Кухиња острва – исправно одређујемо димензије

димензије кухиње острва

У распореду кухиње са острвом постављена је идеја функционалног комфора и компактности – оно што је потребно у овој зони требало би да се налази на руци. Стандардне величине комплекса намјештаја на острву: висина 900 мм, ширина – преко 1 метар, дужина – 0,6-1,5 и више метара.

Величина острва

Традиционално острво у кухињи треба ставити у случају да је укупна површина објекта већа од 20 квадратних метара. За релативно малу собу 15-20 квадратних метара. м су одабране компактне, преклапајуће или мобилне опције, као што је слика у наставку.

Мали оток за кухињу до 20 квадратних метара. м

Детаљи о димензијама

Кухиња са острвом – погодна је због уређаја другог радног простора у соби. Инсталација острвског елемента додаје до 25% корисне радне површине. Поред тога, могуће је уклонити електричне утичнице и инсталирати опрему, поставити пећницу или потопити.

Столни оток у кухињи

Укупна површина заузима острва не сме бити већа од 10% од кухињског простора, а пролази око ње мора бити најмање 1 м ширине – соба би иначе загушењу саобраћаја и кретање на њему ће бити тешко. Стога, у кухињама малом острву може да се уради мобилни, није фиксно – на точковима.

Дакле, главна величина острва мора бити у складу са таквим правилима:

  • Стандардна висина стола је 92 цм;
  • Ако је кухиња често обављена на послу који захтијева напор (на примјер, витезови за тесто), тада се пулт врши испод – 76 цм;

За домаћице, често припремајући пециво, добра опција ће бити двоструко острво.

Два нивоа таблице острва

  • Ако острво замени трпезаријски сто, онда је минимално растојање између седишта столица и врха стола 300-320 мм. Дужина тоалета стола-острва може се израчунати по принципу од 600 мм по седишту.

Димензије острва и столица

И да бисте користили острво је згодно, морате поштовати правило радног троугла – пећ, фрижидер и умиваоник треба да се налази на удаљености од 1,5 метра, а ове тачке морају да буду троугао када је повезан.

Облици кухињског острва

Распоред кухиње са острвом може садржати централне елементе сљедећих облика:

  1. Правокутник – најтрадиционалнији и широко распрострањен облик за острво, савршено се уклапа у мале издужене просторе.

Правоугаони оток за кухињу

  1. Квадратно острво је квадратне кухиње, или у случају да слушалице се налазе на узорку у облику слова У.

Трг острва

  1. Полукружни облик је одличан за острво са шанком, док заобљени дио треба бити на боку шипке, као што је приказано на слици.

Полукружно острво за кухињу

  1. Најприкладније острво у кухињи је стол у облику слова У или отворен круг, јер вам омогућава да поставите све на пјешачкој удаљености.

Острво у облику слова У

  1. Ту су и потпуно округле и овалне таблице острва.

Округли и елипсоидни оток за кухињу

У принципу, облик може бити било који – од зиг-заг до хексагона. Али њихова висина је отприлике исте – 90-92 цм.

Остали облици таблета острва

Велика кухиња острво може бити визуелно лакше да уради, да их опремити са отвореним полицама и фиокама са стакленим фронтовима или чак одабрати сто без украса, и наравно, бела боја ће бити много мање гломазан.

Велики острвски столови

decor

Leave a comment