de achtergrondverlichtingseenheid los te draaien.

Tip! Als demontage een ontkoppeling van connectoren of draden vereist, moet u de elementen markeren of fotograferen voordat u de manipulaties uitvoert. Dankzij deze aanpak, zult u geen problemen hebben met het verbinden van blokken tijdens de montage.

Hoe schade aan de kap te voorkomen: tips voor correct gebruik

Om de afzuigkap niet te repareren, moet u zich houden aan de bedieningsvoorschriften van deze apparatuur, die door de fabrikant zijn geïnstalleerd. Laten we de belangrijkste punten benadrukken:

 • Locatie boven de kachel.

Als een gasfornuis in de keuken wordt gebruikt, moet de afzuigkap op een hoogte van 70-80 cm van de kookplaat worden geïnstalleerd, als de elektrische op een hoogte van 60-70 cm is. Als de kap zich onder deze markering bevindt, kunnen de structurele elementen oververhit raken en vervormen. Tegelijkertijd zal een hogere locatie de efficiëntie van het apparaat verminderen.

 • Start de ventilator.

Als er een handmatige snelheidsverandering is, is het wenselijk om vanuit de laagste fase te beginnen. Het instellen van de maximumsnelheid leidt onmiddellijk tot een grotere belasting van de motor, wat de levensduur ervan kan verkorten.

 • Zorg voor filters.

Het onaangenaam reinigen of vervangen van de filterelementen leidt ertoe dat de vetdeeltjes binnendringen in het apparaat en de motoroliefilm, de besturingskaart en de achtergrondverlichting bedekken. Bovendien is er door het verstopte filter praktisch geen lucht, dus de efficiëntie van zo'n uitlaat is nul.

 • Bescherming tegen spanningspieken.

Zoals elk ander elektrisch apparaat, moet de afzuigkap worden beschermd tegen stroomstoten. Natuurlijk wordt meestal een lont in het apparaat geïnstalleerd, maar deze kan de apparatuur niet altijd beschermen tegen een onstabiel netwerk. Het is beter om te gaan met deze extra installatie van een beschermend relais, dat onmiddellijk de stroom uitschakelt wanneer de spanningsafwijking te hoog is.

relais

Spanningsrelais - extra bescherming van apparatuur tegen fluctuaties in het elektrische netwerk

De moeilijkheid van het repareren van de afzuigkap hangt af van de aard van het probleem. Verander de lamp in staat zal zijn om elk, maar met de restauratie van de ventilator kan worden geconfronteerd met ernstige problemen. Als de ervaring met het repareren van elektrische apparaten helemaal niet bestaat, is het handiger om u tot specialisten te wenden, zodat u geen nieuwe apparatuur hoeft aan te schaffen.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 46 = 47

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map