Raspored tablica - teorija i praksa za 6 koraka

Raspored tablica – teorija i praksa za 6 koraka

Raspored tablica - teorija i praksa za 6 koraka

Pravilno posluživanje uvijek je znak pozornosti gostima, način stvaranja svečanog ozračja, kao i pokazatelja umjetničkog ukusa.

 • U ovom članku ćemo razmotriti pravila neformalnog posluživanja, tj. One prikladne za primanje gostiju kod kuće u svakodnevnom životu i na odmoru.
 • Polaganje u kući ovisi o prigodi, doba dana, tema i izbornika, ali u svim slučajevima, cilj Posluživanje jednom - za širenje posuđa i uređaja, tako da je jedenje je udoban i ugodan za jelo.

Na temelju tog cilja, izradili su pravila za polaganje tablice. U svakodnevnom životu, promatrati sve te kanonici su potrebne samo u vrlo svečanim prilikama, ali kada savladali su, možete posjedovati ruke postaviti stol za svaku prigodu - od romantične večere u obiteljskom slavlju Nove godine.

Prije nego počnete, pogledajte dva uzorka za posluživanje tablice. Kao što vidite, mnogo je lakše pokriti stol za odmor za goste nego za službeni prijem!

Izgled tablice

Dakle, kako služiti stol? Napravili smo korak-po-korak upute u određenom slijedu, opisujući svaki od faza. Ukratko, najprikladniji postupak je sljedeći:

 • Stolnjačka ploča - Ploče - Pribor za posuđe - Naočale - Saloni - Dekor (vaza s cvijećem, svijećama, tematskim ukrasima).

Imajte na umu da nekoliko dana prije događaja morate riješiti sva organizacijska pitanja i pripremiti:

 • Odlučite o broju ljudi, napravite jelovnik, stavite naručenu stolnjak, provjerite broj i kvalitetu salvete, posuđa, aparata, razmislite o dekoru.

Na dan prijema obrišite sve posuđe i aparate čistim, a zatim nastavite prekrivati ​​stol.

Korak 1. Prvo napravimo stolnjak

Ovdje glavna stvar je osigurati da nadstrešnica od stolnjak nije više, a ne manje od 20-30 cm. Prostor će izgledati kraći, ali duže - to je neugodno za one koji sjedi za stolom.

Što se tiče boja, možete odabrati bilo nepobjediv i tradicionalni bijeli stolnjak, ili stavi god opciju nadopuniti svoje pjesme i podtarelnikami kao što je prikazano na slici.

Bijeli stolnjak s gaćicama

1

Ali primjeri blagdanskih posluživanja kod kuće i bez stolnjaka uopće.

Mogućnosti posluživanja bez stolnjaka

Korak 2. Postavite ploče

Ovaj dio teorije "služenja" bit će najopsežniji. Uostalom, sastav i kombinacija ploča ovisi o planiranom jelovniku, broju gostiju i veličini blagdana.

Prema klasičnim pravilima posluživanja tablice, nekoliko ploča može se osloniti na jednu osobu:

 • Zamjena velika ploča (Posluživanje) - za dan i svaki dan na stolu to nije obvezno, a neki stilovi porcija (npr rustikalno) priznati njegovu odsutnost. Sljedeća slika prikazuje primjere posluživanja sa i bez zamjene.

Posluživanje sa i bez ladice

Također svibanj biti potrebno: srednje (snack), mali (pirozhkovaya ili desert) i duboko juha jelo.

 • Prema kanonu, izgled duboke posude ovisi o vrsti juhe. Za debeli odabirite široku (fotografiju s lijeve strane), za laganu juhu ili juhu od vrhnja - zdjelu sa ili bez ručki (slika s desne strane). Ali ovo je pravilo koje se može potpuno zanemariti.

Vrste tanjura za juhu

Shema redovitih obroka kod kuće

Što se tiče stavljanja posuđa, a zatim staviti na zamjenski snack ili tanjura, desert i / ili salata tanjur staviti na lijevo kao što je prikazano na slici na desnoj strani. Na ovom mjestu se također može nalaziti čaj, pita ili, na primjer, zdjelica za jaja povodom Uskrsa. Sljedeća slika prikazuje mogućnosti za svečano posluživanje i sastav ploča.

Primjeri blagdanskih posluživanja kod kuće

 • Ploče treba postaviti na udaljenosti od 1,5-2 cm od ruba stola i na istoj udaljenosti jedna od druge;
 • Kako biste osigurali da ploča za jelo ne klize preko postolja, između papira morate staviti papir ili tekstilni ručnik, kao što je prikazano na donjoj slici.

Posluživanje ploča

Casual table setting

Korak 3. Stavljamo pribor za jelo

Sada idite na izgled uređaja. Stavljaju se na stranu prema broju promjena hrane (konkavna strana prema stolu):

 • Desno od ploča su noževi i žlice;
 • Lijeve - vilice;
 • Na vrhu možete staviti čajnu žličicu.

Službeno posluživanje kod kuće ne zahtijeva veliki broj specijalnih noževa, vilica i žlica. Najčešće su jedan nož, jedna vilica i nekoliko žlica (za juhu i desert).

Posluživanje pribora za jelo

Ali, ako je potrebno i želja, možete dodatno poslužiti stol s posebnim vilicama, noževima i žlicama kao što je prikazano na sljedećoj fotografskoj selekciji.

Održavanje festivala

Dodatne informacije o pravilima postavljanja uređaja potražite u sljedećem vodiču za videozapise.

Korak 4. Stavite naočale, čaše za vino, naočale

Zatim, iza ploča, samo s desne strane, stavili smo naočale od većih do manjih. Ovisno o dostupnim pićima i željama gostiju, izložene su naočale za vodu, crveno / bijelo vino, šampanjac i / ili staklo za sok, piće i čaše.

 • Primjer postavljanja naočala za neformalno posluživanje
  Primjer postavljanja naočala za neformalno posluživanje
 • Primjer postavljanja naočala za neformalno posluživanje
  Primjer postavljanja naočala za neformalno posluživanje
 • Raspored stakla na novogodišnjem stolu
  Raspored stakla na novogodišnjem stolu

Korak 5. Posluživanje briseva

Za posebno svečane prigode, salvete se lijepo i umjetno mogu presavijati na tanjur. Za sve ostale slučajeve strogih pravila posluživanja, salvete nisu. Može se staviti u čašu za vodu, staviti pod pladanj, staviti u prsten, vezati s vrpcom i dekorirati s dekorom.

Posluživanje salvete

Posluživanje salvete

Ako ne postaviti stol za odmor, ali, na primjer, za večeru, možete staviti salvetu na strani ploče ispod tanjura kao što je prikazano na slici ispod.

Primjer dnevnog posluživanja

Vidi također materijal: 5 ideja i majstorskih razreda na proizvodnji ručne pelene.

Korak 6. Posljednji dodir - ukras stola

Postavljanje tablice i dekor

Hura, skoro gotov! Ostaje samo ukrasiti svečani stol s cvijećem u vazi i tematskim ukrasima. Za Novu godinu mogu biti čunjevi, ružmarin i grančice smreke, 8. ožujka - pupoljci cvijeća, te na uskrsnim zečevima i vršnim granama. Tema stolnog ukrašavanja treba posvetiti više pozornosti u zasebnom članku, ali za sada predlažemo da gledate fotografije lijepo ukrašenih stolova u različitim temama i stilovima.

Varijacije dekor i izgled stola

Varijacije dekor i izgled stola

Dnevne opcije posluživanja

Dnevne opcije posluživanja

Uskrsna služba

Uskrsna služba

Postavljanje tablice u rustikalnom stilu

Postavljanje tablice u rustikalnom stilu

Postavka tablice za svečanu večeru

Postavka tablice za svečanu večeru

postavljanje tablice s ružmarinom

postavljanje tablice s ružmarinom

I malo o rasporedu jela

Pored posluživanja jela i posuđa, potrebno je pripremiti obroke s hranom. Ovdje je mali podsjetnik kako se to može učiniti lijepo i ispravno.

Pravila za postavljanje jela

Pa, to je sve. Želimo vam uspješnu praksu i vesele duhovne praznike!

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

3 + 2 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map