Pilih ketuhar: apa jenis ketuhar yang lebih baik - gas atau elektrik

Pilih ketuhar: apa jenis ketuhar yang lebih baik – gas atau elektrik

Pilih ketuhar: apa jenis ketuhar yang lebih baik - gas atau elektrik

Simbol rumah selalu menjadi rumah. Tahun, dekad, berabad lamanya, dan kemajuan teknikal bergerak ke hadapan dengan pesat. Hari ini, jantung rumah adalah dapur, dengan dapur rumah yang moden - oven. Bagaimana untuk memilih oven untuk memasak di dalamnya hidangan yang akan diingati oleh ahli keluarga selama-lamanya?

Setiap pelayan wanita mempunyai keistimewaannya sendiri. Seseorang yang pandai membuat kek yang lazat, seseorang membuat quiche lazat, daging bakar, casseroles, dan beberapa kek mewah kejutan keluarga. Apa yang menyatukan semua hidangan ini? Mereka dimasak dalam ketuhar.

Bagaimana untuk memilih ketuhar

Dari pilihan ketuhar yang betul bergantung rasa dan penampilan karya masakan rumah

Cepat atau lambat, setiap suri rumah menghadapi masalah memilih ketuhar. Apa yang lebih suka - plat di mana dapur digabungkan dengan ketuhar, atau memilih ketuhar tertanam? Kelebihan ketuhar, yang dibina ke dalam perabot dapur, adalah memberikan lebih banyak pilihan untuk penginapan. Ia tidak perlu bahawa ketuhar adalah langsung di bawah tempat duduk, anda boleh meletakkannya di paras dada. Pertama, ia adalah lebih mudah untuk pelayan wanita itu, dan kedua, ia adalah lebih selamat untuk kanak-kanak kecil ingin tahu (jika mereka berada di dalam rumah) - tinggi sebelum mereka tidak akan mendapatkan titik ketuhar dan peralatan terbina dalam obozhgutsya.Otritsatelnym adalah bahawa ia adalah amat sukar untuk mengubahnya lokasi, yang tidak boleh dikatakan mengenai teknik "solo". Hidangan yang berasingan berdiri cukup mudah alih. Mereka biasanya boleh disimpan di dalam almari dan dibuang seperti yang diperlukan.

Ketuhar mana yang lebih baik: elektrik atau gas

Ketuhar terbina dalam yang sesuai untuk peminat memasak

Ketuhar terbina dalam bagi mereka yang telah berpindah ke tahap kemahiran masakan yang lebih tinggi

Jika anda seorang peguam bela kesederhanaan, dan tidak meletakkan permintaan yang tinggi terhadap fungsi ketuhar, anda akan pendekatan ketuhar gas. Kosnya lebih rendah daripada ketuhar elektrik. Gas juga boleh dikendalikan dari tong gas, yang merupakan nilai tambah yang besar, jika anda membeli peralatan untuk rumah negara atau vila.

Ketuhar elektrik mempunyai satu kelemahan, tetapi bagi kebanyakan ia adalah yang paling penting. Ini adalah penggunaan elektrik yang tinggi. Ketuhar seperti itu mempunyai pelbagai pilihan penaik.

Parameter utama oven adalah jumlah. Jika anda perlu menyediakan bahagian yang besar, pilih ketuhar yang lebih besar. Mereka dilengkapi dengan jumlah maksimum fungsi tambahan dan sesuai untuk keluarga besar atau pemilik rumah yang ramah yang ingin menjemput syarikat besar untuk makan malam dan makan malam.

Di samping itu, ketuhar mesti dipercayai, tahan lama, selamat dan mudah digunakan. Pemilik paling berminat dengan kesederhanaan pengurusan dan kemudahan dalam penjagaan dan pembersihan.

Jenis kawalan: bergantung dan bebas

Kawalan bergantung pada ketuhar bermakna ia dikawal dari hob yang dibina di atasnya. Oven dan panel, yang dihasilkan oleh satu firma, serasi dengan satu sama lain. Kawalan bebas berada di ketuhar yang terlindung sepenuhnya, panel dengan butang dan pemegang terletak di ketuhar itu sendiri.

Saiz standard ketuhar terbina dalam ialah 60 sm (apabila bercakap mengenai saiz ketuhar, kita bercakap tentang lebarnya). Tetapi ada ketuhar dengan lebar 70, 90 dan bahkan 120 cm.

Cara memilih ketuhar: kami menentukan dengan satu set fungsi

Pelbagai program pemanasan ketuhar

Ketuhar konveksi mempunyai banyak pilihan mod yang berbeza

Oven Convection lebih berfungsi daripada ketuhar tradisional

1

Konveksi adalah salah satu fungsi yang paling biasa dalam ketuhar moden. Kononnya dipanggil meniup udara panas. Dalam ketuhar dengan perolakan, haba dari elemen pemanasan merebak secara merata ke semua arah.

Sebagai tambahan kepada perolakan, satu program haba atas atau bawah, pemanasan sengit, penggulingan, memanggang, memanggang dan perolakan boleh ditetapkan serentak.

Di semua dapur moden tanpa pengecualian, anda boleh menyesuaikan masa memasak dan intensiti panas.

Di samping itu, terdapat ketuhar, yang telah diletakkan khas program - memasak pizza, daging atau ayam, baking. Jika anda menggunakan memasak untuk memasak, disyorkan untuk menurunkan suhu, yang ditunjukkan dalam resipi, dengan 5-10 darjah.

Sensor suhu dan pemasa

Ini adalah penyelidikan suhu, yang dilengkapi dengan banyak dapur moden. Sensor perlu dimasukkan ke dalam hidangan. Siasatan memantau perubahan suhu dan memaparkan maklumat mengenainya pada paparan digital.

Fungsi mudah ialah pemasa, terutamanya jam penggera pemasa, yang berbunyi buntu pada akhir masa yang ditetapkan.

Keselamatan

Fungsi yang paling popular dari segi keselamatan ialah penebat haba. Pintu ketuhar hampir tidak dipanaskan. Sangat mudah, terutamanya jika anda mempunyai anak. Tetapi tidak semua ketuhar dilengkapi dengan fungsi ini.

Menyekat dari kanak-kanak adalah satu fungsi yang akan membantu melindungi kanak-kanak dari masalah.

Rel teleskopik (dulang pembakar yang boleh ditarik balik). Panduan membolehkan anda menarik dulang pembakar tanpa memegangnya dengan tangan di bawahnya. Ia adalah sangat mudah untuk memeriksa kesediaan hidangan, air daging dengan jus berjalan, campuran kentang.

Kemudahan penjagaan

Oven dengan keranjang untuk pencinta hidangan yang dibakar

Kemudahan ketuhar dengan troli dihargai oleh para surirumah, yang sering menggunakannya

Ia boleh dibuat lebih mudah oleh teknologi moden. Contohnya, enamel khas yang tidak tercemar adalah tahan terhadap pembakaran dan pencemaran. Hanya keselamatan untuk mana-mana perempuan simpanan adalah fungsi hidrolisis atau pembersihan pirolisis.

Pembersihan Pyrolysis - ini memanaskan ketuhar hingga 300 darjah, semua pencemaran dibakar. Selepas menyejukkan ketuhar, anda hanya perlu membersihkan dinding ketuhar dan basuh kaca tersebut. Fungsi ini sangat memudahkan penjagaan ketuhar. Jika dalam ketuhar konvensional memasak suri rumah banyak menjauhi makanan berlemak di panggangan kerana penuaian intensif buruh yang berikutnya, maka pemilik ketuhar dengan pembersihan seperti keinginan yang pirolisis tidak hilang.

Pembersihan hidrolisis adalah seperti berikut. Air dicurahkan ke dalam kuali, dan oven dipanaskan. Semua lemak dan semua bahan pencemar disalirkan ke dalam kuali bersama dengan wap.

Sesetengah ketuhar dilengkapi dengan penapis menyerap minyak. Peranti ini menyerap lemak dan bau dan melindungi peminat dari pencemaran.

Jika permukaan dalam ketuhar anda dari enamel proprietari, tidak menggunakannya untuk membersihkan keras berus logam dan squeegees. Malah span buih berwarna menggaru salutan dari masa ke masa. Jualan ada cara khas untuk membersihkan ketuhar, lebih baik menggunakannya. Mana-mana pencemaran lebih mudah dikeluarkan jika anda melembapkan dinding ketuhar dengan kain lembap. Jangan biarkan cecair yang mengandungi asid (cuka, jus lemon) untuk mendapatkan permukaan ini.

Turun minyak dan lumpur dapur lain secara berkala jatuh ke panel depan. Kebanyakan ketuhar direka supaya panel ini boleh dikeluarkan dan dibasuh, atau sekurang-kurangnya mengeluarkan pemegangnya. Mereka boleh dicuci di mesin basuh pinggan mangkuk. Bahagian aluminium dibersihkan dengan baik dengan span yang direndam dalam minyak sayuran. Selepas itu, mereka harus ditutup dengan cecair yang mengandungi alkohol. Untuk membasuh komposisi khas keluli tahan karat digunakan.

Bagaimana untuk memilih ketuhar gas untuk dapur

Ketuhar gas boleh menjadi klasik atau pelbagai fungsi. Ketuhar klasik mempunyai dua mod pemanasan, peredaran udara dalam ruang kerja adalah semula jadi (tanpa peminat). Ketuhar pelbagai fungsi mempunyai beberapa mod pemanasan dan dilengkapi dengan kipas untuk peredaran udara paksa.

Kebanyakan penjual dan pengguna memanggil oven dengan perolakan kipas. Aliran udara dari kipas tidak boleh meniup api pembakar, yang dihidupkan pada kuasa minimum. Untuk ketuhar gas dengan kipas, pembakar berongga digunakan. Sekiranya gas yang terbakar di dalam rongga itu dipadamkan, maka pencucuhan automatik akan dicetuskan selepas beberapa saat, jadi api menyala lagi.

Hampir semua ketuhar gas yang dibina ke dalam perabot dapur mempunyai pencucuhan elektrik dengan pengaktifan automatik atau manual. Sekiranya operasi manual dihidupkan, perlu menghidupkan tombol kawalan pendikit dan serentak menekan butang penyalaan. Sekiranya sistem itu sepenuhnya automatik (avtopodzhig), hanya putar tombol pengawal selia. Pada masa ini, percikan elektrik melompat dan gas dinyalakan. Oven dengan penggunaan avtopodigomom sangat mudah.

Dalam ketuhar dengan pengalihudaraan terpaksa, hidangan itu hangat dengan cepat dan sama rata, dengan kerak yang renyah di atas. Baking adalah seragam di semua sisi, dan masa memasak dikurangkan sebanyak 30%. Anda boleh memasak hidangan di dalam ketuhar seperti itu pada beberapa tahap.

Ketuhar gas dengan pengalihudaraan terpaksa, sebagai peraturan, dilengkapi dengan meludah, grill dan peranti tambahan lain.

Lidah ini digunakan untuk memasak ayam, ikan atau kepingan besar daging. Dijual ada ketuhar dengan meludahkan pelbagai jenis. Ketuhar untuk kegunaan rumah boleh merata kira-kira 1 kg daging dan masak 4 tusuk lidi.

Haba yang lebih rendah dalam ketuhar gas menghasilkan pembakar gas. Yang lebih tinggi sama ada pembakar gas atau panggangan elektrik.

Apa yang perlu dicari ketika membeli sebuah oven elektrik

Hari ini, ramai yang memilih ketuhar gas untuk ketuhar elektrik

Ketuhar elektrik mempunyai banyak kelebihan berbanding ketuhar gas

Ketuhar elektrik menyediakan pengguna dengan lebih banyak peluang untuk memasak. Oleh itu, gourmets memilih ketuhar elektrik, walaupun dapur gas, dan permukaan memasak adalah gas.

Tepung elektrik, seperti gas, dapat menjadi biasa atau multifungsi. Ketuhar elektrik biasa dipanaskan menggunakan tiub tiub, yang dipasang di bahagian atas dan bawah ruang. Kadang-kadang terdapat ludah dan panggangan di bahagian atas ruang.

Grill elektrik lebih mahal daripada gas, tetapi ia memberikan lebih banyak kawalan suhu yang tepat dan bahkan memanaskan piring. Mereka dibakar dari semua pihak. Anda boleh goreng kepingan ikan, ayam atau daging yang besar.

Ketuhar elektrik moden, yang biasanya dipanggil multifungsi (atau multifungsi) mempunyai 4 unsur pemanasan (atas, bawah, sebelah dan belakang kipas). Udara panas diagihkan sama rata ke seluruh ruang, terima kasih kepada peminat, jadi makanan boleh dimasak di beberapa tahap pada masa yang sama.

Ketuhar listrik dengan pengudaraan paksa dapat memiliki lebih dari lapan mod operasi. Biasanya, pengeluar menawarkan mod seperti:

  • pembelotan produk pada suhu bilik (apabila satu peminat sedang berjalan);
  • defrosting dengan udara panas (hanya kipas dan elemen pemanasan yang lebih rendah, yang digunakan untuk pengeringan sayuran, buah-buahan, cendawan, sayuran);
  • memasak hidangan dalam mod biasa (dua pemanas - atas dan bawah) - mod ini boleh digunakan untuk membuat pizza, pai, dadih;
  • penyediaan hidangan yang cepat (kedua-dua pemanas dan kipas dimasukkan) - mod ini boleh digunakan untuk memasak kaserol, sayur-sayuran goreng, panggang, pai besar;
  • memasak beberapa hidangan pada tahap yang berbeza serentak (kipas dan pemanas di sekelilingnya, jadi semua ketuhar dipenuhi dengan haba dengan cepat dan sama rata);
  • mod kekunci (hanya pemanas atas dinyalakan);
  • Mod panggang (elemen pemanasan panggang dihidupkan) boleh digunakan untuk menanam pelbagai hidangan dan membuat kerak rangup;
  • mod panggangan dengan peredaran udara terpaksa (unsur pemanasan panggang dan peminat dihidupkan) - mod ini digunakan untuk memasak kebab shish, potongan daging dalam kepingan besar, seluruh burung, ikan besar yang dipanggang.

Reka bentuk dan keramahan pengguna

Makanan lazat dan sihat, dimasak dalam ketuhar, untuk kegembiraan rumah

Memilih ketuhar yang betul akan memberi anda peluang untuk menikmati hidangan lazat dan sihat setiap hari.

Apabila memilih oven, perhatikan reka bentuknya dan fikirkan tentang di mana anda akan meletakkannya. Ia adalah tapak pemasangan yang menentukan kemudahan teknologi untuk tuan rumah dapur. Lebih baik jika ketuhar ditetapkan pada tahap dada atau mata. Kemudian anda tidak perlu bengkok atau berdiri di atas gelas untuk memeriksa kesediaan hidangan. Dan, tentu saja, anda sepatutnya kelihatan ketuhar. Lagipun, jika reka bentuk itu menyenangkan hati anda, mood dan kesejahteraan akan bertambah baik, yang bermaksud bahawa kesihatan anda akan bertambah baik.

Bersihkan ketuhar yang terbaik selepas memasak. Jangan mengabaikan peraturan ini, kerana kotoran segar sentiasa dikeluarkan dengan lebih mudah. Jika anda membersihkan ketuhar sesekali, anda akan menghabiskan lebih banyak masa dan tenaga. Lebih baik melakukannya dengan kerap.

Lebih-lebih lagi, setakat ini banyak pengeluar cuba memaksimumkan kemudahan penjagaan produk mereka. Lebih sering dalam ciri-ciri barangan mula muncul fungsi pembersihan cepat. Sebagai contoh, dalam sebuah syarikat baru, indesit syarikat memperkenalkan model dengan fungsi unik ClickClean. Sekarang untuk pengguna, kaedah pembersihan mudah dan mudah dalam hanya 2 sentuhan boleh didapati. Klik: semua yang diperlukan adalah dengan menekan flaps sampingan, keluarkan panel atas dan dengan mudah sampai ke kaca. Bersih: letakkan kaca di dalam mesin basuh pinggan mangkuk atau basuh dengan tangan.

Sistem baru untuk membuang dan membersihkan kaca dalam pintu menghidupkan proses kejururawatan menjadi prosedur yang mudah tetapi berkesan.

Inovasi sedemikian akan meningkatkan kehidupan perkhidmatan ketuhar anda dengan ketara.

Jika anda membuat keputusan untuk membeli ketuhar pembersihan diri, ingat bahawa pembersihan diri tidak melegakan pembersihan tetap.

Ketuhar pembersihan diri

Pembersihan diri boleh menjadi pemangkin atau dilakukan dengan membakar residu produk di dinding ketuhar.

Pembersihan diri katalitik berlaku dalam oven gas dan elektrik. Di dalam ketuhar itu semua dinding ruang dalaman, atau pisau kipas, atau dinding sisi mengandungi bahan khas - pemangkin. Ia melembutkan dan memusnahkan sisa-sisa makanan. Selepas selesai kerja di dinding ruang dalaman, anda boleh melihat lapisan longgar. Ia mesti disapu dengan kain lembap.

Oven dengan pembersihan pemangkin mempunyai kelemahan yang ketara. Tahun-tahun melalui kecekapan pembersihan diri 5-7 telah dikurangkan dengan ketara. Walau bagaimanapun, panel dalaman ketuhar pembersihan katalitik mudah dikeluarkan dan diganti. Sudah tentu, mereka mahal, tetapi ketuhar baru lebih mahal.

Pyrolisis adalah proses membakar residu makanan dari dinding ketuhar. Pembersihan diri pyrolysis hanya boleh di dalam ketuhar elektrik, kerana dengan bantuan gas, mustahil untuk memanaskan dinding oven ke suhu yang dikehendaki. Ketuhar sedemikian juga mempunyai kelemahan. Dalam proses pemanasan dinding terdapat bau tidak menyenangkan yang kuat.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk memilih oven, apa fungsi yang perlu diberi perhatian. Bagi jenama - ia adalah satu perkara rasa. Ingatlah bahawa harga produk setiap jenama ditentukan bukan sahaja oleh fungsi, tetapi juga oleh reka bentuk, penggunaan tenaga, sesuatu yang baru.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

34 − 31 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map