Kako napraviti škriljevac za pisanje i crtanje s kredom

Kako napraviti škriljevac za pisanje i crtanje s kredom

Kako napraviti škriljevac za pisanje i crtanje s kredom

Gotovo svaka mala djeca jako vole crtež, često se koriste kao "platno" pod, zidovi i komadi namještaja. Uzimajući u obzir potrebe vašeg djeteta, bogati se roditelji izvode određene prilagodbe unutarnjem interijeru, koristeći posebnu boju koja se lako primjenjuje i lako se uklanja kredom. U ovom slučaju, nije potrebno bojiti cijeli zid ili ormar. Zadovoljan kreativnom početku djeteta vrlo je sposoban za malu ploču od krede koja može biti korisna za članove obitelji odraslih, ako ih koristite, na primjer, za bilješke i podsjetnike važnih stvari.

Što je kreda (škriljevac)

Boja, koja ima učinak škriljevca, često se koristi za restauraciju namještaja, što čini premazom lakiranom, baršunastom i ugodnom na dodir. Njezin je kreator britanski dizajner Annie Stone. Godine 1990. razvila je poseban završni materijal koji je počeo prodavati pod markom "ChalkPaint".

ploča od krede

Izrada ploče za kredu otvara velike mogućnosti za kreativnost

Za informacije! S obzirom na ime i konzistenciju "ChalkPaint", logično je pretpostaviti da jedna od njegovih sastojaka treba biti kreda (kalcijev karbonat). Međutim, problem leži u činjenici da više od 20 godina izvorni recept nije objavio njezin kreator. Stoga se na tržištu pojavilo puno klonova, stvorenih na temelju različitih materijala.

Osim zanimljivog vizualnog efekta, krem ​​boje imaju niz operativnih prednosti:

 • dobro pada na gotovo bilo koji materijal (drvo, zamjenski drvni materijali, metal, gips ploča, žbuka, cigla, pločica i staklo);
 • ima izvrsnu adheziju na površinu;
 • Ima dobru neprozirnost, skrivajući većinu nedostataka stare prevlake;
 • brzo se suši;
 • nema oštar miris;
 • nije otrovno.

Nedostaci takvog završetka uključuju njegovu cijenu i manjak. "ChalkPaint" uopće nije isporučen Rusiji, a njegovi kolege iz tvrtki "Tikkurila" i "Sibir" su red veličine skuplji od konvencionalnih materijala za lak i boje. Stoga, zbog ekonomije, mnogi ljudi pokušavaju sami oblikovati škriljevku, koristeći u tu svrhu više pristupačne i jeftine komponente.

škriljevca boja

Tvornica škriljevca dostupna je u nekoliko boja

5 recepata za pripremu krem ​​boje u kući

Da biste sami bojali boje, možete koristiti nekoliko recepata. Bit svake metode je dodavanje uobičajenom rasutom raspršenom materijalu s glatkom bojom, što daje premazu potrebnu hrapavost.

Kao glavni sastojak prikladan je akril ili lateks boja za zidove. Drugi se također proizvodi na akrilnoj osnovi, ali zbog dodavanja na gumu ima povećane karakteristike čvrstoće. Stoga, ako se radi o proizvodnji ploče za kredu, čija prevlaka će biti stalno podvrgnuta određenim opterećenjima, bolje je zaustaviti lateksnu verziju.

Pomoćnu komponentu može se odabrati natrijev bikarbonat (konvencionalna soda za pečenje), kalcijev karbonat, gips, pločica i čak kukuruzni škrob. Sve opcije imaju pravo na život, a njihov uspjeh ovisi prije svega o pravilno odabranoj dosljednosti.

Primjena sode za pečenje

primjena sode za pečenje

Primjena sode za pečenje

Potrebni udio:

 • 2/3 boja;
 • 1/3 sode.

Priprema takvog sastava je jedna od najpristupačnijih opcija jer se soda može kupiti u bilo kojoj trgovini. Proces stvaranja boje je vrlo jednostavan: morate kombinirati dvije komponente prije dobivanja homogene mase. Ako je smjesa vrlo gusta, dodavanje male količine vode pomoći će da se dovede do željene konzistencije.

Savjet! Da biste izbjegli grudice, dodajte sodu ili bilo koji drugi rasuti materijal postupno.

Pri korištenju takvog sastava, cjelokupna prevlaka površine koja se liječi odvija se kada se nanese 3 sloja boje. Nakon sušenja, cilj ima prilično veliku granularnu teksturu. Ako je potrebno riješiti se tog učinka, na primjer, za ploču, previše zrnatosti je suvišno, dovoljno je izvesti fino brušenje površine.

1

Primjena kukuruznog škroba

primjena kukuruznog škroba

Primjena kukuruznog škroba

Potrebni udio:

 • 2/3 boja;
 • 1/3 škroba.

Baš kao i soda, kukuruzni škrob se prodaje u gotovo svakom supermarketu i ima vrlo demokratsku cijenu. Tehnologija dobivanja željene smjese se ne razlikuje od prethodne verzije, jedino vrijeme - možda vam je potrebno malo više vode kako bi se dobila optimalna masa za nanošenje na površinu.

Za potpuni pokrivač površine, dostatno je 2 sloja premaza. U tom je slučaju prisutna i potreba za finom brušenjem, jer će nakon sušenja biti jasno vidljive mrlje, što može negativno utjecati na teksturu završetka.

Primjena kalcijevog karbonata

primjena kalcijevog karbonata

Primjena kalcijevog karbonata

Potrebni udio:

 • 2/3 boja;
 • 1/3 kalcijevog karbonata.

Cijena 1 kg finog praha kalcijevog karbonata premašuje 200 rubalja pa ovaj recept za boju od krede nije najjeftiniji. No sa stajališta rezultata, dodavanje krede omogućuje dobivanje, možda, najboljeg sastava koji nakon sušenja ima jednoliku teksturu i ne zahtijeva brušenje. Potpuna pokrivenost dijela događa se nakon primjene 2 sloja boje. Takav ukras lako se otvara ne samo ploča, već i namještaja.

Primjena gipsa

građevinskog gipsa

Izgradnja gipsa

Potrebni udio:

 • 3/4 boja;
 • 1/4 gipsa.

Korištenje građevinskog gipsa (alabaster) jedna je od najoptimalnijih opcija uzimajući u obzir omjer cijene i kvalitete. Ovaj materijal košta red veličine manji od praškastog krede, a premaz nakon dvoslojne obrade ima jednoliku matiranu teksturu i, ako se promatra pravilna konzistencija sastava boje, ne zahtijeva dodatno mljevenje.

Obratite pažnju! Gips se vrlo brzo isušuje, pa nakon mješavine treba odmah nanijeti na površinu.

Primjena injektiranja pločica

Injektiranje za pločice

Podloge za pločice

Potrebni udio:

 • 3/4 boja;
 • 1/4 injektiranje.

Maslac za pločice nalazi se u srednjoj cjenovnoj kategoriji između kalcijevog karbonata i građevinskog gipsa. Kvaliteta boje od krede dobivene ovim materijalom dovoljno je visoka, stoga je sigurno završiti namještaj. Tipično, dovoljno je nanijeti 2 sloja takvog sastava da je premaz jednoliko i nema vidljivih grešaka. U ovom slučaju nije potrebno finno mljevenje, a nakon sušenja površine na njemu odmah možete crtati ili napisati natpise od krede.

Master-class na izradi ploča za crtanje s kredom

Izrada ploče s vlastitim rukama, s potrebnim komponentama, je vrlo jednostavna, pogotovo ako gospodar ima detaljne upute s jasnim slikama.

Alati i materijali

Za rad potrebno je sljedeće materijale:

 • sjajna lateksna boja na akrilnoj bazi;
 • fino disperzirana komponenta slobodnog protoka (jedan od onih navedenih u prethodnom odjeljku);
 • kapacitet i držač za izradu smjese;
 • četkica ili valjak srednje tvrdoće;
 • papirnu traku, ako je potrebno za zaštitu rubova;
 • baza za slikanje.

Ako se rad provodi u stambenom prostoru, poželjno je zaštititi radni prostor od slučajnog udaranja materijala boje. Za to možete upotrijebiti podmazivač ili staru krpu.

Obratite pažnju! Boja boja ploče odabrana je pojedinačno. Izbor nije nužno ograničen na crnu verziju. Kreda će se dobro vidjeti na smeđoj, tamnocrvenoj, plavoj, zelenoj i bilo kojoj drugoj tamnoj površini.

instrumenti

Za izradu škriljevca koristi se standardni alat za slikarske radove

Glavne faze rada

 1. Kao osnova za ploču, možete koristiti bilo koji materijal: šperploča, iverica, fiberboard, MDF, prirodno drvo ili suhozidom. Poželjno je da baza bude glatka, bez vidljivih grešaka. U suprotnom, pijesak s površinom brusnim papirom. Isti postupak (brušenje) treba provesti ako je obradni dio s sjajnim premazom. Da bi boja bila dobra prianjanja na površinu, treba ukloniti sjaj.
rezna ploča

Za ovu majstorsku klasu, baza je bila redovita ploča za rezanje, koja je dostupna za bilo koju domaćicu

 1. Boja za ploču može se pripremiti bilo kojim od gore navedenih metoda. Najčešće za takve svrhe koristi se kombinacija lateks boje s gipsom ili lopaticom.
priprema površine

Ako površina koja se obrađuje ima malu površinu, možete pripremiti završetak u bilo kojem improviziranom spremniku

 1. Dobivena smjesa treba primijeniti odmah nakon pripreme, jer se brzo suši. Da bi premaz bio jednak, četkice trebaju biti dovoljno glatke.
slikanje preko obradaka

Za potpuni prikaz obrade, dvoslojno obrada obično je dovoljna

 1. Vrijeme sušenja boje krede je u rasponu od 30 do 60 minuta. Ako je sve ispravno učinjeno, površina će uskoro postati lakata i baršunasta.
zemaljske površine

U prisutnosti vidljivih nepravilnosti potrebno je lagano mljevenje s finim zrnatim nazhdachkiom

 1. Nakon sušenja, ploča ploče za pločice može se provjeriti radi funkcionalnosti izradom malih snimaka ili skiciranja smiješnog crteža.
ploča od krede

Boje krede i ploče moraju biti suprotne, tako da je natpis dobro čitan

Kako se brinuti za škriljevca

Unatoč izvrsnim karakteristikama performansi ploča od krede, lako se mogu ogrebotati s tvrdim predmetima. Stoga, ne smije se slikati s jeftinom kredom, jer često sadrži nečistoće pijeska i sitnih šljunka. Za kućnu upotrebu bolje je kupiti posebne krpe za crtanje, što je svojstveno pažljivom odnosu prema površini.

Za informacije! Sastav crtežnih bojica, pored kalcijevog karbonata, uključuje pigment boje i vezivo, koji je dizajniran za smanjenje stvaranja prašine tijekom rada.

Nemojte koristiti abrazive ili agresivne sredstava za čišćenje kako biste obrisali naljepnice s ploče. Za brisanje krede dovoljno je nanijeti vlažnu meku krpu ili spužvu.

ploča za čišćenje

Korištenje mekog materijala za čišćenje ploče od krede znatno će produžiti život ploče

Ploča za crtanje ili snimanje, koje ste sami napravili, riješiti će nekoliko problema odjednom. Takav pribor će ukrasiti gotovo svaki unutarnji prostor, a sva važna pitanja bit će zabilježena i stoga ispunjena. Ali što je najvažnije, rezultati dječje kreativnosti će se kretati od zidova, poda i namještaja do namijenjene površine.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

55 − = 50

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map