Ръководство за съхранение на 5 вида масла: маслини, ленено семе, кокосови орехи, слънчоглед и сметана

Ръководство за съхранение на 5 вида масла: маслини, ленено семе, кокосови орехи, слънчоглед и сметана

Как да съхраняваме маслото

Всички видове масла, от маслини до кокосови орехи и сметана, има само 4 врагове:

 • светлина;
 • топлина;
 • кислород;
 • Рязко изменение на температурата.

Под тяхно влияние, маслото се окислява, става граняло, губи своя вкус, аромат и полезни свойства. Най-добрият начин да предотвратите това (дори да удължите срока на годност на продукта) е правилното съхранение. Днес ще говорим за съхранение в дома на петте най-любими вида масла:

 • зехтин;
 • слънчоглед;
 • бельо;
 • кокос;
 • сметана.

Как да съхраняваме растителни масла (маслини, ленено семе, слънчоглед)

Що се отнася до съхранението на масла, има три неща, които трябва да се имат предвид: където го съхранявайте, как го съхранява и в какво.

Температурни условия

Преди аутопсия: започнете с добрата новина - повечето растителни масла могат да се съхраняват при стайна температура, т.е. при 20-24 ° C, но не повече. Минималната допустима температура е 5 ° C. Е, оптималният режим е около 14 ° С. Такъв идеален климат у дома може да бъде осигурен само от охладител за вино.

След аутопсия: и това не е добра новина - за съжаление, повечето растителни масла (зехтин, слънчогледово, ленено семе) трябва да имат време да се яде в рамките на 1 месец след отваряне на бутилката. След един месец маслото е подходящо за консумация от човека, но все пак се използва в хранително-вкусовата е нежелателно, тъй като продуктът генерира токсични и дори канцерогенни вещества. Вкусът на масло един месец след отваряне на опаковката става горчив (особено зехтин и ленено масло), аромат - неутрален.

 • Един месец след откриването, зехтина може да се използва като слънчоглед - за пържене.
 • Лененото масло след отваряне за предпочитане се съхранява в хладилника на средния / горния рафт или в отделението за плодове и зеленчуци.
Ленено масло

Маслото от ленено семе след отваряне се съхранява в хладилника

 • Поради бързата гранясване, купуването на големи кутии маслини, ленено семе и нерафинирано слънчогледово масло не е много мъдро. По-добре е да купите продукт по-малко, но по-често.

Къде да съхранявате

Така че всички масла като тъмни, сухи и хладни (но не и студени!) Места. Къде се намират в кухнята на градския апартамент?

Оптималното решение както за дългосрочен и ежедневни масла за съхранение - затворен шкаф, за предпочитане по-ниска (поради това е по-ниска от, охладителя) и не твърде близо до плочата. Да се ​​пази от петрола Ароматизаторите не се препоръчва, тъй като тя е склонна да поемат миризми.

Зехтин в килера

Зехтин в килера

1

За съжаление, най-удобното място за съхранение на нефт - плот е най-неблагоприятни, поради близостта до табелата, дневна светлина и изкуствена светлина, разликите в температурата. Но е толкова удобно винаги да имаш бутилка на ръка, какво трябва да направя? Възможно е компромис: просто изсипете маслото от голяма бутилка в малка с резерв от една или две седмици. Бутилката трябва да бъде направена от тъмно стъкло и да стои далеч от чинията.

Маслото на масата

Идеално място за дългосрочно съхранение на масла - винарска изба или модерен заместител - винен шкаф с хладилник с температура 14 градуса. Възможно ли е да съхранявате маслото в конвенционален хладилник? Да, можете, но внимателно.

 • Първо, маслото, извлечено от хладилника, не може да остане дълго време в топлината, да се съхранява в килера, а след това отново в хладилника. Не забравяйте, че рязката промяна на климата е един от враговете на нефт.
 • Второ, маслото се съхранява в отделението на хладилника е желателно в плодове и зеленчуци (пак зададената температура от около 8 градуса) или върху най-горния рафт (7 градуса). Имайте предвид, че твърде ниска температура (под 5 градуса), които са характерни за средните и долните рафтове на хладилника, са вредни за маслата. Но вратата на хладилника не е най-добрият вариант, тъй като климатът на рафтовете на вратите е оптимален за съхранение на масла, но е твърде нестабилен.
Седименти в зехтин

Между другото, има още един нюанс, който се отнася само за зехтина: когато се съхранява в хладилник, в него се образуват бели люспи. Да не се страхуваш от това не е необходимо, напротив, такава утайка само доказва, че закупеното масло наистина е маслинено. При стайна температура тя ще си възвърне нормалната консистенция

Как да съхраняваме нефт

Идеален съдове - тъмно стъкло (например, амбър или кобалт) със здраво капака и евентуално с дозатор или спрей.

Зехтин

Също така е подходящ керамичен съд, който може да се затваря плътно.

Керамична бутилка за зехтин

Но металните контейнери (например тези, в които често се продава нефт) са по-малко подходящи. По правило в такива опаковки се продава средно качество на петрола.

Маслинено масло в калай

Най-лошият избор на контейнери за съхраняване на нефт са пластмасовите бутилки. Ако сте закупили свежи и ценни масла (маслини, ленено семе, нерафинирани или сурови слънчогледи) в такава опаковка, да речем на пазара, то трябва да се излее в бутилка от тъмно стъкло. Като цяло, от покупката на масло в пластмасови опаковки е по-добре да се откаже, защото по време на съхранение на продукта вредни химични съединения от пластмаса могат да преминат в продукта. Единственото масло, което може да се продава в пластмасови опаковки, е рафинираното слънчогледово и кокосово масло.

 • Ако сте купили масло в прозрачна стъклена бутилка, то може да бъде опаковано в фолио.

Вижте също: Как да съхраняваме правилно зеленчуците и зелените плодове

Как да съхранявате кокосово масло

Температура и условия на съхранение

Кокосовото масло - е един от най-nekapriznyh масла: съхранява тя може да бъде дълго, тя не се загрява твърде страхуват (на повече от 24 градуса), а дори и по света. Но има един важен нюанс - температурата на съхранение на кокосово масло зависи от неговата последователност.

Течно кокосово масло

Течна консистенция на кокосово масло - най-удобната за употреба както за кулинарни, така и за козметични цели

При стайна температура тя става течна - и това е най-удобният вариант за ядене на масло за храна и за извършване на козметични процедури. При температури под 20 градуса кокосовото масло придобива желатинова консистенция и в хладилника се втвърдява.

Кокосово масло в хладилника

Оказва се, че продуктът, който използвате често или всеки ден, е най-добре да се съхранява само на рафта в килера и дори на плота.

Въпреки това, за дългосрочно съхранение на кокосово масло (по-специално суров), които се използват само от време на време, по-подходящи за най-горния рафт на отделението на хладилника или за плодове и зеленчуци.

 • В хладилника рафинирано кокосово масло може да се съхранява до 1 година и нерафинирано - до шест месеца.
 • За по-лесно използване, когато се съхранява в хладилник, кокосово масло може да се излива в силиконови ледени форми, както е показано на снимката по-долу.

Кокосово масло в ледена форма

Но банята е подходяща за съхранение на кокосово масло най-малко поради високата влажност.

Какво да съхранявате

Що се отнася до контейнери с кокосово масло за съхранение, най-добре е да се подходи по-тъмен стъклен буркан с капак здраво, но непрозрачна пластмаса, твърде лошо.

Как да съхраняваме маслото

Температура и условия на съхранение

Оптималният температурен режим за съхранение на маслото за ежедневна употреба е от 0 до 6 градуса. Това е такъв климат може да осигури хладилник, тук масло може да се съхранява за 15 дни след отваряне.

 • За маслото не е прекалено твърдо и лесно да се разпространи върху хляб, трябва да се съхраняват на най-горния рафт на хладилника, в отдела за плодове и зеленчуци, или на рафта на вратата.

Но за дългосрочно съхранение (до 1 година) трябва да използвате фризер. Но все пак този вариант не е най-добрият, защото при продължително съхранение в студа, маслото става по-малко вкусно и полезно.

Не забравяйте, че не можете да оставяте масло дълго при стайна температура. Поради влиянието на топлината и светлината той ще се превърне в жълт, ще се окисли, ще загуби полезните си свойства и вкус.

Ако обаче хладилникът не е наоколо, например на полето или в провинцията, можете да съхранявате маслото по един от следните начини:

Метод 1. Опаковайте маслото в памучна кърпа, напоена с разтвор на вода и оцет. Когато тъканта изсъхне, овлажнете отново разтвора.

Метод 2. Поставете парче масло в бурканче и го изсипете с оцет, така че да покрие шината за няколко сантиметра.

Метод 3. Една пръчка масло до 200 г (или няколко бара) обвиват в пергамент, след това се поставят в дълбок контейнер и се налива силно разтвор на сол. Съхранявайте контейнера с масло в тъмно място и сменете саламурата ежедневно.

Какво да съхранявате

Маслото може да се съхранява както в смазочния материал, така и в опаковката от фабрично фолио. Подходящи са също пергаментна хартия (на снимката по-долу) или фолио. Основното е, че опаковката или контейнерът предпазват маслото от светлина.

Масло на пергаментна хартия

Не съхранявайте маслото в пластмасови контейнери и пластмасови торбички - в такъв контейнер продуктът ще бъде бързо гранясал, жълт и развален.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map