Cara tradisional dan luar biasa rak pengikat ke dinding

Cara tradisional dan luar biasa rak pengikat ke dinding

Cara tradisional dan luar biasa rak pengikat ke dinding

Rak di pedalaman bilik moden mempunyai dua fungsi utama: mereka menjadi pendirian yang mudah untuk buku, objek berguna atau pernak-pernik yang menyenangkan, dan juga membantu menekankan gaya asal. Penting bukan hanya komponen estetika, tetapi juga aspek teknikal, iaitu kualiti produk dan cara mereka diperbaiki. Mari cuba cari bila perlu menggunakan rak tradisional di dinding, dan bila - rahsia atau luar biasa.

Rak sebagai perabot yang sangat diperlukan

Premis moden tanpa rak kelihatan belum selesai: seringkali mereka adalah sentuhan yang menamatkan reka bentuk dalaman. Jika anda melihat katalog set perabot, anda akan melihat bahawa selain kabinet, katil dan peti laci, barang-barang kecil ini semestinya hadir. Mereka datang dalam pelbagai bentuk, warna dan saiz, tetapi sentiasa sesuai dengan arah gaya umum.

hiasan

Dua dalam satu: hiasan terang dan barangan dalaman yang selesa

Kedua-dua rayuan luaran dan kualiti fungsinya bergantung pada sebahagian besar pada pengikat yang kuat dan boleh dipercayai untuk rak-rak di dinding, jadi artikel ini akan lebih lanjut mengenai sudut logam, mudah untuk kurungan pemasangan, cangkuk yang tidak kelihatan dan kancing.

rak

Pengikat yang tidak mengganggu tidak menimbulkan perhatian dari reka bentuk

Apabila membeli set perabot yang sudah siap, kelengkapan dan bahan pembetulan biasanya dibekalkan, namun selalunya terdapat keinginan untuk membuat hiasan asal dengan tangan anda sendiri, dan kemudian penting untuk memilih kaedah lampiran yang betul.

Lampiran mudah ke penjuru: arahan terperinci

Ia seolah-olah tiada apa-apa yang lebih mudah daripada memukul dinding beberapa kuku dan menggantung rak pada mereka dengan "telinga" yang dilampirkan. Tetapi tidak semuanya sangat mudah. Di samping tugas yang paling penting - untuk mencari tempat yang paling sesuai - adalah perlu untuk menjawab beberapa soalan lain: yang kuku, di mana betul-betul perlu untuk mengikat "telinga," akan pemasangan seperti itu menahan berat struktur?

sudut logam

Sudut logam yang indah "dipalsukan"

Pertimbangkan versi paling mudah dengan sudut. Katakan kita mempunyai rak kayu biasa - produk mendatar mudah tanpa unsur hiasan. Alat dan bahan dipilih berdasarkan senarai berikut:

 • sudut logam (2 atau 3 keping, bergantung kepada panjang);
 • penguasa, pensil, pita pengukur bangunan;
 • tahap laser;
 • gerudi dan latihan;
 • skru atau dowels.

Jika asasnya kayu, maka bukannya skru anda boleh menggunakan kuku biasa.

sudut

Salah satu pilihan untuk menetapkan sudut

Arahan:

 1. Pilih tempat yang paling sesuai. Cuba pilih tapak yang berada dalam jangkauan - yang tidak terlalu tinggi (kesilapan banyak pereka amatur). Jangan kekacauan permukaan, sebelum ini zadekorirovannoy (contohnya, gambar atau gambar), adalah lebih baik untuk memilih tempat yang percuma. Kami memohon produk dan melihat sama ada ia sesuai dengan ke dalam pedalaman. Sekiranya semuanya sesuai dengan anda - pergi ke peringkat seterusnya.
 2. Kami dengan hati-hati mempertimbangkan bahagian bawah lembaga dan cuba untuk memilih tempat untuk aksesori. Satu set pengikat logam siap untuk rak ke dinding boleh dibeli di kedai bahan binaan. Kami melampirkannya ke bahagian bawah struktur: dengan gerudi kecil, kami menggerudi lubang-lubang kecil dan membaiki unsur-unsur logam dengan skru.
 3. Kami membuat markup. Sekali lagi, letakkan rak ke tempat yang dipilih, di lubang-lubang di sudut membuat tanda pensil, sebaiknya di setiap lubang.
 4. Lubang gerudi gerudi di dasar, cuba tepat jatuh ke dalam tanda. Bagi papak konkrit, lebih baik menggunakan dowel.
 5. Kami meletakkan rak di tempat supaya lubang-lubang di sudut dan di dinding bertepatan. Kami mengetatkan skru, cuba menjadikannya lancar dan lancar. Proses gantung selesai.
 6. Kami mengagumi hasilnya, kami mengatur mainan, pasu, buku.
penjepit

Pengikat hiasan adalah hiasan tambahan

Kami mengesyorkan supaya anda membiasakan diri dengan gambar rajah pendawaian terlebih dahulu, jika tidak ada kemungkinan untuk mendapatkan gerudi atau pemutar obeng ke dalam kabel, yang sangat berbahaya.

Trik pembinaan: pengikat rahsia

Segala macam sudut logam untuk rak di dinding, kurungan mudah, profil pembinaan sesuai hanya jika mereka betul dipadankan dan sepenuhnya memenuhi ciri-ciri gaya bilik. Tetapi kadang-kadang butiran teknikal tidak digabungkan dengan persekitaran dan seseorang harus pergi untuk menipu - untuk menggunakan salah satu cara pengancing rahsia.

1
hiasan dapur

Komposisi hiasan tanpa butiran yang tidak diperlukan

Terdapat beberapa pilihan umum yang diterima oleh elemen yang tidak kelihatan menyediakan persimpangan yang ketat dan penetapan tegar. Pertimbangkan tiga yang paling popular:

 • gelung tersembunyi;
 • bar kayu;
 • rod logam.

Kaedah pertama adalah yang paling popular. Engsel rata engsel dilampirkan pada bahagian belakang rak, kemudian gantung struktur pada skru pra-skru. Perkara utama adalah dengan tepat mengukur jarak antara gelung, jika tidak, lubang-lubang tambahan akan "memberikan" teknik licik dan merosakkan idea itu. Untuk mengatasi ufuk, kami mengesyorkan menggunakan tahap bangunan.

rak di dapur

Gaya ketat moden

Cara kedua - mengikat asas produk pada pin logam yang kuat, ditanamkan di dalam papak konkrit atau brickwork. Peranan pin boleh dimainkan oleh potongan tetulang atau kawat benang keluli diameter yang dikehendaki yang disediakan untuk tujuan ini. Semakin berat produk (bersama-sama dengan pengisian yang berpotensi), lebih banyak pin perlu disemprot ke dinding. Untuk kestabilan terjamin, keratan rentas pengikat untuk rak kayu tidak boleh kurang daripada 12 mm, panjang bergantung kepada keadaan.

Pilihan ketiga adalah pemasangan bar dengan seksyen segi empat atau segi empat tepat, yang kemudian berfungsi sebagai pangkalan. Masking akan berlaku jika ketebalan bar dan ketebalan rak yang digantung di atasnya sesuai. Butiran yang menghubungkan antara kedua-dua permukaan adalah gelandangan - pin kayu. Untuk menguatkan kekuatan sebelum menyertai bahagian-bahagian, mereka terpaku dengan gam.

kit dipasang di dinding

Set dinding yang dipasang tiga reka bentuk yang berbeza

Jika reka bentuk pedalaman anda tidak termasuk penggunaan unsur-unsur yang kelihatan tambahan, perabot rahsia akan membantu.

Cara asal menggantung rak

Kaedah tradisional sesuai untuk ditempatkan di pedalaman struktur sederhana dan tidak rumit dalam bentuk papan mendatar tunggal atau produk yang menyerupai kotak kaca. Walau bagaimanapun, imaginasi pereka moden sangat kaya sehingga membolehkan struktur mencipta menakjubkan dalam bentuk labirin, pokok, bunga, ular. Pengikat boleh menjadi tidak biasa seperti rak, walaupun dalam beberapa kes, gelung rahsia yang sama atau sudut hiasan adalah sesuai.

Mari kita pertimbangkan beberapa varian bagaimana mungkin untuk mengikat rak ke dinding jika untuk perwujudan projek tidak benar-benar biasa dipilih.

Penyelesaian dalaman bukan standard

Menggunakan objek biasa - papan kayu dengan ketebalan 17-20 mm - anda boleh membuat reka bentuk yang unik untuk reka bentuk. Tersebar di dinding angka-angka geometri warna yang berbeza, siluet kelawar dengan sayap tersebar, cabang pokok sudut, lingkaran besar - bermaksud aksesoris dalaman dapat mengambil inkarnasi yang paling luar biasa.

rak dinding

Komposisi asli rak pelbagai peringkat di dinding di bilik remaja

Penyelesaian yang sangat mudah tetapi menarik adalah penciptaan pokok keluarga. Rak cawangan di kedua-dua belah dilampirkan pada panel yang terletak secara vertikal - batang. Reka bentuknya sangat mudah sehingga ia dapat dibina sendiri pada suatu malam. Untuk menyesuaikan subjek, papan individu dicat dalam warna semula jadi. Bahan pembetulan dalam kedua-dua penyelesaian tetap tidak dapat dilihat.

pokok keluarga

Pohon keluarga dalam foto

Komposisi ringan dan elegan unsur-unsur warna yang berbeza boleh menghiasi dapur, ruang tamu atau bilik tidur. Perhatikan pengikat: sudut cahaya laconic tidak merosakkan gambar keseluruhan, kerana ia berjaya bergabung dengan nada wallpaper. Berat produk kecil, jadi anda boleh menggunakan pin tersembunyi untuk pemasangan.

rak

Komposisi kontras

Jika anda menggunakan berdiri kayu hiasan, anda akan mendapat gambaran yang lebih serius.

Pilihan pada sabuk kulit

Kadang-kadang yang paling mengejutkan adalah penyelesaian yang mudah, dan beberapa bahagian improvisasi boleh menjadi hiasan dalaman yang luar biasa. Sebagai pengikat untuk rak kayu (papan digilap konvensional) berdiri tali pinggang kulit. Bahan pembuatan tidak semestinya kulit asli, ia boleh menjadi analog buatan atau, secara umum, pita tekstil yang luas. Kualiti utama penggantung adalah kekuatan.

komposisi retro

Komposisi retro yang selesa menggunakan tali pinggang

Adalah jelas bahawa doosochka ditempatkan mendatar pada suspensi, tidak tambahan tetap, tidak dapat menahan timbunan buku-buku berat dan bukan sokongan yang boleh dipercayai untuk cenderamata kristal. Tujuannya adalah untuk berfungsi sebagai elemen dinding hiasan, dan mungkin untuk mengatur cenderahati kecil, aksesori, objek cahaya di atasnya.

rak

Rak Elegant elemen kasar

Unsur pengikat bagi tali pinggang adalah sepasang skru panjang dengan dowel plastik, yang akan menjadi jarak jauh di atas hiasan asal. Prosedur ini adalah seperti berikut:

 • kami cat papan pada warna yang dikehendaki, jika perlu untuk mengekalkan tekstur - kami tutup dengan varnis;
 • menyediakan dua tali pinggang identik lama (atau yang baru dibeli di kedai);
 • lipat hujung setiap tali pinggang, trim, 2-2.5 cm dari tepi, gerudi lubang kecil;
 • menggunakan gerudi dan tukul pada jarak 60-70 cm membetulkan dowels;
 • kencangkan ujungnya ke dowel supaya tali pinggang dalam bentuk gelung digantung;
 • kita masukkan ke dalam gelung yang disediakan sebuah papan, kita menegak pada mendatar.

Ternyata berdiri dekoratif yang cantik. Anda boleh merumitkan komposisi dengan membina di bawah atau di atas tier yang sama.

Awas: kaca rapuh

Kaca di pedalaman memainkan peranan khas. Di satu pihak, ia adalah bahan yang boleh dipercayai yang mampu menahan berat yang besar, pada yang lain - perkara rapuh, yang dengan mudah boleh dipecahkan dengan satu pergerakan janggal. Untuk rak menggunakan kaca tambahan yang kuat dan kuat, yang sukar untuk pecah walaupun dengan tukul. Ia tidak disyorkan untuk membentuk dimensi yang diperlukan secara berasingan, memotong lebih baik untuk memerintahkan dalam perkhidmatan, yang terlibat dalam pemprosesan kaca.

kurungan logam

Kurungan logam hiasan untuk memasang rak kaca

Itu menghairankan: pesawat telus mewujudkan ilusi bebas, ruang tidak berantakan, jadi hiasan kaca sering digunakan di bilik-bilik dengan kawasan yang terhad. Untuk membaiki panel kaca menggunakan kurungan khas logam dan plastik dengan pad elastik lembut di bahagian dalam.

perlawanan

Sebagai pengikat menonjol jarum logam panjang

Untuk membuat pemasangan, buat pertama kali menetapkan tanda kurung: membetulkan dowels, mereka masukkan skru yang datang dengan pendakap, jangan lupa meletakkan mesin basuh itu. Kami mengikat kurungan, semak sama ada ia selaras dengan satu sama lain. Kami letakkan di rak. Kadang-kadang bukan pemegang dinding menggunakan lebih banyak unsur yang ingin tahu - kabel logam nipis atau pin panjang yang menyerupai jarum mengait.

kabel logam

Kabel logam membolehkan anda membuat tanpa berat, melambung tinggi dalam pembinaan udara

Dalam kursus ini bahan-bahan berguna

Dalam reka bentuk dalaman, penyelesaian asal, idea-idea kreatif, penjelmaan hebat projek seolah-olah biasa selalu dihargai. Menggunakan pengikat biasa, tetapi menggantikan garis mendatar tradisional dengan objek dari alam sekitar, anda boleh membina komposisi yang tidak biasa yang menyatu dengan gaya keseluruhan secara harmoni.

kotak

Kotak kadbod gypsum dalam baguette polipropilena

Kami akan menggunakan sisa-sisa bahan bangunan, sebagai contoh, memotong paip kumbahan yang besar, yang kekal dari peranti paip di dacha. Kami membetulkan butiran panjang yang sama pada tumit stiletto lama atau lakukan tanpa pengikat sama sekali: kami mengikat paip dengan satu bundle dan memasangnya di atas lantai.

Paip penyimpan kasut

Sistem penyimpanan selesa untuk kasut yang diperbuat daripada paip plastik

Aksesori lama tidak kehilangan kaitannya, akhirnya bergerak dari kategori barang fesyen ke kategori vintaj. Sudah tiba masanya untuk mengambil koper-pengembara dari mezanin dan menghiasi salah satu dinding percuma dengan mereka - anda akan mendapat komposisi dekoratif yang mewah dengan sentuhan nostalgia.

beg pakaian

Kehidupan baru beg pakaian lama

Malah dari bahan yang terbuang, anda boleh membuat karya jika dikehendaki. Kotak berumur untuk buah selepas pembersihan, penggilapan dan pemprosesan mudah berubah menjadi rak yang indah, yang tidak malu untuk menghiasi pembibitan, lorong atau bilik tidur.

laci

Kotak lama - dekorasi retro

Lihatlah - mungkin pandangan anda akan menemui objek menarik yang bosan di sudut, dan tangan anda akan menjadikannya hiasan dinding yang tidak biasa. Tetapi jangan lupa tentang penyelesaian yang menarik dan untuk memasang rak ke dinding: kurungan kayu yang diperkuat, sudut kerja terbuka, bulu mata yang tidak kelihatan, pin yang tersembunyi.

Bekerja dengan kadbod gipsum: tepat dan tepat

Dengan memukul kuku ke kayu balak atau lubang menindik untuk dowel di dinding konkrit atau batu bata, kita tahu pasti bahawa pengikat tidak akan gagal dan akan bertahan selagi perlu. Tetapi dengan kadbod gypsum semuanya lebih sukar. Partisyen dalaman yang mudah dan cepat didirikan tidak menjadi asas yang boleh dipercayai untuk hiasan dinding tergantung.

rak

Rak dililas di dalam kotak papan gypsum

Terdapat dua cara untuk memasang rak ke pangkalan papan gypsum. Yang pertama direka untuk cahaya, reka bentuk kelantangan kecil, yang kedua - untuk produk berat dan berat.

Untuk memasang rak ringan, anda perlu menjalankan prosedur teknikal yang biasa: berhati-hati menggerudi lubang-lubang, cuba untuk tidak menghancurkan bahan, skru dalam dowels, kemudian skru. Kebolehpercayaan boleh ditingkatkan dengan bantuan dowels khusus - "payung" atau "rama-rama".

garis besar

Rajah pemasangan kupu-kupu dowel

Barang-barang dalaman besar-besaran tetap berbeza. Pemasangan mereka mesti dibayangkan sebelum partition didirikan. Di tempat-tempat di mana mereka akan ditempatkan, anda mesti memasang profil logam menegak atau mendatar tambahan atau bar kayu, yang mana skru sendiri atau bolt akan dipasang.

montaj

Pemasangan bar kayu tertanam

Pakar menegaskan bolt sauh, kerana mereka menganggapnya sebagai yang paling dipercayai untuk menggantung objek berat.

Video Berkaitan

Video yang menarik mengandungi maklumat berguna, yang pasti berguna untuk anda semasa pembaikan atau penambahbaikan.

Cara menggantung rak di kedai dengan engsel tersembunyi:

Salah satu cara pengancing yang tidak kelihatan adalah penyembuh:

Bekerja dengan eternit:

Seperti yang anda dapat lihat, pelbagai pengikat memberikan anda peluang yang baik untuk memilih rak semua jenis reka bentuk. Mengetahui rahsia elemen dinding tergantung, anda boleh menghias bilik dengan sepotong perabot baru. Jika demikian, akan ada komplikasi atau pertanyaan - alamat kepada profesional yang mengetahui perasaan dalam perlawanan.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

43 + = 47

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map