Как да определите причината и ефективно да премахнете миризмата от кухненската мивка

Как да определите причината и ефективно да премахнете миризмата от кухненската мивка

Как да определите причината и ефективно да премахнете миризмата от кухненската мивка

Любовничките полагат много усилия, за да гарантират, че в дома им ароматите на чистота и свежест са в разгара си. Когато има миризма от мивката в кухнята, тя не създава специални трудности в ежедневието, но разваля настроението. Трудно е да се приготвя храна, да се събира за семейни вечери, трябва да се извиняваме на гостите. "Ambre" постепенно се разпространява в целия апартамент и отравя живота. Помислете защо има миризма от кухненската мивка, как да премахнете и предотвратите появата му в бъдеще.

6 причини за миризмата на канализация в кухнята

За да изберете метод за елиминиране на неприятния мирис, трябва да разберете причините за появата му. Може да има няколко:

 1. Отвори в сифона. В кухнята мивка храна, мазнини и вискозни вещества постоянно падат. Всичко това се установява по стените на тръбите и в сифона. С течение на времето се образува слой гниещи отлагания. Те излъчват характерен тежък мирис, който изчезва след измиване на сифона.
 2. Рядка експлоатация на черупката. В завоя на сифона се образува запечатан воден капан, който предотвратява разпространението на ароматизантите. Ако устройството не е използвано дълго време, водата от водното уплътнение се изпарява и мирише от кухненската мивка.
 3. Неправилна инсталация на сифон. Монтаж на сифон - един от най-простите операции водопроводни, но доста малки грешки в работата, за уплътнението на вода е престанал да функционира, и въздухът от канализацията влезе в стаята.
 4. Деформация на гофрирана тръба. Гофре с времето може да се простира и да виси. Това се случва, дори ако системата е била първоначално монтирана перфектно. Когато разтягането на гофрирана вода не остава и директно се слива в канализационната система или дори се връща обратно.
 5. Лошо уплътняване на съединителната тръба и стъпалото. В някои случаи вълнообразната тръба просто се залепва в отвора на повдигателната тръба, без особено загриженост за уплътняването. Това е причината за миризмата в кухнята.
 6. Канализация на канализационната тръба. Знак за такава неизправност е характерен бълбукащ звук в мивката. Това ще помогне само водопроводчик от жилищния офис, защото това е неизправност на системата на гръбнака. Въпреки това, такива "симптоми" могат да се появят, ако съседите от горе са инсталирали запушалки на неизползвани канализационни тръби.
черупка

Кухня Мивка

обструкция

Канализация канализация в кухнята

Обърнете внимание! Не винаги миризмата идва от черупката. Ако в тръбите има пукнатини или чипове, малко количество вода може да изтече през повредените зони. Той бързо се изпарява или поглъща в довършителните материали, но специфичният аромат остава.

инсталация на сифон

Запечатано монтиране на сифон в кухнята

Защо е толкова важно да се отървете от вонята?

Ако мирише от кухненската мивка, това е не само неприятно, но и опасно за здравето. Способността за разпознаване на миризми е естествен механизъм, който осигурява оцеляването на човек. Ние определяме вкусовете като грозни, когато наистина могат да причинят вреда.

Въздухът, който идва от канализационната система в помещението съдържа токсични газове, по-специално сероводород и амоняк. Също така, когато метанът се разлага, се образува метан. Не мирише, но не става по-малко опасно. Дългосрочната експозиция на токсични газове неизбежно води до негативни последици.

Сулфидният сулфид, метанът и амонякът увреждат дихателните органи, може да доведе до частична загуба на миризма. Те засягат нервната система, провокират чувство на повишена тревожност и в някои случаи могат да причинят нервни нарушения и дори да припадат.

ремонт

Ремонт на канализационни системи

Диагностика: идентифицирайте неизправностите

Най-лесният начин да разберете причините за появата на неприятни миризми от канализационната система е да се обадите на водопровод. Специалист обаче ще трябва да чака неопределено време и след това да плати за услугите си. Ако разбивката е сериозна, това е добър вариант, но в много случаи всичко може да бъде направено от собствените си ръце.

Гледайте работата на мивката. Ако водата преминава нормално, но миризмата на канализационната система не намалява, трябва да изплакнете тръбата с топла вода със специални битови химикали или сода. Ако почистването не помогне, ще трябва да работите върху сифона и тръбите.

Внимателно проверете елементите на канализационната система. Може би някъде има изтичане. Тръбите не трябва да се откъсват и да се напукват, а ставите трябва да са сухи на допир. Ако откриете влага, съединението трябва да бъде запечатано с изпарения или уплътнител.

7 най-добрите начини за премахване на миризмата от мивката

Експертите дават някои полезни съвети как да премахнете миризмата от мивката в кухнята. Обмислете най-популярните начини. Отделно, трябва да обърнем внимание на домакинските химикали и собствени решения за почистване на канализационната система.

устройство за почистване на тръби

Почистващи тръби

Метод 1: Премахване на запушването по въже

Понякога дори малък твърд обект може да причини много проблеми. Кухненски отпадъци или клечки за зъби, които влизат в канализацията, предотвратяват нормалния поток на водата. Задържат мазнините, остатъците от храната. В резултат на това се формира корк, което намалява капацитета на тръбите и предизвиква гнилообразен мирис.

1

Блокирането може да се почисти с обикновен метален кабел. За да направите това, инструментът е здраво захванат с дланта на ръката ви и започва да се върти бавно, като постепенно се натиска по-нататък по тръбата. Когато кабелът достигне блокажа, щепселът може да бъде натиснат по-нататък по тръбата или да бъде изваден с кука в края на кабела.

Знакът за отстраняване на препятствието е нормалният воден поток. За първи път се подлага на лек натиск и след това отворете кранчето по-силно, за да се уверите, че проблемът е решен. Препоръчително е да се използва топла вода. Тя ще измие остатъците от корк и ще измие мазнината от стените на тръбите.

След като използвате самия кабел, той се измива старателно, избърсва се и се масла с моторно масло. Това е, за да се предотврати появата на ръжда върху метала. Сух и обработен кабел е сгънат, поставен за съхранение.

кабел

Кабел за почистване на канализацията

Водопроводното въже може да бъде закупено в магазина или направено самостоятелно. За да създадете инструмента, ще ви е необходимо гъвкаво желязо. Дължината и дебелината трябва да бъдат избрани в зависимост от вашите собствени нужди, най-често се вземат въжета с диаметър от 10-12 мм.

Единият край на въжето набъбва и завива, за да се улесни получаването на предмети или бучки от косми, изковани в канализацията. На срещуположния край на въжето фиксирайте пръстена, който ще се използва като дръжка. Част от кабела може да бъде покрита с парче пластмасова тръба или обвита с подходящ твърд материал.

кабел

Домашно въже

Много често се изисква да се почистват не канализационни тръби, а сифони. Ако не искате да разглобявате и измивате структурата, можете да използвате домашен кабел от пластмасова бутилка.

Този прост инструмент има своите предимства. Първо, той не е достатъчно здрав, за да повреди сифона. И на второ място, няма финансови разходи: може да се направи всъщност от опаковани отпадъци. Ако изведнъж се развалиш, няма да е жалко.

За да направите дълъг кабел, се нуждаете от 5-литрова бутилка, а за кратък ще ви трябва 2-литрова бутилка. Обезмаслете повърхността и прилага оформление: равен спирала лента 15-20 мм, оставяйки малка част от цикъла, за които се съхраняват на кабела в употреба.

маркиране

Маркиране на бутилки

Нарежете бутилката в маркировките, за да получите спирална ивица, като изрежете "пръстен" с този диаметър, така че пръстът да може свободно да премине в нея. На цялата повърхност на лентата, направете малки разрез от двете страни. По същия начин "вентилатор" края на кабела.

Моля, обърнете внимание! Ако се чувствате неудобно, оставяйки "халката" при маркиране, направете ивица от кухини по височината на бутилката. По-късно можете да закрепите края на пластмасовата лента, така че да се получи цикъл.

Завършеният инструмент трябва да прилича на прозрачна "четка" на външен вид. Необходими са спадове за извличане на мръсотия от тръби и сифон. Използвайте кабела по същия начин като метала, но като се има предвид по-малката здравина на материала. След употреба инструментът се измива, изсушава и съхранява в усукано състояние.

почистване на канализацията

Почистване на канализацията с пластмасов кабел

Метод 2: почистване на сифона с бутало

Първо трябва да проверите сифона. Ако проблемът се дължи на опъване на гофрирането или неправилното инсталиране на конструкцията, то просто се поставя в правилната позиция и се фиксира с електрическа лента. Ако се появи неприятната миризма поради запушване, сифонът може да се почисти с бутало.

Vantuz - най-простият инструмент за водопровод, който можете да закупите във всеки икономически или строителен магазин. Малко устройство е достатъчно за кухненската мивка. Основното нещо, което този vantuz не се използва в банята или тоалетната.

Капачката на буталото е покрита с дренажен отвор на черупката, натиснат, след което е отворен кран с гореща вода. Когато водата затваря аспиратора, е необходимо няколко пъти да натисне дръжката на инструмента със сила, като изпомпва водата нагоре и надолу. Това ще унищожи корк. След изтичане на сифона с бутало, инструментът се повдига, така че водата да измие отломките.

Моля, обърнете внимание! Ако буталото не е налице и мивката трябва да се почисти спешно, можете да използвате импровизирани средства. Ще направи картонен пакет от мляко или друг подобен обект. Пакетът се поставя под ъгъл на рязане в отвора за изтичане и няколко пъти се притиска рязко отгоре.

почистване на мивката

Почистване на мивката с бутало

Метод 3: разглобяване и измиване на сифона

Преди да разглобите сифона, трябва да поставите кофа под нея, така че водата от водния печат да не се разлее върху пода. След това въртящата се чаша се разтваря с ключ и ако структурата не може да се демонтира, извадете целия сифон. При изтичане на вода можете да започнете почистване.

Секцията за тръбите зад сифона се проверява и, ако е необходимо, се почиства и самият уред се измива обилно с домакински химикали. Можете да използвате обикновен препарат за миене на съдове, разтворен прах или гел за измиване. След почистване сифонът се събира в обратен ред, като се проверява херметичността на връзките и положението на конструкцията.

приспособление

Сифонично устройство

Метод 4: Запечатване на фуги

Ако миризмата се е появила поради факта, че връзката между дренажната тръба и канализационната тръба е била под налягане, тя трябва да бъде запечатана. Най-лесният начин е да се увиете, но най-добре е да използвате специален санитарен уплътнител.

Санитните уплътнители са полимерни формулировки. Те идват в няколко форми:

 • Силиконова. Най-популярният тип уплътнител. Съставът напълно прилепва към основите на всички материали, не се страхува от температурни промени, не се свива и поддържа влага добре. Това е най-добрият избор за кухнята. Единствените отрицателни: силиконовите съединения са по-скъпи от другите видове уплътнители.
 • Акрил. Предимствата на акрилните съединения са трайност, устойчивост на влага и високи температури, отлична адхезия. На недостатъците трябва да се припише ниска степен на еластичност, поради която през времето шевовете отново могат да се смажат. Акрилните уплътнители могат да бъдат устойчиви на влага и без влага, затова при покупка внимателно прочетете информацията на опаковката.
 • Силиконова акрил. Тя уплътнители, която комбинира най-добрите качества на силиконови и акрилни съединения. Те са подходящи не само за запечатване на фуги, но и за залепване на повърхности.
 • Полиуретан. Съставът от този тип се отличава с отлични технически и експлоатационни свойства, след втвърдяване те могат да бъдат покрити с боя. За минусите е остра токсична миризма. Когато работите с полиуретанови съединения, трябва да използвате ръкавици и маски.
уплътнител

Силиконов уплътнител

Изборът на уплътнител за кухнята има смисъл да се занимава със санитарен силиконов състав с добавка на фунгициди. Тези материали дезинфекцират и плътно уплътняват ставите. Те предотвратяват появата на гъби, мухъл, възпроизвеждане на микроорганизми. Продуктите на марката Tytan, Moment, Ceresit, Ciki Fix се оказаха много успешни.

За да подготвите повърхностите, ще ви трябва алкохол или ацетон и сух мек парцал, както и за нанасяне на уплътнител - тясна мека шпатула. Смесите се изсушават, обезмасляват. След това уплътнителят се изстисква, така че да покрие цялата свръзка с единична лента без разкъсвания. Шевовете са изравнени със шпатула. След употребата на уплътнителя, помещението трябва да бъде вентилирано.

запечатване

Нанасяне на уплътнител

Метод 5: Защита на водния печат от изсъхване

Ако зловонието от канализацията се дължи на изпаряването на водата във водния печат, то по-често се използва мивката. В къща, в която живеят постоянно, но поради обстоятелствата, които рядко използват кухненска канализация, понякога е достатъчно да се отвори крана, за да се допълни количеството вода в хидравличния уплътнител.

Ако това е дача, която не се посещава в продължение на няколко дни или седмици, хидравличното изключване трябва да бъде защитено с маслен филм. Идеалната опция е да използвате машинно масло, но обичайното растително масло също е подходящо. Малко количество масло се излива в отвора за изтичане и се оставя без измиване. Филмът не позволява водата да се изпари и въздухът от канализационната система няма да влезе в стаята.

схема

Схема на функциониране на водния печат

Метод 6: Дезинфекция със сода и сол

Содата и солта са отлични дезинфектанти, които могат да се използват както за премахване на миризмата от канализационната система, така и за предотвратяване. Сол, храна или миеща сода се покриват в отвора за изтичане на мивката, оставени за 20 минути, след което се измиват с голямо количество вода.

Необработените отпадъци могат да се почистват със сода и оцет. За тази polpachki сода се пълни в изтичане на канализация, стъкло се излива отгоре и оцет щепсел дупка кърпа. Сместа реагира, излъчва въздушни мехурчета, които "отделят" замърсяващите частици от вътрешната повърхност на тръбите. След 20 минути каналът се промива с вода.

Друга възможност е лимонената киселина. Голяма купчина на лимонена киселина се излива в изпускателния отвор и се изсипва вряща вода. При контакт с гореща вода и реакцията на киселина се среща с отделяне на газ. Ефектът е същият като при използването на сода и оцет.

антиблокиращи агенти

Продукти за почистване на канализации

Метод 7: измиване със специални средства

Производителите на домакински химически продукти произвеждат разнообразие от различни средства за почистване на отпадни води. Те разтварят блокиранията, премахват плаката на тръбите, дезинфекцират, премахват миризмите.

Ние предлагаме 5 популярни почистващи препарати, които се оценяват от купувачите:

 1. "Мол". В продължение на десетилетия той остава лидер на продажбите. Причината е проста: наистина е ефективна, по-чиста, разтваряща мазнините, остатъци от храната, коса. Предлага се под формата на течност и гранули. Течният "мол" е по-малко агресивен от гранулираните. Препоръчва се за пластмасови тръби. При използване на пелети трябва стриктно да се спазват препоръките на производителя, за да не се повреди пластмасата.
 2. "FCPF". Това е мощен гранулиран агент. Излива се в отводнителния отвор на мивката, напълнен със студена или гореща вода. Колкото по-висока е температурата на водата, толкова по-бързо реакцията, но във всеки случай, Flup ще изяде всички отлагания на тръбите и надеждно ще елиминира вонята.
 3. Тирет. Много потребители предпочитат по-чистия Tiret. Подходящ е за тръби от всякакъв вид, действа бързо и ефективно. Почистването на канализацията ще отнеме от 5 до 30 минути, в зависимост от сложността на запушването. "Тирет" е безопасна, така че ако искате, тя може да бъде оставена в системата през цялата нощ.
 4. "Pothan". Препаратът "Pothan" е много ефективен, но може да бъде опасен за здравето, поради което при употребата му трябва да се използват ръкавици, очите и кожата, в противен случай могат да се получат тежки химически изгаряния. 3 минути са достатъчни за премахване на малки блокажи. Единственият недостатък на "Потан" е неговата висока цена.
 5. - Господин Мускул. Изключително средство за предотвратяване и елиминиране на малки блокажи. Предлага се в различни форми (прах, гел, пяна). Много купувачи са съгласни, че пяната "г-н Мускул" най-добре да се справят с миризми.
почистващи средства

Препарат за почистване на отпадъчни води "Tiret"

Видео: лесен начин да се премахне миризмата

Определете причината за миризмата от кухненската мивка, решете как да го почистите и се грижете за предотвратяването, за да не се сблъскате с този проблем в бъдеще. Използвайте защитна мрежа за мивката, така че да не остава храна в канализацията и след измиване на съдовете изплакнете мивката с гореща вода. Веднъж месечно почиствайте системата със сода, сол или специални битови химикали. Тези прости методи ще ви помогнат да предотвратите проблеми с канализацията и да запазите нервите си.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

71 − = 67

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map