Papan parket di dapur - semua kebaikan dan keburukan - 10por15.com

Papan parket di dapur – semua kebaikan dan keburukan

parket di lantai dapur

Papan parket di dapur adalah kehangatan semulajadi dan kosiness yang sebenar. Ini adalah tekstur mulia yang unik dari penutup lantai, dan ekologi mutlaknya. Selain itu, pokok itu sangat selesa kerana sensasi sentuhan hangat, ia mudah berjalan tanpa alas kaki di atasnya.

Komposisi papan parket

Apa yang menentukan harga papan parket?

Papan parket - di mana harga bergantung

Harga papan parket berbeza-beza bergantung kepada:

 1. Pengilang – jenama terkenal, mantap menjual produk mereka dengan lebih mahal, jenama baru yang kurang dikenali lebih murah, dan sesetengah pengeluar hanya menghasilkan bahan berkualiti rendah;
 2. Buah pohon;
 3. Bilangan jalur di sebelah die – satu sisi lebih mahal, kerana di sini satu mati terdiri daripada satu potong kayu. Tetapi bilangan band tidak menjejaskan kualiti, jadi anda perlu memilih berdasarkan ide reka bentuk dan anggaran anda;
 4. Jenis sambungan boleh dipaku atau dikunci – kunci sedikit lebih mahal, kerana ia lebih mudah. Cara pelekat lebih murah, tetapi dalam kes ini anda perlu membeli gam;
 5. Papan parket boleh di bawah minyak atau varnis dan digunakan dalam pelbagai lapisan. Semakin banyak lapisan, semakin tahan lama, dan oleh itu lebih mahal akan menjadi penutup lantai.

Harga untuk 1 persegi. m dari papan parket ialah 320-2600 rubel.

Kebaikan dan keburukan

Kebaikan dan keburukan papan parket di dapur

Penutup lantai yang paling berkualiti dari kayu mempunyai kelebihan seperti:

 • Lantai kayu adalah kemasan yang paling semulajadi untuk dalaman rumah, yang digabungkan dengan gaya apa pun – dari negara ke teknologi tinggi. Papan parket kelihatan seperti parket atau lantai besar, tetapi ia lebih mudah untuk dimuatkan dan jauh lebih murah;
 • Papan parket berbanding dengan lamina dihargai untuk keabsahan dan keserasian ekologi;
 • Lantai kayu lebih hangat dan lebih menyenangkan untuk disentuh daripada lamina, jubin dan batu;
 • Terlepas dari kaedah meletakkan lantai (chateau / gam), anda boleh melakukannya sendiri;
 • Bahan ini sudah tersedia dengan salutan pelindung – lilin, minyak atau varnis. Kayu dalam kes ini akan dilindungi daripada gris, bahan kimia dan cairan tertumpah;
 • Untuk pemasangan menggunakan asas khas, pra-dipasang pada konkrit. Hasilnya adalah salutan yang tahan lama, boleh dipercayai dan tahan lama, stabil;
 • Dengan pemasangan berkualiti tinggi, operasi berhati-hati dan penyelenggaraan yang betul, lantai ini akan berlangsung sehingga 25 tahun.

Kelemahan:

 • Papan parket lebih mahal daripada lamina, linoleum, jubin seramik;
 • Lantai di dapur dari papan parket memerlukan penjagaan yang sewajarnya dan sikap berhati-hati – anda boleh membasuhnya hanya dengan cara khas, dan tumpahan wain merah atau jus bit harus dibersihkan secepat mungkin;
 • Kerana kerosakan mekanikal, mungkin ada calar, scab, retak. Juga pada kaki perabot dapur anda perlu memakai stub khas, dan jangan berjalan di lantai dengan tumit;
 • Jika lantai bengkak dan tidak berubah selepas pengeringan,
 • Sekiranya sebahagian daripada lantai menjadi tidak boleh digunakan, maka perlu mengubah beberapa papan, panjangnya lebih dari 2 m. Perlu diingat bahawa sukar untuk membeli parket yang sama dengan tekstur dan warna yang sama, apabila pengeluar menukar koleksi mereka dari semasa ke semasa, jadi anda perlu membeli papan dengan margin;
 • Tidak mustahil untuk membuat peletakan lantai, tidak seperti parket sekeping.

Ya, jubin dan lamina lebih praktikal daripada papan parket atau lantai pepejal, tetapi, bagaimanapun, tidak memandang rendah ketahanan mereka – mereka cukup sesuai untuk keadaan dapur dan pada masa ini hanya menjadi lebih cantik.

Bagaimana memilih spesies pokok

Sebelum anda meletakkan parket di dapur, anda perlu memikirkan pokok yang paling sesuai untuk digunakan dalam keadaan “dapur” tertentu. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan penutup lantai dari: oak, abu, walnut, jati, beech, maple dan jatoba. Tetapi perlu diingat bahawa terdapat pilihan lain, contohnya, Linden, larch, pain, birch, dll.

Varian reka bentuk lantai dari papan parket - beech, maple, jatoba

Varian reka bentuk lantai dari papan parket - sebuah oak, asbak, kacang, satu tanda

Kayu yang terbaik dalam kes ini ialah kayu oak. Ia terkenal dengan ciri-ciri penahan air dan ketahanan khasnya. Dalam gambar di bawah ini – papan parket oak di pedalaman dalam gaya dan warna yang berbeza (tatal ke kanan).

 • Papan kayu parket di bahagian dalam dapur
 • Papan kayu parket di bahagian dalam dapur
 • Papan kayu parket di bahagian dalam dapur

Papan kayu parket di ruang tamu dapur

Papan kayu parket di bahagian dalam dapur

Papan kayu parket di bahagian dalam dapur

Papan lantai kayu dengan lacquer hitam

Di samping itu, parket oak boleh didapati dalam pelbagai warna. Satu-satunya kelemahan yang ketara adalah harga.

Untuk “tidak menentu” kayu, semak juga kebimbangan. Abu yang sesuai dan kuat dengan tekstur mulia dan warna yang sangat cantik. Foto seterusnya adalah papan parket yang terbuat dari abu di pedalaman dapur moden.

 • Papan parket diperbuat daripada abu di bahagian dalam dapur 2
 • Papan parket diperbuat daripada abu di bahagian dalam dapur 2

Yang paling dituntut adalah warna abu yang dipancarkan, yang mewujudkan suasana positif di dapur.

Tetapi maple mempunyai struktur lembut, dan oleh itu – lebih mudah terdedah kepada kelembapan dan kerosakan mekanikal.

Papan parket diperbuat daripada maple di pedalaman dapur

Terlalu lembut untuk dapur dianggap dan beech, walaupun ia kelihatan hebat.

Papan parket Beech di pedalaman dapur

Tetapi apa yang kelihatan di bahagian dalam dapur adalah papan parket yang dibuat dari jatoba – spesies pokok yang akhirnya memerah.

Papan parket dari jatoba di pedalaman dapur klasik

Walnut juga popular, tetapi ia mempunyai warna gelap dan variegasi tekstur sedikit, yang tidak akan masuk ke dalam setiap kawasan. Dalam gambar di bawah, lantai di dapur selesai dengan papan parket diperbuat daripada walnut dalam warna perabot.

Papan parket kenari di pedalaman dapur di pangsapuri studio

Papan parket kenari di pedalaman dapur di pangsapuri studio

Di samping itu, papan parket untuk dapur boleh berbeza dan struktur permukaannya. Papan parket di bawah varnis, tentu saja, akan mempunyai gloss, dan minyak yang direndam di dalam minyak akan kurang licin dan “sutera” kepada sentuhan. Terutamanya bergaya dan asli akan kelihatan seperti papan menyikat.

Papan lantai parket di bahagian dalam dapur

Papan braided diperolehi dengan bantuan berus logam khas, yang memusnahkan serat kayu atas lembut. Proses ini menyerupai penuaan semulajadi pokok. Papan “berusia” dicirikan oleh tekstur yang tidak biasa dan kelihatan asli dan bergaya.

Bagaimana untuk melindungi papan parket di dapur

Anda tidak boleh lagi memproses papan parket – terutama jika anda telah memilih bahan berkualiti tinggi dengan lapisan pelindung yang telah digunakan dalam keadaan perindustrian.

varnis atau minyak untuk parket

Papan parket untuk dapur - perbandingan minyak dan varnis

Di samping itu, pengeluar papan parket menawarkan sebatian penjagaan yang sesuai, agen restoratif, retak ejen pemeliharaan dan bahan untuk ikatan ikatan.

Tetapi untuk papan parket untuk bertahan lama untuk mengekalkan daya tarikannya, ia mesti dilindungi dari kesan kelembapan dan pewarna cecair dan produk. Dalam amalan ini bermakna air tumpah mesti segera dihapuskan. Jejak cecair panas atau benda jatuh tertakluk kepada pemulihan. Secara amnya, parket itu merujuk kepada salutan yang tidak boleh dibina semula – sekali setiap 10 tahun ia disyorkan untuk melaksanakan operasi kitaran, selepas itu pernis digunakan lagi.

Mana yang lebih baik: papan parket, lamina atau pelbagai di dapur?

Selalunya, papan parket dibandingkan dengan lamina, sebenarnya, mereka mempunyai persamaan yang sama – sendi pengunci, cara meletakkan, struktur berbilang dan, tentu saja, tekstur kayu. Kedua-dua spesies ini boleh menggantikan satu sama lain, dan mereka berdua baik dengan cara mereka sendiri. Tetapi perbezaan mereka sangat penting, oleh itu, memilih bahan untuk menyelesaikan dapur antara lamina dan papan parket, anda lebih baik mencari ulasan sebenar dan memahami kebaikan dan keburukan mereka.

Kami menawarkan video kecil mengenai topik “Apa yang lebih baik – papan parket atau lamina?”

Dan dalam video ini tuan secara terperinci dan visual membandingkan papan parket dengan pelbagai:

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: