LED таванно осветление - монтаж на лента и опции за осветление

LED таванно осветление – монтаж на лента и опции за осветление

LED таванно осветление - монтаж на лента и опции за осветление

Светлинните ефекти отдавна и успешно са били използвани от дизайнерите като декоративен елемент или за избор на различни функционални зони. Но не всеки от нас е толкова приятелски с електротехника, за да монтира осветителното оборудване по свое желание. Но с навлизането на LED ленти, е възможно да се организират допълнителни източници на светлина и различни вътрешни "чипове" със собствените им ръце, не само в хола, но и в кухнята. Ето защо предлагаме да научите всичко за LED таванно осветление с лента: как да инсталирате, изберете подходящите аксесоари и използвайте за оригиналния дизайн на стаята.

LED осветление на тавана - от лентата до звездното небе

За осветяване на окачения таван има няколко вида осветление - от различни "точкови" устройства до система с проводими пътеки, на която са прикрепени диоди. Последният вариант е интересен, тъй като не изисква специални умения за инсталиране, консумира минимално количество електроенергия и може да се използва за осветяване на всеки интериор. Съгласете се, че това решение заслужава внимание, затова ще разгледаме по-подробно.

Светлинните ефекти могат да бъдат интересен акцент за интериора на кухнята:

h1
h2
h3

 Интересно! LED осветлението се счита за най-печелившо по отношение на спестяванията, тъй като 1 диод ще струва само 0,65 kW / h за 12 часа безпроблемна работа.

Видове LED осветление

За декоративно осветление в магазина можете да предложите здрави "владетели" на твърд субстрат или duralight - корди с ъгъл на огън 360 градуса. Най-широко разпространена е борда на гъвкава основа, която наричахме LED ленти.

дъски с диоди

Плочки с диоди се освобождават около кръглите ролки, което предпазва системата от гънки и други повреди

Светодиодите могат да се използват като основен, допълнителен източник на светлина или просто за декоративни цели. Затова изберете най-подходящата опция за вашата вътрешна и таванна конфигурация.

 1. Общо осветление - предполага пълна подмяна на традиционните лампи със светодиоди. За да направите това, няколко мощни ленти се монтират около периметъра и зад простиращия се таван филм. Вярно е, че тази опция е рядка, тъй като закупуването на голям брой диоди ще трябва да похарчи впечатляваща сума.
 2. Изберете пътеки - проводящи пътища с диоди монтирани на корниз, или специално оборудвани nishahpo периметър на тавана, създавайки заглушава осветление и визуално увеличаване на височината на помещението.
 3. Фигурно осветление - със светлина от светодиоди, можете да подчертаете определена зона, да подчертаете различни изпъкналости или вдлъбнатини в окачени конструкции.
диодни ленти

Гъвкавите ленти могат да приемат дори най-сложните и криволинейни форми

Към бележката! Светодиодите могат да се използват не само за тавани, но и за проектиране на работна престилка, подложки за пода, отвори за прозорци и врати. Лентите ефективно подчертават контурите на мебелите и технологиите, с които е лесно да се фокусирате върху снимки, красиви ястия и други аксесоари.

Варианти на LED декор за кухнята:

oo3
oo4
oo5

Подсветка "звездно небе"

Говорейки за оригиналните светлинни решения, разбира се, не може да се спомене хит от последните години - акцентът с романтичното име "звездно небе". Вярно е, че този вид декор е най-лесно да се организира за опъвам тавани. Принципът на действие е съвсем прост: зад платното или филма се поставят светодиоди с различни диаметри и радиационна сила, които създават ефект, напомнящ на трептенето на звездите.

За да подредите такава светлина, изберете отделни светодиоди с различна мощност и размер, които трябва да бъдат залепени в мрежата, а след това да се залепят към основния таван с изграждащ силикон. Това е най-трудният етап, тъй като в допълнение към наблюдението на полярността е важно да завършим всяко заключение в камбрика - изолационна тръба, която ще предпази вашето "небе" от къси съединения. За по-реалистичен ефект, няколко миниатюрни електрически крушки могат да бъдат извадени, което прави чисти пробиви във филма.

След това изберете и инсталирайте захранването, чието захранване се изчислява по броя на кристалите (100 вата ще изискват 10 вата). Също така си струва да закупите контролер-прекъсвач за всяка секция от 5-10 диода. С него "звездите" могат не само да блестят, но и да мигат.

филм

Избирането на таванно фолио с размазана снимка с тема на пространството ще увеличи реализма на "звездния" ефект

Към бележката! Ако искате да зададете "звездно небе" можете и в гипсокартон таван. Но за това е необходимо да изрежете една ниша в нея или да пробиете дупки според размера и броя на светлинните точки.

Как да изберем и инсталираме LED лента

Производителите ни дават толкова много решения за Led, че не е чудно, че хората, които са далеч от електротехник, са объркани и объркани. Но тъй като покупката зависи от правилната инсталация на диодната светлина и нейната работа, ще се опитаме да разглобим най-важните технически нюанси.

1

Сортове LED ленти

Всички системи със светодиоди могат да бъдат класифицирани според няколко параметъра: типа прикачване, броя на диодите, цвят, мощност. Какво специално да обърнете внимание, зависи от идеята за дизайн, която искате да преведете в използването на светлинни ефекти.

Например, за декоративно осветление най-важният параметър е цветният нюанс на блясъка. И според тази характеристика лентите са разделени на монохромни и многоцветни. Първата светлина излъчва само един тон, когато е включена. И не е задължително традиционно бяло, то може да бъде червено, зелено, жълто, лилаво или ярко-зелен. От нестандартните опции е заслужава да се отбележи лентата с ултравиолетова или инфрачервена луминесценция.

подсветка

Изберете осветление за всеки интериор

Независимо от широкия обхват, изборът на подсветка на гама трябва да се подхожда внимателно - психолозите казват, че дългосрочното излагане на цвят има ефект върху психиката. Така че, за да "успокои" тоновете, които безопасно могат да се използват за кухни и хол, включват всички нюанси на зеленина и тюркоаз, както и жълти и оранжеви цветове. За спалнята трябва да се оставят червени, розови и бургундски светлини. Но ярко сините светлини са тревожни, човекът несъзнателно се напрегне и се чувства неудобно. Комбинацията от тъмно синьо с жълто обикновено не се препоръчва за чувствителни настроения - такова подсветка действа депресивно и може да причини нервно разпадане.

Имайте предвид, че дори класическият бял цвят може да има различни нюанси и да излъчва топла или студена светлина. Тези "температурни" нюанси са важни за създаването на органичен интериор, можете да ги определите, като разгледате документацията. И така, осветяването с индикатор 3000-3500К ще излъчва топла светлина, 5500-6000К - неутрална, 6500-7000К - студена.

Важно! За външна инсталация трябва да обърнете внимание на цвета на основата, така че лентата да не излезе от общия фон. В допълнение към стандартното бяло, можете да намерите сив, кафяв или прозрачен субстрат.

Многоцветна sistemyRGBmogut цветове промени в даден момент или да светят с всички цветове на дъгата odnovremenno.No те са много по-скъпи от монохромни колеги и да работи само в комбинация с трансформатор и контролер, който определя смяната на цвета на готовност.

цветна панделка

Многоцветна панделка за светъл интериор

Един от най-важните параметри от техническа гледна точка е силата на светодиодите и плътността на тяхното разположение. Най-популярни са лентите Led с 60 и 120 диода на 1 м, но има и други опции - 30, 72, 90, 240, а луковиците могат да бъдат подредени линейно или на няколко реда.

плътност на диодите

Сортове на Led-системи за плътността на светодиодите

Важно! Колкото по-малка е пролуката между диодите, толкова по-ярка е осветеността и повече консумация на енергия. За декоративни цели, достатъчно 30-60 диода / метър, но ако възнамерявате да подмените основния източник на светлина, трябва да изберете лента с 120-240 крушки.

Инспектиране и закупуване на лента и компоненти

За да определите какъв материал е подходящ за внедряване на вашите идеи, изучете нотата на борда. Стандартните ленти за домашно осветление имат съкращението SMD (кратко за SurfaceMountedDevice - "устройство за повърхностен монтаж"). Цифрите показват размера на всеки светодиод. Например, SMD 3528 означава, че параметрите на 1 диод са 3,5 на 2,8 mm.

Към бележката! Най-често срещаните са 3 вида светодиоди: малък - 3020, среден - 3528 и голям 5050.

Интензитетът на светлината директно зависи от размера на диодите и от плътността на поставянето им на 1 m от лентата. С плътност, ние разбрахме по-горе, а сега ще ви покажем как да разберете силата на системата, защото изборът на захранващия източник зависи от това.

консумация на енергия

Консумация на енергия от осветление при различна честота на разполагане на светодиодите

За да изчислите необходимите кадри, застанете се с лента и измерете периметъра на подчертаната област. Получената цифра се умножава по мощността на избрания тип лента и получавате стойността, която трябва да се използва при закупуване на захранващото напрежение (трансформатор), а за многоцветните продукти - и контролера. Тези компоненти могат да бъдат проектирани за 5, 12 и 24V, но ако не планирате да подмените основното осветление, достатъчно устройства на 12V.

Важно! Общата консумация на енергия на подсветката не трябва да надвишава 80% от номиналната мощност на трансформатора.

LED лентите имат различен клас на защита. Този индикатор влияе върху способността им да издържат на въздействието на влага, прах и други отрицателни външни фактори. За да го определите, трябва да намерите на опаковката съкращение с буквите IP (означава IngressProtectionRating).

 • IP 20 - са предназначени за вътрешна употреба и нямат запечатване.
 • IP 65 - подходящ за задно осветяване при контакт с вода: работна престилка, миене, аквариуми и др. Такъв материал може да се използва не само за вътрешни работи, но и на улицата.
 • IP 68 - напълно изолирани системи, които са позволени дори за използване във вода.

Определянето на наличието на защита може да бъде дори при визуална проверка - панделки, които не се страхуват от влажна среда, ще бъдат наводнени с тънък слой от прозрачен силикон.

Важно! За осветяване на тавани (включително в кухнята) можете да използвате обикновена дъска, предназначена за външен монтаж. Факт е, че силиконовият слой не само заглушава интензивността на светлината, но също така води до загряване на субстрата и допиращите се повърхности. Затова не използвайте защита, когато няма нужда.

Монтирайте LED светлината сами

За да инсталирате самостоятелно осветлението на тавана на кухнята, е важно да знаете, че според типа закрепване всички ленти са разделени на:

 • Самозалепващо се (най-често срещаното) - монтирано върху лепкава основа, което е еднакво подходящо за дърво, пластмаса или стъкло. Недостигът - лепило с време, от влажност или няколко повторно залепване, може да "изчезне".
 • С крепежни елементи - фиксирани със специални конзоли - скоби за всякакъв материал. Такава инсталация ще бъде по-надеждна, но отнема много повече време и усилия от лента на лепило.

Важно! Ленти се произвеждат на 5-метрови ролки, но повечето продавачи предлагат продажби на дребно и дължини с необходимата дължина. Мястото за разделяне най-често се изобразява с образа на ножиците, е необходимо да ги нарязвате строго по пунктираните линии, за да не повредите веригата.

лента

На някои ленти местата за рязане могат да бъдат показани само от вертикална линия

При самосглобяване помислете за още една важна характеристика за всички LED продукти - топлинна проводимост. Фактът, че производителите все още не са успели да постигнат сто процента ефективност от малки кристали, така че енергията се разсейва като топлина, която загрява лентата в контакт poverhnosti.A тъй кухня висока температура - просто нещо за мощните и често разположени светодиодите Струва си да се има предвид изолацията, например, за да се прикрепи субстратът към тънък алуминиев профил. Но ако говорим само за декоративно осветление, можете да го направите без него.

За да сглобите пътя, необходим за подчертаване на избраната зона, поставете разфасовките с конектор или конвенционална спойка. Имайте предвид, че температурата на устройството не трябва да надвишава 260 градуса, а времето на експониране е максимум 10 секунди.

схема

Схема на свързване за единична цветна пътечка

Връзката се осъществява съгласно този принцип:

 • При едноцветни карти контактите "плюс" и "минус" са запоени.
 • В многоцветните RGB 4 кабели се комбинират със същите имена контакти върху блока, фокусирайки се върху маркировката (R-червено, G-зелено, B-синьо, четвърто-12 или 24 V).
 • Съединители N и L свързват захранващия кабел на трансформатора.
 • В RGB лентите е свързан допълнителен контролер към захранването. Важно е тук да не обърквате терминалите плюс минус, в противен случай устройството няма да успее.
цветно осветление

Готов комплект за цветно осветление

Важно! Максималната дължина на верига, предназначена за един трансформатор, е 15 метра или 3 стандартни макари. Ако сайтът Ви е по-голям - ще трябва да използвате още едно захранване.

Нюанси на редактирането: как да скриете този източник на светлина

В зависимост от вида на завършването на тавана на кухнята има различни опции за монтиране на лентови лампи. Най-лесният начин е да скриете интериора в окачени конструкции от гипсокартон, но дори ако вашата кухня има гладък таван на едно ниво, можете да уредите светлинни ефекти с конвенционални стрехи.

Монтиране на лента в основата до тавана

Този метод на монтаж е приложим дори и в случаите, когато ремонтът на кухнята е дълъг. Това не изисква никакви специални промени, най-важното е да се купи красива таванска корниз, подходяща за общия интериорен дизайн и да се залепи върху "течни нокти" на разстояние 80-120 мм от тавана. За да направите дизайна излязъл дори и да изглеждате впечатляващо, струва си да направите маркера под нивото.

Важно! При избора на корниз, обърнете внимание на дебелината му - през тънките стени лентата може да блести толкова ярко, че самата перваза ще блести.

Когато се монтира основата и лепилото се захване, действаме стъпка по стъпка:

 1. Почистваме повърхността на корниза от прах и обезмасляваме.
 2. Отстранете лепилото от задната страна на лентата.
 3. Свързваме светодиодите със стената или отстрани на стрехите. Вярно е, че много експерти не вярват на фабриката "самозалепени" и препоръчват да се осигури конструкцията със силиконово лепило или двустранна лента.
 4. Прикрепете захранващия блок (както и за многоцветен RGB - и контролера), като спазвате полярността.
 5. Проверяваме напрежението в самия борд и всички компоненти - те трябва да съвпадат. Сега можете да свържете захранването към мрежата от 220 вата.
настройка на фоновото осветление

Поетапна инсталация на осветление в таванското первази

Монтаж в гипсокартон

Монтажът на осветлението в окачени тавани се извършва най-добре на етапа на тяхното изграждане. За тази цел се използва стандартна конструкция от метален профил и гипсокартон, която осигурява отворена или затворена ниша за LED масива.

Такива инструменти и материали ще бъдат необходими:

 • Гипсокартон и винтове за самозатягане.
 • Метални профили CD и UD.
 • Дюбели и винтове.
 • Ръчни ножици за метал.
 • Пробийте, отвертка.
 • Ниво, измервателна лента.
 • Моливи или маркери.
 • LED лента с аксесоари.

Алгоритъмът е, както следва:

 1. Създава чертеж на бъдещата кутия, върху която е направена маркировката.
 2. Създава се рамка. За тази цел, с помощта на винтове и дюбели към стените, UD профилите се завинтват, а от друга страна, CD-елементите се закрепват към тях. Препоръчителната стъпка е 50 см. Тогава, перпендикулярно на тавана, са поставени фигури с височина 10-15 см и се свързват с профила на тавана, така че да се образува ниша.
гипсокартон

Рамка от гипсокартон

Към бележката! Дизайнът може да се състои от едно или повече нива. Във всеки случай е важно да запазите празнина от най-малко 10 см за преминаване на светлината от диодите.

 1. Завършената рамка е покрита с листове от гипсокартон, а ставата е съединена. В краищата на конструкцията се оставя ниша за задържане на LED лентата. Външният периметър трябва да бъде покрит с джанта, за да прикрие съставните елементи на подсветката.
устройство за отдръпване

Устройството гипс картон корниз за скрито осветление

светлина

Създайте ярка или заглушена ивица светлина ще ви помогне да изберете правилната височина на защитния ръб

Важно! Не забравяйте да осигурите място за захранващи устройства и контролер в дизайна.

 1. Шевовете са маскирани с шпакловка и след пълно сушене, грундиране и боядисване.
 2. Сега е време да монтирате подсветката. Лентата трябва да бъде фиксирана към адхезивната основа директно към гипсокартона (в допълнение могат да се използват скоби или алуминиев профил). Светлината от диодите трябва да се насочва отдолу нагоре. След това можете да свържете системата към текущите проводници, като не забравяте спазването на полярността.
схема

Схеми на свързване с един и няколко трансформатора

Видео: Инсталиране на LED ленти

За да демонстрираме визуално работата по инсталирането на осветителни тела, предлагаме да изучите малък видео-селекциониран образователен материал:

 1. Как да свържете LED лентата - важни нюанси, които ще помогнат за правилното монтиране на осветителната верига.
 1. Как да направите корниз от гипсокартон за скрито осветление е една от възможностите за подреждане на U-образна кутия под LED лента.

Както можете да видите, можете да се справяте с инсталирането на LED осветление сами. Ето защо основната задача е да изберете правилно дължината на материала, трансформатора и контролера, като вземете предвид конфигурацията на тавана на кухнята и очаквания декоративен ефект. Но ако се съмнявате в собствената си сила или точността на направените изчисления, по-добре е да поверите покупката на компоненти и инсталирането на осветление на квалифициран електротехник.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

7 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map