Cara menyimpan sayuran dan sayur-sayuran

Cara menyimpan sayuran dan sayur-sayuran

Cara menyimpan sayuran dan sayur-sayuran

Berapa banyak, di mana dan bagaimana untuk menyimpan sayur-sayuran di apartmen bergantung pada suhu, kelembapan dan tahap cahaya yang memerlukan jenis tertentu. Contohnya, kubis dan wortel harus disimpan di dalam peti sejuk, dan kentang dan bawang - dalam laci dapur almari, sesetengah produk harus dimasukkan ke dalam bekas yang dimeteraikan, dan beberapa - ditinggalkan dalam jaring atau beg kertas.

Dalam bahan ini, anda akan menemui nasihat berguna, serta memo ringkas untuk menyimpan saham sayur-sayuran, herba dan sayur-sayuran yang besar dan mingguan.

Beberapa prinsip umum

  • Pastikan sayur-sayuran itu terpisah dari buahnya. Hakikatnya ialah epal, pear, pisang dan aprikum merembeskan etilena - gas yang mempercepat pematangan dan kerosakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berhampiran.
  • Simpan tomato, kentang dan lada secara berasingan (termasuk berasingan dari satu sama lain). Mereka juga memancarkan etilena dan sangat menjejaskan rasa dan kualiti sayur-sayuran yang lain. Jadi, sebagai contoh, di sebelah lobak merah tomat dan bit akan menjadi pahit, dan kentang akan tumbuh dengan cepat di sebelah lada.
  • Sentiasa memotong bahagian atas tanaman akar. Sebelum anda menggabungkan wortel, bit, radishes, turnips dan tanaman akar lain di dalam peti sejuk, anda perlu memangkas puncaknya, meninggalkan ekor kecil 2.5 cm panjang untuk melindungi sayuran dari pengeringan. Juga, sebelum penyimpanan, akar perlu dibersihkan dengan berus lembut dari sisa-sisa bumi.
  • Basuh sayur-sayuran dan herba (kecuali untuk kehijauan) sebelum digunakan, dan tidak terlebih dahulu. Basuh semua produk sekaligus sebelum meletakkan di dalam peti sejuk sangat mudah, tetapi ternyata ini mempercepatkan kerosakan produk tumbuhan. Tetapi sayur-sayuran boleh dibasuh sebelum disimpan dengan merendamnya di dalam sinki dengan air.
  • Simpan sayur-sayuran dalam pakej dan bekas yang longgar dan berlubang. Pastikan beg penyimpanan sayuran mempunyai lubang untuk memastikan aliran udara yang baik. Buah-buahan perlu dibebaskan dalam pakej, kerana semakin dekat dengan satu sama lain, semakin cepat mereka mula membusuk.

Lihat juga bahan: Cara menyimpan buah di rumah - prinsip umum, memo dan idea-idea foto.

Memo untuk menyimpan sayur-sayuran

Kentang

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan kentang: kentang tidak bertolak ansur dengan penyimpanan yang berpanjangan di dalam peti sejuk, kerana pada suhu yang rendah kanji mula berubah menjadi gula. Tetapi kentang suka gelap (ia menjadi tidak enak dan bahkan toksik dalam cahaya), sejuk (+ 5 ° C hingga + 7 ° C) dan kering (tidak melebihi 85% lembapan) tempat. Oleh itu, untuk menyimpan rizab besar, bilik bawah tanah, pantri, garaj bertebat atau balkoni yang paling sesuai. Stok kecil kentang boleh disimpan di dalam sebuah apartmen di dalam almari dapur atau, katakan, di bawah tenggelam. Bekalan kentang seminggu boleh hidup di rak bawah peti sejuk. Sebelum anda menghantar ubi untuk penyimpanan, mereka perlu menyusun, hanya meninggalkan kentang yang sihat dan kuat (stok musim sejuk perlu disusun lebih 2 kali pada musim sejuk).

Jangka masa: 3 minggu di apartmen, dan sehingga 5-6 bulan - dalam keadaan yang ideal.

Penyimpanan kentang

Cucumbers

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan timun: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 5 hari.

Tomato

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan tomato: pada suhu bilik, sebagai contoh, di atas meja atau dalam kabinet. Dalam peti sejuk untuk menyimpan tomato adalah mustahil - pada suhu di bawah 10 darjah mereka kehilangan aroma dan menjadi insipid. Sekiranya anda perlu menyimpan tomato selama lebih daripada tiga hari, maka anda boleh melipatnya di rak bawah peti sejuk, dan kemudian memulihkan rasa dan rasa dengan memegang buah pada suhu bilik selama lebih kurang 1 hari.

1

Jangka masa: 3 hari - jangka hayat yang optimum untuk tomato masak.

Petua: untuk memastikan bahawa tomato belum matang masak, tahannya dalam beg kertas pada suhu bilik (lihat foto di bawah).

Bagaimana untuk menyimpan tomato

Bawang putih

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan bawang putih: Bawang putih boleh disimpan di dalam almari atau di atas meja, dalam pantri atau ruang bawah tanah. Perkara utama ialah udara mengelilinginya bebas beredar. Di dalam peti sejuk, bawang putih tidak boleh disimpan, kerana pada suhu yang rendah ia cepat kehilangan rasa dan rasa.

Jangka masa: 2 bulan.

Bawang

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan bawang: Bawang juga boleh disimpan di dalam almari atau atas meja, di dalam pantri atau ruang bawah tanah. Perkara utama ialah udara mengelilinginya bebas beredar.

Penyimpanan bawang

Adalah lebih baik untuk menyimpan bawang dalam beg mesh (di mana ia sering dijual di kedai) untuk mendapatkan ventilasi ini. Jika tidak ada jaring, maka anda boleh meletakkan mentol dalam mangkuk dan, jika dikehendaki, tutupnya dengan kain "pernafasan", tetapi tidak dengan penutup.

Untuk menyimpan keseluruhan bawang di dalam peti sejuk adalah tidak diingini, tetapi bawang cincang terbaik disimpan di sana dan tidak lebih dari 4 hari.

Jangka masa: 2 bulan.

Menyimpan simpan dalam berkas

Kubis (putih dan merah)

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan kubis: di dalam peti sejuk, di mana-mana rak.

Jangka masa: 2 minggu.

Kubis Brussels, Savoy dan Peking, kembang kol

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 1 minggu.

Lobak

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 2 minggu.

Lada manis

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan lada: di dalam peti sejuk, jauh dari sayur-sayuran lain.

Jangka masa: 1 minggu (lada hijau); 5 hari (lada merah, kuning dan oren).

Lada cili (segar)

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 2 minggu.

Nota: Lada cili kering akan kekal selama 4 bulan dalam bekas kedap udara.

Brokoli

Di mana dan bagaimana menyimpan brokoli: di dalam peti sejuk, di mana-mana rak.

Jangka masa: 1 minggu.

Bit dan daunnya

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan bit: di dalam peti sejuk. Sebelum mengisi peti sejuk, bahagian atas (dengan cara yang sangat berguna) mesti dipotong dan dilipat ke dalam beg plastik.

Jangka masa: 3 minggu, daun - 3 hari.

Terung

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan terung: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 5 hari.

Skuasy, zucchini dan labu

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan zucchini: di dalam peti sejuk, ruang bawah tanah atau tempat kering, gelap dan sejuk yang lain.

Jangka masa: 5 hari.

Alpukat

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan alpukat: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 3 hari.

Petua: untuk membenarkan alpukat yang tidak dicairkan untuk masak, tahan pada suhu bilik dalam beg kertas sehingga ia mencapai kelembutan.

Artichokes

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 1 minggu.

Halia

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan halia: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 3 minggu.

Petua: Halia boleh dibekukan sehingga 6 bulan. Sekiranya anda mahu memarut halia pada parut, anda tidak perlu mencairkannya.

Cendawan

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan cendawan: di dalam peti sejuk, sebaiknya dalam beg kertas.

Jangka masa: 1 minggu.

Turnip

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan lobak: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 2 minggu.

Petua: Daun lobak sangat berguna, sehingga mereka sering digunakan untuk mempersiapkan sup obat. Pisahkan daun dari akar dan simpannya secara berasingan dalam beg plastik. Daun akan tetap segar selama 3 hari.

Radis

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan lobak: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: idealnya sehingga 3 hari, tetapi mungkin 2 minggu.

Petua: keluarkan daun dari akar untuk memanjangkan kesegaran mereka.

Asparagus

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk. Sebelum penyimpanan, ia perlu memotong hujung asparagus (lihat foto), dan kemudian bungkusnya ke dalam tuala lembap dan lipat ke dalam beg plastik.

Jangka masa: 3 hari.

Asparagus, dipotong

Leek

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk. Sebelum penyimpanan, anda perlu memotong dan membuang puncak hijau gelap daun bawang, dan meninggalkan akar utuh (lihat gambar).

Jangka masa: 1 minggu.

Bagaimana untuk menyimpan daun bawang

Mustard

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 3 hari.

Okra

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: dalam peti sejuk, dalam beg kertas.

Jangka masa: 3 hari.

Kacang, Inggeris dan ayam

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk, meninggalkan di dalam buah sebelum digunakan.

Jangka masa: 4 hari.

Rhubarb

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 1 minggu.

Petua: Daun rhubarb tidak disyorkan untuk makan dalam kuantiti yang banyak, kerana ia boleh menjadi toksik.

Raffafter

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk atau di dalam almari.

Jangka masa: 1 minggu - pada suhu bilik, 2 minggu - pada suhu rendah.

Memo untuk menjaga herba dan sayur-sayuran

Greenery (pasli dan Dill)

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan sayur-sayuran: di dalam peti sejuk. Rasuk kecil boleh disimpan dalam gelas dengan air sebagai bunga (lihat gambar).

Jangka masa: 5 hari.

Bagaimana untuk menyimpan sayur-sayuran

Bawang merah

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan bawang merah: boleh disimpan di dalam almari atau di atas meja, di dalam pantri atau ruang bawah tanah. Perkara utama ialah udara mengelilinginya bebas beredar.

Jangka masa: 1 bulan.

Bayam

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Petua: tidak kira betapa segarnya daun, ikut tarikh tamat tempoh yang dinyatakan pada pakej, kerana bakteria boleh berkembang.

Salad salad

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 5 hari.

Petua: Walaupun daun kelihatan segar, ikuti tarikh tamat tempoh yang ditunjukkan pada pakej.

Watercress

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 4 hari.

Saderi

Oleh kerana saderi berliang, ia sangat terdedah untuk menyerap bau dari makanan lain.

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 2 minggu.

Herba daun (basil, ketumbar, bawang hijau, tarragon, pasli, pudina)

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan sayur-sayuran: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 3 hari (basil, ketumbar, bawang hijau, tarragon); 5 hari (pasli, pudina).

Petua: Balutkan sekelompok sayur-sayuran dalam tuala kertas lembap sebelum menyimpannya untuk memastikan ia segar lagi.

Herba kayu (rosemary dan thyme)

Peti sejuk: 2 minggu.

Ruccola

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 5 hari.

Radiccio salad

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 4 hari.

Adas

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan sayur-sayuran: di dalam peti sejuk.

Jangka masa: 5 hari.

Dan akhirnya, kami mencadangkan untuk mendapatkan idea untuk menyimpan sayur-sayuran di apartmen dan maklumat berguna lain dalam video seterusnya.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

7 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map