Pilih dapur dari kayu – 8 tips untuk pembeli

fasad diperbuat daripada kayu untuk dapur

Dapur dari kayu sangat dihargai untuk banyak kelebihan:

 • Bangsawan dan “kehangatan” tekstur kayu;
 • Keupayaan untuk usia yang indah;
 • Ketahanan dengan penjagaan yang betul;
 • Kemungkinan pemulihan;
 • Alam semulajadi;
 • Perubahan besar dalam reka bentuk fasad.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang merancang untuk membeli set dapur kayu, perlu mengambil kira keburukan dan keunikan, nuansa memilih perabot itu – kami mengumpul mereka dalam rujukan kecil untuk pembeli.

8 item yang perlu anda ketahui sebelum membeli dapur kayu

Pada masa yang sama adalah perlu untuk menyatakan, bahawa konsep “dapur dari pokok” secara bersyarat bermakna hanya sebahagian dapur kayu. Lagipun, di dalamnya kebanyakan array dibuat hanya fasad, dan bingkai diperbuat daripada MDF, papan serpihan berlapis atau papan lapis.

Lihat juga: Panduan untuk memilih meja kayu

1. Pokoknya tidak menentu dan mahal

Di sini untuk minus anda perlu bersedia:

Crack dalam rangka kayu pepejal
 • Kerana kayu mudah terdedah kepada sinar matahari, fasad dapat mengubah nada sepanjang masa.
 • Oleh kerana kepekaan pokok itu menjadi kelembapan dan keterlaluan suhu, fasad boleh menjadi kering dan ditutup dengan retakan kecil. Oleh itu, sepanjang tahun, termasuk musim pemanasan, harus mengekalkan kelembapan relatif sekitar 60-75%, contohnya, menggunakan humidifier udara. Semasa memasak, anda perlu gunakan hud (ia harus menjadi kubah yang kuat dan wajar).
 • Fasad dapur yang diperbuat daripada kayu memerlukan penjagaan dan sikap berhati-hati – menggosok calar, pelinciran dari semasa ke semasa dengan lilin penghalau air atau minyak.
 • Dapur dari kayu padat hampir selalu lebih mahal daripada dapur dengan fasad yang diperbuat daripada MDF.
 • Pintu diperbuat daripada kayu dibuat dalam saiz dan bentuk piawai (tidak dapat dibulatkan).

2. Fasad kayu tidak selalu sepenuhnya kayu

Hadapan dapur boleh terdiri dari dua jenis pembinaan:

 • Dilindungi – apabila pintu diperbuat daripada perisai yang kukuh (kami akan bercakap tentang mereka sedikit lebih rendah di bawah);
 • Rangka Kerja – Pintu sedemikian terdiri daripada bingkai kayu di mana panel MDF atau papan serpihan veneer dimasukkan. Juga, bahagian tengah boleh menjadi kaca.

Faktor yang lebih baik – kerangka atau integral? Tiada jawapan yang jelas, kerana kualiti dan kekuatan adalah sama bagi mereka, perbezaannya hanya dalam penampilan.

facades berterusan kelihatan ringkas dan menumpukan kepada tekstur dan angka kayu, jadi lebih patut ke kawasan pedalaman di dapur moden dalam gaya minimalism, hi-tech, Scandinavia, dan sebagainya. Dan bagi mereka ia adalah lebih mudah untuk mengekalkan.

Dapur dengan fasad kayu pepejal

Fasad bingkai lebih sesuai untuk hiasan tradisional dalam gaya klasik, Provence, Shebi chic, negara, Art Deco, dll. Mereka boleh mempunyai pelbagai hiasan – dari threading hingga patinasi.

Fasad bingkai dapur

3. Fasad tidak dibuat daripada pepejal pepejal, tetapi dari MDF / chipboard eurobeam atau venered

Dalam pengeluaran siri, pintu panel jarang dibuat daripada pelbagai pepejal kerana kos yang tinggi, kos buruh dan ketidakpastian dalam operasi. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil risiko dan memerintahkan dapur seperti dari tuan persendirian – walaupun ia benar-benar tradisional dan cantik, pada masanya ia boleh “memimpin”.

Kilang-kilang perabot paling kerap membuat fasad dari pokok yang dihubungkan (eurobrus), iaitu, dari perisai yang dipasang dari bar kayu kering. Dan ini bukan sahaja mengurangkan harga perabot, tetapi juga menjadikannya lebih tahan haus.

4. Rahsia dapur yang tahan lama – dalam pintu kayu pepejal

Dapur terbaik dan paling tahan lama diperbuat daripada kayu asli – ia adalah satu set kepala dengan facades daripada kayu pepejal: oak, abu, walnut, beech, ceri, akasia, dan Tulip (pokok tulip). Jenis kayu ini adalah tahan lama dan tahan kelembapan.

 • Oak – dapur dari oak pepejal dianggap sebagai “piawai” dan pilihan paling mulia perabot. Oak dihargai untuk ketahanan, tekstur yang unik, rintangan kelembapan, kekuatan dan kekerasan. Pewarnaannya boleh sangat berbeza: cahaya kuning, cahaya merah jambu, hijau-kelabu, merah-coklat, dan lain-lain Gambar di bawah menunjukkan bahagian dalam dapur klasik dengan set kayu oak yang fumed (daun).
 • Dapur dari moraine massif oak
 • Dapur dari moraine massif oak
 • Ash – hampir tidak kalah dengan oak untuk ketahanan dan kekuatan. Mempunyai kelegaan yang jelas dan warna yang kaya (dari warna merah jambu hingga warna coklat gelap).

Dapur dari pokok abu dengan patina

 • Beech – kuat seperti oak, tetapi lebih ringan dan berkilau, boleh dengan mudah berwarna di mana-mana warna.

Dapur dengan facades bech

 • Cherry – oak dan ash kehilangan kekuatan, tetapi dipandang tinggi yang jarang, warna merah mewah dan tekstur yang tersendiri. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kebanyakan alat dengar, diisytiharkan sebagai “dapur kayu ceri pepejal” sebenarnya mempunyai panel MDF dan venir ceri, dan bingkai dan tidak pokok paya.

Dapur dari kayu ceri pepejal dengan penutup varnis

5. Rahsia dapur ekonomi – di pintu yang dibuat dari kayu lunak: pain, birch, alder

Pine, spruce, cherry, birch, alder adalah lebih murah kerana prestasi rendah dan kelaziman pertumbuhan di Rusia. Mereka merujuk kepada spesies kayu lembut, dan oleh itu lebih kerap rosak akibat kesan tidak disengajakan oleh benda tajam dan berat. Satu lagi ciri fasad sedemikian adalah permukaan yang tidak jelas dan lancar.

Dapur yang diperbuat daripada kayu birch

 • Memilih dapur dari pain, memberi keutamaan kepada fasad, yang dibuat dari perisai semua tujuan, kerana mereka lebih tahan lama.

Foto seterusnya menunjukkan suite dengan facade pain di pedalaman.

Dapur dari pain

6. Reka bentuk dapur sebahagian besarnya bergantung kepada pemprosesan dan kot selesai

Dapur dari kayu semula jadi boleh dirawat dengan lapisan telus, lut dan legap (legap).

Dalam kes pertama, pintu mengekalkan corak dan tekstur kayu semulajadi (kadang-kadang warna), kerana ia hanya tona dengan noda, dan dilindungi dari atas:

 • Lacom – pilihan yang paling praktikal, kerana ia melindungi bahagian depan dari pencemaran isi rumah, menghalang penyerapan bau dan kelembapan. Pernis berkilat atau matte, pada asas poliuretana (sebaik-baiknya) atau berair (lebih teruk). Lapisan lacquer akan berlangsung 5-7 tahun, dan kemudian facades perlu dipulihkan.

Dapur coklat gelap, varnished

 • Lilin atau minyak – cara tradisional pemprosesan kayu, apabila disalut dan digilap dengan minyak penghalau air atau lilin. Hasilnya adalah permukaan yang sangat menyenangkan dan indah. Ia adalah hidangan yang dibuat oleh pengeluar Itali, tetapi dalam perkhidmatan mereka menunjukkan diri mereka lebih buruk – bahagian depan takut dengan kesan berminyak, menyerap bau dan kelembapan.

Warna kemasan dapur bergantung bukan sahaja pada jenis kayu, tetapi juga pada warna tinting. Jadi, sebagai contoh, abu cahaya boleh dicat di bawah kacang hitam (gambar di bawah), dan pokok oak – di bawah pokok ceri, dll.

Dapur yang diperbuat dari abu veneer, dicat dalam walnut

Warna-warna di hadapan dengan corak kayu yang kelihatan dapat dibahagikan secara konvensional ke dalam kumpulan dengan warna: merah-coklat, coklat gelap, cahaya dan putih.

Bagi lapisan legap, ia menggunakan enamel berwarna. Di bawahnya, warna pokok itu tidak lagi kelihatan, tetapi pelepasan kekal sedikit (bergantung kepada pelepasan kayu).

 • Dapur beige dalam gaya klasik
 • Dapur beige dalam gaya klasik
 • Dapur beige dalam gaya klasik
 • Dapur beige dalam gaya klasik

Dicat enamel dapur kayu boleh menjadi apa-apa warna, tetapi selalunya ia adalah sama ada warna asas neutral (putih, kelabu, kuning air), serta ciri-ciri reka bentuk dalam gaya Provence dan negara biru dan hijau seperti dalam gambar.

Dapur biru Provencal

7. Untuk membeli dapur kayu, hanya perlu pada pengeluar yang diperiksa yang memberi jaminan

Kayu sangat menuntut untuk semua peringkat pemprosesan dan dengan sendirinya sangat sensitif kepada pengaruh luaran. Perkahwinan industri berlaku walaupun di kilang-kilang yang paling berharga, apa yang harus dibicarakan tentang pengeluar biasa.

 • Untuk memahami bahawa perabot rosak, tidak akan berjaya dengan segera, jadi penting untuk membelinya dengan jaminan. Sebagai contoh, jika, secara literal 1 bulan selepas pemasangan dapur, anda dapat mengetahui bahawa ia tiba-tiba “dipimpin” atau mula keluar dari varnis, itu bermakna dapur itu terbuat dari kayu mentah.
 • Dengan cara ini, apabila membeli dapur kayu dari pengilang Itali, bersedia untuk mematuhi semua peraturan yang ditetapkan secara jelas untuk penyelenggaraan dan operasi, jika tidak, kilang akan menghapus semua kewajiban jaminan. Walau bagaimanapun, untuk memastikan suhu dan kelembapan yang dikehendaki, anda mestilah dalam sebarang keadaan.

Sudah tentu, anda boleh bertuah, dan dapur yang murah akan bertahan selama bertahun-tahun, namun – anda tidak perlu mengambil risiko.

Lihat juga: Panduan untuk memilih dan merancang set dapur.

8. Dan sedikit mengenai reka bentuk

Hadapan dapur dalam gaya klasik dapat dihiasi dengan: ukiran hiasan, butir-butir figuratif, penggilingan, cornice, pilaster, lenturan dan penyepit.

 • Perhiasan lebih banyak mempunyai pintu, semakin sukar untuk menjaga mereka dan semakin besar risiko “overloading” bahagian dalam dapur.

Pada gambar seterusnya, bahagian depan alat dengar tidak hanya patinated dan giling, tetapi juga dihiasi dengan cornices, lajur dan penyepuhan.

Dapur dari kayu padu dengan cornice, pilaster, patina dan kilang

Kesan umur dan antik facades dicapai dengan memberus panel (menyerlahkan benjolan), patina, mewujudkan retak buatan dalam enamel (craquelure), penciptaan buatan alur, seolah-olah rama-rama bug dan sebagainya. Reka bentuk dapur kayu “antik” dibentangkan dalam gambar-gambar berikut.

Dapur dari pelbagai abu

 • Lebih kecil dapur – yang lebih ringan dan laconic facades harus.
 • Perlu diingat bahawa permukaan coklat gelap, biru dan hitam gelap adalah rumit dalam penjagaan – walaupun sedikit habuk dan bintik-bintik kotoran akan kelihatan.

Dapur kayu dalam warna hitam

 • Semakin mengundang pokok, dekorasi yang kurang diperlukan, kerana keindahannya cukup mandiri dan tidak memerlukan perhiasan yang berlebihan.
 • Jika pintu dapur moden diperbuat daripada perisai pepejal, maka anda tidak boleh teragak-agak dan memilih fasad dari kayu eksotik atau asalnya diproses, sebagai contoh, disingkirkan seperti di pedalaman contoh foto seterusnya.

Dapur dari oak yang bercat putih

decor

Leave a comment