Reka bentuk dapur 5 sq.m. meter dari pembaikan ke hiasan

Reka bentuk dapur 5 sq.m. meter dari pembaikan ke hiasan

Dapur 5 m persegi

Kawasan dapur seluas 5 meter persegi. meter sering dijumpai di Khrushchev, rumah panel khas dan rumah-rumah asas lama. Untuk muat dalam ruangan kecil yang bekerja dan ruang makan agak sukar, tetapi mungkin. Dari bahan ini, anda akan belajar berapa banyak bergantung pada apa perabot yang dipilih dan bagaimana ia diatur, apa warna dinding dicat, bagaimana cahaya itu dibina dan apa langsir tergantung di tingkap. Dan di sini anda boleh mendapatkan banyak idea-idea super untuk reka bentuk, pembaikan, perancangan dan pembangunan semula daripada pemilihan 50 gambar dalaman sebenar.

Layout

Ke dapur 5 persegi. meter sesuai dengan tempat kerja dan ruang makan, tidak ada jalan lain, bagaimana untuk merancang susunan perabot berbentuk G atau linier.

 • Berbentuk L (sudut) lay-out adalah baik kerana ia membolehkan anda meletakkan plat, sink dan peti sejuk mengikut peraturan "segitiga kerja", dan juga untuk menggunakan sudut dan dua dinding. Dengan memasang perabot dapur dengan cara ini, anda akan mendapat ruang kerja lapang dan ruang penyimpanan yang cukup. Benar, saiz ruang makan perlu "simpan" dan pilih jadual / bar untuk 2 orang. Contoh dapur sudut 5 sq.m. meter ditunjukkan dalam gambar di bawah.
 • Dapur penjuru di Khrushchev
 • Dapur penjuru di Khrushchev
 • Dapur penjuru di Khrushchev
 • Dapur penjuru di Khrushchev

Dapur penjuru di Khrushchev

 • Susun atur linear lebih kompak, tetapi sedikit kurang mudah, kerana untuk memasak, kuliner perlu berlari sepanjang garis dapur keseluruhan berkali-kali. Bagaimanapun, di dalam bilik kecil itu tidak begitu sukar. Tetapi meja makan boleh diletakkan dan lebih luas - direka untuk 3-4 orang.

Susun atur linear dapur kecil

Sekiranya dapur hanya bilik utilitarian, dan ruang makan dipindahkan ke bilik lain, maka anda boleh mempertimbangkan tata letak berbentuk U atau dua baris.

 • Skim dua hala susunan perabot adalah pilihan yang sangat baik untuk sebuah bilik sempit. Biasanya, dapur dikonfigurasikan seperti berikut: periuk, sink, kawasan penyediaan makanan dan mesin basuh pinggan terletak di sebelah, dan peti sejuk, ketuhar dan ketuhar gelombang mikro berada di seberang.
 • Susun atur berbentuk U - yang paling mudah, kerana semua yang anda perlukan untuk memasak adalah di tangan. Kelemahannya adalah kesilapan alat dengar berbentuk U. Paling penting, pilihan ini sesuai untuk dapur persegi. Dalam slider foto seterusnya anda boleh melihat bahagian dalam dapur 5 meter persegi M. meter dengan set berbentuk U dan ruang makan, dibawa keluar ke ruang tamu.
 • Susunan dapur berbentuk U di Khrushchev
 • Susunan dapur berbentuk U di Khrushchev
 • Susunan dapur berbentuk U di Khrushchev
 • Susunan dapur berbentuk U di Khrushchev

Apabila merancang dapur anda dalam bentuk U atau dalam dua baris, ingat bahawa laluan di antara perabot harus sekurang-kurangnya 90 cm.

Warna

Kawasan dapur seluas 5 meter persegi. meter mesti semestinya cahaya dan monokrom lebih daripada warna-warna atau kontras.

 • Secara visual meningkatkan ruang dan menyelesaikan masalah kekurangan warna putih terang. Di dapur kecil 5 sq.m. meter itu mestilah lebih daripada warna lain. Malah, putih boleh menjadi fasad dan alat dengar, dan hiasan, dan kumpulan makan, dan juga langsir. Jangan takut perarakan permukaan putih. Malah, mereka adalah praktikal seperti mana-mana warna. Dan bahawa pedalaman ini tidak kelihatan seperti "hospital", gunakan beberapa warna putih (dari susu hingga gading) dan tekstur yang berbeza (dari gloss ke batu).
Dapur putih 5 sq.m. meter

Reka bentuk dapur kecil 5 sq.m. meter dalam satu bilik Khrushchev

Dapur putih 5 sq.m. meter

 • Dalam sepasang putih anda boleh memilih warna cahaya yang lain: kelabu muda, biru muda, krim, kuning air.
 • Cuba untuk tidak menggunakan lebih daripada 3 warna di kawasan pedalaman, jika tidak ada risiko "muatan" di pedalaman.

Lihat juga: Segala-galanya mengenai reka bentuk dapur kecil - 16 buah persembahan super dan 70 foto.

Selesai

 • "Sebarkan" dinding akan membantu membetulkan lantai. Sekiranya anda telah memilih jubin seramik, maka ia perlu dibentangkan secara menyerong. Lantai kayu dan lantai lamina di dalam bilik-bilik yang sempit diletakkan sama ada di atas atau di seberang bilik. Sebaiknya, lantai mati sepatutnya kecil, dilipat ke dalam keturunan atau "herringbone".
 • Kekurangan dapur yang terkenal di Khrushchev bukan hanya kawasan kecil, tetapi juga siling rendah. "Naikkan" mereka akan membantu kertas dinding dalam berlian atau dalam jalur menegak. Tetapi berhati-hati, kelimpahan dapur sempit garis-garis menegak akan lebih sempit lagi.
Reka bentuk reka bentuk dapur kecil dengan kertas dinding bergaris

Projek reka bentuk dapur kecil dengan kertas dinding bergaris

 • Ia adalah wajar bahawa dinding adalah pepejal dan tanpa corak. Tetapi jika anda mahu menampal kertas dinding, kemudian pilih kain dengan corak kecil warna diredam. Wallpaper dengan cetakan besar dan berwarna-warni adalah yang paling selamat untuk gam hanya pada satu dinding.
 • Buat ilusi ruang yang besar membantu wallpaper dengan imej perspektif. Sebagai contoh, ia mungkin jalan bandar, jalan menuju jarak atau laluan hutan.
1

Gambar kertas dinding di dapur kecil

 • Satu lagi teknik yang sangat berkesan - menghadap dinding dengan cermin. Jika anda menghiasi seluruh dinding atau kawasan besar (contohnya, apron atau dinding berhampiran ruang makan), ruang akan kelihatan lebih visual. Dan jika tingkap itu mencerminkan cermin, maka cahaya semulajadi akan meningkat.

Cermin di pedalaman bilik dapur-ruang kecil

 • Untuk menambah rasa kecil ruang udara dan ringan, gunakan pada penamat apron berkilat, berkilat atau permukaan "satin". Sebagai contoh, jubin-ham atau kaca.

Lihat juga: Reka bentuk dan pembaikan dapur kecil di Khrushchev - 13 penyelesaian yang diuji.

Pembentukan semula dan zon

Pembangunan semula adalah senaman kerja, masa dan kewangan yang mahal, tetapi dengan bantuannya anda dapat mengubah dan membesarkan dapur kecil secara dramatik. Terdapat dua pilihan untuk pembangunan semula: penyatuan dapur dengan bilik bersebelahan atau pemindahan sekatan.

 • Menggerakkan partition dan meningkatkan dapur kerana bilik-bilik bersebelahan. Kelebihan: peningkatan dalam dapur untuk beberapa meter persegi, memungkinkan untuk melengkapkan bilik makan dan ruang kerja yang lengkap. Pada masa yang sama dapur tetap terpencil - bau dan bunyi tidak akan menembusi bilik-bilik yang tersisa. Cons: mengurangkan ruang ruang tamu / koridor, pembaikan adalah rumit dan mahal kerana pendirian partisyen baru.

Berikut adalah pelan apartmen dengan pemindahan partition dan peningkatan di kawasan dapur disebabkan premis bersebelahan.

Pelan apartmen dengan pemindahan partition dan peningkatan di kawasan dapur disebabkan ruang tamu dan koridor

Pelan apartmen dengan pemindahan partition dan peningkatan di kawasan dapur disebabkan ruang tamu dan koridor

Gambar-gambar berikut menunjukkan bahagian dalam dapur di Khrushchev satu bilik, yang dibesarkan oleh ruang tamu.

Barstand dari tingkap

 • Interior ruang tamu
 • Interior ruang tamu
 • Kaunter bar di dapur kecil
 • Kaunter bar di dapur kecil
 • Kaunter bar di dapur kecil

Perlu diingat bahawa pengagihan semula apartmen, walaupun dengan perobohan struktur bukan struktur, memerlukan koordinasi dengan inspektorat perumahan.

 • Menggabungkan dapur dengan ruang tamu dan / atau lorong. Kelebihan: ruang menjadi mudah untuk percutian keluarga, makan dan pertemuan dengan tetamu, dapur meningkat dengan memindahkan kumpulan makan ke ruang tamu atau ke sempadan dua bilik, menjadi mungkin untuk melengkapkan ruang makan yang luas dan luas. Cons: tiada kemungkinan pengasingan, bunyi dan bau dari dapur dapat mengganggu selebihnya di ruang tamu (dan sebaliknya), gangguan di zon ini atau itu akan merosakkan penampilan umum bilik.

Berikut adalah rancangan untuk apartmen dua bilik dalam Khrushchevka tipikal sebelum pembangunan semula dan selepas penyatuan dapur dengan ruang tamu.

Rancang pangsapuri sebelum perancangan semula

Rancang pangsapuri dua bilik di Khrushchevka sebelum perancangan semula

Tata letak sebuah apartmen dengan gabungan dapur dan ruang tamu

Tata letak sebuah apartmen dengan gabungan dapur dan ruang tamu

Dan di sini adalah contoh yang jelas mengenai reka bentuk gabungan dapur-ruang tamu di Khrushchev satu bilik.

 • Ruang dapur di Khrushchev
 • Ruang dapur di Khrushchev

Ruang dapur di Khrushchev

Rancang untuk memasang semula Khrushchev satu bilik

Susun atur pangsapuri "sebelum" dan "selepas" perubahan

Untuk ruang tamu dapur atau dapur-dapur yang disatukan kelihatan teratur, ia mesti dizonkan. Batasan zon boleh ditetapkan hanya dengan kaedah visual (dengan bantuan kemasan dinding, lantai dan siling, pencahayaan, permaidani) atau "pembatas" fizikal. Sebagai contoh, ia boleh menjadi perabot, partition yang rendah, balok siling, partition dengan pintu yang melengkung atau terbuka, tumbuh-tumbuhan, partition kaca, pintu gelangsar dan langsir. Dalam pilihan foto seterusnya adalah contoh zon ruang dapur yang bersatu.

Dapur 5 meter persegi M. meter di Khrushchev

Pembukaan melengkung

Pengezonan dengan partition kaca

Pintu kaca gelongsor di dapur kecil

Contoh zon dapur-lorong di apartmen studio

 • Pintu gelongsor
 • Pintu gelongsor

Perabot

Banyak bergantung kepada pilihan perabot. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda merancang set dapur anda:

 • Oleh kerana pada dapur kecil 5 meter ada kekurangan ruang untuk menyimpan barang-barang, anda perlu menggunakan ketinggiannya, iaitu dinding. Pilih set dapur tiga tingkat ke siling dan letakkan di rak paling atas perkara-perkara yang tidak diperlukan di dapur kerap (gelas, perkhidmatan perayaan, kedai runcit, botol untuk jeruk, dan sebagainya). Dengan cara ini, di peringkat tambahan anda boleh menyembunyikan saluran udara.
 • Selain bahagian atas kabinet dapur, anda juga boleh menggunakan bahagian bawahnya, iaitu alas kaki. Jika anda membina beberapa kotak lukisan di dalamnya, anda akan mendapat storan yang sangat baik untuk perkara-perkara kecil.

Laci laci di almari dapur

 • Sebaiknya, set dapur harus dipesan mengikut saiz individu, kerana tiada sentimeter yang perlu dibazirkan.
 • Untuk memfasilitasi secara visual kawasan pedalaman, bahagian depan set dapur harus dipilih berkilat atau dengan sisipan kaca, pintu yang padat dan padat tanpa panel dan bahkan tanpa pegangan.

Dapur kecil putih

 • Warna universal set dapur berwarna putih. Ia juga bagus jika Di dapur ada dapur gas. Malah, di antara fasad putih kotak putih akan hampir tidak kelihatan (lihat gambar).

Dapur dengan dapur gas

 • Satu lagi pilihan yang baik adalah set dalam nada dinding.

Tidak perlu lagi pergi ke pilihan meja dan kerusi. Lagipun, di mini-dapur, mereka harus maxi-fungsional dan super-kompak.

 • Penyelesaian yang paling "kecil" akan menjadi kaunter bar. Di dapur yang terpencil, ia boleh dilengkapi atas dasar tingkap ambang (lihat contoh gambar di bawah), dan dapur digabungkan dengan ruang tamu, memakai sempadan bilik.
Dapur 5 meter persegi M. meter di Khrushchev

Di sudut dapur kawasan seluas 5 meter persegi. meter anda boleh menemui tempat untuk makanan ringan, membaikpulih tingkap di bar

Jadual dari ambang tingkap

Contoh dari ambang meja

Dan di sini adalah contoh reka bentuk gabungan dapur-ruang tamu dengan kaunter bar.

Kaunter bar di ruang tamu dapur

Kaunter bar di ruang tamu dapur

Bar mini bar boleh digabungkan ke dalam niche headset, seperti ditunjukkan dalam foto ini.

Kaunter bar di dapur kecil dengan niche

 • Satu lagi penyelesaian mudah alih adalah meja lipat, yang apabila dipasang, berubah menjadi rak berengsel.

Meja lipat di dapur kecil

 • Di dapur 5 meter akan sesuai dan meja kopi bulat kecil untuk 1-2 orang.

Meja kopi

Jika cara hidup anda tidak sesuai dengan apa-apa cara dengan jadual mini, pilih jadual untuk 3-4 orang bentuk segi empat tepat atau persegi - mereka secara rasional menghabiskan ruang. Adalah wajar bahawa dia boleh dengan mudah melipat dan membuka.

 • Kursi sesuai cahaya, padat dan berfungsi. Sebagai contoh, ia boleh melipat kerusi "taman", kerusi polikarbonat telus, bangku, najis atau sudut dengan peti simpanan terbina dalam.

Ruang makan di dapur kecil

Teknik

Untuk menjimatkan ruang di kawasan kerja, pilih peralatan bersaiz kecil dan tertanam.

Peti sejuk adalah lebih baik untuk memilih mesin pencuci pinggan sempit, tetapi tinggi yang sesuai untuk lebar 45 cm, dan permukaan memasak - dengan 2-3 pembakar.

Nah, jika perkakas rumah menggabungkan beberapa fungsi sekaligus: multivarker + pembuat roti, menggabungkan + penggiling daging + juicer atau ketuhar + ketuhar gelombang mikro.

Pencahayaan

Pencahayaan yang betul adalah kesungguhan. Di dapur kecil, ia mesti banyak.

 • Penembusan siang hari tidak sepatutnya mengganggu langsir, perabot, atau barang tambahan di tingkap.
 • Cahaya buatan adalah penting untuk mengedarkan sama rata ke seluruh bilik. Idealnya sesuai untuk senario seperti lampu: lampu sorot sepanjang perimeter siling + pencahayaan perabot di kawasan kerja + sconce atau candelier di atas meja.

Contoh pencahayaan dapur kecil

 • Lampu yang anda pilih adalah kecil dan laconic.

Interior dapur dengan nada putih

Hiasan

Semua dapur kecil cenderung kelihatan berantakan dan berantakan. Walaupun magnet di dalam peti sejuk boleh membawa rasa tidak teratur ke dapur 5 meter. Oleh itu, prinsip yang paling penting dalam dekorasinya - "kurang - itu bermakna lebih banyak." Walau bagaimanapun, tidak perlu melepaskan perhiasan dan aksesori, jika tidak, pedalaman akan berubah menjadi terlalu minimalis. Pasangan lukisan kecil / poster / bingkai foto di dinding, periuk dengan bunga bilik dan jam dinding akan mencukupi untuk mewujudkan kesenangan.

Dapur kecil putih di Khrushchevka

Dapur kecil putih di Khrushchevka

Bagi tirai, maka langsir pendek dan langsir adalah yang terbaik: tirai Rom dan roller, tirai dan tirai-kafe seperti dalam gambar di bawah.

Curtains-cafe di pedalaman dapur kecil

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 8

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map