Meter berjalan untuk mengira bahan dan kerja pembaikan: nuansa dan peraturan asas

Meter berjalan untuk mengira bahan dan kerja pembaikan: nuansa dan peraturan asas

Meter berjalan untuk mengira bahan dan kerja pembaikan: nuansa dan peraturan asas

Mengira bahan-bahan untuk kerja-kerja pembaikan, banyak yang terbiasa menghasilkan dalam meter persegi, yang pada pandangan pertama adalah sepenuhnya logik - dengan cara ini, kawasan permukaan sebenar ditentukan. Walau bagaimanapun, apabila anda melawat kedai, pengiraan yang dibuat di atas kertas mungkin tidak berguna, kerana harganya biasanya tidak ditunjukkan setiap persegi, tetapi setiap meter berjalan. "Berapa banyaknya?" - Tanya pembeli yang tidak berpengalaman, dan bagus jika dia mendengar sambutan yang jelas dan jelas dari penjual. Agar tidak berada dalam kegelisahan dan tidak memulakan "lutut" untuk mengira semula jumlah bahan yang diperlukan, lebih baik untuk mempersiapkan terlebih dahulu, memahami dengan teliti terminologi dan aplikasi praktikalnya.

Apakah meter berjalan?

Istilah ini digunakan bukan sahaja oleh penjual kedai bangunan, tetapi juga oleh para pembantu pasukan pembaikan, ketika mereka membiayai bahan dan kerja yang dilakukan. Oleh itu, adalah wajar untuk melakukan pengiraan secara bebas untuk dapat mengesahkan ketepatan anggaran yang disediakan.

pengukuran bahan

Keupayaan untuk mengukur dengan betul dan mengira bahan habis adalah aspek penting dalam aktiviti pembaikan

Terminologi rujukan

Meter adalah unit konvensional untuk mengukur objek yang panjang, yang sepadan dengan sekeping atau sekeping panjang 1 meter. Produk acuan yang paling biasa termasuk bahan berikut:

 • linoleum;
 • kertas dinding;
 • permaidani;
 • kain;
 • alas kaki;
 • paip;
 • kabel elektrik;
 • Lembar berprofil;
 • papan kayu, dsb.

Dengan bantuan meter berjalan, hanya panjang produk ditentukan, manakala parameter lain (lebar, diameter, seksyen) sudah termasuk dalam kos. Sebagai contoh, model linoleum yang sama boleh mempunyai lebar yang berbeza (dari 1.5 m hingga 5 m), masing-masing produk akan mempunyai harga sendiri untuk 1 pogo. m.

linoleum

Kos bahan acuan dibentuk dengan mengambil kira dimensi keseluruhannya

Contoh perhitungan

Contoh №1. Kirakan bilangan meter linoleum yang diperlukan untuk bilik itu.

Katakan bahawa bilik itu mempunyai saiz 4x5 m, iaitu, kawasannya adalah 20 m². Dari angka ini, dan anda perlu membina apabila membuat pengiraan. Untuk menentukan panjang, anda perlu membahagikan kawasan yang diketahui dengan lebar. Iaitu, jika pilihan jatuh pada roll linoleum dengan lebar 2.5 m, maka anda perlu membeli 8 kain. m bahan tersebut: 20 ÷ 2,5 = 8.

Contoh nombor 2. Berapa lembaran beralun untuk melindungi laman web ini.

Pada mulanya, anda perlu menentukan lebar kepingan papan beralun, yang, bersama-sama dengan bahagian atas tanah asas, akan membentuk ketinggian pagar. Segala perkara lain adalah sangat mudah - perimeter tapak diukur dan pencetakan yang sama diperolehi.

Contoh №3. Tentukan saiz meja untuk dapur.

Kedalaman standard meja dapur adalah 0.6 m, dan panjangnya tergantung hanya pada saiz dapur dan jumlah item set perabot. Sekiranya perlu menutup dua loker (lebar 0.6 m), papak terbina dalam (0.5 m) dan sinki dua (0.8 m), 2.5 larian diperlukan. countertops m.

1
countertop dapur

Sekiranya kedalaman atas meja biasanya standard, maka ketebalannya, bergantung kepada bahan yang digunakan, berbeza dari 18 hingga 60 mm

Adakah mungkin untuk mengira kos dapur dengan bilangan meter berjalan

Penjual perabot, khususnya set dapur, sering menggunakan istilah "meter berjalan" apabila mengira harga pesanan. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, nilai ini sangat bersyarat, seperti anggaran pengiraan kos produk, peralatan standard diambil, yang termasuk:

 • kerja yang diperbuat daripada papan zarah;
 • minimum "pemadat" kabinet;
 • pintu berengsel biasa;
 • aksesori kualiti purata.

Walau bagaimanapun, jika pelanggan ingin menggunakan meja yang lebih mahal, sebagai contoh, dari batu, menambah kabinet besar dengan jaringan tarik, memasang pintu pada setiap pintu, maka harga mungkin meningkat beberapa kali. Oleh itu, tanggapan sedemikian, sebagai meter berjalan di dapur, boleh digunakan hanya untuk pengiraan awal, sangat hampir.

dapur

Harga, dikira dengan mempertimbangkan berat badan, dan kos sebenar dapur mungkin berbeza dengan ketara

Pengiraan pembaikan apartmen: bagaimana untuk menentukan pembina upah mereka

Selalunya pertikaian antara pelanggan dan pembina timbul terhadap latar belakang salah faham yang berkaitan dengan harga akhir untuk pembaikan. Kebanyakan pasukan pembaikan membuat anggaran untuk prestasi pelbagai jenis kemasan berdasarkan bukan persegi, dan meter berjalan. Akibatnya, jumlah permukaan yang dirawat, yang ditunjukkan dalam anggaran, adalah suatu perintah magnitud yang lebih besar daripada ruang sebenar bilik.

Kenapa ini berlaku? Hakikatnya ialah pembina boleh menetapkan 1 pasak. objek m, panjangnya kurang dari 1 meter. Sebagai contoh, apabila menghiasi siling pelbagai peringkat, setiap hujung dikira sebagai 1 jahitan. m, walaupun kawasan sebenarnya dapat diabaikan.

Sesetengah pelanggan yakin bahawa ia benar-benar salah untuk menghitung meter berjalan, mengesyorkan bahawa pembina membuat pengiraan mengikut squaring of finish. Walau bagaimanapun, di sini perlu difahami bahawa untuk memproses rata, tanpa sebarang peralihan, permukaan adalah lebih mudah daripada siling pelbagai peringkat yang sama, di mana setiap peralihan, walaupun 10 sentimeter, memerlukan penamat yang berasingan, dan oleh itu, pembayaran berasingan.

siling pelbagai peringkat

Sekiranya pesawat yang dipangkas adalah kurang daripada 1 m, ia masih dianggap sebagai 1 mengejutkan. m

Seperti yang telah diperhatikan, meter berjalan adalah nilai bersyarat, yang menjadi lebih bersyarat, jika ia bukan soal bahan, tetapi kerja yang dilakukan. Oleh itu, jangan terkejut dengan anggaran pembaikan yang disediakan dan pertimbangkan pembina sebagai penipu. Jika anda menghubungi profesional, anda boleh memastikan bahawa kos setiap kerja mempunyai justifikasi sebenar.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

93 − = 83

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map