Četra ili MDF kuhinja, film ili plastika: kako odabrati najbolji materijal za fasadu

Četra ili MDF kuhinja, film ili plastika: kako odabrati najbolji materijal za fasadu

Četra ili MDF kuhinja, film ili plastika: kako odabrati najbolji materijal za fasadu

Luksuzni setovi s sjajnim fasadama od reflektivnih svjetala; biserne, metalne, volumetrijske fotografije - namještaj, prekriven filmom, na vrhuncu popularnosti. Odabir materijala za kuhinju potrebno je ne samo odabrati varijantu gornjeg dekorativnog sloja, već i razumjeti ono što je skriveno pod svijetlim i elegantnim dekorom. Zašto? Jednostavno - kvaliteta podloge ovisi o tome koliko dugo će film i plastika na pročelju trajati.

Koja je razlika između iverice i MDF-a: značajke proizvodnje i prerade

Proračunski materijali za fasadu kuhinje su ploče od drvenih strugala i vlakana. Komercijalno obilježavanje - iverica i MDF. Unatoč činjenici da su obje vrste ploča izrađene od drobljenog drveta, njihova svojstva i izvedba su različiti.

kuhinja

Kuhinja: MDF fasade s filmom

razlika

Razlika u strukturi vidljiva je golim okom

Što je čipka: karakteristike

Odabir fasade je najbolje odabrati za kuhinju, kupci, usredotočujući se na niske cijene, preferiraju iverice. Ploča od čestica izrađena je od otpada drvne industrije.

Drvene strugotine, posebno slomljene, izlijevaju se s ljepilom. Među sastojcima - sintetičke smole, koji pod utjecajem visoke temperature rastopljeni i lijepljeni čips. Materijal punjeni smolom se pritisne pod visokim tlakom.

ploča strukture

Unutarnja struktura ploče: nehomogenost čestica i šupljina

Kao rezultat, dobiva se dovoljno jaka ploča iz mješavine drvnih sječki i ljepila. Oblikove pločice različitih debljina ovisno o namjeni - od 5-6 mm do 5 cm. Završene ploče moraju se brusiti do potpune glatke površine.

Proračun je glavna prednost materijala. Nedostaci su mnogo veći:

 • Unutarnja struktura ploče nije homogena.
 • Ne možete oblikovati površinu s teksturom, ploče su glatke.
 • Složenost obrade, materijal se lako cijepa.
iverica

Drveni iverici od drva

Glavni nedostatak je oslobađanje formaldehidnih spojeva u zrak. Materijal ne podnosi vlagu, bubri se kada je vlažan. Površina i rubovi nužno su prekriveni filmom ili laminiranim - tako da se smanjuje opasnost od pada u zrak štetnih tvari.

MDF: kako i od čega fasade

Fasade MDF-a - što je to? MDF - ploča od drvenih vlakana. Umjesto čipova iz proizvodnog otpada, za proizvodnju se koriste fino raspršena drvena vlakna. Vlakna su također ljepljena pod pritiskom kada su izložena visokim temperaturama.

MDF ploče

Odjel MDF ploče

Glavna je razlika u proizvodnom procesu. Pri proizvodnji MDF ploča, sintetičke smole se ne koriste. Kada se vlakno zagrijava, prirodne smole se lijepe kako bi se zajedno vezale čestice. Kao dodatan ljepljivi sastav, koristi se parafin ili lignin. Te tvari rastopiti i učvrstiti vlakna u unutarnjoj strukturi. Takav način proizvodnje omogućava dobivanje materijala koji nije izvor isparavanja štetnih tvari.

prednosti:

1
 • Povoljna cijena.
 • Jednostavnost obrade.
vrata

Zakrivljena vrata kuhinjskih ormara iz MDF-a

 • Mogućnost izrade savijenih oblika, fino mljevenje.
okvir

Fino procesiranje: okvirne fasade, glodanje i tekstura

 • Ekološka kompatibilnost.

Koji je materijal bolji za kuhinjsku fasadu: prednosti i nedostaci ploča

Odgovor na pitanje koje kuhinje je najbolje odabrati je nedvosmisleno. Ako se morate birati između proračunskih ploča EAF i MDF, prednost je MDF-u. Razlika u cijeni nije visoka, ali će trajati mnogo dulje.

fasade od iverice

Fasade od čestica s filmom

Iznimka se može izraditi samo za laminirane žbuke, koje se koriste kao umetci u aluminijskom profilu. To su rubni dijelovi ploča koji su najosjetljiviji na ulaz vode.

MDF s filmom

MDF opcije s filmom

Nemojte koristiti standardne ploče iverice, pokrivene papirnatom folijom, za instalaciju kao countertop. Na mjestima gdje je sudoper ugrađen, za par godina neće se pojaviti estetski valovi, ali gornji ukrasni sloj će se jednostavno skinuti s baze.

Četzalica se može koristiti za izradu okvirnih slušalica, bočnih dijelova ormara, police.

Dekorativno premazivanje: završava

Izbor brašna počinje kada se pokušava zaustaviti na završnom sloju. Što bi trebala biti kuhinja: plastika ili emajl, PVC film ili furnira? Kako odabrati vrstu MDF fasade za kuhinju i ne pogriješiti? Prije svega, odlučite o obliku i izgledu fasade: to će pojednostaviti zadatak i suziti raspon dekorativnih premaza u pitanju.

fasade

Težak i odgovoran izbor: koje fasade za kuhinju su bolje

Laminiranje i laminiranje: proračunska fasada

set

Proračun: skup laminiranih ploča

Tvornička tehnologija primjene dekorativnog i zaštitnog sloja je laminiranje. Pokrijte kalupljene proizvode - ploče. Gotova ploča je izrezana na veličinu, a rubovi se obrađuju posebnom vrpcom ili akrilnim rubovima. Značajka: laminirane su samo ravne površine.

kuhalo

Laminirana ploča: slojevi

Prije nanošenja zaštitnog sloja ploča je polirana. Nakon pripreme pod utjecajem temperature i prešanja na površinu, pritisni se filmski sloj. Koristite premaz melamina. Papirna podloga s dekorom obrađuje se u nekoliko faza. Obje strane papira obrađuju se smolom koja se otapa i impregnira papirnatu podlogu dok se temperatura povećava. Upotreba smola poboljšava karakteristike materijala: prozirni sloj štiti ploču od namakanja, abrazije i manjih ogrebotina.

film

Roll melamina film: proizvodnja

Laminiranje je lijepljenje papirnatih filmova na pripremljenu podlogu. Fiksiranje se provodi uz pomoć ljepila i tiska.

drveni dekor

Mogućnosti ukrašavanja drveta

prednosti:

 • Niska cijena.
 • Širok raspon nijansi i dekor opcija.

Među nedostacima su slabe performanse. Obzirom da su samo gornje i donje površine laminirane, rubovi ostaju nezaštićeni, što zahtijeva dodatno brtvljenje. Pokrivanje je kratkotrajno. Površina se lako udaljava od utjecaja, a na mjestu gdje se sloj integriteta filma ploča počinje raspadati.

PVC film za MDF: prednosti materijala

Većina kuhinja MDF-a prekrivena je folijom. Polivinil klorid - sintetički materijal - koristi se za oblaganje. Film se ne boji vode, lako dobiva pravilan oblik kada se zagrije, ima minimalnu elastičnost, otporan je na oštećenja.

Postupak primjene materijala MDF-u za kuhinju u osnovi se razlikuje od laminata tvornice. Pokrijte film gotovim fasadama, a ne pločama.

PVC film

Izbor PVC filma

Prije okretanja, ploče se izrezuju, mljepe, oblikuju: savijene, radijalno. Postavite gotove proizvode na ravnu površinu. Film se prilaže vakuumskom stroju.

Značajka: istodobno su i prednje i bočne ploče ploče zatvorene. Nema potrebe za zavarivanjem zglobova i ljepilom krajeva rubnim materijalom.

omotavati trakom

Lijepljenje na vakuumskom stroju

Mogućnosti dizajna filmova za fasade - nevjerojatan broj. Među najpopularnijim:

 • Film "pod stablom" za MDF. Ona oponaša ne samo sjenu, nego i uzorak drveta. U kombinaciji s glodanjem, lijepljena fasada ne može se razlikovati od drvenog. U klasičnim slušalicama koriste se patinirane fasade - sastava umjetne patine nanosi se preko filma, koji vizualno "stari" stablo.
fasada

Filmska fasada "ispod stabla" s patinom

 • Jednoslojna sjaja. Film s modnim "plastičnim" završetkom.
teksturirani materijali

Sjajni i teksturirani materijali

 • Mat, u kombinaciji s uzorkom. Koristi se za okrenute glatke fasade u modernom stilu.
slika

Crtanje na završni sloj

 • S 3D crtežom i fotografijama. Proizvođači nude oboje gotove filmove s dekorom i individualnim dizajnom s mogućnošću ispisa na filmu.
 • Kamen imitacija. Uglavnom MDF s "kamenim" filmom se koristi za countertops jeftin kuhinja.
materijal

Pod kamenom: materijal za countertops

Jedini nedostatak filmskih fasada je spaljivanje pod izravnim sunčevim svjetlom. Maksimalna temperatura koju prevlaka može izdržati je 70oko C. U slučaju pregrijavanja, film se može ukloniti ili se početi taliti.

Plastična prevlaka: kako napraviti akrilnu fasadu

Kuhinje od MDF-a s plastičnom bojom su trajne. Debljina akrilnih ploča, koja je zalijepljena na ploču od drvenih vlakana, je oko 1 mm. Učvršćivanje plastike se provodi uz pomoć ljepila i tiska.

plastika

Plastika na fasadama

Što je bolje za kuhinju: plastiku ili film? Izvana, nemoguće je razlikovati premazne materijale. Plastična i filmska ploča pokrivaju ploču odozgo i sa strane. Ali ako film ima fleksibilnost za obavljanje ploču premaz sa složenih oblika, zatvorite prednji sa navojem glodanje, plastika se može zaglaviti samo na glatku, ravnu površinu. Maksimalni je rub skošen.

plastika

Sjajna plastika na MDF ploči

Za kuhinjske setove u stilu visokotehnoloških modernih setova s ​​lakoničkim dizajnom i bistrom geometrijom poželjno je za plastiku. Podstava se ne blijedi s vremenom, više je izdržljiva i otporna na izgled čipova.

Za okrenute fasade za kuhinju od MDF-a koristite plastični HPL. Premazivanje - višeslojno. Među opcijama dizajna - sjaja, teksturnih materijala "ispod stabla, kože".

Slikane površine: značajke proizvodnje i njege

Još jedna verzija završnog dekor za fasadu MDF - cakline. Bojenje je složen, dugotrajan i dugotrajan proces. Na istom je slikanju kao u radionici automobila. Prvo, površina je pripremljena i prekrivena posebnim premazom koji osigurava postavljanje sloj boje s podlogom.

farbanje

Proces bojenja u posebnoj komori

Caklina se nanosi u nekoliko slojeva. Rezultat ovisi o njihovom broju - čvrstoći premaza i izgledu. Svaki sloj ostavi da se osuši, a zatim obrađuje s brusnim papirom. Završni sloj - lak.

Standardne mogućnosti slikanja:

 • Sjajni.
obojane pojedinosti

Sjajni obojeni detalji

 • Polu-sjaja.
 • Mat.
pojedinosti

Dijelovi uzoraka

Boja "s posebnim efektima" košta više. Koristite efekt "kameleona", kada se boja mijenja ovisno o jačini i kutu osvjetljenja. Također, majstori zračnih krumpira mogu na površini fasadnih kuhinja iz MDFa stvoriti bilo koju sliku po izboru kupca.

Efekat kameleona

Efekat kameleona

Odabir što je bolje - plastični ili emajlirani, obratite pažnju na oblik fasada. Za pokrivanje proizvoda složenog oblika, neće biti moguće, pa čak i 3D-teksturirana fasada može biti obojana u odabranoj sjeni.

teksturirana fasada

Nesustavno rješenje: složeni oblik i sjena mat

Obožavatelji neobičnog dizajna poput obojenih fasada s naknadnim ukrasom u tehnici decoupagea i umjetnog "starenja" emajla.

fasada s dekorom

Obojana fasada s dekorom

Plastične ploče: skupi materijal s savršenim izgledom

Poznavatelji prirodnih materijala koji ne žele kupiti set MDF-a s plastičnim ili filmskim filmom, privući će furnirani namještaj. Na ravnoj ploči zalijepljen tanki furnir od prirodnog drva. U budućnosti, površina se tretira: lakirano, obojano ili vosko.

premaz

Rezanje ploča

Vanjska fasada ne može se razlikovati od drveta. Prednost - ušteda: namještaj iz polja koštat će mnogo više nego skup ploče od drvenih vlakana, prekrivenih furnirom.

furnir

Vrata od lakiranja s lakom i lakom

Nedostaci - u dovoljno visokoj cijeni i značajkama skrbi. Treba imati na umu da su dva materijala spojena, reagirajući drugačije na promjene temperature i vlage u sobi. Ako MDF nosi temperaturne fluktuacije bez deformacija, furnira se može skinuti, ispucati ili prekriti valovima.

Što je bolje: plastika ili film na kuhinjskom pročelju

Ako MDF za kuhinju - optimalna osnova za fasadu, onda s izborom gornjeg sloja uvijek postoje poteškoće. Što poželjeti: plastika, emajl, film? Procijenite izgled, usporedite troškove i, najvažnije, precizno odredite koliko ste vremena spremni potrošiti svaki dan na brigu o namještaju.

Prednosti i nedostaci filmskih setova

Najbolja kombinacija cijene, kvalitete i estetike - u filmskim fasadama s MDF bazom. Materijal je nepretenciozan u skrbi. Jednostavno čišćenje s običnim kemijskim sredstvima. Film se može deformirati samo pod utjecajem visoke temperature, pare. Mora se osigurati da sunce ne dođe na površinu s prozora.

Prednost - neograničen broj mogućnosti dizajna, sposobnost individualnog kombiniranja boja i tekstura, pokriva složene oblike.

PVC film

Poppies na PVC filmu: dizajnerski kit

Matte film s uzorkom "drva" koristi se u stvaranju klasičnih setova s ​​urezanim fasadama.

kuhinja

Praktična površina: nema mrlja na matiranom premazu

Tkanina za ispis fotografija može poslužiti i filmom i plastikom. Šareni crteži i fotografije imaju praktičnu vrijednost: one su manje vidljive mrlje od vode nego jednobojne sjajne fasade.

film na MDF-u

Svijetla i nekonvencionalna kuhinja: film na MDF-u

Dizajneri kombiniraju nekoliko boja i tekstura u 2 osnovne nijanse, kao u ovoj "čokoladnoj" kuhinji.

cvjetni ispis

Film s cvjetnim ispisom

Dizajn i rad plastičnih setova

Plastika MDF fasada izgleda sjajno: zasićene boje, sjaj ogledala. Materijal se ne boji sunčeve, visoke temperature i vlažnosti. Ali sjajne plastične ploče zahtijevaju redovito održavanje. Na zrcalnoj površini nalaze se otisci prstiju, prljavštine mrlja čiste vode.

Poluproizvodi od plastike su praktičniji od sjajnih.

kuhinjska fasada

Najsuvremenija boja sezone u kuhinjskoj fasadi izrađena je od plastike

Sjajna plastika, čak iu tamnoj boji, učinit će malu kuhinju neobičnu i prostranu.

set

Mali apartman s plastičnom fasadom

Ljubitelji sjaja moraju polirati kuhinju svaki dan da sjaji.

set

Jednoslojni skup: istaknuti - sjena

Posljednji "cqueak" u kuhinji: plastika u aluminijskom profilu.

plastika

Plastična kiselina u aluminijskom okviru

Slikano MDF: moderna rješenja za moderne kuhinje

Za razliku od plastike i filma, caklina se savršeno postavlja na bilo koju površinu. Slikane fasade zahtijevaju pažljivi tretman i posebnu njegu. Lakirana caklina se ne može očistiti konvencionalnim sredstvima koja sadrže klor i neke površinski aktivne tvari. Nemojte čistiti prašcima.

oslikana kuhinja

Zlatna oslikana kuhinja: caklina na MDF-u

Bolje je ne koristiti spužve s tvrdim slojem. Agresivnim djelovanjem lak je prekriven mrežicom malih ogrebotina, površina gubi svoj sjaj. Vratiti izvorni izgled može biti poliran, ali gornji zaštitni sloj je polirani proreda. Ponavljanje postupka neće biti moguće.

Emajl - izbor za kuhinje s fasadama složenih oblika.

set

Sjajni crveni slikovni set

Kombinacija dviju boja i zanimljivo rješenje za oblik vrata: s uzdužnim prugama i kontrastnim slikarstvom.

kuhinja

Antracit i crvena: uspješna kombinacija oblika, boje i sjaja

Futuristička 3D fasada bez vanjskih spojnica. Dovoljno je samo dodirnuti vrata za otvaranje ormarića. Laconski oblik i složena tekstura - igra kontrasta.

teksturirane MDF ploče

Slikane teksture MDF ploče

Aerografija je značajka koja ističe jedinstvenost. Svaki crtež kreira se samo jednom.

kuhinja

Kuhinja s iskrom: zračna kistema na emajl

Vrata i drvo: luksuz prirodnog drva

Veneer premaz je sve više povezan s drugim mogućnostima za ukrašavanje fasade. Na primjer, na fasadi zalijepljenoj furnirom, primjenjuje se patina, caklina ili lak. Fasade s furnirom kombiniraju se u jednoj slušalici sa slikanim ili filmskim pločama.

furnir na MDF

Patinirani furnir na MDF

Furnir u toploj zlatnoj sjeni razlikuje se od crnog sjaja od plastike i ispisa fotografija na tamnom staklu pregače - zanimljiva ideja.

kuhinja

Projektni projekt: furnir u jednoj slušalici s plastičnom i staklenom površinom

Vrata u moderanoj teksturi "zebrano" svijetle boje savršeno se uklapaju u malu modernu kuhinju s bijelim ormarićima na vrhu.

furnirani MDF

Film i furnirani MDF u jednom setu

Video: kako fasade s PVC filmom

Video: Proizvođač prikazuje cijeli postupak premazivanja MDF ploča dekorativnim filmom.

Ako ste u gubitku s izborom završnog dekoriranja, obratite se dizajneru. Specijalist će savjetovati koja će vrsta pokrivenosti biti najbolja za vašu kuhinjsku slušalicu. Kada naručujete pojedinačnu proizvodnju, svakako zapitajte koji je materijal na kojem se nalazi baza. Saznajte koje materijale proizvođač pokriva fasade. Potražite jamstvo, u slučaju da se pojavi problem s završnim slojem.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

41 − 31 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map