Bagaimana untuk meningkatkan ruang dapur kecil seluas 4 meter persegi dan mengelilingi diri anda dengan keselesaan

Bagaimana untuk meningkatkan ruang dapur kecil seluas 4 meter persegi dan mengelilingi diri anda dengan keselesaan

Bagaimana untuk meningkatkan ruang dapur kecil seluas 4 meter persegi dan mengelilingi diri anda dengan keselesaan

Pereka rumah Khrushchev telah dipandu oleh matlamat untuk menjimatkan ruang untuk penempatan penduduknya yang padat penduduknya, dan para pewaris pangsapuri pada masa-masa itu menerima pelupusan ruang hidup yang kondisinya jauh dari piawaian sosial dan biologi. Ini terutama memberi kesan kepada suri rumah, terpaksa memasak dan mengambil tetamu di dapur mikro. Adakah terdapat cara untuk meningkatkan kawasan dapur, dan bagaimana untuk membuat reka bentuk dapur kecil 4 meter persegi. m, supaya premis yang disusun semula akan menjadi selesa?

Cara untuk meningkatkan ruang

Cabaran utama pereka bukan hanya pengembangan visual, tetapi juga peningkatan sebenar dalam kawasan yang boleh digunakan. Ramai profesional sedang berusaha untuk membangunkan semua penyelesaian yang mungkin untuk tugas yang agak sukar ini, dan harus dikatakan bahawa penemuan mereka dapat dilaksanakan dengan efektif dalam keadaan hruschevka bersaiz kecil.

dapur

Ruang yang dilengkapi dengan sempurna

dapur yang luas

Jika anda mahu, anda boleh meletakkan semua yang anda perlukan ...

dapur kecil

Jika anda tahu beberapa jenis reka bentuk

Adakah perlu untuk menyusun semula - ciri susun atur studio

Idea untuk menggabungkan dapur dengan ruang tamu, balkoni atau koridor yang pertama kali diingat sebaik sahaja keputusan dibuat untuk memperbaiki persekitaran rumah tangga. Setakat pembangunan semula ini berjaya, seseorang boleh menilai dengan plus dan minusnya.

Kelebihan yang tidak jelas adalah yang berikut:

 • apabila dapur digabungkan dengan bilik jiran, ruang makan boleh dikeluarkan di luar hadnya, mempunyai ruang makan yang lengkap, serta ruang kerja untuk menyimpan dan memasak makanan;
 • nyonya rumah semasa memasak boleh berkomunikasi dengan keluarganya atau tetamu di ruang tamu, tanpa rasa "terkunci" di dapur;
 • dari premis bukan kediaman yang kecil, koridor atau balkoni menjadi kawasan berguna di mana anda boleh meletakkan peti sejuk, rak untuk menyimpan makanan dan perkakas dapur, atau meja makan;
 • lanjutan dapur dengan mengorbankan balkoni atau loggia menyelesaikan masalah pencahayaan semula jadi - ia menjadi tidak hanya lebih, tetapi juga lebih ringan dan lebih selesa.
dapur

Adalah lebih baik untuk menyambungkan dapur ini dengan bilik lain

dapur

Menggabungkan dengan balkoni

dapur

Persatuan dengan Dewan

Walaubagaimanapun, pembangunan semula modal bukan cara yang ideal untuk menyelesaikan masalah ini, kerana ia mempunyai beberapa kelemahan penting:

 • sebarang persatuan memerlukan persetujuan dengan BTI, jika tidak, apartmen tidak boleh dijual secara sah;
 • Ruang tamu sebenarnya kehilangan status peribadi, berubah menjadi laluan awam;
 • Menggabungkan dapur dengan bilik lain hanya dibenarkan jika ia tidak gasified;
 • di sesetengah wilayah, sebarang manipulasi unit tingkap yang membawa kepada balkoni / balkoni adalah dilarang;
 • Juga adalah mustahil untuk dikeluarkan dari luar radiator pemanas air dapur, peralatan dapur dan komunikasi;
 • kedua-dua loggia dan balkoni adalah penting untuk memanaskannya dengan baik, yang melibatkan banyak perbelanjaan tambahan.

Oleh itu, mereka yang tidak menyukai pilihan ini, tidak ada apa-apa, bagaimana untuk mencuba menterjemahkan impian anda ke dalam 4 meter persegi dapur kerana beberapa helah.

dapur

Dinding antara bilik tidak boleh menjadi pembawa

pintu gelangsar

Dinding alternatif boleh berfungsi sebagai pintu gelangsar kaca

dapur

Di tapak dinding yang dihancurkan, bar berdiri kelihatan baik

Stylistics optimum dari ruang kecil

Untuk memudahkan pilihan anda di antara banyak bahan bangunan, selesai dan sampel perabot, sebarang penyusunan semula harus bermula dengan memilih gaya umum bilik. Berbekalkan foto yang anda suka, cuba tentukan pilihan mana yang memenuhi keperluan anda untuk keselesaan dan kesenangan.

Dalam ruang kecil, kemungkinan reka bentuk pada asasnya terhad, jadi di sini adalah paling mudah untuk merangkumi salah satu gaya berikut:

 • Negara atau Provence - daya tarikan desa yang wujud dalam kedua-dua arah, membantu mewujudkan suasana santai dengan minimum pelaburan. Unsur-unsur yang tidak dapat dipisahkan mereka adalah banyaknya tekstil dan kayu semulajadi atau tiruannya, tudung lampu rendah yang digantung, corak bunga dan cetakan dalam sangkar, kacang, jalur.
 • Hi-tech atau minimalism - gaya moden yang tidak membebani ruang dengan butiran yang tidak perlu, tertakluk kepada nisbah ketat kesederhanaan dan fungsi. Untuk pelaksanaannya di dapur akan memerlukan peralatan rumah moden dan bahan finishing inovatif - kaca, logam, plastik.

Perhatikan! Beberapa arah gaya, sebagai contoh, kebangkitan, loteng, seni deco dan juga klasik, memerlukan banyak hiasan dan unsur-unsur besar, mencuri ruang yang sudah langka, yang bermaksud bahawa mereka tidak disyorkan untuk dapur kecil.

dapur

Reka bentuk masakan dalam gaya Provence

Dapur Gaya Jepun

Hiasan dengan motif Jepun

dapur

Gaya moden adalah mudah untuk direalisasikan pada kuadrat tersebut

Azi koloristiki: dalam apa warna untuk menghiasi pedalaman

Secara visual meningkatkan ruang bilik boleh disebabkan oleh penggunaan palet warna yang cekap. Kaedah reka bentuk yang agak biasa untuk mengubah persepsi ruang adalah reka bentuk bilik dalam warna pastel. Ini benar-benar berfungsi, kerana permukaan berwarna terang membuat bilik sempit, dan cerah - luas.

Ketahui beberapa petua profesional, bagaimana anda dapat mengalahkan reka bentuk kawasan dapur seluas 4 meter persegi. menggunakan warna dan cetak:

1
 • ia adalah mungkin untuk mengembangkan bilik dengan ketara jika anda menghiasi siling dan dinding dengan satu warna - biru muda atau mana-mana warna lain yang sejuk;
 • siling rendah yang dikehendaki untuk cat beberapa nada lebih ringan daripada dinding;
 • Teknik yang sama boleh digunakan di dinding jauh untuk memanjangkan ruang secara visual;
 • pilihan lain untuk meningkatkan ruang - untuk memilih teduhan dinding dalam warna perabot;
 • Untuk meningkatkan dapur juga boleh disebabkan oleh jalur mendatar atau gambar kecil pada kertas dinding.

Sekiranya anda ingin menggabungkan beberapa warna, maka lebih baik tidak bereksperimen dengan kontras, tetapi menyusun warna mulia palet yang dianggap win-win: kelabu-coklat, krim putih dan pasir-beige. Kelebihan gabungan ini juga dalam kenyataan bahawa mereka membolehkan anda untuk menambah tambahan dalaman dengan unsur-unsur hiasan yang dibuat dalam warna-warna yang berair.

dapur

Nada oren berair mewujudkan suasana hati

dapur

Warna tepu "memerah" ruang

dapur

Buat taruhan pada nada cahaya

Pertubuhan pencahayaan di dapur mikro

Jangan lupa tentang pencahayaan yang betul: biasanya di dapur kecil, penekanan khas dalam bentuk tudung lampiran yang boleh dilaras tinggi atau tempat berteduh tinggi dilampirkan ke ruang makan. Lekapan lampu titik pada siling dimensi sederhana seperti sukar untuk dipasang, jadi lebih tepat untuk menggantikan mereka dengan reben LED seperti RGB, diletakkan di bawah kabinet dapur.

Penting! Adalah berfaedah untuk memikirkan pencahayaan tempatan, jadi perlu untuk segitiga kerja: ia boleh menjadi pencahayaan tambahan oleh LED apron dapur, tudung dengan lampu terbina dalam, lampu dalaman kabinet dan rak, lekapan perabot overhead.

dapur

Adalah penting untuk membuat pencahayaan yang baik

pencahayaan

Untuk menyusun pencahayaan permukaan kerja ia mungkin melalui pita diod pemancar cahaya

Dilekatkan dengan minda - pilihan perabot dan teknologi

Tata letak dan penskalaan yang betul adalah cara asas untuk menyusun ruang. Dapur kecil bermaksud fungsi maksimum setiap perincian pedalaman. Dengan kekurangan meter persegi yang ketat, semua dimensi unsur mesti dikorbankan. Walau bagaimanapun, jangan kecewa, memikirkan bahawa satu-satunya lot untuk 4 meter adalah dapur lurus dengan atmosfera yang minimum. Malah, ia juga menarik untuk beralih di sini.

lay out

Pilihan susun atur

penempatan perabot

Perabot penginapan di dapur sempit

dapur

Kedudukan semua elemen dalam kalangan

Analisis pilihan susun atur yang berbeza

Terdapat pilihan yang cukup untuk merancang ruang dapur kecil. Di mana mereka tinggal, bergantung kepada beberapa faktor:

 • apakah bentuk dapur (persegi atau segi empat tepat, simetri atau tidak);
 • sama ada terdapat ruang makan;
 • di mana terdapat soket elektrik dan paip tegar saluran paip gas.

Tambahan utama dapur kecil adalah bahawa anda tidak perlu teka-teki di atas susunan ergonomik dapur segi tiga - periuk, peti sejuk dan tenggelam, kerana ia berada pada jarak minimum untuk membentuk ruang yang mudah. Anda hanya perlu memilih cara terbaik untuk meletakkan unsur-unsur:

 • sudut - pilihan sejagat, yang berjaya dilaksanakan walaupun di kawasan kecil;
 • Berbentuk U - mendapat hak untuk wujud dengan mengubah ambang jendela ke ruang kerja atau wastafel;
 • satu baris - susun atur yang sama, apabila kabinet dapur dan perkakas terletak di satu dinding, adalah agak munasabah jika isu meletakkan peti sejuk dari periuk diselesaikan;
 • dua baris - hanya boleh dilakukan di dapur yang panjang dan sempit, yang tidak menyediakan ruang makan.

Membangunkan reka bentuk dapur kecil untuk 4 meter persegi. m, anda perlu memberi perhatian kepada pintu dapur: supaya ia tidak "makan" kawasan yang berguna, ia adalah rasional dan bukannya ayunan biasa untuk memasang rotary-sliding, akordion pintu atau petak pintu.

penempatan perabot

Susunan perabot dua baris

akordion-door

Akordion pintu menjimatkan ruang ...

petak pintu

Seperti petak pintu

Nasihat! Cuba tentukan susunan perabot dan peralatan yang paling ergonomik, gunakan program reka bentuk dalaman yang akan sesuai dengan pengguna biasa: KitchenDraw, SweetHome 3D, IKEA HomePlanner, GoogleSketchup, PRO100.

Hal baru teknikal untuk dapur mini

Terima kasih kepada alat dapur, suri rumah moden mempunyai kelebihan yang besar, tetapi menyelesaikan satu masalah melahirkan anak yang lain: dalam ruang kecil, menjadi sangat sukar untuk menyimpan semua peralatan dan alat yang ada. Menanggapi keperluan pasaran, pengeluar jentera dan perabot sentiasa membangunkan model pelbagai fungsi.

Inovasi, yang sangat menguntungkan menjimatkan ruang, dianggap sebagai pengubah perabot. Ia boleh menjadi meja lipat yang biasa dengan permukaan kerja gelongsor, bersembunyi di belakang panel cantilever yang tidak berguna atau berputar di sekeliling paksi sendiri sebuah dapur batu-batu yang luar biasa, secara automatik "menggantikan" untuk pelayan wanita kemudian sink, kemudian dapur, kemudian loker.

t25
t24
t26

Tidak kurang menarik dan halus perkakas rumah tangga: pemproses makanan dengan fungsi 8-10 tidak mengejutkan, tetapi menyediakan kopi dan memesan produk anda sendiri di pasar raya, para tetamu pasti akan menjadi kagum. Setakat ini, perkembangan sedemikian mahal, namun promosi mereka ke pasaran sudah tentu bernilai - dengan cepat atau lambat ia menjadi tersedia kepada pembeli biasa.

Elemen hiasan di dapur kecil

Bahagian dapur kecil boleh dan harus ditambah dengan impregnations yang berbeza - mereka memberikan "watak" ke bilik. Walau bagaimanapun, barang-barang hiasan semata-mata perlu diletakkan di mana mereka tidak menduduki ruang kerja - di dinding, tingkap atau di rak paling atas. Adalah sesuai untuk menonton jam tangan, pasu kecil, sepasang gambar atau gambar yang kemas. Ingat - kelimpahan benda-benda kecil menghasilkan kesan gangguan, jadi jangan keterlaluan!

dapur

Cermin di dapur agak sesuai

dapur

Permukaan Dapur Reflektif

dapur mikro

Adalah lebih baik untuk mereka bentuk dapur mikro dengan pakar

Nasihat! Untuk memaksimumkan keadaan, adalah dinasihatkan untuk menjemput seorang pereka profesional yang bukan sahaja mensimulasikan premis itu, tetapi juga membantu menerjemahkan projek itu menjadi kenyataan.

Ke dapur kelihatan mengagumkan, tetapi masih tetap luas, terlibat dalam teknik seperti:

 • pintu gantung perintah kabinet dari bahan yang telus - gelas, akrilik atau menggantikannya dengan rak;
 • membuat lantai berkilat, fasad atau siling dapur - mencerminkan cahaya, mereka akan secara visual membesarkan ruang;
 • Jangan menutup tetingkap dengan langsir padat yang panjang, bukannya, menggantung buta Roman, Austria atau buta, kerana banyak gaya, tirai juga muncul;
 • Sekiranya anda suka pembantu rumah, pilih varieti dengan daun dan bunga kecil.

Video: contoh reka bentuk dapur seluas 4 meter persegi. m

Dengan benar-benar mengerjakan reka bentuk dapur anda, anda akan yakin dengan pengalaman anda sendiri bahawa walaupun di kawasan yang kecil anda dapat menetap dengan selesa.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

5 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map