Кухненски плот от бетон - производство и реставрация със собствени ръце

Кухненски плот от бетон – производство и реставрация със собствени ръце

Кухненски плот от бетон - производство и реставрация със собствени ръце

За да закупите готов плот за кухнята, който напълно отговаря на вашите изисквания по отношение на естетиката, надеждността и функционалността, трябва да подготвите значителна сума пари. Много по-евтино е да го направите сами, особено след като е напълно възможно да го направите у дома си. Това начинание може да се реализира с помощта на дърво, ПДЧ, течен камък или бетон. Сред тези варианти може би най-интересният е бетонният плот, предвид наличието на материала и относителната простота на работа с него. Знаейки основите на бетонирането, не само можете да направите нова работна повърхност в кухнята, но и да възстановите старата, което ще направи възможно запазването на още повече.

Характеристика на използването на бетон за кухненски мебели

Бетонът в неговата конструкция е твърд и издръжлив материал, който може да издържи на високи температури. В тази връзка, тя е почти нисък от гранит, въпреки че струва порядък по-евтино. Въпреки това, бетонната повърхност има една особеност, която трябва да се има предвид при направата на кухненски плот. Факт е, че бетонът се състои от пори, които могат да бъдат запушени с различни органични вещества, което усложнява грижите за кухнята. В допълнение, този материал трябва да бъде защитен от киселинносъдържащи продукти, тъй като те могат да унищожат калций, който е основният свързващ елемент в бетона.

плот в кухнята

Бетонният плот в кухнята

Обърнете внимание! Отрицателното въздействие върху повърхността на бетона може дори да има капка лимонов сок, оставяйки след себе си петно.

Този недостатък лесно се елиминира със защитен полимерен слой, който се нанася върху бетона след втвърдяването му. Бетонният плот с такава защита е лесен за почистване и запазва външния си вид за дълъг период от време. Въпреки това, не се препоръчва да се използва такава повърхност като дъска за рязане или да се постави топла тиган върху нея, защото, за разлика от бетона, полимерното покритие е по-малко устойчиво на такива товари.

настолна

Масата, изработена от бетон без полимерно покритие, може да се използва в хола, спалнята или офиса, където няма строги оперативни изисквания

Производство на монолитен бетонен плот

В основата на производството на мебели от бетон е стандартната технология, която се използва в строителството. За да направите бетон на плота със собствените си ръце, трябва да изпълнявате няколко етапа, всеки от които е важен по свой начин.

Подготовка на материали

Тъй като кухненският плот в нашия случай е направен от бетон, е необходимо да се подготвят основните компоненти за неговото производство:

 • цимент;
 • пясък (по-добра река);
 • трошен камък или мраморни чипове;
 • вода.

Съвет! Към масата имаше мрамор, гранит или някакъв друг цвят, различен от сивото, към сместа е добавен специален пигмент (цвят), който може да се закупи от всеки строителен магазин.

багрила

Боя за бетон

За производството на кофража е необходим дървен лъч от 50x30 мм и шперплат устойчив на влага с дебелина 12 мм. Като субстрат вместо шперплат може да се използва лист от ламинирана ПДЧ с подходяща дебелина. Основното е, че основата трябва да бъде перфектно равна и да не се деформира под натоварването на плочата.

Като се има предвид, че производството на плота ще се извършва от нашите собствени ръце, ще се нуждаем от следния набор от инструменти:

 • лопата;
 • кофа или друг контейнер;
 • смесител на сгради или бетонов миксер;
 • мистрия;
 • електрически мозайката;
 • отвертка;
 • шлайфмашина;
 • рулетка, ниво, молив.

Чертеж на продукта

Стойността на качествения скиц е трудно да се надцени. Правилният чертеж значително опростява работата, а неправилният - добавя главоболие в процеса на инсталиране на плота. Много е важно да се измерват точно параметрите на кухнята, местоположението на шкафовете и водопроводните инсталации. Ако трябва да поставите мивка или плоча, мястото за инсталирането им трябва да бъде изчислено до милиметър.

чертеж

Пример за рисуване на маса от бетон

Съвет! Ако цялостният дизайн е с голям размер, то е по-добре да го разделите на няколко части, за да опростите процеса на монтиране на плочата.

Създаване на кофраж

Листът от шперплат или ПДЧ е поставен върху равна повърхност, след което прехвърляме предварително подготвената рисунка с владетел и молив. На всеки ред инсталирайте дървен лъч с размери 50x30 мм, така че в крайна сметка дебелината на нашия плот е 50 мм. Този параметър се счита за оптимален за конкретен продукт: намаляването на дебелината ще направи конструкцията крехка, увеличението е твърде тежко.

Закрепването на кофражните стени трябва да бъде достатъчно надеждно, за да издържи натоварването, създадено от бетона, по време на термообработката му. Свързването на две стени е по-добре да бъде свързано чрез ъгли или дълги винтове (от 60 mm).

Мястото под мивката се намира в зависимост от вида и размерите на водопроводната инсталация. Има два вида мивки: вдлъбнатини и режийни. Вторият вариант има хоризонтален ръб с широчина около 30 мм, който трябва да се има предвид при чертане на чертежа.

Съвет! Ако решите да направите кухненски плот от бетон, тогава е по-добре да използвате мивка над главата. Първо, вградените модели имат скосяване, което не е толкова лесно да се направи. На второ място, наличието на ръба ви позволява да допуснете малка грешка при създаване на дупка под мивката.

Необходимо е също така да се осигури отвор за миксера. За да направите това, можете да използвате пластмасова тръба с диаметър 35 мм (стандартен размер на смесителната дюза на миксера).

кофраж

Кофраж за изливане на бетонни плотове

Монтаж на подсилваща рамка

Рамката е стоманена мрежа с размер на окото 25x25 мм. Тази конструкция трябва да бъде поставена в кофража така, че да е на 25 мм от шперплат и стени.

Преди да инсталирате подсилващата рамка, върху основата се полага полиетиленово фолио. Неговите ръбове трябва да се навиват на страничните дъски. Много е важно филмът да е без гънки, ако не искате да наблюдавате отпечатък върху бетонна плоча.

кадър

Увеличаване на товароносимостта с стоманена рамка

Изливане на бетон

Бетонът за производство на плотове със собствените си ръце е направен в съответствие с класическата рецепта:

 • 1 дял цимент;
 • 2 части пясък;
 • 4 акции за пълнене;
 • 0,5 части вода.

В първия етап циментът се смесва с вода, докато се получи хомогенна маса, след което останалите съставки се добавят към сместа. Процесът на подготовка на бетона трябва да се извърши при ниска скорост, като основно се смесва разтворът.

Важно! Не е необходимо да се увеличава количеството вода с цел по-бърза подготовка на сместа. Прекомерното съдържание на влага в разтвора ще доведе до появата на множество пори, след като той изсъхне.

След изливането и равномерното разпределение на бетона в цялата площ на кофража, той е покрит с филм и оставен в това състояние за един ден. След 24 часа филмът се отстранява и на мястото му се полага мокра кърпа, за да се предотврати появата на пукнатини. След 48 часа кофражът може да се демонтира.

запълни

Изливане на бетонов разтвор

Повърхностна обработка

Работният плот за кухнята трябва да бъде идеално гладък, така че предната част е полирана. За такива цели е по-добре да използвате машина за мелница, тъй като ръчното повърхностно обработване с шкурка ще отнеме много време и усилия.

Първо, плочата се смила, като се използва груб кръг. След получаване на гладка повърхност обработката се извършва с фино шлайфане. Въпреки факта, че полиран бетонен работен плот вече изглежда добре, той все още се нуждае от отваряне с водоустойчива полимерна импрегнация.

Последният етап е шлайфането с филцово колело с помощта на специална паста, след което плочата придобива "мраморни" характеристики.

смилане

Шлайфане на бетонна плоча за кухнята

Възстановяване на стария плот с бетон

Бетонът може да се използва не само за производството на монолитна плоча. С негова помощ е напълно реалистично да се възстанови старата повърхност. В този случай разходите в този случай ще бъдат с порядък по-малък. По-долу ще разгледаме как старият кухненски плот е възстановен за кухнята със собствени ръце.

Необходими материали

Тъй като в този случай не се изисква прекалено дебел слой, вместо обичайното решение ще използваме бетонна смес за подова настилка. За работа се нуждаем от следните материали:

 • бетонова смес за замазка (довършителни работи);
 • акрилен уплътнител;
 • лак за бетон;
 • контейнер за приготвяне на смеси;
 • 2 шпала (20 мм и 10 мм);
 • шкурка;
 • промишлен миксер;
 • шлифовъчна машина.

Обърнете внимание! Количеството на бетонната смес трябва да се определи въз основа на покритата площ. Обикновено консумацията на материали е посочена върху опаковката и е средно 1.2-1.5 kg на 1 m2 при дебелина на слоя 1 mm.

смес

Смеси за изравняване на подове на цимент

Подготовка на повърхността

Кухненските плотове често се изработват от MDF, на който по време на работа се появяват драскотини, чипове, температурни дефекти и мазнини. Преди нанасянето на бетон, повърхността трябва да бъде почистена от всички замърсители. Обърнете специално внимание на остатъците от мазнини - те могат да се почистват с кухненски перилни препарати. Ако на повърхността има силиконов уплътнител, то също трябва да се отстрани, тъй като бетонът има слаба адхезия към подобни материали.

След като повърхността е напълно почистена, тя трябва да бъде обработена с едрозърнест шкурка от 25-H или 20-H. Целта на този процес е да подобри адхезията на бетона към старата повърхност, като създаде много драскотини. След обработката на шкурка, плотът трябва да се измие и да се остави да изсъхне напълно.

подготовка на повърхността

Подготовка на повърхността за бетониране

Нанасяне на бетонна смес

Технологията за производство на бетонови смеси може да се прочете на опаковката. Обикновено се разрежда с вода в съотношение 2 към 1. Основното е, че консистенцията не е твърде течна или гъста, тъй като в този случай процесът на нанасяне на разтвора върху плочата ще стане по-сложен.

Съвет! Първо, пригответе малка част от сместа, за да определите количеството вода, за да получите оптимален вискозитет. В бъдеще стриктно спазвайте това съотношение. Дори леките несъответствия могат да повлияят на сянката на изсъхналия бетон.

Нанасянето на бетон върху плота на плота се извършва с широка шпатула, докато краищата се обработват с тесни шпатули. Разпределете сместа върху повърхността с бавни и плавни движения, за да намалите вероятността от мехурчета. Дебелината на нанесения слой не трябва да бъде голяма - достатъчно е 1-2 мм.

разпределение на сместа

Разпределение на бетонната смес върху плота на масата

Шлайфане на бетон

След като слоят изсъхне напълно (около 24 часа), бетонният плот се полира, за който се използва груб шлайф. Обърнете специално внимание на гладкостта на повърхността - при боравене с ръка, не трябва да има неравномерност.

Обърнете внимание! Шлайфането на бетон е мръсна работа. Необходимо е да бъдете подготвени за това, че прахът в кухнята ще бъде навсякъде, затова е по-добре да не извършвате такава работа без маска.

За да направите надежден кухненски плот със собствените си ръце, е необходимо да поставите 3-4 слоя бетон, всеки от които е полиран след изсъхване. Ако за третирането на първите слоеве се използва грубо-шкурка от шкурка, последният слой, в допълнение към грубото, се подлага на окончателно шлайфане с фино шлайфане.

земната повърхност

Пясъчна повърхност от бетонна плоча

Хидроизолация и лакиране

За да се предпази бетона от влага, се използва специален течен уплътнител, базиран на акрил. Прилага се с обикновена четка за боя и след изсъхване създава надежден хидроизолационен слой. Този материал се абсорбира много бързо и напълно изсъхва за един ден, след което можете да нанесете втория и последния слой уплътнител.

За да има гланцов покрив, след хидроизолацията се нанася слой лак за бетон, чието изсушаване, в зависимост от температурата в помещението, отнема от 4 до 8 часа. След като лакът изсъхне, плочата се полира, за което се използва фино шлифован шкурка M14.

кухненски плот

Бетонният плот за кухня със собствени ръце

В заключение, добавяме, че макар технологията за производство на такава масичка да не се различава особено трудно, за нейното изпълнение е необходимо да има умения за работа с бетон. Ето защо, при липса на такъв опит в строителството, е по-добре да се използва професионална помощ.

Свързани видеоклипове

Видео урок за производството на бетонни плотове:

Подробен майсторски клас от професионалистите:

Бетон в интериора на кухнята - вдъхновен от дизайна:

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 29 = 36

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map