Pembersihan pencuci pinggan dalam 7 langkah

Pembersihan pencuci pinggan dalam 7 langkah

Pembersihan pencuci pinggan dalam 7 langkah

Pada mulanya, ia mungkin kelihatan bahawa mesin basuh pinggan mangkuk tidak memerlukan penjagaan khas, kerana mereka kelihatan bersih selama beberapa waktu. Tetapi sebenarnya, dengan setiap kitaran mencuci, bahagian kerja tidak dapat dielakkan oleh pemendakan air keras, serpihan makanan dan detergen. Scum dan plak lemak secara beransur-ansur menyebabkan operasi pecah atau tidak cekap. Oleh itu, membersihkan mesin basuh pinggan mangkuk (selepas ini PMM) adalah syarat utama untuk operasi jangka panjangnya.

Mari cari tahu cara membersihkan mesin basuh pinggan mangkuk dalam 7 langkah mudah di rumah. Tetapi perlu diingat bahawa ini adalah satu contoh pelbagai prosedur, yang tentunya tidak semestinya perlu dilaksanakan sepenuhnya. Di samping itu, beberapa prosedur perlu dilakukan dengan kerap, dan beberapa - hanya sebagai masalah timbul.

Langkah 1. Cuci penuras

Mari kita mulakan dengan membersihkan penapis mesh, yang mesti dibersihkan sekali seminggu. Lagipun, ia dengan cepat membentuk plak lemak, yang menyumbat sel-sel kecil, yang menyebabkan bau tidak menyenangkan, dan yang paling penting - kebocoran.

Membersihkan penapis

Untuk mengeluarkan penapis, bakul yang lebih rendah dialihkan dan dibongkar dengan teliti, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Penuras yang diekstrak perlu dibilas di bawah aliran air dengan cecair pencuci pinggan biasa dan diganti.

Langkah 2. Membersihkan bilah

Sekarang kita akan membersihkan bilah (pendesak atau jumpelang), yang juga dibersihkan ketika mereka menjadi kotor. Mereka boleh tersumbat dengan sisa makanan atau skala. Sekiranya ini berlaku, maka semua bilah hendaklah dikeluarkan dan dibasuh secara berselang-seli, dan lubang harus dibersihkan dengan tusuk gigi seperti yang ditunjukkan dalam gambar seterusnya.

Membersihkan lengan rocker mesin basuh pinggan mangkuk

Selepas pemasangan, mereka perlu berputar dengan baik, jika ini tidak berlaku, kemudian descaling dan paksi perlu dibersihkan.

Langkah 3. Bersihkan meterai

Meterai pintu hendaklah dibersihkan setiap 6 bulan. Untuk tujuan ini, produk khusus yang disyorkan oleh pengeluar mesin basuh pinggan mangkuk dibeli.

1

Membersihkan Seal Pelapis

  • Ruang antara gasket dengan mudah dibersihkan dengan berus gigi.
  • Ia adalah lebih baik untuk tidak menggunakan ubat-ubat tradisional seperti asid sitrik, sebagai kerana gasket getah dia kehilangan keanjalan, dan oleh itu, MMP boleh mula mengalir.

Langkah 4. Mencuci "zon mati" dan bakul

Di bahagian bawah pintu kereta terdapat "zon mati" - tidak ada air masuk, dan sampah terkumpul. Bahagian ini tidak boleh dilupakan untuk dibersihkan dengan teliti.

Membersihkan mesin basuh pinggan mangkuk

Bahagian plastik bakul dengan mudah dan cepat dibersihkan dengan berus dan pencuci piring pencuci.

Langkah 5. Hilangkan lemak, acuan dan karat

Kini anda perlu mengeluarkan semua kotoran, acuan, gris dan karat yang kelihatan:

  • Untuk mengeluarkan acuan, anda perlu memohon pemutih. Walau bagaimanapun, proses ini akan berbahaya untuk bahagian-bahagian yang diperbuat daripada keluli tahan karat, jadi ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan pembiakan kulat, kerap kereta prosushivaya. Untuk melakukan ini, cuma tinggalkan pintu supaya ruangan di dalamnya berventilasi;
Membersihkan mesin basuh pinggan mangkuk
  • Penghapusan karat. Gunakan alat khas untuk menghilangkan karat, tetapi juga penting untuk memahami mengapa korosi berlaku. Jadi, sepanjang masa cat pada bakul boleh mula mengupas, maka anda boleh mengemas kini lapisan dengan sealant khusus. Dan bahawa air tidak memasukkan peranti dengan kandungan besi yang signifikan (dari paip berkarat, contohnya), perlu memasukkan penyaring pada input;
  • Secara idealnya, kamera, pintu, meterai dan penapis kasar PMM perlu disapu setiap hari.

Langkah 6. Kami membersihkan mesin dari skala

Kerak adalah yang terbaik untuk membeli alat khas dan berjalan dengan dia satu kitaran pembersihan pendek, atau, sebaliknya, rawatan yang paling kuat dan lama pada suhu maksimum - ia bergantung kepada pembersih. Sudah tentu, mesin mesti kosong.

  • Pembersih jenis apa yang hendak dipilih? Ubat yang paling biasa adalah pembersih dari Selesai. Tetapi terdapat cecair berkesan lain, contohnya dari HG, Soda sun, Somat, Topper dan ubat dari Amway.
  • Ia tidak disyorkan untuk menggunakan asid sitrik, kerana ia boleh merosakkan gasket. Dalam kes yang melampau, mesin basuh pinggan mangkuk boleh dibersihkan dengan menggunakan soda dan cuka: Tuangkan secawan 5% cuka konvensional (mencairkan jika 70% daripada intipati, ia adalah perlu untuk 1 pati sudu besar menambah 13 sudu besar air ...), Kemudian masukkan di sana ¼ cawan baking soda dan letakkan kaca di atas rak (untuk cawan). Dan kemudian mulakan kereta dalam program biasa tanpa perkakas.

Membersihkan mesin basuh pinggan mangkuk dari skala dan gris

  • Pembersihan ini perlu dilakukan sekali dalam 3 bulan.
  • Nasihat yang paling penting - untuk pencegahan skala tidak mengabaikan penggunaan garam biasa, kerana ia mengubah komposisi air dan tidak membenarkan pengumpulan sedimen.

Lihat juga: Cara membersihkan mesin basuh dari kotoran dan skala dalam 5 langkah.

Langkah 7. Lap bersih kereta

Selepas hujung kitaran, hapuskan kebuk pencuci pinggan mangkuk - jika mana-mana kotoran kekal, mereka harus bergerak dengan mudah.

Nah, itu semua, pembantu anda sudah bersedia untuk bekerja semula!

Kami juga menawarkan anda untuk menonton video berikut mengenai penyelenggaraan dan pencegahan deposit mineral dengan bantuan garam:

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

13 − = 7

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map