Cara memasang suntikan dengan betul untuk sinki di dapur: nasihat mengenai pemasangan dan pemasangan

Cara memasang suntikan dengan betul untuk sinki di dapur: nasihat mengenai pemasangan dan pemasangan

Cara memasang suntikan dengan betul untuk sinki di dapur: nasihat mengenai pemasangan dan pemasangan

Untuk memastikan pelepasan air kotor, di bawah sink, tenggelam, mandi dan pancuran mandian memasang peranti khas - siphon, yang menghubungkan peralatan paip dan pembetungan. Dengan pendekatan yang betul untuk memasang sudu untuk mencuci di dapur, seorang bukan profesional juga boleh. Selain itu, ini tidak memerlukan kehadiran alat yang kompleks. Dalam kebanyakan kes, anda boleh lakukan dengan tangan anda sendiri dan pemutar skru.

Kenapa saya memerlukan suntikan

Nampaknya sukar untuk menghilangkan cairan sisa? Ia cukup untuk menyambungkan paip pelepasan ke paip paip dan menyambungkannya ke petak pembetungan. Walau bagaimanapun, Mesiphone tidak hanya melaksanakan fungsi mengeluarkan air kotor, tetapi juga mempunyai kegunaan lain.

Reka bentuk khas siphon menjadikannya mudah untuk menahan serpihan besar, menghalangnya daripada memasuki paip pembetung dan mengurangkan kemungkinan tersumbat. Walau bagaimanapun, fungsi utama peranti ini ialah pembentukan septum untuk melindungi ruang hidup daripada bau yang tidak menyenangkan dan berbahaya dari pembetungan.

Perlu diberi perhatian. Untuk bilik mandi biasanya digunakan peranti ini dalam bentuk paip dengan berbentuk khas berbentuk S atau berbentuk U, di mana penyumbat air terbentuk. Sifon untuk mencuci di dapur mempunyai peranti yang lebih kompleks, kerana tugasnya juga untuk mengumpulkan puing-puing dengan kemungkinan pembersihan berikutnya.

siphons

Jenis saringan kebersihan

Pembinaan sifon untuk dapur

Sebagai bahan untuk pembuatan alat sedemikian, logam bersalut krom atau plastik (polietilena, propilena, PVC) biasanya digunakan. Produk logam, tidak syak lagi, kelihatan lebih padat dan menarik. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, walaupun dengan salutan berlapis, logam itu boleh teroksida. Oleh itu, untuk tujuan domestik, lebih baik menggunakan alat plastik yang tidak menghancurkan semasa operasi, mudah dibersihkan dari kotoran dan lebih murah dalam pelan harga.

Penyungkapan dapur untuk tenggelam mempunyai reka bentuk berikut:

 • Paip sambungan ke sink. Dengan bantuan kacang, peranti itu dipasang pada penapis salutan.
 • Limpahan paip sambungan. Dalam sesetengah model, bersama-sama dengan limpahan, adalah mungkin untuk menyambung longkang mesin basuh.
 • Tangki siphon (kaca). Bahagian utama reka bentuk. Di dalam gelas, sebuah meterai air terbentuk, dan penutup yang boleh dilepaskan membolehkan anda dengan cepat mengeluarkan serpihan terkumpul.
 • Paip cawangan outlet Ia disambungkan ke paip pembetung untuk saliran air kotor.
alat jenis botol

Peranti peranti jenis botol

Malah dengan mengambil kira reka bentuk yang lebih kompleks, berbanding siphon paip, botol itu lebih popular dalam kehidupan sehari-hari, memandangkan ia memerlukan sedikit ruang dan mudah dilayani. Di samping itu, jika anda secara tidak sengaja memukul objek berharga dalam longkang, anda boleh dengan mudah mendapatkannya dengan membuka penutup bawah.

Pemasangan dan pemasangan Siphon

Hampir mana-mana pemilik rumah boleh memasang sifon di sink. Walau bagaimanapun, walaupun kesederhanaan relatif pemasangan dan pemasangan peranti, proses ini harus didekati secara bertanggungjawab. Pendekatan yang sejuk boleh membawa kepada akibat yang tidak diingini dalam bentuk kebocoran dan rupa bau yang tidak menyenangkan dari lubang saliran.

Memeriksa aksesori

Titik utama yang perlu diberi perhatian khusus sebelum memasang siphon untuk sink adalah kesesakan semua sambungan. Oleh itu, pertama sekali, anda perlu memastikan kualiti gasket getah. Sekiranya siphon dijual di dalam koleksi, adalah perlu untuk membongkarnya di hadapan penjual (baik, mudah dilakukan) dan memastikan keselamatan pengikat. Juga bernilai memberi perhatian kepada kehadiran kecacatan yang mungkin (cip, retak, burr, dll), yang boleh menyebabkan kebocoran.

penggabungan produk

Sebelum membeli, adalah penting untuk memeriksa pakej produk

Peraturan pemasangan

Biasanya, lengkap dengan produk adalah arahan terperinci, membolehkan anda memasang dengan mudah peranti ini. Bagaimanapun, walaupun dengan ketiadaannya, tugas ini agak mustahil. Untuk melakukan ini, anda mesti mengikuti cadangan berikut:

 1. Siphon untuk sink dapur adalah lebih baik untuk mengumpul secara manual, untuk mengawal daya pengapit dan tidak memecah integriti sambungan berulir.
 1. Sebelum mengetatkan bahagian, gasket getah mesti diganti. Untuk penetapan yang lebih baik, anda boleh menggunakan sealant.
 1. Ketinggian paip cawangan yang menghubungkan sink dan cawan biasanya laras. Dengan mengubah kedudukan gasket itu, mungkin untuk menetapkan ketinggian sifon optimum.
 1. Pengetatan kacang harus dilakukan sehinggalah berhenti, tetapi jangan keterlaluan dengan tekanan.
 1. Selepas menyambung semua bahagian, perlu menghapuskan sealant yang berlebihan (jika digunakan) dan visualkan kualiti pembina secara visual.
skim pemasangan siput

Perhimpunan siphon untuk tenggelam

Pasang ke sinki

Sekiranya sinki di dapur sudah digunakan, maka sebelum memasang produk baru, anda perlu membongkar suling lama. Selepas pembongkaran, bersihkan permukaan sinki di tempat lampiran dari kotoran dan deposit menghakis.

1

Majlis. Semasa kerja pemasangan perlu membuka pembetung. Untuk mencegah penyebaran bau yang tidak menyenangkan, longkang mesti ditutup dengan penyumbat sementara, yang mungkin menjadi tisu lembap.

Kebanyakan sudu untuk sinki dapur dijual bersama-sama dengan penapis penapis. Dalam kes ini, mula-mula parutan diperbetulkan ke sinki dengan bantuan bolt pemasangan, dan kemudiannya peranti saliran disambungkan kepadanya.

penapis kisi

Saringan penapis untuk basuh

Sambungan ke kumbahan

Untuk memasang siphon dengan betul di bawah sink, paip penyongsang lebih baik disambungkan ke pembetung utama dengan menggunakan paip beralun. Siku fleksibel membolehkan anda menyambung pada mana-mana lokasi lubang pembetung. Apabila menyambung paip dengan lubang yang lebih besar, gasket getah tambahan atau penyesuai plastik khas digunakan. Keperluan utama adalah bahawa longkang mesti mempunyai sambungan ketat dengan paip kumbahan.

Kesambungan

Sambungan ke paip kumbahan

Selepas pemasangan selesai, buka paip air yang dipasang di sinki dan semak kesesakan semua sambungan. Sekiranya tiada kebocoran di bawah sink, kerja boleh dianggap selesai.

Petua untuk memilih siphon

Apabila memilih tenggelam untuk sinki dapur, perkara berikut harus dipertimbangkan:

 • Diameter lubang sink. Bergantung pada model shell, parameter ini boleh berbeza. Oleh itu, grid penuras, dibekalkan dengan siphon, mesti mempunyai saiz yang sesuai.
 • Sambungan peralatan paip lain. Sekiranya ada pencucian atau pencuci pinggan di sebelah sink, yang juga memerlukan saliran air ke pembetung, anda perlu menjaga kehadiran saluran tambahan untuk menyambung hos saliran.
 • Dimensi peranti. Untuk membaiki sifon, perlu ada ruang kosong yang cukup di bawah sink. Dalam ruang terkurung, anda perlu memilih produk kecil.
 • Diameter lubang pembetung. Adalah dinasihatkan untuk memilih paip yang menghubungkan paip keluar dan pembetungan diameter yang sama. Dalam kes yang paling teruk, ia boleh menjadi kurang (maka penyesuai diperlukan), tetapi tidak ada pembukaan lagi.
 • Komponen estetik. Jika siphon ditutup dari pandangan luar, maka tidak kira apa yang kelihatannya. Dengan susunan terbuka, mungkin lebih sesuai untuk membeli produk krom. Walaupun dalam kes ini, perlu membayar lebih.
 • Kos. Malah, prestasi peranti itu tidak terlalu bergantung kepada harganya. Hayat logam sudu untuk mencuci di dapur, tentu saja, akan lebih lama daripada plastik. Bagaimanapun, yang terakhir ini berkemampuan untuk berkhidmat beberapa dekad. Oleh itu, perbezaan nilai merujuk kepada komponen luaran daripada fungsi.
Siphons Chrome

Sifon Chrome lebih menarik, tetapi juga lebih mahal

Pemasangan siphon yang betul di bawah sink adalah tugas mudah untuk seseorang, walaupun dengan sedikit pengalaman dalam paip. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai peluang dan keinginan untuk melakukannya sendiri. Dalam kes ini, lebih baik untuk berpaling kepada tuan profesional.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 9 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map