Bagaimana untuk menghiasi studio dalaman dapur: rahsia reka bentuk yang berjaya

Bagaimana untuk menghiasi studio dalaman dapur: rahsia reka bentuk yang berjaya

Bagaimana untuk menghiasi studio dalaman dapur: rahsia reka bentuk yang berjaya

Baru-baru ini, lebih dan lebih popular ialah susun atur studio pangsapuri, yang menyatukan beberapa bilik menjadi satu ruang. Selalunya menghubungkan dapur dengan ruang tamu, ruang makan, lorong, koridor, dan kadang kala loggia. Untuk memastikan ruang tamu yang berfungsi dan selesa sebagai hasil penggabungan ini, bahagian dalam dapur studio harus dipikirkan melalui butiran terkecil.

Bahagian dapur studio sebahagian besarnya ditentukan oleh gaya keseluruhan reka bentuk

Interior dapur studio direka sesuai dengan konsep umum desain apartmen

Dapur-studio datang kepada kami dari Barat, di mana pangsapuri studio bersaiz kecil sangat biasa, di mana untuk dapur dan ruang makan tidak ada ruang yang berasingan, tetapi ruang kecil di ruang tamu. Susun atur ini penuh cahaya dan udara, berkat ketiadaan dinding dan halangan pekak, ia memberikan rasa kelapangan dan perspektif. Selaras dengan gaya studio gaya tunggal kelihatan lengkap dan harmoni, tetapi disebabkan ruang organisasi yang betul, setiap sentimeter persegi membawa beban fungsian tertentu.

Reka bentuk dalaman dapur di pangsapuri studio

Penyatuan dapur dan ruang tamu terutama berlaku di apartmen tiga bilik dengan perancangan percuma, yang membolehkan mewujudkan ruang yang paling selesa untuk komunikasi keluarga yang penuh, pada masa yang sama terdapat dua bilik bebas di mana anda boleh bersara jika anda mahu. Adalah wajar untuk membuat sebuah studio dapur dan di sebuah apartmen satu bilik kecil, terutamanya jika anda tidak merancang untuk menggunakan dapur sebagai "kedai panas" selama 24 jam. Pilihan ini adalah optimum untuk pasangan tanpa kanak-kanak, yang tidak terutamanya masuk ke dalam kehidupan seharian dan jarang duduk di rumah, dan juga untuk bujang.

Unsur hiasan dalam reka bentuk studio dapur memainkan peranan penting

Untuk reka bentuk studio dapur terdapat keperluan yang lebih tinggi, bagaimanapun, agak sukar untuk membuat imej tunggal

Untuk menggabungkan dapur dengan ruang tamu, akan memerlukan pembangunan semula berskala besar, yang menyediakan perobohan lengkap atau separa dinding satu atau lebih. Oleh itu, sebelum memulakan pembangunan reka bentuk dalaman, anda harus mengetahui sama ada ia mungkin untuk membangun semula apartmen, dan mendapatkan semua permit rasmi yang diperlukan. Pada asasnya keseluruhan pembangunan semula dikurangkan kepada perobohan dinding, bergantung kepada apa-apa perubahan radikal (contohnya, pemindahan dari dapur ke bahagian lain apartmen) tidak perlu, kerana norma-norma tidak dibenarkan susunan tempat kediaman jiran "basah" Kawasan dapur-studio.

Studio dapur dalaman: gabungan kesederhanaan dan keselesaan

Gambar terang dari studio dapur menghidupkan semula suasana yang mudah dan praktikal

Dengan susunan studio dapur, perkara utama adalah untuk menempatkan ruang bersatu semua keperluan, tetapi pada masa yang sama untuk mengelakkan perasaan kekacauan dan kekeliruan. Untuk melakukan ini, teliti perlu mengambil kira bagaimana untuk menggunakan muncul ruang dengan baik, apa yang berfungsi ia akan melaksanakan, berapa banyak masa yang akan diberikan kepada penyediaan makanan, berapa ramai orang yang akan berada di sana setiap hari adalah berapa kerap anda akan menerima pelawat, yang untuk anda adalah keutamaan: makan malam keluarga untuk meja biasa, makanan ringan cepat, bekerja di komputer, menonton TV dan filem, mempunyai katil tambahan untuk salah seorang ahli keluarga atau tetamu? Jawapan kepada soalan-soalan ini bergantung kepada kaedah ruang zon, pemilihan perabot dan peralatan, bahan-bahan untuk dinding, lantai dan siling, susun atur pencahayaan.

6th
7th
8hb
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
10
11th
16
17hb
18th
20
21
2
3
4
5
11th
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
13th
14th
15th
21

Bagaimana untuk berjaya zonirovat studio dapur ruang

Seluruh ruang dapur studio harus dianggap sebagai satu keseluruhan, jika tidak semua perubahan akan kehilangan makna. Walau bagaimanapun, untuk menggariskan sempadan zon berfungsi tidak akan berlebihan. Ini akan membawa pesanan dan dinamik ke pedalaman studio.

  • Gabungan beberapa jenis bahan penamat

Untuk pereka ruang zon visual mengesyorkan menggabungkan beberapa jenis bahan penamat. Sebagai contoh, untuk kawasan dapur sebagai penutup lantai, jubin seramik sangat ideal, dan untuk ruang makan dan ruang tamu, lebih baik menggunakan lamina, parket atau permaidani.

Ruang zon yang betul - tugas penting dalam reka bentuk studio dapur

Penggunaan bahan yang berbeza untuk menyelesaikan lantai membolehkan perwujudan asal idea ruang zon

  • Tingkat lantai dan siling yang berbeza

Mengasingkan ruang tamu dari dapur dan ruang makan boleh mengorbankan pelbagai peringkat lantai: set dapur dan kumpulan makan ditempatkan di podium, menjulang tinggi di atas paras asas lantai. Sangat hiasan dalam kombinasi dengan podium kelihatan tangga, logam dan pagar palsu, lampu sorot terbina dalam. Di podium, anda juga boleh menyembunyikan sistem lantai hangat, paip dan komunikasi lain. Pelbagai peringkat boleh bukan sahaja lantai, tetapi juga siling: hinged, siling regangan, struktur siling dari papan gypsum.

Pengezonan premis menggunakan siling bertingkat

Pengezonan boleh dilakukan menggunakan siling pelbagai peringkat di atas tempat makan dan kerja

  • Pemisahan kawasan fungsian dengan perabot

Mungkin cara yang paling biasa untuk zon ruang dapur - dengan perabot. Untuk menarik sempadan visual antara dapur dan ruang tamu akan membantu dapur "pulau", "semenanjung" atau meja makan yang indah. Di penghujung semenanjung dapur, anda boleh meletakkan kes paparan almari pakaian yang mudah dan berkesan dengan pencahayaan terbina dalam.

Pulau dapur - idea dapur zon yang baik

Pulau dapur di pedalaman dapur-studio berjaya memasuki alam sekitar, membahagikan bilik menjadi dua zon

  • Kaunter bar
1

Bar adalah ruang zon yang baik. Untuk sebuah bilik kecil adalah lebih baik untuk memilih model minimalis ringan dari kaca marah, dan bahagian dalam studio dapur yang luas sesuai dengan bar penuh, digabungkan dengan almari lantai.

Kaunter bar berjaya melengkapkan dalaman yang bergaya

Studio dapur yang bergaya kelihatan lebih menarik dengan rak bar yang elegan

  • Dinding palsu, rak, sekat

Kawasan fungsional berasingan boleh, sebahagiannya mengekalkan partition di tapak bekas dinding atau mendirikan tembok palsu. Penyelesaian yang berjaya dan sangat indah akan dibuka rak dua sisi. Apabila perlu sementara untuk memisahkan sepenuhnya dapur dari ruang makan, parti gelongsor dan lutsinar yang telus atau matih akan berguna. Yang paling organik di ruang dapur-ruang makan sesuai dengan partisi kaca ilusi: mereka sempurna lulus cahaya, tidak memecahkan perpaduan ruang, tetapi pada masa yang sama berfungsi sebagai penghalang yang sangat baik untuk bau.

Kosongkan zon dapur studio menggunakan dinding pegun

Pembahagian zon di dapur studio mungkin lebih jelas, contohnya, menggunakan dinding sedemikian

  • Ruang pengezonan dengan pencahayaan

Dengan menggunakan pelbagai pilihan lampu, ia adalah mungkin untuk mewujudkan senario pencahayaan yang unik bagi setiap zon: sorot di atas make permukaan kerja memasak menyeronokkan dan selesa, lampu loket dengan warna pada tali boleh laras panjang atas meja makan akan membantu mewujudkan suasana yang meriah dan intim, dan akan sesuai dengan pelbagai jenis tamu lampu siling, lampu lantai, sconce dan lampu meja asal.

Menggunakan mod pencahayaan individu - idea reka bentuk yang baik

Mod pencahayaan individu untuk setiap kawasan dapur studio bukan sahaja mudah digunakan, tetapi juga menarik dari segi reka bentuk

Apa-apa pilihan untuk zon yang anda tidak suka, adalah penting untuk melihat kesatuan gaya dinding, lantai, set dapur, upholsteri perabot hiasan, langsir. Di bilik studio adalah wajar untuk menggunakan nuansa neutral yang tenang yang tidak mengganggu, jangan merengsakan, memberi perasaan tenang dan selesa. Untuk mencerahkan keadaan akan membantu aksen yang terang, yang, jika dikehendaki, mudah diganti. Untuk mencapai kesan interpenetrasi satu ruang ke tempat lain, satu penyelesaian warna dapur studio dengan homogen atau dekat dengan hiasan dinding homogen di kawasan dapur dan di ruang tamu dipanggil. Faktor pemersatu juga boleh menjadi perabot kabinet untuk ruang tamu dan set dapur, yang disimpan dalam gaya yang sama, skema warna tunggal, atau diperbuat daripada bahan yang sama.

Bagaimana untuk menyembunyikan keburukan ruang studio

Studio dapur bukan sahaja mempunyai banyak kelebihan, tetapi juga kekurangan. Jika anda memberi tumpuan kepada kebersihan dan perintah, dan tetamu merah untuk keadaan huru-hara tiada keinginan tertentu, bersedia untuk tuaian dalam tanpa henti, terutamanya jika anda memilih dapur terletak di hi-tech atau minimalism, di mana titik sedikit tangkapan di mata. Ia tidak mungkin bahawa anda akan dapat untuk berehat dan berehat, jika di depan mata anda akan "loom" gunung hidangan kotor dan serbuk di atas meja. Selain ketepatan, tabiat untuk membersihkan diri mereka sendiri dan mendisiplinkan ahli keluarga untuk membuat dapur yang kemas dan membuat hidup lebih mudah untuk tuan rumah untuk membantu bahan-bahan moden dengan ciri-noda-tahan, sesuai untuk mencuci dan pembersihan selesai, sistem mudah untuk menyimpan makanan dan peralatan dapur, peralatan terbina dalam, permukaan batu tiruan , kaca kaca atau plastik dengan salutan khas, yang tidak begitu jelas cap jari.

Kebolehpercayaan di latar belakang kekangan - asas bagi studio dapur dalaman yang berjaya

Barisan rendah dan warna yang ketat di pedalaman ini menjadikannya dihormati dan elegan

Tidak dipertikaikan tolak studio dapur - rasa dan bau yang kuat, yang tidak selalu tidak menyenangkan, tetapi sering tidak sesuai. Jika anda suka memasak dan menumpukan banyak masa untuk kreativiti masakan, jangan lupa untuk memasang hud yang kuat, tetapi sebagai hud bunyi rendah. Ingat, ia perlu mengambil udara keluar ke jalan, dan tidak menapis dan mengembalikannya ke bilik. Dengan membayar untuk reka bentuk dan hiasan bergaya hud, anda tidak perlu menyembunyikannya di belakang fasad set dapur.

Sekiranya anda mahu keheningan, berehat tenang dan tenang, anda perlu mengeluarkan peralatan rumah tangga yang senyap: peti sejuk, ketuhar gelombang mikro, mesin basuh. Alternatif yang layak untuk model tanpa suara mahal boleh menjadi teknologi terbina dalam, penebat bunyi tambahan yang merupakan fasad set dapur.

Interior dapur studio dalam contoh foto

Bahagian dalaman studio yang direka dengan cermat menghasilkan kesan yang menggembirakan

Studio dapur ini menawarkan dalaman yang terperinci, yang mengambil kira semua butiran dan nuansa

Minimalis gaya sering terdapat dalam reka bentuk studio dapur

Bahagian dalam studio dapur dalam gaya minimalis - salah satu gaya reka bentuk yang paling biasa

Dengan bantuan bahan kemasan moden, anda boleh membuat pedalaman yang menarik dalam gaya klasik

Interior, dihiasi dengan gaya klasik dengan bahan hiasan moden, kelihatan sempurna

Contoh yang berjaya dari perabot studio dapur

Di studio dapur yang luas dan sunlit ini, setiap perabot mengambil tempat yang sesuai

Pilihan untuk zoning sebuah bilik yang luas dengan kawasan tamu yang dominan

Di dalam bilik ini dapur diberi sedikit ruang, kebanyakan ruang diduduki oleh kawasan tamu

Reka bentuk asal pembukaan antara dapur dan ruang tamu

Contoh asal reka bentuk studio dapur menunjukkan kemungkinan besar bahan finishing moden

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

63 − 55 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map