4 peringkat pilihan peti sejuk tertanam dan nuansa pemasangannya

4 peringkat pilihan peti sejuk tertanam dan nuansa pemasangannya

Cara memilih peti sejuk terbina dalam

Apabila memilih peti sejuk, anda perlu memberi perhatian kepada dua aspek utama: fungsian model dan keperluan estetik.

Kami akan memberitahu anda bagaimana untuk memilih peti sejuk terbina dalam untuk rumah, dengan mengambil kira semua parameter, ciri dapur dan keperluan anda - atau kehendak - ahli keluarga.

Langkah 1. Mari mengenali ciri-ciri peti sejuk terbina dalam

Model terbina dalam menang sebelum berdiri sendiri untuk beberapa parameter: mereka dibezakan oleh peningkatan bunyi dan penebat haba, menduduki ruang kurang di dapur dan boleh mendekati mana-mana bahagian dalam.

Kompak

Jika anda mempunyai kapasiti maksimum dalam keutamaan, maka lebih baik untuk memberi keutamaan kepada model berdiri berasingan. Kelantangan peti sejuk dan peti sejuk terbina dalam hampir selalu lebih kecil daripada peti sejuk yang berdiri sendiri, tetapi ia lebih kecil daripada ruang itu sendiri.

 • Di samping itu, walaupun dapur secara visual dengan peralatan terbina dalam kelihatan lebih luas daripada dengan satu pegun, kerana ruang tidak dihancurkan oleh permukaan yang tidak sesuai. Untuk dapur kecil ini adalah bonus besar.
Peti sejuk terbina dalam dapur kecil di Khrushchev

Peti sejuk terbina dalam dapur kecil di Khrushchev

Peti sejuk terbina dalam di dalam masakan klasik

Peti sejuk terbina dalam ruang dalaman dapur klasik di studio Khrushchev

Ciri-ciri penampilan dan reka bentuk

Peti sejuk terbina dalam berbeza daripada yang konvensional dan tiada panel hiasan luar di dalamnya. Sebaliknya, mereka dilengkapi dengan alat untuk memasang fasad. Terima kasih kepada fasad, peti sejuk terbina dalam tidak melanggar stylistik dalaman.

Peti sejuk terbina dalam

Dengan cara ini, model terbina dalam boleh dipasang bukan sahaja di dapur: mereka boleh dilengkapi dengan, berkata, rak bar, sebuah pulau, sebuah almari di ruang tamu (lihat foto di bawah) atau tertanam di perabot pejabat.

Peti sejuk mini terbina dalam

Mini-peti sejuk, bersepadu di bawah meja di pulau itu

Almari pakaian di ruang tamu dengan peti sejuk terbina dalam

Almari pakaian di ruang tamu dengan peti sejuk terbina dalam

Pada masa yang sama, walaupun terdapat beberapa kabinet tiang yang serupa untuk berorientasikan di dapur dan mencari pintu yang betul akan mudah dalam rupa kabinet. Selain itu, di bahagian bawah kotak dengan peti sejuk, sebagai peraturan, terdapat parutan untuk membekalkan udara segar ke elemen pemanasan. Dalam model dengan kawalan elektronik, panel dengan penunjuk suhu dan penunjuk warna juga boleh dibawa ke luar peranti.

 • Peti sejuk tertutup terbina dalam
 • Interior dapur dengan peti sejuk terbina dalam unit kes kabinet
 • Peti sejuk terbina dalam luar
 • Peti sejuk terbina dalam luar

Peti sejuk terbina dalam saiz kecil sering ditempatkan di bawah meja dapur.

Peti sejuk mini terbina dalam

Peti sejuk kecil yang dibina di bawah meja

Penebat haba dan bunyi

1

Peti sejuk seperti itu biasanya mempunyai penebat haba tambahan dan tahap bunyi yang lebih rendah daripada model yang berdiri sendiri. Khususnya, mereka lebih tenang, kerana panel luar kabinet dapur membantu untuk mencapai penebat bunyi yang lebih besar.

Harga:

Peti sejuk terbina dalam secara purata lebih mahal daripada yang konvensional - pengeluar menerangkan ini dengan kerumitan reka bentuk dan kos penebat haba tambahan. Harga untuk model bilik tunggal tanpa fungsi tambahan bermula dari 20,000 rubel, manakala kos model dengan bilangan maksimum pilihan dan kawalan elektronik sering melebihi 50,000 rubel.

Kos bergantung kepada bilangan pintu dan ruang, struktur dalaman dan ketersediaan salutan khas untuk penyimpanan produk yang lebih baik. Ciri-ciri sedemikian paling sering dijumpai dalam peti sejuk terbina dalam kelas premium.

Di samping itu, seperti dalam model berdiri sendiri, harga model tertanam bersamaan dengan saiznya.

Petua

 • Tentukan anggaran dan hasrat anda terlebih dahulu untuk mempersempit carian anda dan jangan membuang masa melihat model terlalu mahal dengan ciri tambahan yang tidak menarik minat anda.
 • Sebelum anda mula memilih peti sejuk terbina mengikut fungsinya, selalu beri perhatian kepada saiznya.
 • Lebih baik memilih peti sejuk pada masa yang sama dengan menempah satu set perabot dapur.

Peringkat 2. Ditentukan dengan dimensi dan kapasiti

Sudah berada di pentas perancangan dapur dan mewujudkan reka bentuk perabot masa depan yang ditetapkan adalah berfaedah untuk memikirkan dimensi peti sejuk. Tentukan saiz dan kelantangan peralatan yang optimum, dan kemudian memesan perabot untuk model yang dipilih.

 • Jika almari sudah ada (atau sudah dirancang), anda perlu memilih peti sejuk untuknya. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes tidak sukar untuk melakukan ini, kerana dimensi peralatan terbina dalam diseragamkan.

Skop

Sekiranya anda mempunyai peluang untuk memilih peti sejuk di mana-mana saiz, ia bernilai bermula dengan kriteria ini. Jumlah optimum kedai sejuk akan bergantung pada bilangan orang yang tinggal di apartmen. Bagi satu atau dua orang, 120 liter cukup (anda boleh mempertimbangkan model yang lebih kecil). Untuk tiga - 150 liter. Sekiranya empat orang tinggal di rumah - 180 liter. Dan jika anda benar-benar mempunyai keluarga besar, dari lima orang - pertimbangkan model Side by Side dengan jumlah kira-kira 300 liter.

 • Peti sejuk terbina dalam bersebelahan
 • Peti sejuk terbina dalam bersebelahan
 • Interior dapur dengan peralatan terbina dalam

Ketinggian

Memilih peti sejuk harus berdasarkan kepada pertumbuhan orang yang menggunakan teknik ini paling kerap. Menilai ketinggian - menjangkau mana-mana rak dan seksyen harus mudah.

Jika keluarga anda mempunyai anak-anak, lebih baik berhenti di peti sejuk yang rendah di 150-160 cm Jika rumah itu didiami hanya oleh orang dewasa, anda boleh mengambil peti sejuk lebih tinggi. Tetapi membeli peralatan di bawah kos 2 meter dengan berhati-hati - kadang-kadang tidak selesa untuk menggunakan orang yang lebih tinggi.

 • Walau bagaimanapun, peti sejuk sempit, tetapi tinggi membantu apabila dapur sangat kecil.
Peti sejuk terbina dalam

Peti sejuk terbina dalam di bahagian dalam dapur kecil

Jika anda ingin membeli peti sejuk kecil dan pasangkannya lebih tinggi - pertimbangkan pilihan untuk memasang pada alas, rak (lihat gambar di bawah) atau kabinet mini dengan laci.

 • Laci dengan peti sejuk terbina dalam
 • Laci dengan peti sejuk terbina dalam
 • Laci dengan peti sejuk terbina dalam

Peti sejuk terbina dalam yang kecil secara teorinya dipasang walaupun di atas mesin basuh seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Peti sejuk di atas mesin basuh

Peti sejuk di atas mesin basuh

Untuk menjimatkan ruang di dapur kecil, peti sejuk sering dibina ke meja dapur. Kabinet dalam kes ini tidak diperlukan - fungsinya dilakukan oleh meja dan dinding sisi perabot di sebelahnya.

Peti sejuk dan peti sejuk kecil dan terbina di bahagian bawah kaunter

Peti sejuk dan peti sejuk kecil dan terbina di bahagian bawah kaunter

Untuk keluarga yang besar dan dapur yang luas, peti sejuk yang luas dan rendah serta beku terbina dalam yang berasingan adalah sesuai.

Sesuaikan dimensi almari dapur

Dimensi standard kabinet peti sejuk: kedalaman 55 cm, lebar 60 cm. Ketinggian boleh menjadi apa-apa. Sila ambil perhatian: jika peti sejuk jauh di bawah kabinet, akan ada ruang kosong untuk rak tambahan selepas pemasangan. Mungkin, bagi anda ia akan menjadi keputusan yang baik.

Mengambil peti sejuk di bawah almari pakaian yang sudah siap, ingat dua perkara. Pertama, dalam pasport setiap peti sejuk terbina dalam, dimensi kabinet optimum untuknya ditunjukkan - dipandu oleh angka-angka ini. Kedua, mesti ada kelegaan antara peralatan dan dinding perabot untuk pengudaraan - ini penting untuk diramal. Di samping itu, jika peti sejuk terletak di dekat hob atau ketuhar, jurang ini harus sekurang-kurangnya 7 cm, yang sangat merumitkan pemilihan model di hadapan kabinet siap. Itulah sebabnya pada peringkat memilih susunan objek adalah berbaloi untuk memastikan bahawa jenis peralatan ini berdiri jauh dari satu sama lain.

Petua

 • Jika terdapat beberapa kamera di dalam peti sejuk anda, pastikan untuk memeriksa bahawa pintu kabinet memenuhi pintu peti sejuk.
 • Jangan memasang peti sejuk terbina dalam diri anda, jika anda tidak pasti bahawa anda akan dapat mengambil kira semua nuansa. Pakar kepercayaan lebih baik.

Lihat juga: Bagaimana untuk mencari peti sejuk di dapur

Peringkat 3. Kami mengkaji kriteria am untuk memilih peti sejuk

Jenis-jenis kawalan peti sejuk terbina dalam

Terdapat dua jenis model seperti: elektronik dan elektromekanikal. Sistem kawalan elektronik adalah satu set butang dan bidang sentuhan dengan paparan. Kehadiran sistem sedemikian akan meningkatkan harga peralatan, tetapi ia akan membolehkan anda menyesuaikan suhu dalam setiap petak, melindungi tetapan dari perubahan yang tidak disengajakan, mengaktifkan mod operasi peti sejuk tanpa kehadiran anda, dan sebagainya.

Kawalan elektromekanik lebih mudah dan biasanya terhad oleh kawalan keamatan (bergantung kepada bilangan pengawal selia pemampat boleh menjadi satu atau dua). Model sedemikian jauh lebih murah dan tidak mempunyai banyak fungsi. Sesetengah mod, seperti "super-beku", boleh dihidupkan dengan hanya menekan butang berasingan.

Fikirkan pilihan mana yang sesuai untuk anda. Dan sudah tentu, jangan lupa tentang anggaran.

Pemampat

Di pasaran Rusia, model dengan penyongsang atau pemampat konvensional kebanyakannya diwakili. Pemampat biasa berfungsi dengan prinsip untuk mencapai kuasa maksimum dan penutupan sementara yang berikutnya. Proses ini berlaku dalam kalangan. Jika peti sejuk dilengkapi dengan pemampat inverter, ia berfungsi tanpa henti dan terus mengekalkan suhu optimum di dalam peti sejuk. Di samping itu, sistem sedemikian ketara meningkatkan pemampat seumur hidup, ia membolehkan anda mengurangkan kebisingan dan penggunaan kuasa, dan juga untuk mengekalkan kesegaran produk anda lebih lama. Pertimbangkan ini apabila memilih teknik.

Biasanya, peti sejuk dilengkapi dengan pemampat tunggal, yang memastikan operasi semua petak, tetapi anda juga boleh mencari model dua pemampat. Dalam kes ini, bagi setiap kamera, anda boleh menetapkan keadaan kerja individu, jika perlu, sama ada mematikan sepenuhnya salah satu daripada mereka (sebagai contoh, peti sejuk jika tidak menyimpan produk) dan menjimatkan elektrik - dan dengan itu wang.

Dalam peti sejuk dengan satu pemampat, pilihan tersebut hanya tersedia dengan kawalan elektronik atau fungsi "Percutian". Fungsi ini membolehkan anda mengekalkan suhu sekitar 12-15 darjah di dalam peti sejuk yang tidak digunakan. Oleh itu, anda akan menjimatkan tenaga dan melindungi diri anda dari rupa acuan dan bau yang tidak menyenangkan di dalam peti sejuk semasa anda berada.

Kelas peti sejuk

Bagi iklim kebanyakan rantau Rusia, model SN (subnormal) sesuai, yang beroperasi tanpa gangguan pada suhu ambien dari 10 hingga 35 darjah. Sesuai untuk kegunaan dan kelas ST.

Kelas Kecekapan Tenaga

Kelas kecekapan tenaga peti sejuk terbina dalam, seperti dalam perkakas rumah lain, dilambangkan dengan huruf Latin dari A hingga G. Dan mewakili penggunaan elektrik yang terendah. Model dengan kelas A + (dan beberapa tambah) bermakna kecekapan tenaga yang lebih tinggi - masing-masing ditambah mengurangkan penggunaan tenaga dengan purata 10%. Semakin tinggi kelas kecekapan tenaga, lebih mahal peti sejuk, tetapi pada harga elektrik semasa di Rusia, membeli kelas A +++ peti sejuk boleh menjadi pelaburan yang sangat baik dalam jangka panjang.

Sistem penstabilan

Peti sejuk terbina dalam dilengkapi dengan sistem pembersihan, yang boleh terdiri daripada tiga jenis: pembelahan manual, titisan dan automatik (No Frost).

Peti sejuk dengan pembelahan manual biasanya adalah yang paling murah, tetapi juga paling tidak mudah digunakan: sekali dalam 3-6 bulan anda perlu mencairkan beku sendiri dan mematikan peti sejuk.

Dengan sistem pengurasan No Frost automatik, anda tidak perlu berbuat apa-apa kepada diri sendiri: hoarfrost akan membentuk dinding belakang beku dan mencairkan terima kasih kepada kipas yang disediakan oleh reka bentuk. Kekurangan utama sistem ini: harga yang tinggi dan keperluan untuk memantau dengan teliti pembungkusan produk dalam peti sejuk kerana peredaran udara tetap. Kipas juga menambahkan peratusan kecil bunyi.

Kebanyakan peti sejuk terbina dalam moden dilengkapi dengan sistem penurunan sampah. Penyejat di bahagian belakang peti sejuk menjana ais semasa operasi pemampat. Apabila pemampat dimatikan atau masuk ke keamatan minimum, ais cair. Dalam kes pencairan titisan, kehilangan produk cecair berlaku dengan perlahan.

Untuk pembekuan cepat atau penyejukan produk baru di dalam peti sejuk tanpa perubahan suhu untuk produk yang telah disimpan di sana, mod "super-penyejukan" dan "super-beku" boleh disediakan dalam fungsian. Di samping itu, peranti ini boleh diwakili oleh fungsi pendinginan multithreading (selalunya dalam peti sejuk dengan sistem No Frost), yang membantu untuk menyejukkan rak di pintu peti sejuk sebanyak mungkin.

Zon makanan segar

Produk yang berbeza memerlukan syarat penyimpanan yang berbeza: untuk daging dan ikan, kelembapan purata dan suhu yang lebih rendah sesuai, sedangkan sayur-sayuran segar dan buah-buahan lebih baik disimpan pada kelembaban 90% dan pada tahap yang lebih tinggi. Peti sejuk terbina dalam mempunyai rak berasingan untuk menyimpan sayur-sayuran segar, daging sejuk, sandwic segar, dan sebagainya.

Zon kesegaran

Di zon tertentu (biasanya ia dipanggil zon kesegaran), anda boleh menyimpan apa-apa produk - ia menyediakan kawalan kelembapan. Jika model mempunyai dua zon berasingan, ia biasanya dibahagikan kepada basah dan kering. Pilihan ideal adalah kehadiran kamera ketiga dengan pintu berasingan dan kawasan kesegaran yang berasingan, tetapi jarang berlaku dan sangat meningkatkan harga peti sejuk.

Lihat pula: Apa yang sepatutnya suhu di dalam peti sejuk?

Petunjuk bunyi

Untuk peti sejuk terbina dalam, sangat penting untuk mempunyai penunjuk bunyi untuk menaikkan suhu dengan pintu terbuka. Kerana fasad perabot, anda tidak dapat melihat bahawa pintu tidak ditutup hingga akhir. Dalam kes ini, selepas beberapa ketika, isyarat bunyi khas akan memaklumkan anda dan mengingatkan anda untuk menutup pintu supaya produk tidak merosot sebelum waktu.

Tahap kebisingan

Sekiranya pangsapuri kecil, dan dapur terletak bersebelahan dengan bilik tidur atau sama sekali dalam sebuah studio tunggal, maka ia patut memberi perhatian khusus kepada angka bunyi. Tahap kebisingan purata peti sejuk moden tidak melebihi 45 dB (analog untuk kebolehan adalah perbualan biasa), dan model dengan pemampat inverter bahkan lebih senyap.

Kawalan elektronik

Jika anda memilih peti sejuk "cerdas" dengan satu set fungsi yang besar, pastikan anda memikirkan panel elektronik ke pintu kabinet. Dalam kes ini, anda boleh mengawal fungsinya tanpa membuka peti sejuk sekali lagi.

Lipat dan rak tambahan

Apabila memilih peti sejuk terbina dalam, perhatikan ketersediaan rak tambahan dan lipat untuk memodelkan ruang dalaman dan meletakkan produk berukuran besar, seperti balang 3 liter dengan timun, dan sebagainya. Sesetengah model dilengkapi dengan rak boleh tanggal 3-5 segmen untuk menyimpan minuman.

Rak lipatan peti sejuk

Rak lipatan peti sejuk

Petua

 • Sentiasa perhatikan kelas peti sejuk dan fungsian yang dipilih.
 • Mengambil kira tahap bunyi peti sejuk bergantung kepada saiz pangsapuri anda.
 • Pilih peti sejuk dengan elemen lipat untuk kemungkinan memodelkan ruang dalaman.

Peringkat 4. Memahami nuansa pemasangan

Harus diingat segera bahawa pemasangan peti sejuk terbina dalam tidak sukar, jika perabot itu pada asalnya direka untuk model tertentu atau jika model itu dipilih untuk niche yang ada. Dalam kes ini, pemasangan boleh dilakukan secara bebas dengan menggunakan gambarajah pendawaian yang dilampirkan oleh pengeluar. Jika anda ingin mengubah reka bentuk set perabot secara global, maka ia patut mengambil bantuan pakar khusus.

Terdapat juga beberapa keperluan umum untuk memasang peti sejuk tertanam:

 1. Di sebelah ketuhar, atau dekat dengan dinding kabinet, peti sejuk tidak dipasang. Untuk memastikan bahawa udara yang diperlukan untuk penyejukan boleh diedarkan secara bebas, ia kekal sekurang-kurangnya 7 cm dari setiap sisi perumahan.
 2. Ia adalah perlu untuk menyediakan tudung mudah dan selamat di pintu, kerana mengikut statistik peti sejuk dibuka berpuluh-puluh kali pada siang hari.
 3. Kabinet yang mana pemasangan harus dibuat mestilah tahap, hanya maka engsel dan pintu akan dipasang dengan betul.

Pastikan untuk memberi perhatian kepada sistem pintu gantung. Untuk menyembunyikan sepenuhnya peti sejuk di dalam almari dapur, gunakan sistem pintu dua kali dengan pelbagai cara memasang fasad ke pintu. Ia boleh dibuka oleh pemandu gelongsor, seperti di rel, tetapi dalam kes ini terdapat jurang antara pintu, di mana kotoran boleh sampai ke, yang anda perlu membersihkan secara berkala. Kaedah ini membolehkan anda membuka pintu maksimum pada sudut yang betul. Jika anda menggantung pintu dengan engsel, maka fasad perabot akan berdekatan dengan pintu peti sejuk, dan pintu itu sendiri akan membuka peti sejuk lebih luas.

Jika anda pada asasnya, ke arah mana pintu akan dibuka, maka adalah yang terbaik untuk memilih peti sejuk terbina dalam dengan pintu relokasi.

Arahan untuk memasang peti sejuk konvensional, lihat bahan: Bagaimana membina peti sejuk biasa di dalam alat dengar

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

69 − 63 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map