ABC interijera: kako pravilno postaviti kuhinjski kut na bilo koji kvadrat

ABC interijera: kako pravilno postaviti kuhinjski kut na bilo koji kvadrat

ABC interijera: kako pravilno postaviti kuhinjski kut na bilo koji kvadrat

Kako urediti kuhinju da bude udobna i lijepa? Što se tiče kuhinje „ljepote” i „pogodnosti” su sinonimi, rješenje za ovaj težak problem ima izravan utjecaj, ne samo na estetici već i ergonomija - znanost o optimalnoj kombinaciji radnog mjesta i zaposlenika. U pravilno namještenoj kuhinji, kuhanje se pojednostavljuje redoslijedom veličine, čišćenje traje puno manje vremena, a rizik od ozljeda na domaćem terenu je umanjen. Poznavanje osnovnih načela uređenja namještaja, kako bi se postigla najbolja organizacija prostora može biti u kuhinji bilo kojeg područja.

Opća načela organizacije kuhinjskog prostora

U središtu znanstvene organizacije kuhinjskog prostora su, pored načela zona separacije (rad, blagovaona, spremište područje), načela optimalnog usklađivanja komunikacije (tj domaćice kretanja u procesu kuhanja) i minimiziranja moguće rizike i štete. U praksi, ta načela utjelovljena u poznatom formulom „kuhinjski trokut” i razvoj optimalnog prostornog uređenja namještaja u kuhinji algoritmima.

Kuhinjski trokut

Tijekom kuhanja domaćica se kontinuirano kreće između tri nepromijenjena objekta - štednjak, umivaonik i hladnjak. Ako nisu poredani u jednom retku (o tome ćemo kasnije razgovarati), a zatim ih, povezujući ih s uvjetnim linijama, dobivamo trokut.

radni trokut

U maloj kuhinji, vrhovi trokuta mogu se osloniti na tri zida

Kraći udaljenost između triju vrhova „trokutu”, manje morati pokrenuti naprijed-nazad i umorna domaćica, i mjesto na takav način za uštedjeti novac. Dakle, optimalna duljina strane kuhinjskog trokuta (udaljenost između triju objekata) smatra se 1-1,5 m. Ako zbog bilo kojeg razloga na mjesto tako blizu sudopera, hladnjak i štednjak uspije, strane duljine trokuta može se povećati, ali ne više od na 1 m.

kuhinja

Čak ni maksimalna udaljenost između ključnih točaka kuhinje ne smije biti prevelika

Praktičnost i sigurnosna pitanja

Bez obzira na estetske sklonosti vlasnika kuhinje, trebali bi dati put do postojećih zakonskih propisa i zakona o sigurnosti. Među najvažnijim od njih:

 • nepoželjnost susjedstva štednjaka i hladnjaka, štednjaka i umivaonika - između njih bi trebala biti najmanje pola metra;
 • Što je ploča dalje od prozora, to bolje. Ako to nije moguće, zavjese treba zamijeniti sjenama;
 • najbolji susjed sudopera je perilica posuđa;
 • pećnica mora biti na razini očiju;
 • na obje strane ploče potrebno je postaviti radne površine ispod kojih se mogu postavljati kutije za kuhinjske posude;
 • Najsigurnija vrata za zidne ormare su paralelna fasada ili dvostruka koja se otvaraju prema gore.
vrata

Zatvorena i preklopna vrata (1, 2) mogu prouzročiti ozljede, a šarke mogu srušiti predmete na ormariću (4)

6 glavnih načina za opremanje kuhinje

Kao i sretne obitelji iz „Ana Karenjina”, sva jela su slični jedni drugima, imaju isti skup ključ (štednjak, sudoper, radne ploče, hladnjak), i dodatne elemente (stol / stolice, ormare, police i tako dalje.). Kako biste ih uredili na najprikladniji način, a u maloj kuhinji i još uvijek sve što vam je potrebno, dizajneri nude sljedeće opcije za uređivanje slušalice.

raspored

Izgled "C" također se naziva "poluotok" (uloga "poluotoka" igra se stolom za blagovanje)

Linearno uređenje

Najjednostavnija opcija, koja omogućuje postavljanje ključa i broj dodatnih elemenata kuhinje u jednom redu. Kabinet, štednjak, sudoper, radni stol, hladnjak ide od zida do zida ili od zida do prozora.

kuhinja

Idealno za malu sobu

Među prednostima ove opcije:

 1. Blizina kuhala i umivaonika. Ako to područje dopušta, treba ih odvojiti radnom površinom od najmanje 40 cm duljine.
 2. Ušteda prostora, osobito važna za male kuhinje.
 3. Mogućnost postavljanja dodatne opreme (u velikoj i srednjoj kuhinji).
 4. Jednostavnost zoniranja, koja se ispostavlja kao da sama, bez dodatnog napora.
kuhinja

Iako nema ni simboličnih particija između radnih i blagovaonica, ističu se u svemiru na prvi pogled

Obratite pozornost: prilikom gradnje namještaja u redu, ne zaboravite na optimalne prostorne parametre.

kuhinjskog stana

45-50 cm - optimalna udaljenost između glavnih dijelova kuhinjskog seta

Dvostruki red / paralelno uređenje

Dio namještaja postavljen je uz jedan zid, dio - uz suprotno, i dobivamo namještaj s dva reda - ne najčešći, moram priznati. Ali to je optimalno za dugu i usku sobu. Smješteni uz suprotne kratke zidove apartmana pomoći će riješiti teško pitanje: kako urediti namještaj u kuhinji s neobičnim parametrima.

Uobičajeno je radna površina (štednjak, sudoper, radni stol) s jedne strane, i skladišni prostor (hladnjak, ormarići) s druge strane. Što se tiče blagovaonice, bilo je smješteno u drugoj sobi ili djeluje kao dio skladišnog prostora: između hladnjaka i ormara nalazi se stol za blagovanje. Potonja opcija je rijetka i koristi se u apartmanima s jednim ili dva stanovnika: naposljetku, više takvih stola jednostavno ne može stati.

1

Savjet: ako su elementi linijskih slušalica različitih boja, okus nejasne ljubaznosti nestaje.

kuhinja

U kuhinji možete staviti najviše namještaja i uštedjeti maksimalno prostora

Kutak za namještaj

Posebnost ovog tipa namještaja već je očigledna od imena, ali je manje poznato da dvije strane kutnog namještaja mogu biti iste dužine, no mogu se razlikovati. U potonjem slučaju dobivamo podvrstu pod nazivom "L-shaped" izgled. Budući da je "L-oblik" izgled, koji vam omogućuje da izgradite idealan "kuhinjski trokut", mnogo je zgodan, to je češći.

kuhinjskog stana

Tipični položaj kuhinjske jedinice "L"

Stroga pravila o lokaciji zona za ovu vrstu planiranja nije: radna zona može biti postavljena s jednakim uspjehom na kratkoj strani ili može biti na dugoj. Ako postoji pitanje, kako urediti namještaj u maloj kuhinji, tada se ideja okomitog izgleda pojavljuje u jednoj od prvih, a onda jedna od njezinih strana završava malim stolom za blagovanje.

raspored kuhinje

Izvrsni raspored za kuhinjski prostor od 7 četvornih metara. m

U-oblik namještaja

Štednjak i radni stol nalaze se uz jedan zid; pranje i susjedni prostor - uz drugi, okomito na prvu; i hladnjak i ormarića - uz treće, odnosno, okomito na drugu. Kao rezultat toga imamo:

 • tri savršeno odvojena kuhinja;
 • sposobnost igranja u bilo kojem stilu;
 • jednostavnost transformacije u "otok" raspored;
 • obilje slobodnog prostora.
kuhinja

Čak i vrlo jednostavna "U-oblikovana" kuhinja izgleda impresivno

Međutim, sve te prednosti izgleda "U" mogu se pojaviti samo ako postoji dovoljno prostora. Ako kuhinja ne doseže ni 10 četvornih metara. m (ili je kuhinja kontrolna točka), ta je mogućnost bolje isključiti.

Opremanje otoka

Takozvani „otok” opskrbiti se razlikuje od prethodne dvije metode prisutnost sama stoji (u pravilu, u sredini prostora) element - ploče, umivaonici, stol, itd Parametri otok elementa obično solidno: dužina nije manja od 1 m, širina - 0,5 m, a kao „otok” trebao zauzimati više od 1/10 cijelog kuhinji, onda ima smisla organizirati samo u velikoj kuhinji.

stol

Najčešće ulogu "otoka" igra redoviti stol

"Otok", kao zasebna kuhinja (najčešće blagovaonica), ne predstavlja nužno jedan element interijera: može biti dva stola s stolicama, stolom i prsima, itd. Oblik se dijeli na kvadratne, pravokutne, okrugle, ovalne, otočne oblike P, visine - jednokrevetne i dvije razine.

kuhinjski otok

U ulozi "otoka" može djelovati i štednjak s umivaonikom

Za dizajnere, planiranje "otoka" je jedan od favorita, jer vam omogućuje da otkrijete vizualne prednosti bilo kojeg stila od boho do high-tech.

"Otok" u obliku šankova daje šarmantnu kuhinju i odvaja ga od dnevne sobe

Namještaj u poluotoku

Ako spojite "otok" na radnu površinu blizu zida, dobit ćete "poluotok". Od ostalih opcija, takvo rješenje je više promjenjivo: ako napravite particiju između "otoka" i ostatka apartmana, particiju se može pomicati ili povlačiti, onda možete dobiti "poluotok" iz kuhinje gotovo bilo kojeg rasporeda. Najlakši način organiziranja sličnog izgleda je stavljanjem u sredinu kuhinje stol s umetnutim stolom: kada gosti stignu, izvlači se, a "otok" se zatvara s "kontinentom".

Napomena: u kuhinji manje od 10 m2. za početak "poluotoka" permutacija nema smisla.

kuhinja

Kuhinjski poluotok jednostavno povećava prostor radne površine

Opremljujemo čajnu kuhinju

Mala (ne više od 9 četvornih metara) Kuhinja je izvrsna prilika za prikazivanje dizajnerskih sposobnosti, a istodobno kako bi se osiguralo da nema takvog prostora koji nije mogao biti udobno i lijepo uređen. Svatko tko se slagao oko toga kako urediti namještaj u maloj kuhinji, spasiti će sljedeće preporuke profesionalaca:

 1. Linearni ili kutni namještaj.
kuhinja

U maloj kuhinji sve bi trebalo biti pri ruci

Ako postoji mogućnost, potrebno je urediti namještaj uzimajući u obzir eventualnu transformaciju kutnog izgleda na poluotok.

 1. Maksimalna upotreba ugrađenih uređaja, kao i transformator namještaja. Sklopivi police i sklopivi stolovi, ugrađeni umivaonici i pećnice - zapravo postoje mnoge opcije.
 1. Maksimalna upotreba prostora. To je prije svega visina: polukvori, visoka polica i zidni ormarići će nadoknaditi nedostatak slobodnog prostora.
mikrovalna pećnica

Mikrovalna pećnica iznad radnog stola, ormarić preko kapuljača: neobičan, ali funkcionalan

 1. Odbijanje vrata. Korak je podebljan, ali vam omogućuje da stvarno osvojite dodatnih 1-2 metra.
W18
W19
W20

Napomena: ovo bi trebalo biti učinjeno samo ako postoji dobra kapuljača.

 1. Korištenje prozorskog krila.
kuhinja

Prozor-prozor "s laganim pomicanjem ruke" pretvara se u usku, ali vrlo korisnu radnu plohu

 1. Istjerivanje hladnjaka. Ako na bilo koji način ne možete naći mjesto za veliki hladnjak, a nećete uspjeti ništa učiniti, nema ništa protiv sedmog prijenosa izvan kuhinjskog prostora.
 2. Izrada kuhinje za određenu kuhinju. Ovo na prvi pogled najskuplji je način za malu ili nestandardnu ​​kuhinju najprikladnija. Vlasnici mini kuhinje često dolaze k njemu nakon uzaludnih i dugih pokušaja da "gurnu" u malu sobu namještaj dizajniran za još jednu maržu, umjesto odmah naručivanja apartmana i uštedjeti puno vremena i novca.

Povezani videozapisi stručnjaka

Sve o izgledu kuhinje:

Tajne pravog aranžmana kuhinjskog namještaja:

Ako je obilje geometrije i izgleda rasporeda izazvalo malu zbrku, to je siguran znak da trebate povjeriti namještaj kuhinje specijalistima. Čak i ako ste sigurni da ćete sami razumjeti u kuhinji ergonomija, ne povrijediti se čak i konzultirati s dizajnerom. Zato što nitko ne zna svoju kuhinju bolji od gospodara, vidjeti nove mogućnosti planiranja na poznatim 10 ili 15 četvornih metara. m je samo profesionalac koji je bio u sobi po prvi put.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 4 = 3

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map