Stone bänkskivor i köket - praktiska och naturlig charm

Stone bänkskivor i köket – praktiska och naturlig charm

sten bordsskiva för kök

Arbetsytorna på köket måste nödvändigtvis vara estetiska och praktiska, slitstarka och bekväma. Men inte alla attraktiva material är praktiska i drift och tillförlitliga. Därför väljer de sten bänkskivor, där det magnifika utseendet kombineras med ovillkorligen höghållfasta indikatorer. Stenen för att skapa köksytor kan vara konstgjord eller naturlig - det påverkar både estetik och tekniska egenskaper.

Natursten

Bänkskivorna i natursten kommer alltid att se ädel och lyxig ut.

Kännetecken för bordsskivor av natursten

Det är omöjligt att ignorera det naturliga mönstret - bordsskivorna av natursten kommer alltid att skilja sig från varandra, eftersom det är omöjligt att hitta två identiska plattor i naturen. Huvudegenskaperna hos sådana arbetsytor är stabilitet, hållbarhet, slitage och mekanisk skada.

Om vi ​​pratar om egenskaperna i allmänhet, har bordsskivan av sten följande fördelar och nackdelar:

 • Värmebeständighet, som gör att du kan placera ytan nära plattan.
 • Livslängd, hållbarhet - tillverkarna hävdar att bänkskiva av natursten är minst 12-17 år, men i praktiken är många gånger mer hållbart detta material (naturligtvis, om du ger den med tillbörlig omsorg);
 • Möjligheten till enkel restaurering - de formade reporna lätt repareras genom polering;
 • Hög vikt - installation kräver förberedelse av en bas med ökad styrka (ungefär samma styrka i konstruktionen kräver en bänkskiva av betong);
 • Installation, skärning av produkten är bättre att lita på proffs
 • Ett högt pris kommer att vara en väsentlig nackdel om budgeten för reparationer är begränsad.
 • Dessutom glöm inte att stenen alltid kommer att vara kall i sensation.

Oftast är toppen av stenen granit eller marmor. Det är också möjligt att göra köksytor från onyx, gabbro (frusen magma), kvarts.

Gabbro, Onyx beige, Onyx grön

Produktens färg beror på den deponering där stenen utvinns. Till exempel granit Karelen och Ural - en grön-grå eller grå-brun, rödbrun med gröna fläckar, men i Kazakstan och den adriatiska kusten minerade mer granit ljus - rött, rosa, lila.

Granit Countertop

Granit bänkskivor i olika färger

Granit kan vara en yta med invecklade mönster - interspersion av olika typer, och kan se lakonisk. Beroende på bildens komplexitet varierar kostnaden för materialet också.

Granit bänkskiva i inredningen av det vita köket i landstil
Granit bänkskiva i inredningen av det vita köket i jugendstil
1

Generellt är granit känt för sin styrka, spegelglans, olika färger. Mycket vackert ser stenytor av svart färg.

Bordsskiva av svart granit i kökets inre
Bordsskiva av svart granit i kökets inre

Han är inte rädd för vatten eller koncentrerad hushållskemikalier eller varm, men produkterna kan skäras utan bräda. Från denna sten är det möjligt att få perfekt jämn, smidig bordsskiva, även avbildad med vanliga kanter.

Typer av profiler - slutet av bordsskivan

Granitytan existerar perfekt med släta väggar och med ett förkläde i form av tegelsten.

Granit bänkskiva i kombination med ett förkläde och en vägg

Grå bordsskiva som är gjord av denna sten kan passa in inte bara i köket i klassisk och nära det, det ser bra ut i moderna interiörer (foto nedan hittade vi på webbplatsen stone-workshop.ru).

Grå granit i köket i modern stil
Bänkskivor av grå granit i interiören av klassisk mat

Marmor arbetsplatta

Marmor arbetsplatta

Men bänkskivorna tillverkade av natursten, marmor anses vara mer löjliga. Materialets egenskaper i detta fall är:

 • Skrapmotstånd;
 • Bra polishability;
 • Porös struktur, på grund av vilken färgämnena (vin, kaffe) kan lämna oattraktiva fläckar på ytan.

Bilder av marmor bänkskivor i traditionell klassisk miljö:

Marmor bänkskivan i interiören med vitt och brunt klassiskt kök
Marmor bänkskiva i inredningen av vitt och grått klassiskt kök

Marmor ser organiskt ut i en inredning i stil med retro, och i modern modern eller skandinavisk design.

Marmor bänkskiva i köket i retrostil och modern
Marmor bänkskiva i skandinavisk inredning

Denna sten själv är lätt, så den kombineras ofta med ett vitt kök.

Marmor bänkskiva med vit svit

Mycket effektivt, kontrasterar marmorn med de mörka möblerna.

Grå marmor i kombination med en svart uppsättning

Med vilket förkläde är det bättre att kombinera en sådan bordsskiva? Det bästa paret på arbetsområdet kommer att vara ett förkläde av samma marmor, kakel "vildsvin", vitglas.

Förkläde och marmorplatta - framgångsrika kombinationer

Tänk på att marmor kan vara av olika färger, till exempel som följande bilder.

Marmor av olika färger

För att undvika utseende av fläckar måste marmor vara täckt med ett speciellt skyddsmedel.

Konstgjord sten för köksbänkar

konstgjord sten bordsskiva

Bordsskivor av konstgjord sten billigare, mycket lättare och enklare att installera och ser inte skiljer sig från de ytor från natursten, men valet av färgytor samtidigt är mycket bredare.

Agglomeratet erhålles från en blandning av natursten och akrylhartser, och sedan appliceras kompositionen på plywoodbasen. Agglomerat är absolut inte poröst material, vilket betyder att det är helt vattenbeständigt. Det är lätt att bearbeta och kan ta till och med den mest komplexa krökformade formen. I sådana stenplattor kan du montera in-line skivor, som nu är på mode.

Vissa typer av konstgjorda stenar är repade eller knäckta av starka effekter. Men de kan återställas utan problem, genom att fylla platsen med lim och slipa den.

Beroende på vilken teknik som producerar bänkskivor av artificiell sten, är de kvartsit (agglomerat) eller akryl.

Så är bänkskivan av agglomerat framställd på basis av kvartskrumb, som utsätts för vakuumhögtemperaturpressning. Det innehåller också pigment som tillåter blandningen att byta skugga. Bindemedlet i detta fall är ett polyesterharts. Det är viktigt att kvartskomponenterna här inte är mindre än 90%, och följaktligen är materialet inte annorlunda än naturstenen. Därför är det bättre att föredra en yta av agglomerat, ur förhållandet mellan pris och praktiska förhållanden till naturlig marmor.

Bordskivor av konstgjord och naturlig marmor i jämförelse

Bland fördelarna med en sådan bänkskiva av agglomerat:

 • Mekanisk styrka;
 • Motståndskraftig mot höga temperaturer;
 • Färgstabilitet.

Men på grund av en sådan komposit är omöjligt att skapa en övergripande sömlös yta - om det finns ett behov av en anordning av stora områden, är delarna placerade rygg mot rygg, så som visas i dessa bilder:

Gemensamt i bordsskivan av konstgjord sten

Akryl konstgjord sten anses vara den mest budget i detta segment av material. Sådana sten countertops är pigment och mineral fyllmedel i akrylharts. Dessa ytor kan förenas med ett speciellt lim. Då är foget polerat - det här är sättet att säkerställa fullständig avsaknad av sömmar. Värmekonduktiviteten hos sådana produkter är mindre än en naturlig stenbänk, vilket innebär att det kommer att vara varmt att röra vid. Dessutom är akrylprodukter rädda för att flisas mindre än bänkskivor i agglomerat, men det är lättare att skrapa. Det finns också inget motstånd mot höga temperaturer - heta rätter kan lämna spår på denna yta och motstånd mot syror eller aceton. Akrylstenen är emellertid lätt slipad med fint sandpapper och polerat med GOI-pasta. Men föroreningen på en sådan yta är sällsynt - akrylstenens struktur är inte porös, och endast tvålvatten är tillräckligt för regelbundet underhåll.

Några rekommendationer till ditt val

Innan du väljer en arbetsyta måste du jämföra "kvalitetskostnad" -faktorn. På bordsskivorna för köket av artificiell sten beror priset direkt på tjockleken på det vända skiktet. I själva verket påverkar tjockleken endast en operationsfaktor - möjligheten till upprepad polering. Det är intressant att agglomeratet, som är närmast naturstenen genom egenskaper, är billigare än akryl.

De mest eleganta köksbänkarna av konstgjord sten - mättade mörka nyanser (asfalt, grafit, choklad). Men på dessa plan (speciellt om de är blanka) är alla repor tydligt synliga. Sådana brister är berövade av lätta produkter - ljusgrå, kaffe, kräm. Förresten är paletten av akrylprodukter mycket bredare.

Dessutom är akrylmaterial gjorda av bänkskivor av de mest komplexa formerna, men från agglomerat kommer det inte alltid att fungera.

Det moderna köket är fullt acceptabelt och bänkskiva av betong - det kan zapolirovat "under en sten", förvandlats till en granit eller kakel oblitsevat.

Bänkskiva i betong, imiterar en stenyta

Hur man utför ytmontering

Stone bänkskivor är vanligtvis dyra, tunga och svåra att installera med egna händer. Därför är det bäst att överlåta installationen till proffs. För att förhindra att produkten spricker på grund av inre påkänningar är den endast monterad på en helt monterad och väl fixad köksuppsättning.

Bänkskivor av sten monteras i följande ordning:

 1. Ytan är fastsatt på köksmodulens 4 hörn (på utsidan och på insidan), varefter fästet utförs i 0,5-1 m steg längs omkretsen.
 2. För fastsättning behöver du plastdoppar, självuttagande skruvar, vilka fixeringsplattor eller monteringsvinklar, eller en universell limförening.

Om akrylplattor är monterade, är banorna anslutna med varandra genom bussningar med skruvar, varefter sömmarna dessutom limes.

 1. En väggkant är installerad, för vilken en silikonförsegling eller en standardhäftande förening används.
 2. Om ytan ska males, utförs den först efter installationen och slutlig torkning av alla limbindningar.
1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 58 = 65

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map