Peti sejuk yang paling sesuai untuk membeli rumah: kriteria pemilihan dan penarafan jenama

Peti sejuk yang paling sesuai untuk membeli rumah: kriteria pemilihan dan penarafan jenama

Peti sejuk yang paling sesuai untuk membeli rumah: kriteria pemilihan dan penarafan jenama

Dia datang, jatuh cinta dan dibeli - ia bukan mengenai peti sejuk. Mana-mana peralatan rumah perlu dipilih dengan teliti, dan lebih mahal lagi. Sebuah peti sejuk yang baik adalah layak untuk menghabiskan masa mencarinya. Sekiranya anda mencari model yang betul, ia akan mengurangkan pemilik rumah dan akan bertahan selama bertahun-tahun. Peti sejuk yang mana untuk dipilih? Siapa pengeluar peralatan rumah tangga menyerahkan keselesaan mereka? Kami akan berurusan dengan parameter yang paling penting dan menyusun senarai jenama terbaik.

Memilih peti sejuk: 5 parameter yang paling penting

Banyak artikel telah ditulis tentang memilih peti sejuk terbaik. Mereka mempunyai banyak maklumat berguna, tetapi tidak semestinya anda dapat mencari arahan yang menggambarkan algoritma untuk memilih model yang betul. Kerana kekurangan struktur yang jelas di papan, mudah dikelirukan.

peralatan penyejukan

Jenis peralatan penyejukan untuk rumah

Jadi apa peti sejuk terbaik untuk rumah? Mari kita pertimbangkan 5 parameter asas di mana perlu untuk memberi perhatian utama:

 1. Dimensi model dan kelantangannya.
 2. Lokasi, nombor, jumlah pembeku.
 3. Nombor dan jenis pemampat.
 4. Ciri-ciri defrost.
 5. Kehadiran / ketiadaan fungsi tambahan.

Di bawah ini kita akan mengkaji secara terperinci setiap ciri, jenis struktur, kelebihan dan kekurangannya. Kami akan mengetahui bahawa peti sejuk yang lebih baik dalam kualiti, kami akan menawarkan senarai tanda dagangan yang boleh dipercayai.

dapur

Model padat di dapur kecil

Apakah kesilapan dalam memilih model

Lelaki moden tidak perlu terlibat dalam pemburuan, perhimpunan atau pembiakan ternakan harian. Semua produk yang kami terima dalam bentuk yang disediakan. Keselesaan harga - keperluan untuk menyimpan makanan, terutamanya protein, dengan betul apabila melepaskan bahan yang sangat berbahaya. Oleh itu, sangat penting untuk memilih peti sejuk yang akan memastikan kesegaran produk untuk masa yang lama.

Model itu sepatutnya cukup besar untuk menyesuaikan semua stok ke dalam keluarga. Setiap jenis makanan disimpan pada suhu tertentu, dan ruang antara pakej mesti mencukupi untuk peredaran udara percuma. Adalah wajar bahawa dalam kes ini, teknik itu perlu mengambil sedikit ruang yang mungkin dan kelihatan cantik. Terdapat banyak tuntutan, dan setiap satunya penting.

peti sejuk

Model volumetrik empat pintu

Sekiranya model tidak dipilih secara volum, perlu sentiasa membataskan keperluan keluarga dan membeli produk yang lebih sedikit daripada yang diperlukan. Jumlah terlalu banyak juga buruk. Kamera akan kosong, dan bil elektrik perlu dibayar sepenuhnya. Ini tidak menguntungkan. Reka bentuk yang tidak sesuai akan menjadi tidak selesa dalam operasi, dan reka bentuk yang tidak berjaya akan merosakkan penampilan dapur.

peti sejuk

Bar di dalam peti sejuk - pilihan tambahan, yang tidak diperlukan oleh semua orang

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada jenama peti sejuk. Penjimatan pada kualiti selalu menjadi masalah, perbelanjaan tambahan untuk pembaikan. Jangan percaya pengeluar yang meragukan, kerana kehidupan nyata jauh lebih prosaik daripada janji iklan. Sekiranya keraguan, apa yang dibeli oleh peti sejuk, nasihat seorang tuan profesional akan sangat berguna.

Memilih firma peti sejuk yang terbaik, anda perlu memberi tumpuan bukan hanya pada kualiti produk itu sendiri, tetapi juga untuk penyelenggaraan. Mempunyai pusat servis dalam jangkauan adalah bonus bagus untuk peti sejuk jenama yang baik. Jika tidak, pecahan kecil pertama akan menjadi bencana sebenar.

peti sejuk

Model dengan lebih sejuk di pedalaman dapur

Bagaimana untuk memilih teknik yang betul untuk saiz dan kelantangan

Sebelum anda mula mencari peti sejuk yang boleh dipercayai untuk rumah anda, anda perlu menentukan saiznya. Peralatan yang terlalu besar akan membuat rasa ketat di dapur, dan model kecil mungkin tidak mencukupi. Ia perlu untuk menggabungkan dua parameter asas - jumlah dan dimensi yang diingini.

1
Whirlpool ARC 103 AP

Model padat Whirlpool ARC 103 AP tanpa peti sejuk

Dimensi: dari padat ke terbesar

 • Peti sejuk kecil. Model-model ini adalah 1-1.5 m tinggi dan sehingga 59 cm lebar. Mereka sesuai untuk pemasangan di kotej, pejabat. Sering kali, teknik ini dimasukkan ke dalam bilik atau pangsapuri hotel yang bertujuan untuk menyewa setiap hari. Terdapat model dengan fungsi yang terhad, sebagai contoh, bar mini, di mana anda boleh menyimpan minuman.
model satu petak

Model bilik tunggal yang kecil

 • Model standard. Standard ini dianggap sebagai ketinggian 1.7-1.85 m dan lebar 60 cm. Ia adalah perkakas rumah yang mudah direka untuk dapur kecil purata. Sesuai untuk keluarga 2-4 orang.
peti sejuk

Model Standard

 • Piawaian Eropah. Model-model ini boleh mencapai ketinggian 2 m dan lebar 80 cm. Pilihan yang baik untuk dapur yang luas.
peti sejuk

Standard Eropah

 • Side-by-Side. Memutuskan bagaimana memilih peralatan penyejuk untuk keluarga besar? Model sampingan Multi-pintu adalah sangat sesuai untuk menyimpan semua bekalan yang diperlukan. Mereka sangat mudah digunakan, kerana dibahagikan kepada petak untuk produk yang berlainan jenis.
peti sejuk

Model Side-by Side

Bagaimana untuk mengira jumlah yang diperlukan

Ada perkara seperti "jumlah yang berguna dalam ruang penyejuk", dan angka ini boleh berbeza daripada jumlah keseluruhan oleh puluhan liter, kerana partition mengambil banyak ruang. Apabila mengira, mereka berpandukan petunjuk purata - 120 liter setiap orang. Dan untuk setiap ahli keluarga seterusnya tidak ditambah 120, tetapi 60 liter.

Mari analisa dengan contoh bagaimana mengira jumlah. Sekiranya seseorang hidup bersendirian, maka model yang sederhana cukup untuknya. jumlah maksimum yang diperlukan ialah 120 liter. Bagi dua orang, anda memerlukan 180 liter jumlah berguna, untuk tiga - 240 liter, dan untuk empat - 300 liter. Sekiranya kerap terdapat tetamu atau keluarga lazimnya membeli produk untuk kegunaan masa depan, mereka menambah lagi 60 liter "dalam simpanan".

Hilton RF 6901

Hilton RF 6901 380 liter dengan bar mini

Ciri-ciri model isipadu yang berbeza:

 • 50 liter. Ini adalah model kecil (80-90 cm tinggi), yang sangat bising di tempat kerja. Mereka perlu dicairkan dengan kerap.
 • 380 liter. Sebagai peraturan, ini adalah model dua ruang. Kapasiti pembeku adalah 50-160 liter.
 • 400 liter. Ini adalah reka bentuk tiga ruang, kadang-kadang dengan laci di bahagian bawah. Spesifikasi mungkin berbeza-beza bergantung kepada pengeluar.
 • 500-800 liter. Ini adalah kabinet peti sejuk dua pintu keseluruhan, yang sering memberi fungsi tambahan. Kos peralatan tersebut bergantung kepada jumlah fungsi, jumlah, jenama.
peti sejuk

Model kelantangan jenama Korea Selatan

Lokasi dan kapasiti pembeku

Saiz besar peralatan tidak bererti bahawa jumlah pembeku cukup untuk keluarga. Dalam banyak aspek ini juga bergantung kepada lokasi mereka. Jumlah bilik di atas adalah maksimum 200 liter, dan yang lebih rendah - sehingga 300 liter. Ini bermakna model-model saiz yang sama boleh berbeza-beza dalam kapasiti.

penyejuk beku

Pilihan untuk meletakkan penyejuk beku

Bilik-bilik boleh dilengkapi dengan beberapa laci. Ini mudah jika anda mahu membekukan pelbagai jenis produk. Sebagai contoh, daging dan sayur-sayuran perlu diletakkan secara berasingan. Kotak biasanya terletak di bawah freezer.

Kelebihan model Side-by-Side terletak pada jumlah besar dan susunan sisi beku. Untuk mendapatkan makanan, jangan bengkok atau meregang. Jumlah yang berguna bagi peralatan Side-by-Side boleh mencapai 500 liter.

peti sejuk besar

Peti sejuk untuk keluarga besar

Bagaimana kerja teknik bergantung kepada bilangan pemampat

Terdapat dua jenis pemampat utama - linear dan penyongsang, dan kedua-duanya berjaya digunakan dalam pembuatan peralatan penyejukan. Selalunya ada keraguan, peti sejuk apa yang lebih baik untuk membeli - satu atau dua pemampat. Kedua-dua pilihan mempunyai merit dan demerit mereka sendiri.

Sekiranya pemampat adalah satu, ia bertukar jika sekurang-kurangnya satu suhu meningkat. Walau bagaimanapun, suhu di kedua tidak penting: peralatan masih berfungsi. Sekiranya terdapat dua pemampat, dewan disejukkan secara berasingan, tetapi peralatan itu menggunakan elektrik 20-30% lebih.

Jadi peti sejuk untuk membeli? Adalah dipercayai bahawa kedua-dua model pemampat adalah sumber yang hebat dan boleh bertahan lebih lama. Secara teori, pernyataan ini betul-betul betul, tetapi dalam praktiknya tidak disahkan.

Kelebihan sebenar peralatan dwi-pemampat adalah prestasi yang lebih tinggi dan keupayaan untuk memisahkan kamera secara berasingan. Selalunya untuk pembeli nuansa itu tidak asas.

Perhatikan! Adalah dipercayai bahawa peti sejuk berkualiti untuk rumah harus sedikit bising. Pengilang mengiklankan tahap kebisingan yang dikurangkan sebagai kelebihan yang besar. Teknik ini lebih mahal. Walau bagaimanapun, tahap bunyi dalam semua model moden agak rendah. Lebih berlebihan untuk kelebihan ragu tidak berbaloi.

struktur

Pembinaan pemampat

Sistem penstabilan untuk peralatan penyejukan domestik

Masters yang berpengalaman, memberi nasihat tentang memilih peti sejuk, memberi tumpuan kepada sistem pembuangan. Terdapat tiga:

 • Titisan itu. Jenis defrost ini disusun supaya beku beku pada dinding belakang beku. Apabila pemampat dimatikan, rakit ais meleleh, dan air mengalir ke dalam bekas khas, di mana ia menguap.
 • Tiada Frost. Rejimen ini direka supaya zarah-zarah ais tidak menetap di dinding struktur. Udara sejuk diagihkan sama rata ke seluruh isi padu. Dalam sesetengah model, terdapat kawasan yang sejuk di mana makanan perlahan-lahan kehilangan kelembapan dan tetap segar untuk masa yang lama.
 • Penuh tiada Frost. Ini adalah sejenis sistem No Frost dengan penyulingan yang berasingan dari penyejat.
Tiada sistem Frost

Skim sistem No Frost

Nuansa Penting: Ciri-ciri dan Ciri-ciri Tambahan

Bagaimana untuk memilih peti sejuk yang baik dan membayar hanya untuk apa yang benar-benar berguna? Beri perhatian kepada kemungkinan teknologi tambahan. Pada mulanya nampaknya mereka tidak diperlukan, tetapi sebahagian daripada mereka benar-benar membuat hidup lebih mudah:

 • Penyejukan super. Fungsi ini akan dihargai oleh tuan rumah, yang mana tetamu tidak dijangka tiba-tiba datang. Makanan dan minuman yang hangat boleh disejukkan kepada suhu +2 darjah setiap minit. Pada musim panas, peluang sedemikian tidak ternilai.
 • Pembekuan super. Sayuran segar, buah-buahan, produk separuh siap buatan tangan boleh dibekukan tanpa kehilangan rasa. Mod ini sesuai untuk bilet untuk kegunaan masa depan. Suhu dalam peti sejuk turun ke -24 darjah.
 • "Percutian". Peti sejuk yang mana lebih dipercayai dan lebih menguntungkan? Orang yang boleh menjaga kandungan beku tanpa adanya pemilik dan pada masa yang sama tidak akan menghabiskan sumber tambahan. Dalam mod "Holiday", beku beroperasi dalam mod standard, dan ruang peti sejuk disejukkan kepada minimum. Sistem sedemikian menjimatkan bil tenaga.
 • Kawalan elektronik. Dalam teknologi moden, termostat konvensional atau sistem kawalan elektronik boleh dipasang. Model jenis kedua lebih mudah. Anda boleh memprogram suhu ke dalam ijazah.
 • Perlindungan antibakteria. Ini boleh menjadi salutan khas di dalam bilik dalaman, atau penjana ion perak. Sistem sedemikian menghalang pembiakan bakteria untuk mengekalkan produk lebih lama. Mahal, tetapi sangat praktikal. Sekiranya anda mempertimbangkan peti sejuk untuk membeli, dan bajet akan menahan beban tambahan, ambil model dengan penjana ion perak.
mod super-frosting

Kawalan Penyakit Super

Peti sejuk yang lebih baik untuk membeli - penarafan

Apa jenama untuk membeli peti sejuk untuk dipercayai? Satu jawapan untuk soalan ini tidak boleh. Sesetengah pembeli sedang mencari model yang paling berkualiti dengan banyak fungsi tambahan, sementara yang lain sedang mencari peti sejuk yang murah tetapi bagus. Untuk permulaan, mari kita lihat dengan lebih dekat pada jenama yang paling popular, dan kemudian kami akan menyenaraikan syarikat yang menghasilkan model kualiti yang baik.

tanda dagangan

Jenama terkenal peti sejuk

TOP-5 pengeluar peti sejuk terbaik

 • Liebherr. Sekiranya anda meminta nasihat pakar, firma untuk membeli peti sejuk, anda akan mendengar nama jenama ini terlebih dahulu. Pengilang mengambil kira segala-galanya dari trend fesyen reka bentuk kepada kehendak pelanggan. Teknik Liebherr mahal, tetapi jenama itu dianggap standard kualiti, jadi kosnya dibenarkan.
peti sejuk

Liebherr ECN 6156

 • Bosch. Teknologi maju, reka bentuk yang sempurna, penjagaan pelanggan adalah ciri khas jenama Bosch. Kelebihan penting - pelbagai. Jika anda mahu, anda boleh mencari model berkualiti tinggi yang berpatutan. Sekiranya keraguan, peti sejuk yang paling sesuai untuk dipilih - LG atau Bosch, berhenti pada pilihan kedua.
peti sejuk

Bosch

 • Samsung. Memilih jenama peti sejuk antara Samsung atau Bosch sangat rumit. Samsung menggunakan Penyejukan Kembar (Dual Cooling), Space Max Technology (meningkatkan jumlah kamera) dan teknologi lain yang menjadikan kehidupan pengguna lebih baik. Inovasi, berkualiti tinggi, harga yang berpatutan dan perkhidmatan yang cemerlang adalah kelebihan jenama yang tidak boleh dinafikan.
peti sejuk

Samsung T9000

 • LG. LG telah bertanding dengan Samsung selama bertahun-tahun. Pengilang memberi jaminan selama 10 tahun untuk peralatannya, menyediakan penyelenggaraan dan sokongan pelanggan yang komprehensif. Semua model kelihatan hebat. Kualiti yang baik dan harga yang berpatutan adalah kombinasi sempurna untuk pembeli.
peti sejuk

Reka bentuk model LG

 • Atlant. Dalam penarafan 2016, tanda dagangan Atlant dimasukkan. Pada tahun-tahun sebelumnya, tempat ini diduduki oleh jenama lain, khususnya Electrolux. Peti sejuk yang manakah lebih baik? Kedua-dua pengeluar adalah perhatian yang baik, tetapi Electrolux secara berkala menurun dalam penilaian kerana masalah pembaikan kerap. Atlant mempunyai lebih sedikit tuntutan. Pilihan terakhir untuk pembeli.
peti sejuk

Atlant

Senarai jenama peti sejuk yang boleh dipercayai

Berikut adalah senarai semua jenama peti sejuk yang dipercayai oleh pelanggan. Jenama ini tidak termasuk dalam lima teratas, tetapi produk mereka memenuhi piawaian kualiti:

 1. Gorenje (Slovenia);
 2. Hotpoint-Ariston (Itali);
 3. Indesit (Itali);
 4. Whirpool (Itali);
 5. Gula (Itali);
 6. Electrolux (Sweden);
 7. Zanussi (Itali);
 8. Beko (Turki);
 9. Shivaki (Jepun);
 10. Sharp (Jepun).
peti sejuk

Indesit

Terdahulu, senarai yang terbaik termasuk dua lagi jenama - "Nord" dan "Stinol", tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, popularitinya ternyata jatuh kerana banyak pembaikan. Pakar menasihati berfikir dengan teliti mengenai keputusan untuk membeli produk ini. Di satu pihak, teknologi itu mampu dan tidak ada masalah dengan mencari alat ganti. Sebaliknya, kebolehpercayaan adalah soalan besar.

peti sejuk

Nord

Arahan video langkah demi langkah untuk memilih peti sejuk

Kami menawarkan arahan video yang akan membantu anda menavigasi keutamaan:

Hanya pembeli yang boleh menentukan syarikat mana yang memilih peti sejuk untuk rumah itu. Dalam banyak aspek, ia bergantung pada keutamaan peribadi. Perkara utama ialah model yang dipilih harus memenuhi kriteria kualiti dan menjadi cekap tenaga (idealnya - kelas Super A). Tanya penjual, baca deskripsi model dan ulasan tentang mereka di web. Keputusan akhir harus dibuat, bergantung hanya pada akal sehat, dan bukan pada pengiklanan. Jika ragu-ragu - tanya soalan kepada juruteknik.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

7 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map