10 kriteria untuk memilih peti sejuk, yang perlu anda ketahui sebelum membeli

10 kriteria untuk memilih peti sejuk, yang perlu anda ketahui sebelum membeli

Bagaimana memilih peti sejuk

Tidak mustahil untuk mengatakan apa sahaja peti sejuk yang paling baik. Tetapi untuk memilih peranti yang ideal untuk keperluan, tabiat dan dompet anda adalah sangat mungkin, jika anda agak malu dalam ciri-ciri dan keupayaan teknologi moden.

10 pilihan utama

1. saiz

Bagi banyak masakan, batasan pertama dan penting adalah saiz teknik.

 • Sekiranya dapur kecil (sehingga 8 m persegi) pilih peti sejuk sempit dengan lebar 45-55 cm.
 • Dapur di Khrushchev dengan peti sejuk di niche
  Peti sejuk sempit dan tinggi di dapur kecil di Khrushchev
 • Dapur di Khrushchev dengan peti sejuk di niche
  Peti sejuk sempit dan tinggi di dapur kecil di Khrushchev
 • Untuk dapur standard, peti sejuk standard 60x60 cm sesuai.
 • Untuk dapur besar dan keluarga yang besar, anda boleh memilih peti sejuk Side by Side (kami akan membincangkannya kemudian) atau Pintu Perancis (peti sejuk dengan pintu swing dan beku dari bahagian bawah).
Pintu Perancis

Pintu jenis Perancis yang besar

 • Untuk bachelor dan wap, cukup untuk peti sejuk kecil sehingga ketinggian meter - ia boleh dibina di bawah atas meja atau oven seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.
Peti sejuk mini terbina dalam

Peti sejuk mini terbina dalam

Beberapa tip lagi:

 • Apabila mengganti peti sejuk lama (terutamanya yang terbina dalam) tanpa permutasi, adalah perlu untuk menentukan dimensi dalam arahan atau di laman web pengilang dan untuk mengambil peranti baru dimensi yang sama. Dalam semua kes lain, ruang yang ada boleh diukur dengan ukuran pita.
 • Biasanya faktor utama dalam memilih dimensi peti sejuk ialah lebarnya. Kedalaman sangat penting jika penting bagi anda bahawa peti sejuk tidak bertindak atau bertindak sedikit demi sedikit untuk talian headset yang sama.
 • Ketinggian peti sejuk dipilih supaya pengguna yang paling aktif dapat dengan mudah mencapai rak atas. Jika peranti terlalu tinggi, rak atas biasanya akan terbiar atau membawa banyak ketidakselesaan kepada ahli isi rumah.

2. Skop

Pertama sekali, jumlah peti sejuk bergantung kepada dimensi kes itu, tetapi masih kapasiti kamera boleh berbeza dari model ke model.

 • Bagi keluarga 3-4 orang jumlah peti sejuk adalah 200-250 liter, beku adalah 200 liter.
 • Bagi satu orang atau sepasang, jumlah yang lebih kecil, contohnya 120-150 liter, juga sesuai.
 • Keluarga besar perlu melihat lebih dekat peti sejuk dari 300 liter.

Perkara-perkara lain yang sama, lebih baik memilih jumlah terbesar dengan dimensi yang diperlukan.

3. Bilangan bilik dan pejabat

Bilik-bilik itu dipanggil bahagian-bahagian panas terlindung untuk produk. Dalam unit lama, kamera biasanya satu, walaupun pembeku disediakan: tiada penebat haba, dinding secara beransur-ansur terlalu besar dengan ais sepenuhnya.

 • Dalam peti sejuk moden biasanya terdapat dua bilik: peti sejuk (ia dapat mengekalkan suhu dari -24 hingga -6 ° C) dan ruang penyejukan (dari 0 hingga +8 ° C).
 • Kamera boleh terletak di bawah yang lain, atau berdekatan. Pilihan terakhir adalah peti sejuk Side-by Side: ruang di dalamnya adalah ketinggian yang sama, tetapi lebar yang berbeza (ruang peti sejuk lebih besar daripada ruang beku), dua pintunya terbuka dengan cermin, seperti dalam almari pakaian. Peti sejuk dua pintu Side by Side - pilihan yang sangat baik untuk keluarga besar atau mereka yang perlu menyimpan banyak bekalan di dalam peti sejuk.
Peti sejuk sebelah sisi 550 l

Peti sejuk Side-by-Side 550 L

Sebagai tambahan kepada dua bilik utama, peti sejuk moden boleh mempunyai ruang dan ruang tambahan dengan rejim suhu tertentu:

 • Zon kesegaran (ruang sifar). Daging, ikan, tenusu dan lain-lain produk mudah rosak, serta makanan yang dimasak di jabatan ini disimpan lebih lama kerana suhu yang lebih rendah - dari 0 hingga +1 ° C. Iaitu, produk tidak menjadi teramai, tetapi semua proses kimia dan biologi banyak kali lebih perlahan daripada pada +4 atau +8 ° C kamera x-ray konvensional. Daging dalam zon kesegaran dapat menahan beberapa hari tanpa beku, keju tidak kering dan kurang kering. Epal dan buah sitrus pada umumnya boleh berbaring selama berbulan-bulan. "Zon kesegaran" boleh kering atau basah, apabila kamera mengawal bukan sahaja suhu, tetapi juga peratusan wap air. Dalam "zon kering" kelembapan relatif tidak lebih daripada 50%, ia bertujuan untuk penyimpanan produk daging. Dan dalam basah hingga 95%, dalam persekitaran seperti itu, sayuran dan buah-buahan lebih baik dipelihara.

Pada pendapat kami, kamera sifar benar-benar merupakan pilihan yang berharga bagi setiap peti sejuk. Ia akan mempermudahkan masakan anda, mengurangkan peratusan produk rosak sekurang-kurangnya dan membolehkan anda pergi ke kedai kurang kerap.

Zon kesegaran

Berdasarkan penilaian, kawasan kesegaran membolehkan anda menyimpan hidangan yang dimasak ... sekurang-kurangnya seminggu

 • Kawasan penyimpanan buah-buahan dan sayur-sayuran. The "warmest" compartment (8 ° C), yang hampir dalam setiap model moden. Di sini, buah-buahan, sayur-sayuran dan sayur-sayuran tidak pernah membeku, lebih lama lagi lazat dan bermanfaat.
 • Kamera untuk wain. Sudah tentu, di sini anda boleh menyimpan bukan sahaja wain, tetapi juga minuman lain. Suhu dalam ruangan sedemikian dikawal selia - hari ini anda boleh menyimpan wain merah di dalamnya pada suhu 18 ° C, dan esok - champagne sejuk hingga 15 ° C.

Peti sejuk dengan bilik bawah tanah wain

1

Lihat bahan mengenai topik: Apa yang perlu suhu dalam peti sejuk?

4. Jenama

Tidak mustahil untuk mengatakan dengan jelas bahawa jenama lebih baik, dan yang lebih buruk. Terutamanya, jika seseorang pakar dalam belanjawan, dan yang lain - pada model elit. Kriteria utama untuk penilaian adalah peratusan kepuasan pelanggan.

 • Peti sejuk yang ideal adalah berpatutan, biasanya membeku dan menyejukkan, tidak melampaui elektrik dan nyawa selama lebih dari 10 tahun.

Berikut adalah 10 jenama utama pengeluar peti sejuk:

 1. Liebherr
 2. Bosch
 3. Sharp
 4. Samsung
 5. LG
 6. Siemens
 7. Indesit
 8. BEKO
 9. Atlant
 10. Ariston

Walau bagaimanapun, tidak ada "kuda hitam" di pasaran - kecuali pemimpin senarai Liebherr, peti sejuk yang sangat baik dihasilkan oleh kebanyakan pengeluar peralatan rumah tangga yang terkenal.

 • Pada masa yang sama, jangan lupa bahawa mana-mana jenama mempunyai spesimen yang berjaya dan tidak berjaya. Selain itu, kebanyakan kegagalan berlaku selepas tamatnya tempoh jaminan (peti sejuk selama beberapa dekad, dan waranti adalah 2-5 tahun). Hanya beberapa jenama memecahkan setiap kesepuluh, dan ada yang mempunyai peti sejuk seratus atau seratus, yang tercermin dalam penarafan.

Kami hanya akan menambah bahawa ia berguna untuk memberi perhatian bukan sahaja kepada pengeluar, tetapi juga untuk negara perhimpunan. Bagi Jepun dan Jerman, kualiti teknologi adalah perkara kebanggaan negara. Di samping itu, satu petanda yang baik ialah perhimpunan di negara tempat ibu pejabat syarikat itu terletak.

Lihat juga bahan: 4 peringkat pilihan peti sejuk tertanam dan nuansa pemasangannya

5. Penggunaan kuasa

Adalah dipercayai bahawa 20% elektrik dibelanjakan untuk peti sejuk keluarga purata.

 • Petunjuk penggunaan tenaga adalah individu untuk setiap peranti dan harus ditunjukkan dalam ciri-ciri. Kebanyakan peti sejuk standard menggunakan 200 hingga 300 kWh setahun (iaitu purata 17 hingga 25 kWh sebulan).

Tetapi untuk mengira dengan tepat berapa banyak yang akan menggunakan peranti anda terlebih dahulu, mustahil. Hakikatnya ialah tenaga yang digunakan terutamanya oleh pemampat. Tetapi berapa jam setiap hari ia akan berfungsi bergantung kepada beban, suhu di dalam bilik, kekerapan membuka pintu. Pada musim panas, peti sejuk perlu disejukkan lebih kerap pada suhu tinggi. Oleh itu, pengeluar menyatakan hanya angka yang dijangka untuk tahun ini, tetapi dalam kehidupan sebenar ia boleh berbeza.

 • Walau bagaimanapun, kita boleh mengatakan bahawa peti sejuk dengan penggunaan tenaga yang dianggarkan secara besar-besaran dalam amalan akan menghabiskan lebih banyak daripada dengan yang kecil.

Kelas Kecekapan Tenaga

Peti sejuk dilabel dengan huruf dari A +++ (paling ekonomis) hingga G (paling kurang). Ini adalah anggaran jumlah kehilangan tenaga semasa operasi. Dalam kes ini, kadangkala teknik kelas A +++ memerlukan lebih banyak kWh daripada Kelas A. Mengapa? Ini bermakna bahawa bekas itu sendiri membelanjakan lebih banyak (contohnya, dengan mengorbankan peningkatan jumlah), walaupun ia menghabiskan lebih banyak ekonomi.

Walau apa pun, pelabelan pada label harus menunjukkan anggaran penggunaan tenaga. Hanya jika kelas itu bukan A +++, tetapi lebih rendah, maka dalam teori ada peti sejuk yang lebih ekonomik dengan ukuran yang sama. Tetapi perbezaan sebenar biasanya tidak penting - lebih penting ialah data khusus dalam kWh.

6. Tahap bunyi

Tahap hingar, seperti kelas penggunaan tenaga, ditunjukkan pada label khas pada pintu peti sejuk.

 • Menurut GOST, peranti dengan indeks 25 hingga 34 dB dianggap sebagai yang tenang, sederhana dari 35 hingga 44, dan yang berisik dari 45.

Membentangkan tahap hingar peti sejuk yang senyap dan bising akan membantu anda dengan tips ini:

 • 25 dB adalah paras hingar di bangunan apartmen: jam, tangga di tangga, kereta di luar tingkap;
 • 35 dB tidak boleh didengar di bilik sebelah jika pintu tertutup;
 • 45 dB mengganggu perbualan, jika anda berdiri berdampingan.

Sudah tentu, peti sejuk tidak membuat bunyi sepanjang masa, tetapi hanya semasa operasi pemampat. Tetapi ada pengecualian: sistem No Frost memerlukan peminat yang boleh dibunyikan lebih lama dan lebih kerap. Tetapi dalam mana-mana keadaan, semua model moden jauh lebih senyap daripada rakan-rakan Soviet yang usang.

 • Sekiranya bunyi bising yang mengeluarkan peti sejuk baru anda kelihatan tidak dapat dielakkan, semak bolt perkapalan dikeluarkan dari mata air bermotor, sama ada mesin itu berfungsi lancar, sama ada ia menyentuh kaca atau permukaan bergetar yang lain.

7. Sistem penyejukan: titisan dan Tiada beku

Terdapat dua sistem penyejukan: titisan dan tiada fros. Kenapa mereka diperlukan dan apa perbezaannya? Kerana setiap kali pintu peti sejuk dibuka, udara lembap hangat masuk ke dalam, kemudian ia menyejukkan di dalam ruang, berubah menjadi titisan air, dan kemudian ke dalam ais. Untuk pencegahan fros dan memerlukan sistem titisan dan sistem No Frost.

 • Sistem titisan mengandaikan kehadiran vaporizer di dinding belakang, yang secara khusus mengumpul semua kelembapan berlebihan. Semasa operasi pemampat, ia menyejuk, dan air membeku ke atasnya. Kemudian pemampat dimatikan, penyejat memanaskan, air mencair, mengalir melalui saluran khas ke dalam palet dan menyejat. Dalam peti sejuk sistem tidak berfungsi: anda memerlukan suhu positif. Walau bagaimanapun, ia dibuka kurang kerap, jadi masalah pertumbuhan salji tidak begitu relevan. Tetapi jika ia terlalu banyak, ia perlu untuk menguncup secara manual.
 • Sistem No Frost termasuk peminat. Penguap berada dalam rongga berasingan. Apabila pemampat menghidupkan, peminat meniup udara melalui rongga ini, ia sejuk, dan air kekal di penyejat. Udara sejuk diagihkan secara sama rata ke seluruh ruang. Akibatnya, suhu adalah sama pada semua rak, tiada kelembapan, dan dinding belakang tidak membeku. Sesetengah pengeluar memasang penapis untuk pembersihan dan pembasmian kuman udara, yang mengurangkan risiko bakteria dan acuan. Kelebihan ke atas sistem penurunan adalah jelas.

Walau bagaimanapun, terdapat peti sejuk No Frost dan minus berbanding sistem drop:

 • Lebih banyak bunyi kerana peminat;
 • Penggunaan elektrik yang lebih tinggi;
 • Rongga berasingan mengambil ruang, iaitu jumlahnya lebih rendah untuk dimensi yang sama;
 • Semua yang sama, adalah disyorkan untuk mencairkan sekali setahun;
 • Harga lebih tinggi.

Ia ternyata bahawa sistem titisan adalah lebih baik dan lebih senyap, tetapi No Frost berfungsi dalam peti sejuk, membolehkan untuk tidak berfikir tentang ais, dan juga meletakkan kamera tidak disejukkan makanan (walaupun ia tidak wajar) dan, di samping itu, mengekalkan suhu yang stabil di semua rak.

8. Pemampat

Ia digunakan untuk menjadi bahawa peti sejuk dengan dua pemampat adalah lebih mudah: anda boleh cairkan penyejuk beku secara berasingan, dan bukannya semua sekali gus. Tetapi peralatan moden, pertama, jarang dicairkan secara umum, dan kedua, walaupun dengan kawalan separa automatik membolehkan anda untuk mematikan kamera secara berasingan (terutamanya atur). Lalu mengapa kita memerlukan peti sejuk dua-pemampat? Dengan cara yang sangat besar, dua peti sejuk pemampat diperlukan untuk cepat produk gunung sejuk di kedua-dua dewan. Tetapi dalam peralatan kelas ekonomi lama, beberapa pemampat diperlukan untuk membolehkan / mematikan setiap kamera secara berasingan.

 • Oleh itu, membeli peti sejuk dua pemampat tidak masuk akal, tetapi anda boleh melihat sesuatu yang baru - peranti dengan pemampat inverter.

Kompresor linear klasik beroperasi secara kitaran: dihidupkan, disejukkan, dimatikan. Adakah suhu melebihi norma? Dia menyertai lagi dan sebagainya. Dan walaupun peranti sebenarnya tidak berfungsi sepanjang masa, kos tenaga untuk penyejukan intensif sangat tinggi. Selain itu, suhu dalam sel tidak tetap, tetapi berubah. Pemampat jenis penyongsang menganggap kerja tetap untuk mengekalkan suhu. Bergantung pada keadaan (membuka pintu, meletakkan banyak makanan panas), ia boleh menyejukkan lebih aktif, dan kemudian kehilangan wap. Dalam pengeluaran, peti sejuk seperti itu lebih mahal, tetapi mereka bekerja lebih senyap, dan suhu stabil. Tetapi masih, perbezaan sebenar boleh menjadi tidak kelihatan, jadi memilih peti sejuk harus dipandu oleh petunjuk lain.

9. Ciri dan Ciri Tambahan

Berikut adalah beberapa ciri berguna dan tidak sangat maju yang paling biasa:

 • Perlindungan daripada kanak-kanak - dalam sesetengah peti sejuk, perlindungan dari kanak-kanak hanya terdiri daripada butang tidak dapat diakses, dan beberapa - dalam mengunci panel kawalan dan pintu. Bagi keluarga yang mempunyai anak kecil, fungsi ini adalah masthead mutlak.
 • Salutan antibakteria. Mengurangkan lapisan yang sangat nipis dari reagen yang mengandungi perak mengekalkan pertumbuhan beberapa bakteria, yang boleh mempercepat kerosakan dan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Malangnya, perlindungan itu tidak memberi perlindungan mutlak, jadi anda masih perlu kerap mencuci peti sejuk.
 • Super fros. Membolehkan menyimpan suhu dalam peti sejuk di bawah standard -18 ° C, kerana produk akan membekukan lebih cepat, lebih banyak akan mengekalkan rasa dan faedah mereka. Walaupun, tentu saja, perkakas rumah tidak dapat mendekati "kejutan fros" industri - masih rasa produk yang terbuang akan berbeza dari yang segar.
 • Kotak telus - seperti perkara kecil, tetapi dengan mereka mencari produk yang betul adalah lebih mudah.
 • Rak ditarik balik, rak lipat atau lipat. Rak ditarik balik memudahkan akses ke sudut paling jauh. Rak lipat boleh dilaraskan dengan lebar, supaya pada peringkat di bawah anda boleh meletakkan hidangan yang tinggi. rak lipat adalah mudah kerana mereka membenarkan anda untuk meletakkan kuali yang sangat besar, tanpa menarik rak tambahan daripada kamera (lihat. Photo di bawah).

Rak lipat

 • Penjana ais. Terbina dalam pembuat pintu ais - tambahan yang bagus, tetapi lebih kerap dia sama ada meningkatkan harga peti sejuk harga untuk betul-betul nilai penjana tunggal atau prestasi tidak berbeza daripada membeku dalam acuan - Ice juga akan perlu menunggu beberapa jam hanya memfailkan indah.

10. Reka bentuk

Peti sejuk boleh bentuk yang ketat atau bulat, dengan mengendalikan dan tanpa mereka, dengan pintu cembung dan lurus sempurna, dengan gaya moden atau dalam retro-versi, di matt atau versi berkilat. Dengan warna mereka berwarna merah jambu, merah dan biru.

 • Tetapi masih pilihan reka bentuk tidak begitu hebat - kebanyakannya peti sejuk adalah warna putih atau metalik (matte atau berkilat).

Peti sejuk dalam warna metalik di bahagian dalam dapur

Berikut adalah beberapa tip untuk memilih reka bentuk peti sejuk:

 • Sekiranya dapur kecil, maka peti sejuk perlu memilih bentuk geometrik yang ketat - peranti sedemikian sentiasa lebih padat.
 • Peti sejuk hitam sangat bergaya, tetapi perlu diingat bahawa walaupun tempat terkecil akan sangat ketara di atasnya.
 • Adakah anda suka gaya retro? Kemudian pilihan anda adalah peti sejuk dari Smeg. By the way, jenama ini boleh mencari peti sejuk hampir warna apa pun.
Peti sejuk Merah Smeg

Peti sejuk Merah Smeg

 • Untuk keluarga dengan anak-anak, anda boleh memilih peti sejuk dari Miele syarikat - dengan papan tulis, di mana anda boleh menarik.

Miele peti sejuk

Walau bagaimanapun, bentuk asal peti sejuk bukan satu keputusan! Selepas pembelian, reka bentuk boleh disiapkan secara berasingan, mengikuti kelas induk kami atau memesan perkhidmatan tuan.

Lukisan peti sejuk

Lukisan peti sejuk

Lukisan peti sejuk

Lukis peti sejuk di nada alat dengar

Peti sejuk, dipadatkan dengan filem vinil

Peti sejuk, dipadatkan dengan filem vinil

Peti sejuk, dicat dengan cat batu tulis

Peti sejuk, dicat dengan cat batu tulis

Sekiranya anda ingin peti sejuk pegun, anda juga boleh membinanya tanpa menjejaskan kecekapan dan dompet anda.

Variasi peti sejuk separa dibina

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map