Как да направите полу-суха подова настилка със собствените си ръце - технология и инструкции стъпка по стъпка

Как да направите полу-суха подова настилка със собствените си ръце – технология и инструкции стъпка по стъпка

Как да направите полу-суха подова настилка със собствените си ръце - технология и инструкции стъпка по стъпка

За подова настилка, която да продължи дълго време, е важно да се осигури надеждна основа за нея. Сега често се използва полусух метод - средата между суха и мокра полага. Един от аргументите в полза на такава причина е, че една полусух подова замазка може да бъде изпълнена от обикновен "домашен майстор" с известен опит в ремонтните и строителни работи. Основното предимство - скоростта на втвърдяване, след 4-5 дни можете да продължите с по-нататъшното усъвършенстване.

Характеристики на полусухата замазка и нейните предимства

Преди да започнете да подготвяте основата за полагане на ламинат, линолеум или друго подово покритие, ще бъде полезно да разберете какво е полусух подова замазка, какъв е нейният дизайн, основните предимства и недостатъци.

Воден под под полусуха замазка

Полусухи замазка за подово отопление

Конструкция и компоненти на разтвора

Има две технологии за полагане на полусух замазка - с армировка и без нея. За армиране използвайте метална мрежа, а във втория вариант - укрепване на здравината чрез добавяне на полипропиленово влакно, което ви позволява да получите на изхода не само силна, но и функционална база. "Кейкът" на такова покритие върху слоевете може да изглежда така:

 1. Слой от хидроизолация.
 2. Топлоизолационен слой.
 3. Подсилване на окото.
 4. Боядисване на тялото.
Подова настилка с армировка

Технология с подсилване

Първите два слоя на този "сандвич" не са задължителни. Но тяхното включване в състава може значително да подобри функционалните и експлоатационни характеристики на полусухите подови покрития.

Завинтване без подсилване

Стейк без подсилване

Като хидроизолационен слой често се използва типичен полиетиленов филм с дебелина 100-200 микрона. Той помага да се предотврати проникването на влага в съседните страни от дъното и предпазва тялото от навлажняване, което може да проникне от влагащата стая, разположена на пода (сутерен, партер).

Хидроизолационен филм

Хидроизолация на пода

За монтирането на топлоизолационен слой често се използва полистиролова пяна (конвенционална или екструдирана). Ако планирате да затегнете голяма дебелина, тогава изолацията може да бъде направена с глина. Особено подходящо е топлоизолацията на помещенията, под която има неотопляеми или леко загрявани обеми - арки, входове, мазета. В допълнение към топлоизолационната функция, този слой помага да се осигури допълнителна звукоизолация.

Топлоизолация с пяна

Топлоизолация на пода

Полу-сухата замазка е направена от пясъчно-циментова смес с добавка на малко количество вода - това е основната разлика от мократа замазка.

Предимства и недостатъци на новата технология

Ако говорим за предимствата, които една полусуха замазка има в сравнение с мокрия аналог, тя е:

 • значително намаляване на периода на готовност;
 • Използвайте по-малко вода, която не изтича на долния етаж;
 • Работа през цялата сезона при наливане поради по-малко влага;
 • по-малко шанс за напукване;
 • Най-доброто топло и звукоизолиращо действие на тялото на потапянето благодарение на неговата пореста структура;
 • почти пълна липса на свиване на разтвора.
Посявайте механизирано

Механизация за монтаж на полусух подова замазка

На практика няма сериозни недостатъци за полу-сухата замазка. Единственото нещо, което трябва да се каже, е да се подготви решение с малко съдържание на влага и да се изравни на мястото на опаковане е по-трудно от суровото. Ето защо за подготовка е по-добре да се използват механизираните средства, а за натрупване е необходимо да се положат повече физически усилия.

1

Технология и етапи на полагане на полусух замазка

Самата технология за производство на полусух подова замазка не е особено трудна. Ето защо е напълно възможно да го направите сами. Важно е само да се спазват технологичните изисквания и времевите пропуски при полагането на материалите.

Видео: Как да направите полу-суха подова настилка със собствените си ръце

Подготовка на основата за полагане на бетонна смес

Качеството на резултата зависи от подготовката, така че не трябва да го пренебрегвате.

 • Ако като основа се използват бетонни плочи, тогава всички крехки фрагменти и всички остатъци трябва да бъдат отстранени. За да събирате прах възможно най-близо, можете да използвате прахосмукачка за тези цели.
 • Ако има значителни неравности по повърхността на основата, дупки, пукнатини, тогава те трябва да бъдат изравнени с циментово-пясъчен разтвор. За тази цел могат да се използват саморазливни смеси. След като разтворът изсъхне, повърхността се обработва по-добре с грунд, който в бъдеще няма да позволи образуването на циментов прах.

  Събиране на боклук

  Подготовка на повърхността

  1
  1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
  Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

91 − 83 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map