Кой грунд за обработка на стените преди тапетиране или боядисване

Кой грунд за обработка на стените преди тапетиране или боядисване

Кой грунд за обработка на стените преди тапетиране или боядисване

Качеството на стенната декорация се оценява не само от цената на изящните скъпи тапети или от необичайния нюанс на боята. Половината от успеха на добре изработената облицовка принадлежи на подготовката, която включва такива дейности като изравняване, шпакловка, замазка на стените под покритието. Нека се опитаме да разберем разнообразието от съвременни грундове и да разберем кои от тях отговарят на тапета и кои от тях - за боядисване.

Защо подгответе стените преди да завършите финала

Грундът (грунд) не е независим материал за декорация, неговата роля е второстепенна. Независимо от това, тя е тя, която отговаря за това колко стегнат ще бъде тапетът или колко декоративният цвят ще е плосък. Течен или плътен разтвор се продава вече в готов вид, удобен за транспортни и транспортни опаковки. По-плътните формулировки трябва да се разреждат с вода в съотношението, посочено в инструкциите преди приложението.

прилагане на готовия разтвор

Нанесете готовия разтвор с валяк или четка

Решението за грундиране на стените под тапета е бяло, прозрачно или със светъл оттенък. След нанасяне на тънък слой и сушене той образува едва забележима лента, което увеличава ефективността на следващите довършителни работи. Съставът представени в производството на съвременния пазар е много разнообразна: той може да се срещне с латекс, акрилни, алкидни, силикатни компоненти, както и самозалепващи пълнители, смоли и противогъбични добавки.

Основна цел на праймерите:

 • Увеличаване на степента на сцепление на довършителните материали;
 • дълбоко проникване на разтвора в основния материал;
 • защита на основата и декоративното покритие от изсъхване, пукнатини, препариране;
 • антисептична защита срещу гъби и плесени;
 • маскиране на малки дефекти, настъпили след подготовката на повърхността;
 • създаването на напълно завършена основа за нанасяне на довършителната облицовка.

Разходите за средствата за 1 м² са посочени директно върху контейнера (банка, кофа или бутилка). Освен това можете да намерите указания за приложение, препоръки за съхранение, дати на изтичане на срока и дата на произвеждане на продуктите. Тук се дешифрира, кои конкретни повърхности са предназначени и при какви завършвания се препоръчва да се прилагат. Има специални съединения за гипс, гипс, дърво, бетон, тухла и дори пластмаса.

Видове грунд: което е най-добро за дома

Изборът на спомагателен материал зависи от субстрата, върху който ще се полага, и от декоративното покритие. Ще разберем кой грунд да изберем за стени под тапет, за боядисване или за шпакловка и по-добре за грундиране на дървени и измазани повърхности.

алкиден

Алкидният праймер не е най-разпространеният вариант на препарата, тъй като има ограничена цел. Справя се със защита на бетонни и дървени повърхности, предотвратява тяхната порьозност, но абсолютно не е подходящ за мазилка, гипсокартон, гипсови или шпакловани повърхности. Алкидният разтвор реагира добре с акрилни грундове и бои, така че често се появява по двойки като първи слой.

долен пласт

Проба от евтин антикорозионен алкиден грунд

За разлика от по-проникващите аналози, алкидният разтвор действа само върху повърхността на обработвания материал. Често се предпочита да се покриват стоманобетонни конструкции. Факт е, че под влиянието на влагата, металните части могат да бъдат покрити с корозия, което на свой ред може да разваля външния вид на залепените или боядисаните структури. Алкидният праймер блокира разпространението на ръжда, предотвратявайки бързото износване на декоративния слой.

латекс

Латексният грунд се класифицира като естествен вид, тъй като съдържа сок от гумено дърво. Въпреки това, при производството на решения за повишаване на характеристиките на работата в тях се добавят химикали - това не трябва да се забравя за любителите на екологични строителни продукти. Латексът се оценява за такива свойства като еластичност, водоустойчивост, устойчивост на износване, устойчивост на промени в влажността и температурата.

латекс

Латексът - най-добрият материал за приготвяне на гипс за боядисване

Повечето от готовите за продажба формулировки са направени на основата на синтетичен латекс. Тя е по-евтина от естествения материал, но запазва свойствата си. Външно, сместа от латекс в кутии изглежда като прозрачна течност, във форма, приложена към стената - като тънък, почти незабележим филм. Той има висока скорост на сушене, но е по-нисък от акрилните аналози по отношение на адхезията.

1

За разлика от алкидния грунд, латексът е идеален за насипни, стари, наклонени повърхности: гипс, гипс, гипс. Благодарение на отличните водоотблъскващи качества и се използва за облицовка - греди, талпи, дъски, плочи от дървесни частици, както и бетонни плочи и тухлени конструкции.

епоксидна

Има два типа епоксиден грунд:

 • за метал;
 • за бетон.

Първият сорт в покритието е изключително рядък, тъй като в носещите конструкции и прегради няма метално изложени външни метални части, а вторият е приложим за бетонни повърхности. Въпреки това, когато купувате, можете да се изправите пред факта, че ще ви бъдат предложени еднокомпонентни или двукомпонентни проби. Двукомпонентни, състоящи се от основа и втвърдител, за подготовка на стени не са подходящи - те обикновено се използват за увеличаване на якостта на бетонната основа за самонивелиращи се подове.

епоксиден грунд

Качественият епоксиден грунд е подходящ и за завършване на стени от външната страна на сградата

Ето защо, ако искате да използвате епоксиден грунд, трябва да закупите еднокомпонентно решение. Предимствата му включват добра защита срещу влага, висока степен на сцепление, противопожарна безопасност, устойчивост на износване. Ако търсите какъв грунд за стени е по-подходящ за хартия или нетъкан тапет, можете да закупите епоксиден грунд, но е по-добре да разгледате акрилни композиции.

шеллак

С връщането на модата към естествени строителни материали, подновен интерес към изграждането на частни къщи и вили от дърво. За интериора най-често не се избира тапет, а боядисва с антисептичен ефект. Като основа, експертите предлагат употребата на шеллак-съдържащи формулировки.

бял шеллак

Бял шеллак - най-добрата основа за бледи, пастелни нюанси на боята

Течен разтвор, наподобяващ обикновен лак, прониква дълбоко в дървесната структура, което го прави по-трайна и устойчива на влага. Shellac неутрализира ефекта на смолата, която след известно време може да обезцвети всякакви повърхности. Предварително нанесената основа подобрява характеристиките на различните видове бояджийски материали, включително декоративни бои, лакове и петна.

Независимо дали е необходимо да се интересувате дали е необходимо да подготвите стена преди боядисване, ако шелластната импрегнираща защитава дървото от матрицата и създава глоба еднаква основа за последващия завършващ слой? Изборът на съвременни смеси на шеллак е обширен: от прозрачен, идеално пригоден за избелени плоскости, до цвят, който напълно покрива естествения модел.

фосфат

В процеса на търсене на добър лепилен материал, можете да се препънете с фосфатен (фосфатиран) праймер, произведен на базата на ортофосфатна киселина. Веднага ще забележим, че за ремонт на помещения този вид грунд не се приближава. Предназначен е за подготовка на метални повърхности (стомана, алуминий, мед и др.) За нанасяне на емайл или боя.

фосфатиращи агенти

Често фосфативните агенти могат да бъдат открити в гаражите

За удобство на приложение, фосфатният грунд се продава не само в стандартни кутии, но и в кутии, с които е възможно да се разпръсква равномерно върху метални повърхности с комплексна форма.

акрил

Накрая стигнахме до съоръжението, което е много по-подходящо за домашна употреба. Полимерите, които са част от акрилните грундове, са абсолютно безопасни, нямат специфични миризми, бързо изсъхват след нанасяне и са подходящи за всякакви повърхности.

предимства:

 • намалява степента на хигроскопичност на субстрата за поставяне или боядисване;
 • маскира малки неравности и пукнатини, предотвратява образуването на нови;
 • служи като допълнителна защита срещу механични повреди;
 • удължава живота на декоративното покритие;
 • гъстата съставка лесно се разрежда с вода;
 • ви позволява да спестите чрез намаляване на консумацията на лепило или декоративна боя.

Ако се интересувате колко часа след грундировката можете да лепете тапета, когато използвате акрилен бял грунд за стени, ще бъдете приятно изненадани. Отнема само 3-4 часа, за да може базата да е напълно готова за по-нататъшно довършване. Съществуват и ултра бързосъхнещи разтвори, чиято готовност се определя от 1.5-2 часа.

нанасяне на акрилен грунд

Акрилният грунд се нанася лесно, като се използва валяк за боядисване

Дълготрайно дърво, разпадаща се мазилка, пореста бетонна плоча, гипсокартон за преградни стени - акрилът перфектно третира всяка повърхност. За разхлабени основи е по-добре да го нанесете на два слоя, достатъчно, за да се справите с равномерни и надеждни структури.

Трябва ли да изсъхна гипсовата плоскост преди залепването на тапета? Единственият отговор е "да". Ако искате да направите ремонт след няколко години, когато разглобявате тапета, необработеният гипсокартон просто ще се разпадне и предварително напоен ще запази напълно своята цялост.

Дълбоко проникване

Ако имате относително гладки, гладки стени, на които предишното облицоване е стегнато, средствата за дълбоко проникване не е необходимо да се купуват. Въпреки това е полезно за тези, които искат да подготвят повърхности, които имат следните характеристики:

 • висока степен на абсорбция на водата;
 • разпадаща се или напукана структура;
 • фина порьозност;
 • прах или подуване (възникнали при употреба на гипс, гипс).

Както може да се прецени с името, този вид грунд прониква дълбоко в структурата на дърво, бетон, тухла, мазилка, напълно импрегнира горния слой, го прави трайна и водоустойчива.

дълбоко проникваща почва

Гумен грунд за декоративни работи

За да научите повече за характеристиките на основата за дълбоко проникване, можете да изучите инструкциите на популярните марки "Optimist" и "Ceresite". Качеството на решенията може да се прецени с колко е грундът за стените. Ценоразпис на наистина ефективни съединения - най-малко 550 рубли (10 литра). Цената на най-скъпите алтернативни опции достига 6 хил. Рубли и повече.

Лепилни съединения

Често вместо готови грундове, използвайте тапетна паста или лепило PVA. Тази възможност е разрешена, ако повърхността няма недостатъци, увеличи якостта и преди това служи като отлична основа за тапета или слоя боя. В други случаи е по-добре да се използват специални съединения, които не само служат като идеална основа за декоративния слой, но също така осигуряват допълнителна защита.

Единственото предимство на решения за тапет лепило е ниската цена. Но бъдете подготвени за това, че при повишена влажност или постоянни течения облицовката ще се отклони, в резултат на което ще трябва да направите повторен ремонт.

тапет паста

Лепилото не е най-добрият заместител на специален грунд

Рискът от използването на PVA лепило е в постепенната промяна на цвета. Не се изненадвайте, ако вашият собствен грунд под тапета за гипсокартон или мазилка изведнъж стане жълт и се появи през декоративното покритие. Особено ще се забелязва тапет от лека хартия, принадлежащ към категорията на единичен слой.

Избор на грунд за поставяне

Много собственици на апартаменти, за първи път започнаха ремонти, се чудят дали е необходимо да се грундират стените преди тапетирането и как да го направите, ако възникне такава нужда. Допълнителна подготовка никога няма да повлияе, но не всички видове спомагателни материали са подходящи за обработка на стени, ако искате да украсите стаята с скъпи нетъкани или винилови тапети. Ще се опитаме да разберем този въпрос.

На какви повърхности се полага почвата

Както вече сте забелязали, има много различни видове грундове за всички повърхности. Ако желаете, можете да изберете специален грунд за материали, които обикновено служат за изграждане или изравняване на стените:

 • дървени греди;
 • зидария;
 • бетонни плочи;
 • гипсокартонени прегради;
 • измазани повърхности и др.

Понякога в строителството на частни къщи или в процеса на ремонт на апартаменти използват ориентирани ПДЧ, произведени от дървени стърготини, различни смоли и восък. Поставянето на тапети върху пореста, покрита с парафин повърхност е доста проблематично. По-добре е да подготвите стените с помощта на грунд под тапета за OSB плочи.

изравняване на повърхността

Един от начините за изравняване на повърхността на OSB плочи

Препоръчваме използването на специален бял грунд за стените на тапетите, което напълно предотвратява прозрачността (ако е необходимо боядисване) и създава равномерен, равномерен субстрат под етикета на всяка категория тапети.

Инструкции за употреба

Не е достатъчно да изберете правилното решение, трябва да сте в състояние да го приложите правилно. Да предположим, че стените са били предварително почистени от старата облицовка, подравнени и, ако е необходимо, измазани. Помислете как правилно да се грундират стени преди тапетиране.

Процесът на нанасяне на течния разтвор е, както следва:

 • носете защитно облекло (ръкавици, респиратор или маска, работно облекло);
 • излейте течност в удобен контейнер - кофа, таз, специална тава;
 • ролка или четка, която спускаме в разтвор, стиснете, че излишъците не се оттичаха;
 • ние прилагаме композицията в избраната област отдолу нагоре;
 • след залепване на повърхностите с малка четка ние обработваме труднодостъпни места (в ъглите, при съединенията, зад тръбите);
 • Изчакваме да изсъхнем и извършваме многократната процедура.

Колко дълго прахът се суши по стените преди да тапетирате или рисувате? Отговорът на въпроса задължително е записан в инструкциите.

тапети залепване

Подготвената повърхност е идеалната основа за тапети

Не препоръчвайте да бързате с поставянето. Дори ако целият цикъл на сушене е 4-6 часа, препоръчваме да изчакате поне един ден.

Как да подготвим стени за боядисване

Тапетите, особено текстурирани и винилови на нетъкан основа, напълно скриват малките неравности на основата. Това не може да се каже за боя, която не е способна да маскира пукнатини или депресии, а светлите нюанси едва ли биха могли да нарисуват тъмни петна. Оказва се, че лечението за боядисване е още по-важно, отколкото при тапетиране.

Не забравяйте, че повърхността за боядисване трябва да бъде не само плоска, но напълно плоска. За това, стените са предварително измазани или shpaklyuyut, и е желателно професионалист работи. Независимо да се постигне безупречна картина без предварително изработени умения е много трудно.

модели за кандидатстване

Гладка основа, подходяща за прилагане на модели с релефен валяк

Грундът се препоръчва за употреба в два етапа на довършване - преди замазка и преди боядисване. Като се има предвид колко грунд изсъхва преди замазка, ориентирайте се към сроковете за поправка.

Не забравяйте, че само пълното изсъхване на разтвора гарантира необходимата производителност на покритието. На подготвената измазана повърхност грундът се поставя под боята, както и под лепилото. Въпреки това, ако украсите стените с боя на светли нюанси, по-добре е да спрете върху бял грунд и да го нанесете 2-3 пъти.

Видео материали за типовете и характеристиките на праймерите

Информативно видео за типовете праймери:

Полезен професионален съвет:

Интересен материал относно правилата за прилагане на почвата:

Подготовката на стените за поставяне или боядисване не е необходима, а е много полезна: ще намали консумацията на лепило или боя, ще подобри адхезионните свойства и производителността на субстрата. Ако искате тапетът ви да е плосък и цветът на боята е сочен, препоръчваме да закупите грунд, който напълно отговаря на характеристиките на стените ви. Консултация с продавача или дизайнера в този случай няма да навреди.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map