Plaster hiasan di dapur - maklumat untuk pembeli dan kelas induk untuk penamat

Plaster hiasan di dapur – maklumat untuk pembeli dan kelas induk untuk penamat

plaster hiasan di pedalaman dapur

Plaster hiasan adalah penamat lapisan bersalut atau bersalut halus untuk dinding dan siling, yang terdiri daripada dua atau lebih lapisan: primer dan hiasan asas.

Plaster hiasan

Penggunaan plaster hiasan di dapur adalah penyelesaian yang sangat baik dari segi praktikal dan reka bentuk.

Bahan ini boleh menjadi semula jadi dan tiruan:

 • Mineral - dengan cip marmar atau granit. Ia adalah campuran kering pada asas simen dengan tambahan yang memberikan kelegaan dan keanjalan. Ciri utama adalah ketahanan terhadap kelembapan;

Plaster hiasan galian di bahagian dalam dapur

 • Akrilik - berdasarkan resin akrilik. Rumusan siap sedia untuk digunakan;
 • Silikon - pada resin sintetik. Dicirikan dengan lekatan yang sangat baik dan memudahkan permohonan;
 • Silikat - formula itu berdasarkan kaca cecair. Plaster sedemikian direalisasikan dalam bentuk siap, berbeza kebolehtelapan wap dan ketahanan terhadap kerosakan mekanikal.

Plaster hiasan

Petua: dari segi praktikal, pilihan terbaik untuk dapur akan menjadi salutan sintetik pada asas akrilik. Ia tahan lama dan tidak dapat dijaga.

Kebaikan dan keburukan - apa yang anda perlu tahu jika anda masih keraguan

Plus penamat dengan plaster hiasan dinding dapur:

Plaster hiasan
 1. Penggunaan yang serba boleh - mungkin untuk melapisi bata, konkrit, kayu dan juga logam.
 2. Lancar.
 3. Keupayaan untuk menutup kecacatan dan kecacatan dinding.
 4. Plaster hiasan "bernafas", iaitu, mempunyai kebolehtelapan udara, dan oleh itu secara semula jadi mengambil bahagian dalam peraturan iklim mikro - meneutralkan kelembapan yang meningkat, dan jika perlu, sebaliknya, membasahkan udara kering.
 5. Terima kasih kepada racun kulat dan antiseptik dalam komposisi, serta semua kebolehtelapan udara yang sama, lapisan dinding ini menghalang berlakunya acuan.
 6. Ketahanan, penentangan terhadap kerosakan mekanikal.
 7. Ketahanan, hampir tidak kalah dengan batu semulajadi atau jubin seramik.
 8. Kemudahan penjagaan - plaster hiasan tidak menarik debu dan baik bertolak ansur dengan kerap, tetapi tidak mencuci "agresif".
 9. Keselamatan penuh - plaster hiasan untuk dinding tidak mengandungi bahan toksik.
 10. Rintangan kebakaran dan kestabilan terma.
 11. Kemungkinan pembaikan - jika pecahan dinding rosak, ia dapat dengan mudah dipulihkan.
 12. Variasi kemasan dan teknik aplikasi - reka bentuk boleh berubah mengikut warna dan jenis tekstur.
 • Plaster hiasan di pedalaman dapur
 • Plaster hiasan di pedalaman dapur
 • Plaster hiasan di pedalaman dapur

Sudah tentu, finishing dengan plaster hiasan mempunyai kelemahannya:

 1. Kebarangkalian retak adalah semulajadi, iaitu pelapis finish mineral tidak elastik, oleh itu, retakan dapat muncul di dinding, misalnya, dari pergerakan mereka apabila bangunan mengecut. Tetapi semua kerosakan, seperti yang telah disebutkan, adalah tertakluk kepada pembaikan.
 2. Kos bahan dan kerja penamat yang tinggi - sukar untuk membuat reka bentuk eksklusif dengan tangan anda sendiri - ia memerlukan kemahiran profesional, jadi pembaikan di dapur ini akan lebih mahal daripada menggunakan kertas dinding dempul biasa, cat atau kertas.
1

Velvet plaster hiasan di pedalaman masakan klasik

Apa jenisnya?

Jenis plaster dekoratif berbeza bukan sahaja dalam jenis komponen mengikat, tetapi juga dalam reka bentuk dan teknik permohonan. Pilihan untuk permukaan penamat adalah sangat banyak, berikut adalah jenis yang paling terkenal dan popular yang digunakan untuk menyelesaikan dapur.

 1. Imitasi batu - Plaster Venetian atau Maghribi untuk marmar, travertine dan batu lain.

Plaster Venetian hiasan di pedalaman dapur

Plaster hiasan Venetian adalah gabungan polimer akrilik dan habuk marmar. Ini adalah hiasan dinding yang paling terkenal dan kuno. Tekstur "Venetian" nampaknya bersinar dari dalam dan secara otentik meniru marmer, travertine dan batu lain.

plaster hiasan untuk batu

Kesan ini diperolehi kerana teknik khas memohon plaster dengan spatula dengan campuran warna. Lebih kerap daripada tidak, stucco Venetian menghiasi dapur besar dalam gaya klasik, serta Art Deco, Art Nouveau dan minimalism.

Dalam gambar di bawah plaster hiasan Venetian di pedalaman dapur (tatal ke kanan).

 • Stucco Venesia di pedalaman dapur
 • Stucco Venesia di pedalaman dapur
 • Stucco Venesia di pedalaman dapur
 • Plaster hiasan bertekstur di bahagian dalam dapur
 • Plaster hiasan bertekstur di bahagian dalam dapur
 • Plaster hiasan bertekstur di bahagian dalam dapur
 • Stucco Venesia di pedalaman dapur
 • Plaster Venetian hiasan di dapur
 • Plaster Venetian hiasan di dapur
 • Plaster Venetian hiasan di dapur

Kerumitan jenis ini adalah bahawa permukaan asas harus dibawa ke ideal, kerana kelemahan yang paling kecil akan menjadi ketara.

Teknik memohon plaster hiasan Venetian dengan tangan anda sendiri: komposisi digunakan dengan spatula segi tiga dalam pukulan kecil 4-10 lapisan, bergantung kepada kedalaman yang diingini corak. Selepas lapisan hiasan, lapisan lilin perlindungan digunakan pada dinding.

Plaster Maghribi

Dalam gambar di bawah reka bentuk dapur dengan plaster, simulasi batu pasir (tatal kanan).

 • plaster hiasan di bawah batu pasir di pedalaman dapur
 • plaster hiasan di bawah batu pasir di pedalaman dapur
 1. Sgraffito - plaster, yang dihiasi dalam teknik sgraffito, boleh kelihatan seperti pewarna pada dinding, dan boleh mensimulasikan permukaan yang berumur tua.

Teknik sgraffito: pada dinding yang disediakan digunakan 2 atau lebih lapisan plaster warna yang berbeza, dan kemudian di atas lapisan corak atau corak dipotong sepanjang stensil oleh pemotong.

Plaster Sgrafitto

Plaster Venesia dan sgraffito di pedalaman dapur

 1. Plaster untuk sutera dan baldu - permukaan dengan kesan baldu atau sutera. Komposisi ini mengandungi ibu zarah mutiara, yang mencerminkan cahaya, mencipta matte mendalam dengan tekstur kilauan ringan. Tetapi seperti tekstil yang sebenar, tiruan plester tekstil tidak memakai dan rintangan kelembapan, dan oleh itu kurang sesuai untuk dapur.
 • Plaster hiasan untuk beludru di bahagian dalam dapur
 • Plaster hiasan untuk beludru di bahagian dalam dapur
 • Plaster hiasan untuk baldu
 • Velvet plaster di bahagian dalam dapur
 • Velvet plaster di bahagian dalam dapur
 1. Penyambungan antik - Kumbang kulit, craquelure.

Kesan zaman dahulu dapat dicapai dengan bantuan teknik penerapan craquelure, ketika permukaan ditutup dengan keretakan kecil.

Teknik memohon plaster hiasan dengan tangan sendiri: pada dinding yang disediakan (tiada penjajaran yang sempurna diperlukan), sebatian khusus digunakan yang, apabila kering, menjadi retak. Untuk menekankan keretakan, mereka boleh menjadi berwarna lagi.

Terdapat juga jenis plaster hiasan dengan granul yang tidak berwarna, yang meletup semasa grouting dengan spatula, menghasilkan kesan memakai.

Dan akhirnya, jenis plaster yang paling terkenal di bawah zaman kuno adalah "kumbang kulit" dengan pengisi halus atau kasar, yang selama aplikasi menciptakan alur. Pelepasan bergantung kepada kedua-dua saiz pelet dan gerakan kulir.

Meletakkan kumbang kulit

Memohon plaster hiasan dengan tangan anda sendiri sebagai "kumbang kulit" lihat dalam video berikut:

 1. Tiruan konkrit - plaster di bawah konkrit mungkin tidak mempunyai pelepasan ketara, tetapi ia tidak boleh dipanggil halus sama ada - permukaan "konkrit" agak kasar, dengan kemasukan pasir dan batu kecil.

Plaster hiasan untuk konkrit

Plaster hiasan untuk konkrit di bahagian dalam dapur

Plaster hiasan untuk konkrit di bahagian dalam dapur

Ciri-ciri kerja

Oleh itu,

Aplikasi plaster hiasan dengan tangan sendiri
 1. Sebelum memohon plaster hiasan, anda perlu menyediakan asas dengan berhati-hati. Untuk pelapis yang halus dan nipis seperti "Venetian", permukaan harus dibawa ke keadaan yang sempurna lancar dan lancar, dan untuk kasar, struktur dan pelepasan - untuk memuaskan. Perlu diingat bahawa dinding harus tanpa kuku dan jala di bawah penamat, jika tidak, plaster pada akhirnya akan "menarik" karat dari logam ke permukaan. Dinding harus kering, licin dan bersih.
 2. Selepas plaster telah kering sepenuhnya, adalah perlu untuk menggunakan buku asas akrilik yang mempunyai ciri-ciri anti acuan, meningkatkan sifat lekatan dan penebat haba;
 3. Sejurus selepas buku asas telah kering, anda boleh mula mengintip, menyediakan dan memohon campuran plaster. Plaster hiasan yang digunakan tidak dicat - warna yang sesuai untuk reka bentuk dapur dipilih serta-merta dan pigmen yang sesuai ditambah kepada penyelesaian apabila menguli.
 4. Untuk memberikan lapisan pelepasan yang diperlukan, anda boleh menggunakan spatula yang diperbuat daripada keluli tahan karat, roller, kulir, span atau tangan. Kerja mesti dilakukan oleh seorang untuk menahan keseragaman tekstur di seluruh dinding. Sebelum menggunakan komposisi ke dinding, anda perlu mengamalkan dengan baik - untuk menyelesaikan pergerakan dan susunan tindakan.
 5. Apabila plaster selesai, permukaan harus ditutup dengan lakuer khusus, membentuk lapisan pelindung tambahan.
1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

23 − 17 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map