Reka bentuk dan pemodenan dapur di Brezhnevka

Reka bentuk dan pemodenan dapur di Brezhnevka

Reka bentuk dapur di Brezhnevka

Dapur di Brezhnevka lag jauh di belakang standard moden - mereka sangat kecil (6-8 meter persegi M.), Mereka mempunyai dinding melengkung, komunikasi usang dan ciri seperti lajur gas. Walau bagaimanapun, terdapat juga kelebihan - lebih tinggi berbanding dengan siling hruschevkami (biasanya 2.7 m) dan dinding luar tebal. Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda bagaimana memodenkan dapur dengan data tersebut dan mengubahnya menjadi ruang yang super berfungsi dan moden.

Ciri-ciri pembaikan

Jika dapur berada dalam keadaan yang terabaikan dan rumah itu tidak dibaiki, ia perlu dilakukan dengan teliti untuk perubahan: bekalan air dan paip kumbahan, pendawaian elektrik, radiator, ruang gas, tingkap, pintu dan, yang paling sukar, lantai.

 • Fakta bahawa lantai di Brezhnevka adalah pembinaan ketinggalan dan penghiasan, lompatan yang diisi dengan pasir dan sering sampah. Sepanjang dekad yang lalu, keseluruhan "pengisian" bawah tanah telah rosak, dibentuk dan mungkin mula memancarkan bau yang tidak menyenangkan. Apabila dapur benar-benar dibaiki, lantai harus dibuka, semua sampah dan pasir dikeluarkan, maka lantai baru mesti dipasang dari timbunan konkrit claydite-konkrit atau bar palet dengan lantai kayu lapis.

Apa lagi yang perlu anda ketahui ketika melakukan renovasi dapur di brezhnevka?

 • Perlu diingat bahawa anda hanya boleh bergerak dan mengeluarkan periuk gas anda sendiri jika anda mempunyai pelapik fleksibel atau hos bertetulang getah yang fleksibel.
 • Dinding di brezhnevkah sering mempunyai perbezaan yang sangat besar, yang tidak begitu mudah untuk diperbaiki. Menyelaraskan dinding, cuba untuk tidak terbawa-bawa dan cari makna emas. Jika tidak, satu lapisan tebal plaster "makan" sentimeter berharga, yang kadang-kadang kritikal kurang dalam reka bentuk perabot. Untuk membuat penyimpangan kurang ketara, gunakan kertas dinding yang bertekstur atau dicetak.
 • Apabila menggantikan paip air, anda juga boleh memasang penapis dan penapis kasar.
 • Menukar tingkap-tingkap kayu yang lama di dapur gas (terutamanya dengan tiang gas) pada tingkap-tingkap bergilir, pilih struktur dengan ventilasi mikro.

Mengenai pembangunan semula

Dapur kecil breeches boleh dimodenkan dan sekurang-kurangnya dilihat secara visual dengan perancangan semula. Berikut adalah 6 penyelesaian perancangan asas yang boleh dilaksanakan bergantung pada ciri-ciri apartmen:

Pilihan 1. Selesaikan penyatuan dapur dengan ruang tamu. Ruang tamu dapur bagus kerana ia mewujudkan keadaan yang sangat baik untuk komunikasi keluarga dan membolehkan anda mengambil ruang makan di luar dapur. Malangnya, varian pembangunan semula ini hanya mungkin dilakukan di rumah-rumah di mana dinding di antara dapur dan ruang tamu bukanlah pembawa dan dapur tidak gasifikasi pada masa yang sama.

 • Bagaimanapun, dengan kehadiran gas, anda boleh menyatukan dapur dengan ruang tamu, jika anda memasang pintu gelangsar di antara mereka (lihat foto di bawah) atau pintu lipat. Oleh itu, untuk mewujudkan ruang bersatu, anda hanya perlu mengeluarkan pintu untuk kes pensel atau memasangnya dengan akordion.
 • Dapur dengan pintu gelangsar
 • Dapur dengan pintu gelangsar

Pilihan 2. Penyatuan separa dapur dengan ruang tamu. Selalunya di Brezhnev menempatkan dapur dan ruang tamu dibahagikan dengan sekatan dengan balok sokongan dan langkan dengan saluran pengudaraan. Dalam kes ini, dinding boleh dihancurkan hanya sebahagian, meninggalkan balok dan sebahagian daripada partition dengan saluran pengudaraan. Akibatnya, anda akan mendapat portal (ia boleh ditukar menjadi gerbang), oleh itu dapur akan kelihatan lebih luas dan lebih ringan. Walau bagaimanapun, jika dapur telah gasifikasi, maka pada pembukaannya perlu memasang pintu, sebagai contoh, lipatan atau gelongsor.

Pilihan 3. Peranti adalah apertur di dinding galas antara ruang tamu dan dapur. Secara teorinya, di dinding galas antara dapur dan bilik, ada kemungkinan untuk memasang pembukaan dengan penguatan saluran (pembukaan antara dapur dan koridor dibentangkan). Penyelesaian perancangan sedemikian membolehkan anda mengambil meja ke ruang tamu, dan di dapur untuk melengkapkan ruang kerja yang lebih luas.

 • Untuk membuat apertur di dinding galas, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan organisasi projek dan mendapatkan persetujuan.

pintu di dapur

Pilihan 4. Tingkatkan dapur disebabkan ruang tamu (dengan pemindahan partition). Keputusan perancangan ini boleh disahkan hanya jika pangsapuri berada di tingkat pertama atau di tingkat dua, tetapi di atas premis bukan kediaman, contohnya, di atas kedai atau pejabat.

1

Pilihan 5. Membuat ceruk untuk peti sejuk dengan perbelanjaan koridor. Dalam brezhnevkah ini adalah mungkin apabila anda menggabungkan bilik mandi dan memindahkan pintu masuk ke dapur pada partisi bersebelahan dengan ruang tamu. Oleh itu, ruang tamu menjadi laluan.

 • Dapur dengan rehat untuk peti sejuk
 • Dapur dengan rehat untuk peti sejuk
 • Dapur dengan rehat untuk peti sejuk
 • Dapur dengan rehat untuk peti sejuk

Pilihan 6. Menyertai loggia. Sekiranya dapur mempunyai akses ke loggia, maka secara teorinya ia boleh disambungkan ke dapur sebagai contoh, dalam projek reka bentuk dapur di siri Brezhnevka "The Tower of Vulikha".

 • Dapur di Menara Vulykh
 • Dapur di Menara Vulykh
 • Dapur di Menara Vulykh
 • Dapur di Menara Vulykh

Sudah tentu, apa-apa pembangunan semula apartmen mesti diselaraskan dengan pihak berkuasa perumahan. Pada masa yang sama, ingatlah bahawa tidak mustahil:

 • Untuk merobohkan dinding dan balok beban;
 • Mempengaruhi saluran pengudaraan di dinding pendukung;
 • Singkirkan pintu di hadapan kompor gas dan / atau lajur (tetapi anda boleh menukar pintu berayun untuk gelongsor atau lipat);
 • Meningkatkan dapur kerana bilik mandi dan bilik mandi.

Mengenai memilih set dapur

Bagi kebanyakan dapur mini, set dapur linear atau L berbentuk sesuai untuk payudara. Pilihan pertama - paling padat, kedua - lebih luas dan mudah.

 • Dapur sudut
 • Dapur sudut

Sekiranya anda meningkatkan tingkap dan membina ambang tingkap dalam alat dengar, anda akan dapat merancang ruang kerja yang ideal - berbentuk U. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, ruang makan perlu dibawa keluar dari dapur atau diatur dalam bentuk kaunter bar berdasarkan keranda tingkap terbina dalam yang sama.

Adalah diharapkan bahawa teknik itu adalah, pertama, kepada maksimum terbina dalam, dan kedua, dikurangkan dan pelbagai fungsi. Sebagai contoh, anda boleh menjimatkan ruang dengan menggunakan mesin basuh pinggan mangkuk dengan lebar 45 cm, peti sejuk 55 cm lebar, plat dengan 2-3 pembakar dan ketuhar gelombang mikro.

Dapur dengan peralatan mini

Dengan cara ini, ruang gas juga dipasang, sebagai contoh, dalam kabinet palsu tanpa bahagian atas dan bawah, dengan jurang percuma ke dinding kira-kira 15 cm. Untuk cara lain untuk menyesuaikan ruangan gas ke kawasan pedalaman, baca artikel ini.

 • Lajur gas di kabinet
 • Lajur gas di kabinet

Petua untuk mereka bentuk alat dengar

 • Kepada set sudut atau U berbentuk sekecil mungkin, tapak kaki mereka boleh sedikit sempit dan tinggalkan tanpa kabinet gantung. Di sisi dinding sempit, anda boleh meletakkan mesin basuh sempit atau kabinet untuk sayur-sayuran / perkakas.
 • Jika alat dengar dibina di dasar laci, dan bahagian atasnya siap dengan tier tambahan, dapur akan menjadi lebih luas.
 • Sudut bentuk G dan alat dengar berbentuk U di dapur kecil perlu digunakan untuk 100% - untuk memasukkan bakul, rak buku atau karusel yang boleh ditarik balik. Jadi, almari sudut tidak akan mempunyai zon "mati".
 • Sekiranya modul alat dengar terletak di ambang pintu dibengkokkan (lihat foto di bawah) atau bulat, pintu masuk ke dapur akan lebih bebas dan selamat.

Dapur penjuru dengan batu karang serong

Lihat juga: Panduan untuk memilih dan merancang set dapur.

Mengenai pemilihan kumpulan makan

Untuk dapur kecil di brezhnevke muat hanya meja kecil dan kerusi padat cahaya.

 • Untuk 1-2 orang dengan gaya hidup mudah alih, ia sepatutnya memilih meja mini 50x70 cm (lipat), kaunter bar (contohnya, berdasarkan tingkap tingkap) atau meja lipat.

Barstand-window-sill

Kaunter tingkap-bar

 • Bagi keluarga tiga atau lebih orang, jadual pengubah segi empat atau segi empat tepat, contohnya, dengan lantai lipatan, seperti dalam gambar di bawah, adalah sesuai.
 • Jadual dengan lantai miring
 • Jadual dengan lantai miring
 • Jadual dengan lantai miring
 • Untuk ruang tamu dapur, anda boleh memilih yang kecil meja bulat atau bujur, yang lebih baik di pedalaman "depan".

Ruang tamu dapur

Bagi kerusi, pilihan yang optimum akan menjadi kerusi lipat, kerusi plastik telus, najis dan / atau bangku dengan kotak simpanan.

Kerusi meja mini dan lipat

Mengenai memilih penamat

Di kawasan yang sangat kritikal, walaupun lantai, dinding dan siling direka bentuk adalah penting. Mahu mengalihkan dinding secara visual? Letakkan jubin atau laminat / plat parket di lantai secara menyerong, dengan herringbone atau dalam pelarian. Di dapur yang sempit, papan laminat / parket perlu diletakkan, dan tidak di sepanjang premis.

Reka bentuk dapur 6.5 meter M. m

Mengubah persepsi dapur kecil akan membantu dan dekorasi licik dinding, sebagai contoh, cermin atau kertas dinding dengan imej yang menjanjikan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak yakin mengenai ramalan anda, ia adalah bernilai memilih penyelesaian win-win - lukisan dalam satu nada (cahaya).

Mengenai skema warna

Rahsia untuk reka bentuk kejayaan mana-mana dapur mini adalah mudah - anda perlu membuat sebahagian besarnya dengan beberapa cerah, dan terbaik dari semua putih. Dan untuk mengelakkan persamaan dapur ringan dengan wad hospital, cukup untuk menggabungkan tekstur "kontras" (katakan, bata dengan jubin berkilat) antara satu sama lain atau untuk melengkapi bahagian dalam dengan sedikit aksen berwarna.

 • Dengan cara ini, permukaan terang lebih praktikal daripada yang gelap, dan juga gangguan pada latar belakang seperti itu tidak mengganggu mata.

Dapur kecil putih

Mengenai pencahayaan

Lampu dapur kecil di brezhnevke sepatutnya seragam - satu kandil sangat diperlukan di sini. Sebaik-baiknya, lampu siling perlu ditambah (atau diganti) dengan lampu tempat atau sconce dinding.

 • Cuba merancang skrip pencahayaan dapur masih di tahap perbaikan, sehingga mungkin untuk menyembunyikan pendawaian.

Pencahayaan dapur

Mengenai dekorasi

Lebih kecil di dapur kecil unsur-unsur pemisah ruang, lebih ringan, rapi dan luas kelihatannya. Oleh itu, jangan terbawa oleh perhiasan dinding dan rak almari, dan pintu peti sejuk sangat diperlukan untuk meninggalkan tanpa magnet. Walau bagaimanapun, sepenuhnya tanpa hiasan dapur akan kelihatan tidak berpenghuni dan tidak selesa. Kami mengesyorkan agar anda membataskan diri dengan sepasang hiasan dinding dan jam, tumbuh-tumbuhan hidup dan mangkuk buah, tekstil yang cantik dan pengilang gula.

Hiasan dapur 6 meter persegi M. m

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

6 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map