Izaberite ugrađenu površinu kuhanja za kuhinju: plin, električni, kombinirani

Izaberite ugrađenu površinu kuhanja za kuhinju: plin, električni, kombinirani

Izaberite ugrađenu površinu kuhanja za kuhinju: plin, električni, kombinirani

Počeli ste popraviti kuhinju, što mislite o naručivanju nove stolarije? Bilo bi lijepo kupiti nove aparate. Posljednji put ugrađena tehnologija bilježi sve rekorde popularnosti. Razlozi su jasni: kompaktan je, mnogo je praktičniji za njegu, osim što izgleda više elegantan i elegantan. Kako odabrati ploču za kuhanje - neophodna tehnika u svakoj kuhinji? Spremni smo pričati o glavnim kriterijima odabira.

Kuhalo je ozbiljan natjecatelj u kuhinjskim pećima

Kuhinja je zgodna i praktična alternativa kuhalištu

Kakva vrsta ploče za kuhanje odabrati za kuću

Namještaj u kuhinji i kućanskih aparata, naravno, treba biti u harmoniji među sobom, tako da bi vam bilo drago biti u kuhinji. Dimenzije ugrađenih kućanskih aparata su standardne i u skladu su s veličinom okvira u ormarima. Radnu površinu možete organizirati po vlastitom ukusu iz modularnih kuhala. Ne morate postavljati plamenike s pravokutnikom. Možete odabrati oblik kompaktnog poligona, kut, cvijet, zmija ili vijenac.

Ugrađene ploče imaju pravokutni ili šesterokutni oblik. Širina pravokutnih ploča je od 25 do 90 cm, a dubina je 60 cm. Heksagonalne ploče nazivaju se i "saće", jer se površina za kuhanje u svom izgledu podsjeća na pčele.

Pravokutne ploče za kuhanje mogu biti s dva ili četiri plamenika. Dvije prstenaste površine nazivaju se "domino".

 • Plinska ili električna ploča?

Ploče za kuhanje su električni, plin, kombinirani.

Električna ploča ponekad je jedina moguća opcija za kuhinju

Električna ploča s "palačinke" - optimalno rješenje gdje nema plina

Ako u vašem stanu postoji plin, racionalnije je odabrati plinsku ploču, jer je mnogo ekonomičnija. Ima li plina u stanu ili kućici? Tada je vaš izbor unaprijed određen - morat ćete kupiti električnu ploču za kuhanje.

Postoji još jedna mogućnost - kombinirani paneli koji mogu raditi na opskrbi električnom energijom i plinom. Prikladni su za upotrebu kada je moguće spojiti plinske boce.

Ako je, na primjer, opskrba plinom gotova, uvijek se možete prebaciti na struju. Isto tako, ako postoje problemi s opskrbom električnom energijom, možete pripremiti hranu pomoću plinskog cilindra.

 • Zavisne i nezavisne ploče

Zavisne se nazivaju ploče za kuhanje, koje rade samo u parovima s pećnicom. Upravljačka ploča je obično na tijelu peći, rijetko - na samoj pećnici. Imajte na umu da pećnice i ploče za kuhanje nisu uvijek kompatibilni ni unutar istog modela jednog proizvođača. Odredite je li odabrana ploča za kuhanje prikladna za odabranu pećnicu pomoću sheme kompatibilnosti tehnike.

1

Nezavisne ploče za kuhanje su one koje imaju vlastitu upravljačku ploču i neovisne su od pećnice. Prednost takvih površina za kuhanje je mogućnost proizvoljnog smještaja u kuhinji, dok se ovisna ploča za kuhanje mora postaviti strogo iznad peći.

 • Mehanički ili osjetilni tip kontrole

Vrsta mehaničke kontrole kuhališta je kada se okreće gumb za uključivanje i isključivanje zone kuhanja, kao i za podešavanje temperature. Većina kupaca smatra da je ova vrsta upravljanja pouzdanija i jednostavnija. Senzorne ploče za kuhanje kontroliraju se dodirivanjem samog panela. Takva kontrola je modernija, a kada se naviknete dodirivati ​​gumbe, shvaćate da je to također vrlo povoljno. Dodirna ploča ima još jednu prednost - lako se čisti, zahvaljujući savršeno glatkoj površini.

Odaberite pećnicu prema vrsti materijala

Materijal na osnovi površine za kuhanje obično je staklena keramika, aluminij, caklinska prevlaka ili nehrđajući čelik. Razmotrimo značajke svake od njih.

 • aluminijum
Praktična i udobna ploča za kuhanje može imati neobičan dizajn

Ova ploča za kuhanje s mehaničkim upravljanjem izgleda neuobičajeno, ali je prikladna i praktična

Površine ovog materijala su jeftine. Oni dobro izdržavaju mehanička i toplinska opterećenja. Aluminij se ne boji pušaka, ali može biti ogreben, tako da se abrazivni agensi ne preporučuju za čišćenje aluminijske ploče za kuhanje. Osim toga, tragovi vlage i otisaka prstiju mogu ostati na površini.

 • emajl

Prednost emajlirane površine je pristupačna cijena. Modeli s ovim premazom dostupni su na tržištu u širokom rasponu boja, pa je dodatna prednost izbor boja. Mehanička i toplinska opterećenja površine mogu izdržati, otisci prstiju i tragovi vlage ne mogu se vidjeti na njemu, ali površina cakline je dovoljno krhka: može se izbrisati kad padne teški predmet.

Emajlirane površine: toplo i hladno enamelo

Pločice za kuhanje s premazom cakline zadovoljile su mnoge kupce za svoje estetske i higijenske parametre. Takve površine su najpristupačnije, ne bojte se mehaničkih i toplinskih opterećenja.

Ploče za proizvodnju od čelika, proizvođači koriste vruće emajliranje (kao na posuđe) i praškasti polimerni premaz, koji se smatra tehnološkim. Hot enamelling je otporan na učinke masti i kiselina, ne obrađuje, ali je krhkija od premaza. Kada teška tava padne na ploču za kuhanje, pojavit će se čipovi. Polimerni premaz može biti oštećen djelovanjem sok od limuna ili kiseline, osim toga, brzo se istroši.

Površine emajla mogu biti različite boje. Ploče u boji su u velikoj potražnji. Tijekom proteklih godina, bijela je bila najpopularnija, ali je izgubila svoju važnost zbog činjenice da čak i malo zagađenja.

 • Nehrđajući čelik

Kuhinjske površine izrađene od ovog materijala pristupačne su većini potrošača, unatoč činjenici da oni koštaju više od cakline ili aluminijskih površina. I toplinskim i mehaničkim opterećenjima, ploče od nehrđajućeg čelika su stabilne, ali otisci prstiju i tragovi vlage vidljivi su na aluminijskim površinama. Ali u prodaji su bili matski nehrđajući čelik kuhala, koji izgledaju mnogo neater.

 • keramičke Staklo
Novost kuhinjskih tehnologija, postupno popularnost, jest zaslonom osjetljivim na dodir

Ljubitelji suvremene tehnologije cijenit će prednosti senzorske keramičke površine

Najskuplji su staklokeramički posude. Ogromna prednost takvih ploča je stilski izgled. Zbog njega mnoge kućanice vole kupiti staklene keramičke ploče za svoju novu kuhinju. Ali ta je prednost daleko od samo jednog. Staklo keramičke ploče za kuhanje lako se čuvaju - površina je potpuno ravna, prljavština se lako uklanja spužvom ili posebnim strugalicom. Osim toga, staklena keramika brzo se zagrijava i brzo hladi. Granice grijanja su jasno ograničene, izvan grijane zone površina kuhališta ostaje hladna.

Električne površine za kuhanje izrađene od staklene keramike su vrlo ekonomične. Ali oni također imaju značajan nedostatak - ove su ploče vrlo krhke i mogu se podijeliti od utjecaja teškog objekta (više od 2 kg). Neželjene ploče za kuhanje s bazom staklenih keramika označavaju snimke (na primjer, nož koji je pao s vrhom noža dolje, može uzrokovati struganje). Na površini staklene keramike ne preporuča se sipati slatke tekućine, može se pojaviti mrlje. Općenito, od svih mogućih onečišćenja, keramička staklokeramička ploča za kuhanje se boji samo šećera. Ako je nešto slatko prolilo na njega, odmah uklonite zagađenje posebnim strugalicom. Nakon sušenja ovo nije najvjerojatnije moguće jer šećer na visokim temperaturama mijenja strukturu staklokeramičke površine, a već 15 minuta nakon izlijevanja nečeg slatkog, na ploči za kuhanje mogu se početi formirati školjke.

Čuvajte se hladne vode koja ulazi u keramičku staklenu površinu. Zbog toga se na ploči mogu pojaviti pukotine. Za posude koje se koriste na električnoj površini za kuhanje staklene keramike, tu su i zahtjevi. Dno mora biti savršeno ravno i promjer ne smije biti veći od promjera toplinskih zona, inače se mjesta mogu pojaviti na mjestima gdje jela izlaze iz ruba.

Za električnu ploču za kuhanje prikladni su samo specijalni posuđe

Za posuđe namijenjene električnoj ploči za kuhanje, nametnuti su posebni zahtjevi

Svojim dizajnom, staklokeramičke ploče za kuhanje prilično su raznovrsne i zadovoljit će kupca čak i uz najisplativije okus. Najčešće boje ploča za kuhanje su snježnobijela i bjelokosna, crna antracitna i smeđa, crna sive točke i čelik, aluminij i ogledalo, hladni led.

Ako postoji uzorak na glatkoj površini, izgleda kao reljef, kao da je uklesan u kamen. Često na površini kuhanja primjenjuju se ne samo konture zone grijanja, nego i različiti natpisi, piktogrami. Oni čine površinu privlačnijima i olakšavaju njegovu upotrebu, povećavajući informativnost. Na prodaju je moguće pronaći ploču za kuhanje s crtanjem. Imajte na umu da na ravnoj stakleno-keramičkoj površini mogu biti vidljivi nedostaci, stoga je bolje odabrati ploču u sitnoj mreži ili mrljama.

Kako odabrati štednjak kao plamenik

Ako ste izabrali caklinu, čeličnu ili aluminijsku električnu površinu, primijetili ste da su takozvani "palači" korišteni kao grijaći element. Unutar tih palačinki je električna spirala. Nedostaci takvih grijaćih elemenata su dugi grijanje i hlađenje. To podrazumijeva veliki trošak struje i vrijeme za kuhanje. "Palačinke" s vremenom postaju nepristojne, jer je briga za njih prilično teško. Ostaju mrlje, keramika može puknuti i oguliti.

 • Staklo-keramičke površine

Staklokeramičke ploče imaju jednu od nekoliko vrsta grijaćih elemenata. To su brzi, halogeni, indukcijski i Hi-Lite plamenici.

Brze ploče za kuhanje su najjednostavniji plamenici u staklenoj keramičkoj ploči. Oni su spirala koja zagrijava toplinu. Takvi plamenici se vrlo brzo zagrijavaju u usporedbi s tradicionalnim "palačinama" - 10-12 sekundi. Istodobno se ohlade.

Halogeni plamenici smatraju se učinkovitijima. Uz spiralu, opremljeni su snažnom halogenom svjetiljkom. Kada je uključen, svijetli, otpuštajući prilično veliku količinu topline. Brzina zagrijavanja i hlađenja u takvim pločama za kuhanje veća je od brzine. Nedostatak kuhališta s halogenim plamenicima je da se tijekom kuhanja cijela površina ploče zagrijava. Kućišta s indukcijskim pločicama nemaju takav problem. Još jedan nedostatak halogenih površina za kuhanje je relativno kratak život halogene svjetiljke. Mora ih se povremeno mijenjati.

U Hi-Lite plamenicima grijanje je još učinkovitije nego kod halogenih. Grijaći element u takvim plamenicima je traka, nalazi se u azbestnoj podlozi. Podešavanje plamenika je stepenasto, što omogućuje najtočnije podešavanje temperature zagrijavanja.

Tehničke karakteristike indukcijskih kuhala su visoke i atraktivne

Indukcijska ploča za kuhanje u svojim tehničkim karakteristikama nije inferiorna s drugima, iako ima lažnu neškodljiv izgled

Indukcijska ploča za kuhanje, zahvaljujući izravnom zagrijavanju, smatraju se najisplativijom i suvremenijom. Imaju indukcijsku jedinicu koja stvara toplinu izravno na dnu posuđa, a sam plamenik se ne zagrijava. Obavezno uvjet za ispravan rad indukcijskih plamenika je uporaba specijalnih jela, pri čemu je dno magnetizirano. Ploče za kuhanje s indukcijskim pločicama - najskuplji od svih predstavljenih na tržištu.

Električni paneli su skuplji od plina. Radi se o njihovoj kupnji, io eksploataciji (u upotrebi samo indukcijske ploče su ekonomičnije). Atraktivan izgled električnih ploča za kuhanje, jednostavnost održavanja i odsutnost produkata izgaranja - razlozi zbog kojih kupci ne odgovaraju na njih.

Kuhinjske površine porozne staklene keramike su u razvoju. Ovaj materijal je atraktivan, jer vam omogućuje da se riješite plamenika na staklu. Takve ploče za kuhanje se zove „plin ispod stakla” pore plin je prošao, tako da je uvođenje novih predmeta podrazumijeva visoke zahtjeve za čistoću plina.

 • Kuhališta za plin

Plamen plina omogućava fleksibilno upravljanje grijanjem ploče i odmah postiže potrebnu temperaturu za kuhanje. Vatra nije inertna, tako da posuđe na plinovitom plamenu ravnomjerno zagrijava, a hrana se brzo priprema. Kuhanje se zaustavlja odmah nakon isključivanja plina. Stoga je vrlo lako upravljati procesom kuhanja. Mnogi potrošači odabiru plinske ploče, prikladni su za kuhanje na maloj toplini i ekonomični su za rad.

Plinsko polje kombinira tradicionalni pristup i moderni funkcionalizam

Kuhinja za plin - vrsta kompromisa tradicionalnih sredstava s modernim tehnologijama

Plamenici plinski ploče moraju biti raspoređeni tako da samo dno plamen grijao jela, ali ne i njegov zid. To smanjuje vrijeme kuhanja i smanjuje potrošnju plina. Sada, umjesto okruglih plamenika, koji su svi navikli, korištenje alternativnih oblika plamenika - trokutasti, ovalni. Triangularni plamenici ne zahtijevaju rešetke. Lonci su smješteni na ravnim poklopcem, a plamen jednoliko grijanje baza posude od rubova prema sredini. Čišćenje ploča takvim plamenicima je vrlo jednostavno. Općenito, plinski plamenik, koji imaju čvrstu bazu i u bliskom kontaktu sa sjedištem ventila, uvelike olakšati održavanje štednjaku, jer onečišćenje ne može prodrijeti u prostor između površine i ploču za kuhanje.

Za ovalna jela, ovalne ploče za kuhanje su prikladnije. Prikladni su za posuđe s okruglom podnožju. Tu su i dvostruki rotirajući ovalni plamenici. Omogućuju vam da kuhate u bilo kojoj zdjeli. Dvije ovalne ploče za kuhanje mogu se koristiti zajedno i odvojeno. Istodobno korištenje stupaca omogućuje vam stavljanje na vatru velikih jela ili posuđa ovalnog oblika kuhati pticu ili veliku ribu. I možete kuhati dvije posude u malim posudama, jer su dva odvojena sustava grijanja.

 • Enamelirane ploče s očvrsnutim staklenim umetcima

Takve ploče su estetski atraktivne. Postoje plinske ploče ovog dizajna na prodaju. Nazvali su "plin na staklu". Staklena površina je jednostavna za održavanje, boju boja kaljenog stakla je raznovrsna. Plava, žuta ili plava boja staklenih pločica na vašoj ploči za kuhanje mogu dati poseban okus za kuhinju.

Koji je proizvođač bolji

Jasno ograničena zona grijanja - jedna od značajki ploče za kuhanje

Izvorni razvoj omogućio je jasno ograničavanje zone grijanja

Možete odabrati kuhalo iz jedne od tri kategorije. Prva kategorija uključuje elitnu tehnologiju visoke kvalitete - ploče od Miele, Gaggenau, AEG, Kuppersbusch. Druga kategorija uključuje opremu srednje klase koja je optimalna u omjeru cijene i kvalitete. U ovoj skupini prilično širok raspon modela kuhanja površine od jeftinih do "naprednih". To je tehnika Electrolux, Whirlpool, Gorenje, Zanussi, Bosch, Siemens. Budžetna tehnologija ima ograničen broj funkcija. Usput, proračunska ploča za kuhanje znači jeftina, ali ne znači nisku kvalitetu. Obratite pozornost na površine kuhanja Ardo, Hansa, Ariston.

 • Dodatne značajke

Prilikom odabira površine za kuhanje proučite dodatne funkcije. Postoje ploče koje se automatski isključuje kada ih se tekućina uđe (nešto zakuha iz posude), nalazi se ploča s vremena koje nakon određenog vremena, ne samo daje signal kao i na i izvan plamenik. Na prodaji možete pronaći ploče s funkcijom zaključavanja za djecu.

 • Kuhanje površine

Kada su plamenici su isključeni površine grijanja za zaštitu od oštećenja kapom, koja može biti od stakla, stakla keramike ili čelika. Poklopac u podignutom položaju, zid štiti od kontaminacije, u spuštenom položaju štite kuhališta od slučajnog udarca, može se koristiti kao vrhu tablice.

Čelični pokrovi su jeftiniji, ali staklo i staklo-keramika su atraktivnija u izgledu. Osim toga, poklopci od stakla i staklene keramike lakše se prati. Tipično, poklopci se spuštaju pomoću posebnog mehanizma koji omogućuje glatko kretanje.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

62 − 59 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map