Memilih meja di dapur: bahan, saiz dan ketinggian yang terbaik

Memilih meja di dapur: bahan, saiz dan ketinggian yang terbaik

Dapur adalah tempat yang paling penting di dalam rumah. Fakta ini akan disahkan oleh lelaki, jalan ke jantung yang terletak melalui perut, oleh itu tidak boleh lulus bilik ini. Ini juga berlaku kepada wanita yang menghabiskan sekurang-kurangnya separuh daripada kerja mereka dan tidur di dapur. Setiap induk semang memiliki idea sendiri mengenai kecantikan dan fungsi tempat kerja. Tetapi persoalan di mana jadual atas untuk memilih di dapur bergantung bukan sahaja pada keinginannya, tetapi juga keupayaan kewangan keluarga. Pertimbangkan pilihan untuk countertop yang ditawarkan oleh pengeluar kepada kami, dan cuba untuk mengetahui apa yang mereka berbeza antara satu sama lain.

Tempat kerja di dapur sepatutnya selesa dan cantik

Tempat kerja yang indah dan selesa adalah satu kemestian untuk dapur yang bergaya

Jenis meja kerja yang patut saya pilih

Worktops boleh dibahagikan kepada kumpulan ciri-ciri fizikal, komposisi bahan dan harga. Komposisi bahan adalah atas meja:

  • berlapis dengan plastik HLP;
  • countertop dibuat dari batu tiruan akrilik (Corian, Staron, Akrilika);
  • countertop batu buatan dengan pengisi yang terbuat dari kuarza;
  • dari kayu pepejal spesies mulia;
  • dari batu semula jadi.

Countertop berlapis

Tempat kerja yang kukuh yang diperbuat daripada plastik berlapis HLP akan memberi perkhidmatan kepada pemiliknya untuk masa yang lama

Bahagian atas plastik HLP berlapis kelihatan seperti semulajadi, tetapi kurang terdedah kepada kerusakan mekanikal

Countertop berlaminasi diperbuat daripada chipboard. Mereka tahan kelembapan, dibentangkan dalam pelbagai warna (lebih daripada 150 warna), mempunyai tekstur yang berbeza (gloss, kayu, shagreen). Atas meja seperti ini harus dilindungi dari air masuk ke sendi. Teratas yang mahal dari kumpulan ini, dibuat berdasarkan chipboard yang tahan kelembapan yang diimport, dilapisi dengan plastik, ketebalannya adalah dari 0.8 hingga 1 mm. Plastik itu adalah kertas berbilang lapisan yang diresapi dengan resin dan ditekan di bawah tekanan tinggi, dilindungi dari atas oleh polimer tahan haus.

Ujung utama meja seperti itu boleh dibuat dalam versi yang berbeza. Penyumbatan adalah pelekap plastik plastik pada penghujung meja dari permukaan kerja. Penyumbatan dengan bengkok – plastik dari pantat bengkok di bawah bahagian bawah meja. Di samping itu, akhir boleh dihiasi dengan profil aluminium atau kelebihan 3D ABS. Penghujung dengan kelebihan 3D digunakan untuk dapur melengkung dengan permukaan radius.

Countertop dibuat daripada batu buatan

Batu buatan sering berfungsi sebagai bahan dapur countertops

Atas meja yang dibuat dari batu buatan adalah selesa, praktikal dan cantik

Kini mereka sangat popular di kalangan pengguna. Asas meja countertop adalah papan lapis, yang dipenuhi dengan batu buatan, ketebalannya biasanya 12 mm. Batu buatan dibuat daripada gam polimer dan butiran warna yang berbeza untuk mensimulasikan komposisi batu alam. Batu buatan adalah bahan plastik, oleh itu pada suhu yang tinggi ia mungkin membuat bentuk bengkok dari itu, yang sering diperlukan untuk dapur dengan facades radius. Tabletop tersebut juga diwakili dalam pelbagai warna (kira-kira 130 warna), bahan tersebut kelihatan lancar dan hangat ke sentuhan.

Lebih murah countertop dibuat dari batu buatan, kurang plastik dan lebih rapuh bahan, sehingga bentuk yang bengkok tidak dapat selalu diberikan. Tetapi countertop dari batu buatan yang lebih murah boleh digunakan untuk dapur langsung. Kelebihan utama batu buatan adalah kemungkinan menyertai kaunter tanpa sambungan sendi. Punggung boleh dibuat menggunakan pelbagai bentuk berbentuk. Batu ini hangat ke sentuhan, yang tidak boleh dikatakan tentang alam semulajadi. Anda boleh membuat tenggelam warna yang sama, dinding sisi. Mengapa kadang-kadang dilihat bersama di persimpangan? Agar gabungan itu menjadi kuat dan tidak dapat dilihat, anda perlu membuat sambungan pada suku tahun, dan beberapa pengeluar, dalam usaha untuk mengurangkan kos produk, tidak memenuhi keperluan teknikal. Oleh itu, atas meja kemudian dipasangkan di titik simpang. Jika anda berfikir bagaimana untuk memilih meja untuk dapur batu buatan, memberi keutamaan kepada jenama terkenal – Corian, Montelli, Staron, Akrilika.

Worktops untuk dapur dari agglomerate kuarza

Komposisi ini permukaan kerja granit, kuartza atau cermin chippings dan resin pengikat polimer. Plat permukaan kerja diperbuat daripada menggumpal kuarza pada suhu yang tinggi di bawah vakum di atas meja bergetar khas. Ketebalan plat adalah 30 mm. Bahan yang digunakan untuk countertops, rindukan udara, jadi ia tahan cecair, tidak menyerap pelarut dan asid, dan ia adalah satu kelebihan yang berbeza pada batu semula jadi. Aglomerat kuarza tahan terhadap kinks dan calar. Sambungan meja, terima kasih kepada teknologi moden, boleh dibuat hampir tidak kelihatan.

Bahagian atas meja terbuat dari batu semula jadi

Untuk dapur dengan gaya klasik, meja batu semulajadi

Bahagian atas meja yang diperbuat daripada batu semula jadi di pedalaman klasik kelihatan terhormat dan teliti

Lukisan mereka adalah unik. Bahan untuk countertop itu adalah kunci blok batu, yang diekstrak dari perut bumi. Biasanya, granit digunakan untuk dapur, ia adalah lebih padat dan kurang higroskopik daripada batu-batu lain. Granit tidak menyerap kelembapan, tetapi ia memerlukan penjagaan khas. Kelemahannya adalah harga yang tinggi dan berat badan tinggi meja (ia perlu untuk mengukuhkan reka bentuk kabinet dapur – mereka mesti cukup kuat untuk menahan beban sedemikian). Ia tidak disyorkan untuk menggunakan marmar sebagai meja untuk dapur, kerana bahan ini mudah tercalar dan kotor.

Kayu semulajadi

Kerja-kerja bahan ini tahan lama dan cantik, tetapi memerlukan penjagaan khas. Biasanya mereka diperbuat daripada oak, beech, jati, merbau, wenge. Permukaan kerja yang diperbuat daripada kayu semula jadi harus dirawat secara kerap dengan penyelesaian pelindung khas berdasarkan minyak. Lap permukaan hanya dengan kain lembap, tanpa menggunakan bahan kimia isi rumah.

Tentukan saiz optimum

Bahan dan warna meja harus dipilih untuk warna warna interior dapur

Sebelum memilih meja, anda perlu menentukan ketebalan, lebar, warna dan bahan

Apabila mereka bentuk perabot dapur, perlu diingat bahawa bahagian atas kerja adalah elemen fungsional yang pertama, dan kemudian elemen reka bentuk. Oleh itu, adalah perlu untuk mengaitkan saiz meja untuk dapur dengan susun atur, penempatan kawasan kerja, memastikan keselesaan dan keselamatan anggota keluarga, ergonomi proses kerja.

Ketinggian countertop dapur adalah parameter penting, kerana kemudahan bekerja di dapur bergantung kepadanya. Ia perlu ditentukan dengan mengambil kira pertumbuhan manusia, yang akan menyediakan makanan itu yang dia semasa operasi tidak timbul sakit di belakang dan kaki. Jadi, jika tinggi kurang daripada 150 cm, disyorkan ketinggian countertop -. 76 cm Dengan pertumbuhan 150-160 cm countertop perlu dipasang dengan ketinggian 82 cm, dan dengan pertumbuhan 160-170 cm -. Kepada ketinggian 88 cm Jika pertumbuhan ahli keluarga dewasa 170- 180 cm, ketinggian disyorkan dapur countertop 91 cm, dan dengan peningkatan sebanyak 180-190 cm -. 94 cm untuk orang yang tinggi, yang pertumbuhan adalah 190-200 cm, ketinggian countertop perlu menjadi 1 m.

Dimensi yang disyorkan memerlukan analisis tambahan dalam setiap kes tertentu. Perlu diambil kira bahawa pertumbuhan ahli keluarga adalah berbeza, jadi pemilihan ketinggian meja memerlukan pendekatan individu.

  • Lebar meja untuk dapur

Perlu mengambil kira nisbah lebar meja dan jarak dari permukaannya ke kabinet berengsel. Jika lebar countertop dapur adalah 65 cm, maka pinggir bawah tirai boleh diperbaiki pada ketinggian 47-50 cm dari permukaan meja. Sekiranya anda mempunyai dapur kecil, dan anda tidak mampu membeli tablet yang luas, maka keterlihatan dan kemudahan dicapai dengan lebar kabinet tergantung.

Lebar meja dapur harus berdasarkan saiz dapur, tetapi pada masa yang sama menjadi sangat selesa untuk bekerja.

  • Ketebalan meja dapur

Ketebalannya boleh berbeza-beza – dari 2 hingga 6 cm. Ketebalan standard worktop dari papan partikel ialah 28 mm. Ketebalan countertop tahan kelembapan untuk dapur boleh mencapai sehingga 38 mm.

Jenis-jenis dapur countertop alternatif

Jika, atas sebab tertentu, anda tidak memenuhi tablet yang diperbuat daripada serpai, batu atau kayu semulajadi, anda boleh memilih meja yang diperbuat daripada kaca, keluli tahan karat atau jubin seramik.

  • Keluli tahan karat
Kerja di keluli tahan karat - pilihan terbaik untuk dapur dalam gaya Art Nouveau atau berteknologi tinggi

Tempat kerja yang diperbuat daripada keluli tahan karat pastinya praktikal, tetapi untuk mewujudkan suasana yang selesa tidak sepadan

Seperti jadual atas akan bertahan selama bertahun-tahun. Ia tahan terhadap rupa kulat, ia tidak takut perubahan kelembapan dan suhu yang meningkat. Ia adalah puncak meja keluli yang digunakan di restoran, kerana mereka sangat mudah dijaga. Anda boleh mencuci meja ini dengan pelbagai cara, supaya anda dapat dengan mudah menjaga dapur bersih. Kerugian seperti meja adalah bahawa ia tidak selalu bergabung dengan pedalaman klasik. Di samping itu, jadual atas seperti itu harus dipoles dari semasa ke semasa, dan ini memerlukan kos tambahan.

  • Jadual atas kaca

Ia dipasang sangat jarang di dapur rumah. Sebabnya rintangan haus rendah bahan, kesulitan dalam penjagaan dan harga yang tinggi. Pada meja kaca, retak, calar dan cip mudah muncul. Tetapi ia kelihatan sangat mengagumkan, jadi jika isu kewangan tidak penting kepada anda, dan anda mampu menukar kaunter dalam setahun, mengapa tidak memasangnya?

  • Jubin seramik
Penjagaan yang berhati-hati diperlukan untuk bahagian atas dengan salutan jubin

Jubin seramik juga sering digunakan sebagai salutan untuk countertop, walaupun ia memerlukan penjagaan yang lebih berhati-hati

Ini adalah pilihan orang kreatif. Terutama dengan baik, countertop dengan jubin seramik kelihatan di dapur dalam gaya negara. Malangnya, bahan itu tidak mempunyai kekurangan. Grout tidak stabil terhadap pengaruh luaran, dan jubin dan kerepek mungkin muncul di jubin. Ciri-ciri prestasi jubin seramik akan berfungsi jika permukaan dibuka dengan enamel.

Ciri pemasangan dan penjagaan

Pakar berpendapat bahawa bentuk countertop mesti dipilih, dengan mengambil kira tata letak bilik, konfigurasi alat dengar dan organisasi tempat kerja. Cuba jangan membebankan dapur anda dengan sudut. Permukaan kerja tidak harus mengganggu pergerakan. Anda boleh mencuba dengan warna dan bahan meja, kerana tidak perlu menggunakan satu bahan dan satu skala warna. Batu semulajadi, sebagai contoh, dengan sempurna menggabungkan dengan jubin mozek dan seramik, dan kayu – dengan kaca beku. Langkah reka bentuk yang berjaya adalah pencahayaan kawasan kerja. Ini mudah dan cantik.

Apabila memilih meja, pertimbangkan kos pemasangannya. Murah adalah pemasangan laminate countertops. Mereka dilampirkan ke batu karang menggunakan sudut logam dan skru menoreh sendiri. Papan skirting, yang meliputi keretakan antara dinding dan atas meja, dipasang terakhir.

Pemasangan countertop keluli akan kos kira-kira 50-60 euro. Panjang maksimal meja seperti itu ialah 3.7 m. Tepinya bengkok di sekeliling tepi papan serpihan atau bungkus seluruh pinggan. Tabletop keluli hanya segi empat tepat.

Untuk meja kayu, kurungan digunakan dengan slot bujur dan dipasang dengan cara “terapung”. Kos pemasangan adalah kira-kira 120 euro. Pemasangan meja yang diperbuat daripada batu semulajadi adalah proses yang susah payah dan mahal. Perkhidmatan pemasang boleh menjelaskan 30% kos bahan tersebut.

Lap permukaan mana-mana countertop dengan kain basah dalam gerakan bulat. Dan jika anda membersihkan agen pembersih dengan kain lembap, kemudian lap top meja kering dengan tuala kertas, anda akan terkejut dengan penampilan permukaan.

Koleksi gambar countertops dapur

Agglomerat kuarza sebagai bahan untuk countertop mempunyai beberapa kelebihan

Agglomerat kuarza adalah tahan lama, praktikal dan mempunyai nilai hiasan yang tinggi

Kebolehpercayaan dan gaya - ciri utama meja atas dibuat daripada batu buatan

Jadual atas yang dibuat dari batu tiruan tidak kelihatan lebih teruk daripada semula jadi – mahal dan menarik

Warna terang meja atas boleh dianggap sebagai perincian hiasan penting dari pedalaman ini

Batu tiruan warna atau teduh luar biasa adalah penyelesaian yang baik untuk dapur, reka bentuk yang berdasarkan kontras

Meja marmar menghasilkan kontras menarik dengan set dapur yang lebih ringan

Pada latar belakang yang terang, kaunter marmar gelap yang bergaya kelihatan sangat menarik

Untuk menekankan kemewahan alam sekitar, anda boleh menggunakan batu semulajadi untuk meja

Batu semulajadi hanya sesuai di dapur yang luas dan lengkap

Warna asal countertop dibuat dari batu buatan - kelebihan berat

Meja meja hiasan yang diperbuat daripada batu buatan boleh mempunyai penampilan yang sangat asli dan luar biasa

Varian asal pendaftaran meja atas dari batu buatan

Jadual atas yang dibuat dari batu buatan boleh diberikan bukan sahaja warna yang dikehendaki, tetapi juga bentuknya

Dengan pencahayaan yang tepat, bahagian atas kaca akan menjadi hiasan sebenar dapur

Terutamanya yang menakjubkan adalah bahagian atas kaca, permukaan berkilat yang melimpah dan bersinar di bawah sinaran cahaya

Countertop berlapis - pilihan yang berpatutan dan praktikal untuk dapur

Countertop berlapis menghasilkan reputasi sebagai analog yang boleh dipercayai dan lebih berpatutan untuk bahan penamat mahal

Bahan mahal boleh diganti, jika perlu, oleh chipboard

Top workpiece yang diperbuat daripada partikel dengan penjagaan yang betul boleh berfungsi selagi dari bahan yang lebih mahal dan tahan lama

Jahitan antara jubin sukar untuk menjaga kebersihan sempurna di atas meja jubin

Jubin sebagai bahan untuk countertop digunakan agak jarang kerana kesulitan dalam menjaga kebersihan dalam sendi antara ubin

Keluli tahan karat - bahan dengan banyak kelebihan dan beberapa kelebihan hiasan

Keluli tahan karat sesuai dengan sempurna ke pedalaman, dihiasi dengan gaya moden, sambil mengejutkan dengan kelebihan praktikalnya

Reka bentuk luar biasa meja boleh mengimbangi kelemahan lain dari dapur dalaman

Hiasan meja boleh jadi luar biasa bahawa ia akan menjadi “kemuncak” utama di dalam dapur

Reka bentuk yang luar biasa meja atas dengan jubin pecah

Keperibadian kreatif boleh mencadangkan diri anda untuk membuat hiasan meja atas yang dibuat dari jubin pecah

Mosaic dari jubin pecah kelihatan luar biasa dan sangat menarik, bagaimanapun, hasil semacam itu tidak akan mudah dicapai

Atas meja yang indah dengan mozek patah patah adalah hasil proses yang panjang dan teliti

decor

Leave a comment