Паркет у кухињи – све предности и слабости

паркет на поду кухиње

Паркет у кухињи је природна топлина и права умиреност. Ово је јединствена племенита текстура подних облога и његова апсолутна екологија. Осим тога, дрво је невероватно угодно због топлих тактилних сензација, лако је ходати боси на њега.

Састав паркетне плоче

Шта одређује цену паркета?

Паркет - на коме цена зависи

Цена паркета се разликује у зависности од:

 1. Произвођачи – познати, добро успостављени брендови више продају своје производе, мање познати нови брендови су јефтинији, а неки произвођачи једноставно производе лоше квалитете;
 2. Расе дрвета;
 3. Број трака у мртво-једносмерним коштацима коштао је више, јер овдје једна умива састоји се од једног реза дрвета. Али број група не утиче на квалитет, тако да морате да изаберете на основу идеје о дизајну и буџету;
 4. Тип везе може се закачити или закључати – брава је нешто скупља, јер се лакше уклапа. Адхезивни начин је јефтинији, али у овом случају морате купити лепак;
 5. Паркетни панел може бити под уљем или лаком и примењен је у различитим слојевима. Што више слојева, то ће бити издржљивији, а самим тим и скупљи, подна облога.

Цена за 1 квадрат. м паркета је 320-2600 рубаља.

За и против

Предности и слабости паркета у кухињи

Најквалитетније подне облоге од дрвета имају такве предности:

 • Дрвени под је најприроднија врста завршне обраде за унутрашњи ентеријер, који је у комбинацији са било којим стилом – од земље до високе технологије. Паркетна плоча изгледа као паркет или масивни под, али је лакше стати и много је јефтинија;
 • Паркует боард у односу на ламинат је цењен због природности и еколошке компатибилности;
 • Дрвени под је топлији и пријатнији на додир од ламината, плочице и камена;
 • Без обзира на начин постављања пода (замак / лепак), то можете урадити сами;
 • Материјал је већ доступан са заштитним премазом – воском, уљима или лаком. Дрво у овом случају ће бити заштићено од масти, хемикалија и просипаних течности;
 • За монтажу користите специјалну базу, монтирану на бетон. Резултат је издржљив, поуздан и издржљив, стабилан премаз;
 • Са висококвалитетном инсталацијом, пажљивим радом и правилним одржавањем, овај спрат ће трајати до 25 година.

Недостаци:

 • Паркетна плоча је скупља од ламината, линолеума, керамичке плочице;
 • Поду у кухињи са паркетске плоче потребна је адекватна пажња и пажљив став – можете је опрати само посебним средствима, а просипање црвеног вина или сокове од пјешчице треба чишћење што прије;
 • Због механичког оштећења, могу се појавити огреботине, црева, пукотине. Такође, на ногама кухињског намештаја потребно је ставити посебне стубове, а не ходати на поду у петама;
 • Ако је под отпуштен и не деформише се након сушења,
 • Ако ће део пода постали бескорисни, морате да промените неколико плоча, дужина која може бити више од 2 метра. Имајте на уму да је куповина паркет исти текстура и боја ће бити тешко, као произвођача с времена на време мењају колекцију, тако да морате купити плоче са маргином;
 • Немогуће је направити утиснуто постављање пода, за разлику од комада паркета.

Да, плочице и ламинат практична подна плоча или под од низа, али, ипак, не би требало да потцењују своју отпорност на хабање – они су сасвим погодан за кухињске животну средину и на крају постају само лепши.

Како одабрати врсту дрвећа

Пре него што поставите паркет у кухињу, морате да сазнате које популарно дрво најбоље одговара за употребу у одређеним условима “кухиње”. У овом чланку разматрамо подне облоге од: храста, пепела, ораха, тиковине, букве, јавора и јатобе. Али имајте на уму да постоје и друге опције, на пример, липа, ариш, бор, бреза итд.

Варијанте дизајна пода од паркета - буква, јавор, јатоба

Варијанте дизајна подова са паркетне плоче - храст, пепељара, орах, тикет

Најбоље дрво у овом случају је храст. Познат је по својствима водонепропусности и посебној издржљивости. На слици испод – паркет од храста у унутрашњости у различитим стиловима и бојама (помичите удесно).

 • Храстов паркет у унутрашњости кухиње
 • Храстов паркет у унутрашњости кухиње
 • Храстов паркет у унутрашњости кухиње

Храст паркет у унутрашњости кухиње-дневне собе

Храстов паркет у унутрашњости кухиње

Храстов паркет у унутрашњости кухиње

Храстов паркет са црним лаком

Осим тога, храстов паркет је доступан у различитим нијансама. Једини значајан недостатак може бити цена.

За “не каприцијско” дрво се такође тиче карата. Одговарајући и јак пепео са племенитом текстуром и веома лепим нијансама. Следећа слика је паркетна плоча од пепела у унутрашњости модерне кухиње.

 • Паркет од пепела у унутрашњости кухиње 2
 • Паркет од пепела у унутрашњости кухиње 2

Најтраженије су бељене боје пепела, које стварају позитивну атмосферу у кухињи.

Али јавор има меку структуру и стога – више подложан влази и механичким оштећењима.

Паркетна плоча од јавора у унутрашњости кухиње

Превише мекан за кухињу сматра се и буква, иако изгледа одлично.

Буков паркет у унутрашњости кухиње

Али оно што изгледа у унутрашњости кухиње је паркетна плоча од јатобе – врста дрвета која на крају сјаји.

Паркетна плоча од јатобе у унутрашњости класичне кухиње

Орах је такође популаран, али има тамну боју и благу варијанту текстуре, која се не уклапа у сваки унутрашњост. На слици испод, под у кухињи је завршена паркетом од ораха у боји намештаја.

Паркет од ораха у унутрашњости кухиње у студијском стану

Паркет од ораха у унутрашњости кухиње у студијском стану

Поред тога, паркетна плоча за кухињу може се разликовати и површинске структуре. Паркет под лака, наравно, имаће сјај, а уље намочено у уљу ће бити мање клизаво и “свиленкасто” на додир. Посебно стилски и оригиналан ће изгледати као брушене плоче.

Брусени паркет у унутрашњости кухиње

Плетена плоча се добија уз помоћ специјалних металних четкица, које уништавају меку горњу влакну дрвета. Овај процес подсећа на природно старење дрвета. “Старог” плоча карактерише необична текстура и изгледа оригинално и елегантно.

Како заштитити паркет у кухињи

Не можете додатно обрадити паркетску плочу – нарочито ако сте изабрали висококвалитетни материјал са заштитним слојем који се већ примењује у индустријским условима.

лак или уље за паркет

Паркет за кухињу - упоређивање уља и лака

Поред тога, произвођачи паркет плоча нуде одговарајућа средства за негу, средства за обнову, средства за чување пукотина и материјали за спајање зглобова.

Али за паркетску плочу дуго трају да задржи своју атрактивност, она мора бити заштићена од утицаја влаге и боје течности и производа. У пракси то значи да се просута вода мора одмах брисати. Трагови вреле течности или пали предмети су предмет рестаурације. Уопште, паркет се односи на реконструисане премазе – једном на 10 година препоручује се рад на циклусу, након чега се поново наноси лак.

Што је боље: паркет, ламинат или низ у кухињи?

Најчешће, подна плоча је у поређењу са ламинатом, јер заиста имају много тога заједничког – браве, полагање метод, мулти-лаиер изградњу и, наравно, дрво текстура. Ове две врсте могу заменити једни друге, а оне су добро на свој начин. Али њихове разлике су веома важна, тако да је избор материјала за завршне кухињу између ламината и паркета одбора, те боље тражити најбоље критике и разуме њихове предности и мане.

Нудимо мали видео на тему “Шта је боље – паркет или ламинат?”

У овом видео снимку мајстор детаљно и визуелно упоређује паркетну плочу са низом:

decor

Leave a comment