Penyelesaian soda dan cuka untuk pembersihan paip adalah mudah dan berkesan.

Penyelesaian soda dan cuka untuk pembersihan paip adalah mudah dan berkesan.

Penyelesaian soda dan cuka untuk pembersihan paip adalah mudah dan berkesan.

Penyumbat pembetungan adalah fenomena yang agak tidak menyenangkan di dapur, jadi mana-mana perempuan simpanan ingin menyingkirkannya secepat mungkin. Untuk menyelesaikan masalah ini, terdapat banyak bahan kimia yang dijual, yang kebanyakannya mempunyai asas alkali, yang mempunyai kesan merosakkan pada persekitaran berlemak. Sebelum berjalan ke kedai untuk "Mole" bersyarat, periksa sama ada terdapat soda dan cuka di rak dapur - ini adalah pilihan yang paling berpatutan untuk pembersihan paip, yang tidak lebih rendah dalam kecekapan untuk analog khusus.

Punca penyumbatan pembetungan domestik

Terdapat beberapa sebab kegagalan sistem kumbahan, yang dalam satu cara atau yang lain berkaitan dengan faktor manusia:

 • pemendapan bahan-bahan lemak dan organik pada dinding dalaman sistem kumbahan;
 • pengumpulan puing-puing besar di dalam paip (sisa makanan, rambut, kertas tandas, dan sebagainya);
 • lokasi yang salah dari saluran paip (contohnya, cerun kecil);
 • melimpah tangki septik atau lubang sampah (untuk rumah persendirian).
menyumbat shell

Tumbukan kulit biasanya muncul pada momen yang paling tidak menyenangkan

Untuk mengelakkan kemunculan situasi sedemikian akan membantu untuk mematuhi peraturan reka bentuk, pemasangan dan pengendalian pembetungan. Ramai yang percaya bahawa paip yang disambungkan ke tenggelam dapat menyerap sebarang produk tanpa berfikir bahawa daya tahannya terhad. Oleh itu, sering hidangan masuk ke dalam wastafel bersama dengan sisa besar makanan. Pembersihan prophylactic sistem dilakukan sangat jarang, walaupun kesederhanaan prosedur ini (sudah cukup untuk membuka paip air panas selama 10-15 minit sekali seminggu).

sisa makanan

Sisa makanan adalah penyebab utama enapcemar kumbahan

Sudah tentu, pembersihan sistem kumbahan dengan soda dan cuka bukanlah ubat penawar untuk semua masalah, kerana penyumbatan serius boleh dihapuskan hanya dengan kaedah mekanikal atau hidraulik. Walau bagaimanapun, untuk menghapuskan simpanan lemak dengan penyelesaian sedemikian agak realistik. Sekurang-kurangnya, ia patut dicuba, terutamanya kerana kos dalam kes ini akan menjadi minimum berbanding dengan pembelian bahan kimia mahal.

Perhatikan! Sesetengah bahan kimia boleh menyebabkan tindak balas, mempromosikan pembentukan bahan seperti simen, penyingkiran yang menjadi masalah walaupun untuk profesional.

Kenapa soda dan cuka adalah rasional kimia

Disebabkan sifat-sifat kimia mereka alkali sempurna membubarkan kotoran, gris dan protein, oleh itu mereka adalah asas kebanyakan bahan kimia yang direka untuk membersihkan penyumbatan. Ramai orang merujuk baking soda (natrium bikarbonat) kepada alkali, dengan alasan bahawa ia dinetralkan dengan cuka sama seperti mana-mana alkali dinetralkan oleh asid. Sebaliknya, terdapat banyak orang yang akan berhujah dengan pernyataan ini, dengan memberi tumpuan kepada formula natrium bikarbonat - NaHCO₃, yang mana ia mengikuti bahawa baking soda adalah garam asid. Untuk mencari kebenaran dalam pertikaian ini, mari kita beralih ke kursus kimia sekolah.

Penyelesaian kimia berbeza antara satu sama lain dalam nilai pH - ini adalah indeks hidrogen, yang mencirikan kealkalian atau keasidan medium. Dalam persekitaran neutral, pH ialah 7. Jika kurang daripada 6, maka medium adalah berasid, jika lebih daripada 8, ia adalah alkali.

Kadang-kadang garam, penyelesaian yang mempunyai tindak balas alkali yang jelas (larutan natrium hidrogencarbonat mempunyai pH sama dengan 9), merujuk kepada alkali. Oleh itu, mereka yang secara logiknya menganggap NaHCO₃ sebagai garam juga betul, dan mereka yang mengklasifikasikan baking soda sebagai medium alkali.

natrium bikarbonat

Natrium bikarbonat - garam dengan tindak balas alkali

Untuk membersihkan dinding paip pembetung dari deposit kecil, soda boleh digunakan tanpa komponen tambahan, hanya menambah air. Walau bagaimanapun, untuk meningkatkan kesannya, natrium bikarbonat dinetralkan dengan asid asetik, mengakibatkan tindak balas ganas dengan pembentukan natrium asetat dan pelepasan karbon dioksida yang intensif. Formula kimia transformasi ini kelihatan seperti ini:

NaHCO₃ + CH₃COOH-> CH₃COONa + H2O + CO2

Larutan natrium asetat mempunyai pH yang sama seperti larutan bikarbonat, jadi ia mempunyai kesan yang sama pada kotoran dan gris. Pada masa yang sama, pelepasan intensif molekul karbon dioksida mempromosikan tekanan yang meningkat di dalam saluran paip dan, sebagai akibatnya, pemusnahan lebih cepat dari palam lemak.

Kaedah untuk membersihkan paip dengan arahan langkah demi langkah

Pembersihan pembetung menggunakan soda dan cuka boleh dilakukan dalam beberapa cara. Marilah kita analisa setiap varian secara terperinci.

1

Mengeluarkan tera dengan soda dan air mendidih

Jika air di dalam sinki tidak meninggalkan secepat yang digunakan, tetapi tidak ada penyumbatan besar, anda boleh menggunakan kaedah berikut:

 1. Isikan lubang longkang dengan 200-250 ml natrium hidrogen karbonat, pastikan serbuk itu sepenuhnya di dalam paip.
 2. Tambah 600-700 ml air panas ke sink (bahagian 1: 3).
 3. Sekiranya kesannya tidak mencukupi, ulangi prosedur selepas tempoh masa yang singkat.

Cara mudah untuk membersihkan pembetung itu juga disyorkan sebagai langkah pencegahan. Dengan bantuannya, anda tidak boleh hanya mengeluarkan lemak, tetapi juga membasmi paip.

coda dan air panas

Soda dan air mendidih - satu cara mudah untuk mencegah sistem kumbahan

Menambah cuka untuk meningkatkan kesannya

Seperti yang telah disebutkan, cuka sebagai asid menyebabkan tindak balas ganas apabila berinteraksi dengan soda, yang menyumbang kepada pembersihan paip yang lebih baik. Untuk melaksanakan kaedah ini, anda perlu:

 1. Sediakan dua bekas dengan baking soda dan larutan cuka 9% dalam nisbah 1: 1.
 2. Pertama, tuangkan serbuk alkali ke dalam lubang saliran, kemudian tuangkan asid asetik.
 3. Tunggu sehingga tindak balas berhenti sepenuhnya. Bergantung kepada bilangan ramuan, prosesnya boleh diambil dari 5 minit hingga setengah jam.
 4. Bilas tiub dengan air suam.

Penting! Oleh kerana cuka adalah asid, kerja yang sama harus dilakukan dalam sarung tangan getah.

Kaedah ini sesuai bukan sahaja untuk sinki, tetapi juga untuk membersihkan tandas - soda dan cuka dengan sempurna membubarkan perkara kulit, kertas tandas dan banyak produk makanan.

penyingkiran penyumbatan

Penambahan cuka serta-merta menyebabkan pembentukan buih, jadi lubang longkang di wastafel adalah sebaiknya sesuatu yang ditutup, sebagai contoh, penyumbat getah atau kain

Meningkatkan pH penyelesaian

Dengan penyumbatan yang kuat, pilihan di atas mungkin tidak cukup berkesan kerana tindak balas alkali yang lemah. Dalam kes ini, ia patut cuba menggunakan larutan soda abu (natrium karbonat) dengan pH yang lebih tinggi. Pada masa yang sama, anda tidak perlu membeli campuran ini, kerana ia boleh dimasak di rumah. Untuk ini anda perlukan:

 1. Tuang 5 sudu besar (150 g) baking soda ke dalam kuali dan hidupkan pemanasannya.
 2. Pada suhu 60-200 ° C, tindak balas penguraian hidrogen karbonat akan bermula dengan natrium karbonat, air dan karbon dioksida. Selepas air dan karbon dioksida benar-benar menguap (serbuk akan menjadi lebih mengalir), hanya abu soda (Na₂CO останется) kekal dalam kuali.
 3. Serbuk yang dihasilkan tuang 200 ml air dan, kacau, untuk mencapai pembubaran yang lengkap.
 4. Tuangkan larutan ke dalam paip yang perlu dibersihkan, dan tunggu 2 jam.
 5. Basuh pembetung dengan air suam.

Untuk maklumat! PH larutan natrium karbonat adalah 11, yang sesuai dengan nilai hidrogen produk "Mole" yang popular.

soda

Kadar penyediaan soda ash bergantung kepada suhu yang digunakan

Soda dan cuka tidak membantu - apa yang perlu dilakukan

Di atas, penekanan telah diberikan pada fakta bahawa pembersihan paip dengan soda dan cuka akan berkesan hanya dengan deposit lemak kecil, sedangkan pendekatan yang lebih serius diperlukan untuk menghilangkan penyumbatan kepadatan tinggi. Dalam kes ini, salah satu cara berikut akan membantu memulihkan kapasiti kerja sistem kumbahan:

 • Membersihkan sudu.

Terima kasih kepada reka bentuk khasnya, sifon bukan sahaja sejenis perlindungan terhadap penyebaran bau yang tidak menyenangkan di dalam bilik, tetapi juga berfungsi sebagai penapis, mengumpul objek besar dan rambut yang jatuh ke dalam tenggelam. Sering kali untuk membersihkan sistem pembetungan itu sudah cukup untuk mengeluarkan sampah dari siphon.

pembersihan

Peratusan besar kotoran yang memasuki sistem pembetungan melalui sink atau mandi, menetap di siphon

 • Penggunaan kabel paip.

Objek tersebut, yang merupakan dawai lingkaran dengan pegangan dan gerudi pada hujung, harus dimiliki oleh setiap pemilik rumah. Tiada bahan kimia boleh mengeluarkan objek pepejal dari paip. Obstruksi mekanikal hanya boleh dikeluarkan secara mekanikal.

tali

Panjang kabel dipilih mengikut ciri-ciri sistem kumbahan

 • Pembersihan hidraulik pembetungan.

Cara paling berkesan untuk menghilangkan gris, kotoran dan serpihan dari saluran paip adalah untuk mengepam pembetung dengan air tekanan tinggi. Kabel khas dengan muncung di hujung diturunkan ke dalam lubang pembetung, selepas itu tekanan air digunakan, yang mengalir segala-galanya dalam laluannya.

hydroprocessing

Hidrotreating menghalang penghalang apa-apa kerumitan

Sudah tentu, lebih baik tidak membenarkan pengumpulan kotoran dan gris dalam paip, perlahan-lahan menggunakan sistem kumbahan dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dalam masa. Jika "masalah" berlaku, maka anda boleh menggunakan resipi mudah yang diberikan dalam artikel ini, dan cuba untuk mengeluarkan sampah sink, mangkuk tandas atau bilik mandi dengan soda dan cuka. Dalam kebanyakan situasi, tindakan ini akan mencukupi untuk memulihkan prestasi sistem. Jika tidak ada hasil yang positif, anda perlu beralih kepada tukang paip profesional, supaya tidak memburukkan lagi masalah.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

4 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map