Očistimo pokrov iz maščobe – hitro, enostavno, učinkovito

čiščenje nape

Kdaj si nazadnje pogledal pod kupolo pokrovčka in preveril njen filter? Če je bilo pred nekaj meseci, ali tega nikoli nisi storil, potem vas opozori: njegov videz bo zelo dober. Namen ekstrakcijskega filtra je zbiranje vonjav, dimov in maščobe, tako da, če opravi svoje delo pravilno, bo vse obarvano z nakopičenimi in zamrznjenimi plastmi umazanije.

Sčasoma se filter lahko tako onesnažuje, da bo izgubil svojo učinkovitost, zato je pomembno, da periodično očistite pokrov. Na srečo čiščenje filtrov od maščobe ni tako težko!

Kako pogosto naj operem kuhinjskega pomočnika? Poskusite, da ne pozabite skrbeti za to vsaj enkrat na četrtino. Če pogosto kuhate, potem je treba čiščenje filtrov iz maščobe opraviti enkrat na mesec.

Glej tudi: Kako očistiti plinski štedilnik v 8 korakih.

Priprava

Čiščenje kuhinjskega pokrova se prične s pripravo, to je zaustavitvijo in demontaži. Pred tem je treba navodila prebrati v napravi.

Preden očistite pokrov v stanovanju, ga je treba izklopiti. Potem se pripravljalna dela izvajajo v naslednjem zaporedju:

 1. Odstranite pokrov pokrova nad kuhališčem. V ta namen se zaskočijo zatiči in pokrov se izvleče iz žlebov.
 2. Filter se odstrani.
 3. Cev, ki potuje od pokrova do oddušnika, je odstranjena – jo je treba očistiti tudi iz maščobe.
 4. Zračni filter se odstrani.
 5. Pokrovček preverite tudi za kontaminacijo.

Vsako fazo dela spremlja pranje potrebnih podrobnosti. Filtri za maščobe in cev lahko opere v kopalnici, po namakanju raztopine čistilnega sredstva za razmaščevanje.

Nasvet! Kar zadeva zračni filter, jih ni treba očistiti – ustrezne informacije je treba upoštevati v navodilih za pokrov motorja.

In ne pozabite, da je površina pokrova tudi treba očistiti z maščobami. Nič posebnega: standardni detergent in kuhinjska gobica se uporabljajo. Produkt razredčimo v vodi (v razmerju 1: 4), v katerem je gobica namočena, po kateri se vse potrebne površine obrišejo z gobico. Ob koncu čiščenja se površina obriše suho – tako da ni madežev. Ampak s čiščenjem filtra lahko poskusite! Obstaja več načinov za čiščenje.

Izberite metodo in začnite čiščenje

Čiščenje pokrova povzroča težave pri izbiri uporabljenih orodij. Kaj bo potrebno za učinkovito pranje maščobe? Razmislite o najbolj priljubljenih:

 1. Uporabljamo običajno sredstvo za raztapljanje maščob. Da bi to naredili, je filter namočen, podrgnjen s gobico ali čopičem, po katerem se porazdeli z vrelo vodo. Upoštevajte, da je učinek le, če je kontaminacija sveža.
 2. Filter lahko očistite tudi s sodo. Morda je to najpreprostejše, najučinkovitejše in najvarnejše orodje.

Kako očistiti ekstraktni filter iz maščobe

 • Vzemite največji lonec, ki ga imate na voljo, in vreli vodo v njem;
 • Zdaj potrebujete soda: 1 skodelica je dovolj za velik lonček, pol kozarec za srednje lonec;
 • Potem počasi in postopoma z žlico začne izliti soda;
 • Ko se vsa soda raztopi, postavite filtrirno mrežo v ponev in jo kuhajte do pol ure, dokler onesnaževalci ne izstopijo. Če kapaciteta ni velika, se postopek izvede izmenično na obeh straneh, obrnjen filter. No, to je vse, ostane samo umiti sam pot!
Kako očistiti filter soda maščobe
 1. Za čiščenje filtrov maščobe je primeren tudi recept z mastnim milo.

Čiščenje pokrova

Nasvet! Bolje je uporabiti staro, prijazno rjavo 72% milo “domorodno v ZSSR”.

Torej, vzemite 0,5 kos mila za pranje perila, večja in 2,5 litra vroče vode. Tri fino milo – tako, da ga je mogoče zlahka raztopiti v vroči vodi. V nastalem produktu zmočite gobo in obrišite celotno površino pokrova in samega filtra. Za stara onesnaženja je potreben kovinski strgalnik.

 1. Napa v stanovanju je mogoče očistiti tudi s kislinskim sredstvom.

Čiščenje pokrova s ​​kisom

Upoštevajte, da se delovna raztopina pripravi na osnovi kavstične ocetne kisline, ki ni varna. Zato ga zaščitite z gumijastimi rokavicami. Čiščenje se opravi na naslednji način: krpo, namočeno v kislino, in jo obrišemo z vsemi umazanimi kraji, obilno zmočimo površino. Kis se hrani do 7 minut (z močnim umazanijo do 12 minut). Za staro umazanijo je priporočljivo uporabljati nerazredčeno kislino, za nedavno pojavljene madeže pa je primerna raztopina z vodo v razmerju 1: 2.

 1. Uporabite lahko tudi limonin sok.
Kako očistiti ekstrakt s limono

Za to se vzame 1-2 fetusa, olupljenih in rezanih na polovici. Površino pokrovčka zmešajte z mesom. Površina, prekrita z limoninim sokom, mora stati približno 5-10 minut, po kateri se vse zmoči z vlažno mehko krpo. V primeru hude kontaminacije je treba celoten postopek ponoviti 2-3 krat.

 1. Prav tako je radikalen način, kako očistiti pokrov v kuhinji, vendar strokovnjaki ne priporočajo pogosto uporabljati (največ 1-2 krat za celotno življenjsko dobo pokrova). Ampak, če filter še ni bil očiščen, se maščoba zamrzne in filtrske luknje so udarjene, potem vam bo ta metoda pomagala. To bo zahtevalo orodje za čiščenje odtočnih kanalov in posode (umivalnika) iz nerjavečega jekla.

Radikalen način čiščenja pokrova

Pripravek pripravimo v skladu z navodili, vlijemo v zaprto pomivalno korito, damo rokavice in v orodje postavimo filter. Takoj se začne reakcija, po kateri se mreža večkrat spere pod tekočo vodo. Ne pozabite, da ta metoda uporablja alkalijo, ki je lahko precej agresivna na kovinske elemente.

Upamo, da vam bodo te metode pomagale. Ne pozabite, da ni tako pomembna premišljena notranjost in razpoložljivost najnovejše tehnologije, koliko čistoče in vrstnega reda kuhinje. Naj bo vaš dom vedno dobro urejen, lep in prijeten!

decor

Leave a comment