LED mennyezeti világítás – szalag beszerelés és világítási lehetőségek

LED mennyezeti világítás – szalag beszerelés és világítási lehetőségek

A fényhatások hosszú és sikeresen használják a tervezők dekoratív elemként vagy különböző funkcionális zónák kiválasztásához. De nem mindenki olyan barátságos a villanyszerelővel, hogy felszerelje a világítóberendezést, ahogyan azt kívánja. De a LED-szalagok megjelenésével lehetőség van további fényforrások és különféle belső “zsetonok” kezelésére a saját kezeik mellett, nem csak a nappaliban, hanem a konyhában. Ezért javasoljuk, hogy megtanuljon mindent a szalaggal ellátott LED mennyezeti világításról: hogyan kell telepíteni, kiválasztani a megfelelő tartozékokat és használni a helyiség eredeti kialakítását.

LED mennyezeti világítás – a szalagtól a csillagos égig

A felfüggesztett mennyezet megvilágításához többféle megvilágítás is létezik – különböző “pont” eszközökről egy olyan rendszerre, amelyen vezetőképes utak vannak, amelyekre a diódák csatlakoznak. Az utóbbi lehetőség érdekes abban, hogy nem igényel speciális felszerelési tudást, kevesebb villamos energiát fogyaszt, és bármilyen belső elem megvilágítására használható. Egyetértek azzal, hogy ez a döntés megérdemli a figyelmet, ezért részletesebben megvizsgáljuk.

A fényhatások érdekes hangsúlyt jelenthetnek a konyha belsejének:

h1
h2
h3

 Érdekes! A LED-es háttérvilágítás a megtakarítás szempontjából a leginkább jövedelmező, hiszen az 1 dióda csak 0,65 kW / h-ot fog költeni 12 órás zavarmentes működésre.

A LED világítás típusai

A boltban lévő díszvilágításhoz merev szubsztráton vagy duralight zsinórban 360 fokos izzási szög mellett feszes “uralkodókat” ajánlhat. De a legelterjedtebb volt a fórum a rugalmas alapon, amit hívtunk LED szalagok.

diódákkal ellátott táblák

A diódákkal ellátott lemezek körkörös tekercsek körül forognak, ez megvédi a rendszert gyűrődésektől és egyéb károktól

A LED-ek elsődleges, kiegészítő fényforrásként vagy egyszerűen dekoratív célokra használhatók. Ezért válassza ki azt az opciót, amely a legalkalmasabb a belső és mennyezeti konfigurációhoz.

 1. Általános világítás – a hagyományos lámpák LED-del történő teljes cseréjét jelenti. Ehhez számos erős szalag van felszerelve a perem és a feszített mennyezeti film mögött. Igaz, ez a lehetőség ritka, mivel a nagyszámú dióda megvásárlása lenyűgöző mennyiséget fog eltölteni.
 2. Kiválasztás utak – vezetőképes pályák diódákkal szerelt a párkány, vagy speciálisan felszerelt nishahpo kerülete a mennyezet, ami egy tompa környezeti világítás, és vizuálisan növeli a magassága a szoba.
 3. Képes megvilágítás – a LED-ek fényével kiemelheti egy bizonyos zónát, hangsúlyozhatja a különböző felfúvódásokat vagy mélyedéseket felfüggesztett szerkezetekben.
diódasávok

A rugalmas szalagok még a legösszetettebbek és a görbületi formák is elfogadhatók

A jegyzethez! A LED-eket nem csak a mennyezetekhez, hanem a működő kötény, padlószintek, ablak- és ajtónyílások tervezéséhez is fel lehet használni. A szalagok hatékonyan hangsúlyozzák a bútorok és a technológiák körvonalát, velük könnyű összpontosítani a képeket, a gyönyörű ételeket és egyéb kiegészítőket.

A konyha LED dekorációjának változatai:

oo3
oo4
OO5

Háttérvilágítás “csillagos ég”

Az eredeti könnyű megoldásokról természetesen nem említhetjük az elmúlt évek sikereit – a “csillagos égbolt” romantikus nevét. Igaz, ez a fajta dekoráció a legegyszerűbb megoldást nyújt a stretch mennyezet. A működés elve meglehetősen egyszerű: a vászon vagy a film mögött különböző átmérőjű és sugárzási jelű LED-ek helyezkednek el, amelyek a csillagok villogását idéző ​​hatással bírnak.

Egy ilyen kiemelés érdekében válasszon ki különféle energiát és méretű LED-eket, amelyeket forrasztani kell a hálózatra, majd ragasztva az alapfödéllel az építőszilikonnal. Ez a legnehezebb szakasza, hiszen amellett, hogy polaritás, fontos, hogy adja meg az egyes csap cső – szigetelő cső, amely megvédi a „sky” rövidzárlat. A valósághűbb hatás érdekében számos miniatűr izzó húzható ki, és a filmben tiszták lesznek.

Ezután válassza ki és telepítse a tápegységet, amelynek teljesítményét a kristályok számával számolják (100 watt 10 wattot igényel). Érdemes megvásárolni egy szabályozó megszakítót is minden 5-10 dióda részhez. Ezzel a “csillagok” nemcsak ragyoghatnak, hanem villognak is.

film

Ha egy sztreccs mennyezeti fóliát választunk egy képen a tér témáján, a “csillag” effektus realizmusát növeljük

A jegyzethez! Ha “csillagos éget” szeretne beállítani, akkor és gipszkarton mennyezeten is. De ehhez szükség van arra, hogy kivágjon egy rést, vagy fúrjon lyukakat a fénypontok méretének és számának megfelelően.

Hogyan válasszunk és telepítsünk egy LED szalagot

A gyártók olyan sok Led megoldást kínálnak számunkra, hogy nem csoda, hogy az elektromos szakember távolról összetéveszthetetlen és zavaros emberek. De mivel a vásárlás a dióda fény helyes telepítésétől és működtetésétől függ, a legfontosabb technikai árnyalatok megpróbáljuk szétszerelni.

A LED szalagok fajtái

Minden LED-es rendszer különböző paraméterek szerint osztályozható: a csatolás típusa, a diódák száma, a szín, a teljesítmény. Különösen figyelmet kell fordítani arra a tervezési elképzelésre, amelyet a fényhatások használatával szeretnél lefordítani.

Például dekoratív világításhoz a legfontosabb paraméter a fény színárnyalata. És ennek a tulajdonságnak megfelelően a szalagok monokróm és többszínűek. Az első fény csak egy hangot bocsát ki bekapcsoláskor. És nem feltétlenül hagyományos fehér, piros, zöld, sárga, lila vagy világos-zöld színű lehet. A nem szabványos opciók közül érdemes megjegyezni az ultraibolya vagy infravörös lumineszcenciát.

háttérvilágítás

Válasszon ki egy fénypontot minden belső térre

A széles tartomány ellenére a gamma-háttérvilág megválasztását körültekintően kell megközelíteni – a pszichológusok azt állítják, hogy a szín hosszú távú megjelenése hatással van a pszichére. Tehát, hogy „nyugodt” a hangok, hogy lehet biztonságosan használni, mint a konyha és a nappali, az összes árnyalatú zöld és türkiz, valamint a sárga és narancs színekben. Vörös, rózsaszín és bordó fényt kell hagyni a hálószobában. De az élénk kék fények riasztóak, a személy öntudatlanul megromlik és kényelmetlenül érzi magát. A sötétkék sárga színű kombinációja általában nem ajánlható érzékeny természetűek számára – ilyen háttérvilágítás depressziós hatású, ideges bomlást okozhat.

Ne feledje, hogy még a klasszikus fehér szín is különböző árnyalatú és meleg vagy hideg fényt sugároz. Ezek a “hőmérséklet” árnyalatok fontosak a szerves belső tér kialakításában, a dokumentáció vizsgálatával meghatározhatja őket. Így a 3000-3500K jelzővel rendelkező megvilágítás meleg fényt bocsát ki, 5500-6000K – semleges, 6500-7000K – hideg.

Fontos! A kültéri telepítésnél figyelmet kell fordítania az alapszín színére, hogy a szalag ne kerüljön ki az általános háttérből. A standard fehér szín mellett szürke, barna vagy átlátszó hordozót is találhat.

Sokszínű sistemyRGBmogut változás színt vagy izzani minden a szivárvány színeiben odnovremenno.No ezek sokkal drágábbak, mint a fekete-fehér társaik, és a munka csak együtt egy transzformátort és egy vezérlőt, amely meghatározza a szín mód váltás.

színes szalag

Színes szalag fényes belső térben

Technikai szempontból az egyik legfontosabb paraméter a LED-ek ereje és az elhelyezésük sűrűsége. A legnépszerűbb Led-60 szállítószalag és a diódák 120: 1 m, de vannak más lehetőségek – 30, 72, 90, 240, a villanykörte lehet elhelyezni lineárisan vagy több sorban.

diódák sűrűsége

Led-rendszerek fajtái a LED-ek sűrűségére

Fontos! Minél kisebb a különbség a diódák között, annál fényesebb a háttérvilágítás és több energiafogyasztás. Díszítő célokra elegendő 30-60 dióda / méter, de ha meg akarja cserélni a fő fényforrást, akkor válasszon egy 120-240 izzót tartalmazó szalagot.

Szalagok és alkatrészek ellenőrzése és vásárlása

Annak meghatározásához, hogy milyen anyag alkalmas az ötleteinek megvalósítására, tanulmányozza a táblán a jelölést. A hagyományos háztartási világító szalagoknak az SMD rövidítése (a SurfaceMountedDevice rövidítése – “felületi szerelésre szolgáló eszköz”). A számjegyek jelzik az egyes LED-ek méretét. Például az SMD 3528 azt jelenti, hogy az 1 dióda paraméterei 3,5 x 2,8 mm.

A jegyzethez! A leggyakoribb a 3 LED típus: kis – 3020, közepes – 3528 és nagy 5050.

A fény intenzitása közvetlenül függ a diódák méretétől és a szalag 1 m-es sűrűségétől. Sűrűséggel rájövünk a fentiekre, és most megmutatjuk neked, hogy hogyan derítheted ki a rendszer hatalmát, mert az áramforrás kiválasztása ettől függ.

áramfogyasztás

A megvilágítás energiafogyasztása a LED-ek elhelyezésének különböző frekvenciáján

A szükséges felvételek kiszámításához állítsa be magát egy mérőszalaggal, és mérje meg a kiemelt terület peremét. Az eredményül kapott szám szorozzuk fogyasztásmérő kiválasztott szalag típusú és kap az értéket, amellyel navigálni, ha a vásárlás tápegység (transzformátor), és a többszínű termékek – és a vezérlő. Ezeket az alkatrészeket 5, 12 és 24 V-ra tervezhetjük, de ha nem tervezzük a fővilágítást, akkor elég eszköz van 12V-nál.

Fontos! A háttérvilágítás teljes energiafogyasztása nem haladhatja meg a transzformátor névleges teljesítményének 80% -át.

A LED csíkok eltérő védelmi osztályúak. Ez a mutató hatással van arra, hogy képes ellenállni a nedvességnek, pornak és egyéb negatív külső tényezőknek. Ennek meghatározásához meg kell találnia a csomagon egy rövidítést az IP betűkkel (az IngressProtectionRating).

 • IP 20 – beltéri használatra készült, és nincs tömítésük.
 • IP 65 – háttérvilágításra alkalmas, vízzel érintkezve: munkaszőnyeg, mosás, akváriumok stb. Az ilyen anyag nem csak belső munkákhoz, hanem az utcához is használható.
 • IP 68 – teljesen elszigetelt rendszerek, amelyek még vízben is használhatók.

Határozza meg, hogy a védelem jelenléte még vizuális ellenőrzéssel is lehetséges – olyan szalagok, amelyek nem félnek a nedves környezetektől, átitatják egy vékony réteg átlátszó szilikonból.

Fontos! A mennyezet megvilágításához (beleértve a konyhában is) használhat egy hagyományos tábla, amelyet kültéri installációra terveztek. Az a tény, hogy a szilikon réteg nemcsak a fény intenzitását préseli, hanem a szubsztrátum melegítéséhez és a vele érintkező felületekhez is vezet. Ezért ne használjon védelmet, ha nincs rá szükség.

A LED-es lámpatest felszerelése

A konyhai mennyezeten lévő világítás önálló telepítéséhez fontos tudni, hogy a rögzítés típusa szerint a szalagok mindegyike fel van osztva:

 • Öntapadó (a leggyakoribb) – tapadós alapra van felszerelve, amely egyaránt alkalmas faanyag, műanyag vagy üveg számára. Hiány – idővel, páratartalmú vagy több újraragasztásos ragasztó “elmehet”.
 • A kötőelemekkel rögzítve – bármilyen rögzítőelem segítségével rögzíthető. Az ilyen telepítés megbízhatóbb lesz, de sokkal több időt és energiát igényel, mint egy ragasztószalag.

Fontos! A szalagokat 5 méteres tekercsekben állítják elő, ám a legtöbb eladó kiskereskedelmi értékesítést és a szükséges hosszúságokat kínál. Az osztások helyét leggyakrabban az olló képe jelzi, szigorúan a szaggatott vonalak mentén kell vágni őket, hogy ne károsítsák a láncot.

szalag

Néhány szalagon a vágási helyeket csak egy függőleges vonal jelezheti

Saját összeszereléssel vegye fontolóra a LED termékek egyik legfontosabb jellemzőjét – a hővezetőképességet. Az a tény, hogy a gyártók még mindig nem sikerült elérni száz százalékos hatékonyságot apró kristályok, így az energia eloszlik a hő, ami melegíti a szalagot érintkezésbe poverhnosti.A óta a konyhában magas hőmérséklet – egy közös dolog az erős és gyakran egymástól LED Érdemes megfontolni a szigetelést, például, hogy az aljzatot egy vékony alumínium profilhoz rögzítse. De ha csak dekoratív világításról beszélünk, anélkül is megtehetjük.

A kijelölt zóna kijelöléséhez szükséges útvonal összeállításához helyezze a vágásokat egy csatlakozóval vagy egy hagyományos forrasztópáccsal. Ne feledje, hogy a készülék hőmérséklete nem lehet 260 fok felett, és az expozíciós idő legfeljebb 10 másodperc.

rendszer

Egyetlen színsáv kapcsolási sémája

A kapcsolat ennek az elvnek megfelelően történik:

 • Egyszínű kártyákon a “plusz” és a “mínusz” érintkezők forraszthatók.
 • A többszínű RGB 4 vezetékek ugyanazzal a névvel vannak összekapcsolva a blokkban, a jelölésre összpontosítva (R-piros, G-zöld, B-kék, negyedik-12 vagy 24 V).
 • Az N és L csatlakozók csatlakoztassák a transzformátor tápkábelét.
 • Az RGB szalagokban egy további vezérlő van csatlakoztatva a tápegységhez. Fontos itt, hogy ne zavarja meg a plusz és mínusz terminálokat, különben a készülék meghibásodik.
színes megvilágítás

Kész készlet színvilágításhoz

Fontos! Egy transzformátorhoz tervezett áramkör maximális hossza 15 méter vagy 3 standard tekercs. Ha webhelye nagyobb – további tápegységet kell használnia.

A szerkesztés zenéje: hogyan rejtse el ezt a fényforrást

A konyha mennyezetének típusától függően számos lehetőség van a szalagfények felszerelésére. A legegyszerűbb módja az, hogy elrejtse a dekorációt felfüggesztett gipszkarton-konstrukciókban, de ha a konyhában egy sima, egyszintes mennyezet is van, akkor könnyedén rendezheti a hagyományos effektusokat.

Szalag beszerelése a lábazathoz a mennyezetig

Ez a telepítési mód akkor is alkalmazható, ha a konyha javítása hosszú volt. Nem igényel különleges kialakítású, a legfontosabb dolog -, hogy vesz egy gyönyörű mennyezeti párkányok, alkalmas általános belsőépítészeti és ragasztani a „folyékony körmök” a parttól 80-120 mm-re a felső határ. Annak érdekében, hogy a design még ki is jöjjön, és lenyűgözőnek tűnhet, érdemes a jelölést a szint alá helyezni.

Fontos! A keret kiválasztásakor figyeljen a vastagságára – vékony falakon keresztül a szalag olyan fényesen ragyoghat, hogy a szegélyléc is ragyog.

Amikor a lábazatot behelyezzük és a ragasztót lefoglaljuk, lépésről lépésre járunk el:

 1. Tisztítjuk a ponyva felületét a porból és zsírtalanítással.
 2. Távolítsa el a ragasztó hátlapját a szalag hátuljáról.
 3. A LED-eket a falhoz vagy az eresz oldalához rögzítjük. Igaz, sok szakértő nem bízik az “önragasztott” gyárban, és javasoljuk, hogy szilikon ragasztóval vagy kétoldalas szalaggal biztosítsa az építést.
 4. Csatlakoztassa a tápegységet (és a többszínű RGB – és a vezérlőt), figyelve a polaritást.
 5. Ellenőrizzük a feszültséget a fedélzeten és minden alkatrészen – meg kell egyeznie. Most csatlakoztathatja a tápegységet a 220 wattos hálózathoz.
háttérvilágítás beállítása

Lépésről lépésre telepítés a világítás a mennyezet szegélyléc

Szerelés gipszkarton keretben

A függesztett mennyezetek világításának telepítése a legmegfelelőbb az erekció szakaszában. Ehhez szabványos fémprofil-és gipszkarton-konstrukciót alkalmaznak, amely nyílt vagy zárt rést biztosít a LED-tömb számára.

Ilyen eszközök és anyagok szükségesek:

 • Gipszkarton és önfúró csavarok.
 • Fém profilok CD és UD.
 • Tűzőcsavarok és csavarok.
 • Fűrészlap és fém ollók.
 • Fúró, csavarhúzó.
 • Szint, mérőszalag mérés.
 • Ceruzák vagy jelölők.
 • LED csík tartozékokkal.

Az algoritmus a következő:

 1. Létrehoz egy rajzot a jövő dobozról, amelyen a jelölés megtörtént.
 2. A keret épül. Ehhez a falakhoz csavarok és tüskék segítségével az UD-profilokat csavarozzák, és CD-elemeket rögzítenek hozzájuk. Az ajánlott lépés 50 cm, majd a mennyezetre merőlegesen 10-15 cm-es darabokat állítanak be, és a mennyezeten lévő profilhoz csatlakoznak, hogy egy rés kialakuljon.
gipszkarton

Keret gipszkarton doboz

A jegyzethez! A tervezés egy vagy több szintből állhat. Mindenesetre fontos, hogy legalább 10 cm-es rést tartson a diódák fényáramának áthaladásakor.

 1. A kész keretet gipszkarton lapok borítják, az ízületben rögzített kötést. A szerkezet végein egy rést hagy a LED szalag megtartására. A külsõ kerületeket egy kerettel kell lefedni, hogy eltakarja a háttérvilágítás alkotóelemeit.
eave eszköz

Az eszköz gipszkarton keret a rejtett megvilágításhoz

fénysáv

Világos vagy elnémított fénycsík létrehozása segít kiválasztani a védelmi él megfelelő magasságát

Fontos! Ne felejtsük el, hogy helyet biztosítsunk a tápegységeknek és egy vezérlőnek a tervezésben.

 1. A varratok maszkoltak, és teljes száradás, alapozás és festés után.
 2. Most itt az ideje, hogy felhúzta a háttérvilágítást. A szalagot közvetlenül a gipszkartonhoz kell rögzíteni a ragasztórúdra (ezen túlmenően kapcsok vagy alumínium profil is alkalmazható). A diódák fényét az alulról felfelé kell irányítani. Ezután csatlakoztathatja a rendszert az áramvezetőkhöz, nem szabad elfelejtenie a polaritás betartását.
rendszer

Csatlakozási diagramok egy és több transzformátorral

Videó: LED szalag telepítés

A világítás telepítésével kapcsolatos munkák vizuális bemutatásához javasoljuk, hogy tanulmányozza az oktatási anyagok kis videó kiválasztását:

 1. Hogyan csatlakoztassuk a LED szalagot – olyan fontos árnyalatokat, amelyek segítenek a világítókör megfelelő felszerelésében.
 1. Hogyan készítsünk gipszkarton pántot a rejtett világításhoz az U-alakú doboz egy LED szalag alá helyezésének egyik lehetősége.

Amint látja, a LED-es világítás felszerelését maga kezelheti. Ezért a fő feladata az anyag, a transzformátor és a vezérlő hossza helyes kiválasztása, figyelembe véve a konyha mennyezetének kialakítását és a várható dekoratív hatást. De ha kétségei vannak a saját erejével vagy a számítások pontosságával kapcsolatban, akkor jobb, ha szakemberre bízza az alkatrészek megvásárlását és a világítás beszerelését.

decor

Leave a comment