Ghid pentru alegerea unei blaturi din lemn

Ghid pentru alegerea unei blaturi din lemn

Suport de masă din lemn pentru bucătărie

Blatul din lemn este cel mai traditional dintre toate, dar în același timp nu cel mai popular. Și nu este vorba numai de costul său mai mare (în comparație cu PAL), ci și de unele caracteristici operaționale. Și totuși, insistăm că blatul de lucru din lemn poate fi o suprafață ideală de lucru - ușor de curățat, rezistent la uzură și durabil. Principalul lucru este să îl alegeți corect și să știți cum să îl folosiți, despre care vom vorbi despre acest material.

Despre argumente pro și contra

În primul rând, să aflăm argumentele pentru și împotriva suprafeței de lucru din lemn.

Pro:

 • Frumusețea naturală și căldura copacului. Suprafața de masă din lemn arată întotdeauna mai nobila chiar și imitația de cea mai bună calitate și este potrivită ca în modern, și în interiorul tradițional. În plus, partea de sus a lemnului va fi o alegere ideală pentru cei cărora le place să-și fotografieze capodoperele culinare și să împartă aceste fotografii cu prietenii.

Mai jos sunt exemple de fotografie ale unor interioare moderne de bucătării cu blaturi din lemn.

 • Interiorul bucătăriei moderne cu vârf din lemn
 • Interiorul bucătăriei moderne cu vârf din lemn
 • Interiorul bucătăriei moderne cu vârf din lemn
 • Interiorul bucătăriei moderne cu vârf din lemn

Dar o mică selecție de interioare de fotografie din bucătăriile clasice.

Bucătărie albă cu o masă de lemn

Bucătărie clasică albă cu vârf din lemn

Bucătărie în stilul țării, cu o masă de lemn

Bucătărie în stilul țării, cu masă de masă

Bucătărie în stil Provence cu masă de masă

De asemenea, plusurile sunt:

1
 • Abilitatea de a schimba tonul și finisajul arborelui.
 • Durată de viață de 25 de ani și mai mult dacă este utilizată corect. Merită adăugat că pomul cu vârsta devine doar mai frumos.
 • Ușor de îngrijire datorită proprietăților antistatice și a texturii, pe care praful, murdăria, petele etc. nu sunt prea observabile. Cu toate acestea, ușurința în îngrijire depinde în mare măsură de calitatea tratamentului de suprafață.
 • Posibilitate de reparații locale și renovare completă. Dacă este necesar, zgârieturile, gropile și petele pot fi șlefuite și apoi acoperite cu ulei / lac.
 • Capacitatea de a crea cu ușurință o suprafață de lucru neregulată (de exemplu, pentru un set cu căști în care sunt construite piedestaluri înguste), care nu se poate spune despre piatră naturală și PAL.
 • Costul unei blaturi din lemn este mai mic decât o piatră artificială sau o piatră naturală (de 2-3 ori) și poate costa adesea același tip de plăci aglomerate.
 • Abilitatea de a efectua orice blat de tăiere fréza margine.

contra:

 • Arborele se poate umfla din apă, se poate îndoi și se poate rupe de schimbările bruște de temperatură și umiditate.
 • Bălți de apă, grăsimi, sucuri de colorare din alimente, agenți de curățare agresivi, alcool și acid la suprafața de lemn să fie șters nu mai târziu de 2 ore, de preferință, cât mai repede posibil.
 • Suprafața de bucătărie din lemn trebuie tratată cu ulei sau lac, ceea ce necesită cheltuieli suplimentare de timp, efort și bani. Cu toate acestea, acest lucru nu este într-adevăr atât de dificil.
 • Dacă arborele nu este tratat în timp util sau proastă, suprafața se va acoperi rapid cu pete, zgârieturi, zgârieturi și fisuri. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este formarea lemnului din contact permanent cu apa, de exemplu, la intersecția cu chiuveta (datorită manipulării slabe a etanșantului).
 • Table masive masive este mai scump decât PAL.

A se vedea și materialul: Alegerea unui blat de bucătărie - avantajele și dezavantajele materialelor populare

9 sfaturi pentru alegere

Sfat 1. Dacă este posibil, alegeți o masă din lemn de 100%

Blaturile din lemn pot fi împărțite în două categorii:

 1. Fabricat în întregime din lemn;
 2. Vindem placaj din PAL / MDF.

Adesea, "blatul din lemn" este numit al doilea tip de material - o placă pe bază de PAL sau MDF cu un strat gros de furnir (de până la 3 mm) de sus. În afară, o astfel de masă nu diferă de tot din lemn, dar are două avantaje semnificative.

 • În primul rând, acesta costă de două ori mai ieftin, iar în al doilea rând, are o stabilitate mult mai mare în ceea ce privește temperaturile și umiditatea. În același timp, este foarte durabil și poate dura până la 25 de ani.

Cu toate acestea, datorită designului său, tăieturile în locul plăcilor tăiate trebuie să fie închise cu o margine și, prin urmare, nu se poate spune nici o frezare a capetelor și o tăiere curbilinie.

 • Apropo, Ikea își face blaturile din lemn din PAL furniruit. Din păcate, blaturile din seria Numer și compania Hammarp nu mai produc.

Blatul complet din lemn este alcătuit din lamele din lemn care sunt lipite ferm împreună și îmbinate prin dibluri și cu un dispozitiv de parchet. Avantajul topului matricei este prietenia sa ecologică absolută, și cel mai important - posibilitatea de a tăia plăcuța neregulat și de a-și mula capetele.

Suprafață de masă din lemn cu tăieturi

Suprafață de masă din complex solid de fag

În plus, dacă blatul furniruit are o anumită limită asupra numărului de restaurări de suprafață, atunci lemnul poate fi reînnoit pe o perioadă nedeterminată.

În același timp, blaturile din lemn în întregime sunt mai puțin tolerante la schimbările de temperatură și umiditate ridicată.

Sfat 2. Cele mai rezistente la uzură sunt lemnul de stejar și zada, cel mai ieftin din pin

Desigur, există blaturi realizate din stejar si zada este mult mai scumpe, dar din cauza densității sale au puțină sau deloc termenul de valabilitate, nu putrezește, nu mai puțin frică de umiditate, temperaturi extreme, șocuri și deteriorări mecanice.

 • Apropo, zada este aproape la fel de buna ca si stejarul, dar costa de 1,5 ori mai ieftin.

Dacă copacul scump nu se încadrează în bugetul dvs., alegeți mai ușor vârfurile - de la nuc, cenușă, fag sau mesteacăn.

 • Blaturi realizate din lemn de pin sau molid frumos preț scăzut, dar din cauza moliciune lor, acestea nu sunt rezistente la socuri mecanice, rapid acoperite cu poreclele și zgârieturi.

Sfat 3. Rețineți că rezistența la uzură a tablei depinde în mare măsură de prelucrare

Blaturile de bucătărie sunt cel mai adesea vândute neprocesate sau prelucrate numai parțial. Prin urmare, după ce ați cumpărat un masă de bucătărie de la un copac, gata să-l acoperiți imediat cu un lac bun sau ceară de ulei, apoi repetați procedura o dată pe an. Baza de masă prelucrată corect din lemn nu se teme:

 • Contact de scurtă durată cu feluri de mâncare fierbinți (dar nu doar scoateți din placă!);
 • Umiditate ridicată și schimbări de temperatură;
 • Spray și suc de produse de colorat;
 • Apa (picăturile și bălțile nu sunt absorbite, dar rămân la suprafață).

Ce este mai bun decât lac sau ulei?

Ambele tipuri de acoperiri protejează fumul de lemn de umiditate și murdărie, dar impregnarea cu ulei are mai multe avantaje. În primul rând, este mai ușor să lucrezi cu ulei și mai repede. Având în vedere că primele șase luni din partea de sus este de dorit să se ocupe cât mai des posibil, această nuanță este importantă. În al doilea rând, uleiul, spre deosebire de lac, permite repararea locală în cazul unei zgârieturi sau pete. Tot ce trebuie sa faceti este sa slefuti zona afectata cu nisipul de nisip "nulevka" si apoi sa o acoperiti cu doua straturi de ulei. În al treilea rând, spre deosebire de lac, impregnarea de ulei nu se sparge, nu se întunecă și nu se exfoliază în timp, ci pur și simplu se estompează treptat la nimic. În plus, lăcuirea privează arborele de căldura lui, sentimentul de "animație" a materialului.

 • Amintiți-vă că în protecția de ulei, nu numai partea de sus a blatului are nevoie, dar, de asemenea, capetele.

Sfat 4. Vrei un top de lumină? Alegeti fag, brad, mesteacan sau molid

Dar cel mai întunecat vârf este cel mai bine făcut din nuc sau stejar. Apropo, suprafețele foarte întunecate nu sunt foarte practice, deoarece acestea sunt mai vizibile filme, boabe, praf, pete și picături de apă.

Blatul negru în bucătăria din Hrușciov

Sfat 5. Suprafața de masă trebuie combinată cu alte elemente ale interiorului

Puteți alege un blat de bucătărie în tonul șorțului, dulapurile inferioare ale setului cu cască sau alte elemente interioare din lemn (podea, prag de fereastră sau masă).

 • Lumina de sus
 • Lumina de sus

De asemenea, blatul poate, dimpotrivă, să contrasteze brusc cu pereții castilor, șorțurilor și bucătăriilor.

 • Table top negru din lemn masiv
  Table top negru din lemn masiv
 • Table top negru din lemn masiv
  Table top negru din lemn masiv

Sfat 6. Este bine ca partea de sus a bucătăriei să aibă o adâncime mai mare

Cel mai adesea, adâncimea de blatul de lemn este de 60 cm, dar în mod ideal, ar trebui să găsească un top cu adâncimea de 63-65 cm, la comandă. Astfel proeminente blaturi de capăt va preveni lovește inferioare postamente mânerele și tabelele în sine.

Sfat 7. Cumpărați blat doar de la producătorii de încredere

Făcând o blat de lemn este un proces complex și în mai multe etape care nu tolerează greșelile. Prin urmare, merită să cumpărați numai de la producătorii cu mulți ani de experiență și de garanții.

Sfat 8. Puteți economisi la achiziționarea unui masă de lemn prin reducerea grosimii

Grosimea standard a plăcii din placa aglomerată / placată cu furnir este de 38-40 mm. Un astfel de top arată foarte solid și poate rezista încărcăturii grele. De exemplu, puteți sta pe el și chiar să vă ridicați pentru a șterge dulapurile superioare. Dar cu cât este mai groasă masa de masă, cu atât este mai scumpă. Prin urmare, dacă doriți să salvați, alegeți o masă cu o grosime redusă de 20 mm ca în exemplul de mai jos.

Pardoseala din lemn de grosime redusa

Sfat 9. Îmbinarea dintre două pânze ale topului de masă (și nu numai) poate fi făcută invizibilă

Dacă aveți nevoie pentru a crea profile metalice de lungime non-standard, blat de lucru unghiular sau în formă de U, rosturile dintre foile de lemn pot fi închise sau pentru a le conecta la aparatul plictisitor interne, deghizată lemn de umplere cusătură pentru a se potrivi în partea de sus.

În formă de U, din lemn

Vezi și:

 • Ghid pentru alegerea și planificarea unui set de bucătărie
 • Cum se echipează o bucătărie în formă de U

Reminder pentru îngrijire și funcționare

Pentru a păstra vârful bucătăriei din copac cât mai mult timp pentru a-și menține frumusețea, respectați următoarele reguli de funcționare și întreținere:

 • Încercați să nu puneți mâncăruri fierbinți pe ea fără un suport. Este de dorit ca aparatele de încălzire, de exemplu, un fierbător de apă sau aparat de cafea electric tocmai stătea pe un substrat.
 • Bălți și picăturile de apă, stropi și petele de suc și produse de colorat, precum și ulei și acizi ar trebui să șteargă cât mai curând posibil și se lasă nu mai mult de 2 ore.
 • Pentru a spăla blatul din lemn, este suficient să diluați soluția de săpun dintr-o picătură de zână sau alt detergent de spălat vase. Dar caustica cu clor, acizi, alcool, particule abrazive nu pot fi folosite deloc. Dacă curățați soba sau cuptorul cu un agent de curățare a grăsimilor, încercați să nu lăsați-o să intre în contact cu arborele.
 • ulei de mâner pe blatul ar trebui să fie o dată pe an. Cu toate acestea, în primele șase luni, este de dorit să facă acest lucru cât mai des posibil, de exemplu, o dată pe lună. Înțelegeți că este timpul pentru a restabili stratul protector este foarte simplu - suprafața începe să absoarbă picăturile de apă și devine ușor aspră și decolorat.
 • Renovarea lacului de pe masa de masă lacuit are nevoie de aproximativ o dată la doi ani.
 • Pentru a restaura luciul de blaturi de lemn, suprafața trebuie să fie mai întâi șlefuite cu hârtie abrazivă fină (P600 sau P800), și apoi se tratează cu ulei cu o cârpă moale.
 • Este de dorit lipirea / montarea oricărei impermeabilizări sub tejghea contra mașinii de spălat vase.

Cum să tratați blatul de bucătărie cu ulei pe mâini, consultați acest tutorial video.

Galerie foto

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 32 = 40

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map