Гипсокартон таван в кухнята: функции, инсталиране и методи за довършителни работи

Гипсокартон таван в кухнята: функции, инсталиране и методи за довършителни работи

Гипсокартон таван в кухнята: функции, инсталиране и методи за довършителни работи

Таванът винаги привлича вниманието на дизайнерите. В древни времена кралските апартаменти са украсени с тавани с богато украсяване от мазилка. Сега окачени и окачени тавани могат да бъдат намерени във всеки апартамент. Ще ви кажа как да направите таван от гипсокартон в кухнята, така че да се превърне в успешно допълнение към дизайнерската идея.

Таванът на гипсокартона подобрява външния вид на кухнята

Таванът на гипсокартон в кухнята може напълно да промени ситуацията

Този таван може да бъде построен на почти всяка повърхност. Гипсокартон тавани в кухнята, в хола или в детската стая, може да има различни форми. Материалът е лесен за използване, така че дизайнът може да бъде произволно сложен. Но дори и ако тя ще бъде класически гладък таван без издатини и интегрирана система за осветление, ще бъде много гладка и устойчива на напукване, в допълнение, таван ще скрие всички нередности на съществуващия таван.

Не всеки може да се похвали с високи тавани, така че често хората отказват идеята с гипсокартон. Всъщност, няма да отделите много пространство, освен това можете да изградите структура, която визуално повдига тавана.

Преди извършване на gipsokartonnyh работи:

  • Не поставяйте листата от гипсокартон, които сте купили в магазина за сгради, на ръба, в противен случай възможността за тяхната деформация не е изключена.
  • Поддържайте листовете от гипсокартон от времето на покупката до началото на работата по-добре подредени едно върху друго.
  • Ако решите да направите тавани от гипсокартон в кухнята гладки, вземете устойчив на влага материал. В края на краищата, след това боядисването ще бъде направено и те винаги са свързани с влажност. Ако гипсовата плочка абсорбира влагата, тя може да се деформира. В допълнение, спецификата на помещенията приема капки влага. Ако дизайнът изисква многобройни завои, е по-добре да не се използва влагоустойчив материал, тъй като е по-пластмасов.
За инсталирането на гипсокартон таван, тези материали ще бъдат необходими

Така че материалите, необходими за монтаж на тавана от гипсокартон вид

Монтаж на тавани от гипскартон: видео инструкция

Монтиране на таван от гипсокартон в кухнята: реда на работа

Започнете работа с маркиране на нулево ниво. След това рамката е прикрепена и след това листата от гипсокартон са монтирани. Формовани шевове са запечатани с шпакловка, след залепване сърп, който също е земята и shpaklyuyut. Работата е завършена чрез покриване на повърхността с боя на водна основа или тапетиране. В тавана на гипсокартон в кухнята или във всяка друга стая, можете да монтирате различни лампи, и може да разграничи функционалните зони.

Определянето на зони може да се извърши с помощта на релефен гипсокартон

Таванът визуално разделя работната площ от останалата част от кухнята

Човек, който има желание и умения да работи с инструменти, може да направи таван от гипсокартон в кухнята със собствените си ръце. По-точно не само неговата, но и ръцете на асистент, защото листовете от гипсокартон са доста тежки и е почти невъзможно да се справим само с работата.

От инструментите изискват бормашина, рулетка, ниво, отвертка, малко за големи дупки с диаметър, шкурка, шпатула, абрихт нож строителство и, разбира се, той сухото строителство. Тя се продава на листове с дебелина 9,5 мм и 12.5 мм. Обикновено се използва за вътрешни гипсокартонени листове с дебелина 9,5 мм, тъй като те са по-леки, и това улеснява процеса на сглобяване и самата структура. Разпродажба има пожароустойчиви гипсокартон листа, но те са скъпи, така че рядко се използва в домовете.

Освен това ще ви е необходим водещ профил, право окачване, профил на тавана, профилен конектор (строителите го наричат ​​раци), винтове и гвоздеи или клиновидни котви.

Таванният профил може да се вземе от всякаква дължина, не е ужасно, ако дължината на парчето е малка, с помощта на задните фуги може да се увеличи. Като крепежни елементи за профила използвайте директни окачвания. Има и други видове закачалки, но правилните линии се считат за по-надеждни. Някои майстори самите са направили закачалки от профила. Профилът просто се огъва под формата на буква G. Дори "раците" могат да бъдат направени от профил и винтове, които много майстори правят, защото свързващите раци не са с правилното качество.

Водещият профил е фиксиран към подготвената повърхност

Предварително подготвената повърхност е фиксирана с направляващ профил

Гипсокартонни тавани на едно ниво в кухнята: фото монтаж

1

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е нивото на новия таван. При проектирането на тавана най-вероятно ще има комуникации за осветителни тела. Ако се използват лампите, височината на тавана трябва да е по-голяма от 10 см. Такова пространство е необходимо, за да се осигури циркулация на въздуха и да се предотврати прегряване на осветителните тела. Ще обзаведете ли таван от гипсокартон в кухнята на полилей? След това нивото на тавана може да бъде от 5 см.

Основната спално бельо на тавана се закрепва за директно окачване

Директните окачвания се използват за фиксиране на основните таванни картини

За да намерите референтна точка, най-добре е да използвате лазерно ниво или водно ниво. Маркирайте нулевото ниво по целия периметър на стаята. Към тази лента ще бъде прикрепен направляващ профил. Закрепете го с дюбели на разстояние от приблизително 0,5 м.

След това се монтира профилът на тавана. За да направите това, на водещия профил е необходимо да поставите вдлъбнатините на разстояние от 60 см един от друг. Те ще бъдат прикрепени към профила на тавана по стаята. Направете малка вдлъбнатина от стената, за да избегнете деформация на рамката за тавана от гипсокартон в кухнята с температурни промени. По време на монтажа, ако е необходимо, дължината на профила може да се увеличи с помощта на съединители за капак.

Таванните профили се закрепват с директни закачалки и те от своя страна се закрепват към стената с дюбели на всеки 40 см и се закрепват към профила на тавана с помощта на самонарезни винтове. Когато фиксирате профила на тавана, наблюдавайте нивото. Управлението е лесно с опънато въже.

Монтирането на профила на тавана трябва да се подхожда отговорно

Монтирането на профила на тавана е проста, но много важна операция

За да дадете най-сетне сила на дизайна, използвайте напречни пръти, които са отрязани от същия профил на тавана. Те са прикрепени с помощта на "раци" на разстояние от 60 см един от друг.

Така че скелетът е построен за голяма кухня. И ако решите да направите таван от гипсокартон в много тясна кухня или коридор, не е необходима такава масивна структура. Достатъчно е да имаме таванни водачи, които са фиксирани с окачвания. Необходимо е да маркирате нивото и да фиксирате направляващия профил към стената. Помнете комуникациите, които ще се извършват в тавана ви.

Гипсовите плоскости са закрепени към напречните елементи

Така изглежда инсталирането на напречни джъмпери за фиксиране на тавана от гипсокартон

Таванът на едно ниво се монтира лесно и бързо

Най-простият вид таван от гипсокартон е едно ниво

Как да се определи гипсокартон листове

Когато конструкцията е сглобена, пристъпете към закрепването на самите листове. Необходимо е предварително да ги изрежете до желания размер. За изрязване на горния слой и центъра на гипса се използват конструктивни или ножични ножове по планираните линии. След това поставете листа на ръба на масата, разпуснете и отрежете втората основа от картон. Като правило, на листовете се изработват буркани в местата на разрязване, което може да бъде премахнато с помощта на ренде или чрез полиране на краищата с шкурка.

Ще монтирате вграденото осветление? Направете дупки в подготвените области с помощта на коронки.

Двустепенният таван с вградени светлини изглежда много приятно и необичайно

Необичайните светлинни ефекти правят тавана на две нива още по-привлекателен

Най-удобният начин да поставите гипсокартон в този ред: първо цял лист, след това половината, след това цялото, а след това отново половината. Това се прави, за да се изгладят съществуващите различия. Листовете от гипсокартон се закрепват към метала с самобръчкови винтове, които трябва да бъдат завинтени. В противен случай ще бъде необходима допълнителна shpatlevka, за да се скрият тези места.

Как да отрежете таван

Разбира се, полученият дизайн далеч не е идеален. Първо, трябва да запечатате ставите и пукнатините с шпакловка, след което можете да продължите с декоративни довършителни работи. Таванът на гипсокартона може да бъде шпаклован, боядисан или покрит с тапети.

Пукнатините и ставите трябва да бъдат внимателно залепени, в противен случай те ще развалят цялата работа

Всички пукнатини трябва да бъдат поставени така, че да не развалят външния вид на тавана

Множествен таван от гипскартон след завършване на работа

Така че изглежда многопластов таван, изработен от гипсокартон

Напълване gipsokartonovogo таван в кухнята започва с обработката на фуги между листове и стени. Повърхността на гипсовата гипсова шпакловка трябва да бъде почистена от прах и прах, а след това да бъде обработена с грунд за подобряване на сцеплението. Използвайте мрежа, за да залепите пукнатините, което предотвратява появата на пукнатини, ако листът се деформира поради температурната разлика в кухнята.

Гипсовите картонени тавани в кухнята могат да бъдат боядисани с абсолютно всякаква боя. Използвайте акрилна, латексова или водна боя. Не забравяйте, че има определени правила за използване на матирани или гланцови мастила. Мат е подходящ за тавани с малки дефекти, които не са напълно шпакловани. Но тогава трябва да приложите няколко слоя боя. Ако възнамерявате да направите таванът блестящ, не забравяйте да напълните напълно повърхността. Това ще скрие неравностите. Повърхността на тавана преди боядисване трябва да се третира с грунд (независимо от вида на използваната боя).

Можете да поставите тавана на гипсокартона в кухнята и тапета. И можете да комбинирате тапети и боядисване, може да се превърне в елемент на функционалното зониране на вашата кухня. Преди да рисувате тапетите, не забравяйте да ги обработите с акрилен грунд. Що се отнася до тапета, това ще е подходящо за всички - всичко зависи от вашето въображение и възможности.

Многостепенни тавани от гипсокартон: снимки на готови работи

Като правило, направете тавани на две нива в кухнята. Не се използват допълнителни технологии за устройството. Вие просто трябва да добавите нива на таван и водачи профили. Многопластовите тавани се различават от класическата декоративна форма на нивата. Най-трудно е да се направят тавани на вълнообразни форми, защото за тях е необходимо да огънете гипсокартон.

Как да се огъне лист от гипсокартон

Сухата стена е подходяща за монтаж на сложни оригинални композиции

Използвайки такъв пластмасов материал, е възможно да се конструират доста сложни конструкции, например куполен таван от гипсокартон

Такъв таван прави незаличимо впечатление на всеки със своя луксозен външен вид

След завършване на довършителните работи, завършеният таван се превръща в основен декоративен елемент на стаята

Това може да се направи по два различни начина - "сух" или "мокър". Сухият начин на сгъване на гипсовите плоскости е, че каналите са направени от страната на огъване. "Мокър" метод е мацерация на лист. Едната страна трябва да бъде пробита със специален валяк и намокрена с вода. Листът от гипсокартон е напоен и поставен в предварително направена форма. За да се създадат "стъпки", листът се омокря под ъгъл в точките на огъване.

Фотогалерия от таван от гипсокартон в кухнята

Таванът на гипсокартон за кухнята трябва да бъде добре обмислен. Особено осветление. В края на краищата семейството прекарва много време тук. Обикновено акцентът в осветлението се извършва върху работната площ или над масата за хранене. Например, вълнообразен таван от гипсокартон над шкафовете може да даде допълнително осветление.

Необичайният резултат може да бъде постигнат чрез комбиниране на таван от гипсокартон с осветление на място

Точковото осветление обикновено се инсталира точно на тавани от гипсокартон, като се получават привлекателни резултати

Структурата на гипсокартон в кухнята може да бъде разположена по целия периметър на тавана и да бъде симетрична или асиметрична. Можете да добавите фоново осветление. Надяваме се, че като прегледате галерията от завършени произведения, можете да изберете опцията, която ви е удобна.

Таванът в клетката може да се превърне в орнамент на интериора в стила на Арт Нуво

В някои интериори би било уместно да изглеждат като такъв "каретен" таван

Ефективното зониране на стаята може да се извърши с таван

Необичайната конфигурация на дизайнерите на тавани често се използва за зониране на стаята

Проекти на правоъгълна форма с прожектори правят тавана по-привлекателен по отношение на естетиката

Простият дизайн с прожектори може напълно да промени впечатлението на тавана

Красивата извита структура на гипсокартона изглежда сложна, всъщност професионалистът може лесно да се справи с задачата

Изкривеният дизайн на тавана изглежда много впечатляващ и изглежда сложен, но майстор с тази задача ще се справя лесно

Дизайнът, който може да визуално увеличава тавана, често се среща в кухни и бани

Този дизайн е в състояние да визуално повишаване на тавана, за който дизайнерите

Оригиналното решение на таванното решение го прави важен детайл от декора на стаята

Строгите прави линии на тавана са се превърнали в успешен декоративен елемент на този интериор

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

78 − = 76

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map